Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова цени твоју послушност

Јехова цени твоју послушност

Јехова цени твоју послушност

„Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце“ (ПОСЛОВИЦЕ 27:11)

1. Који дух прожима данашњи свет?

 ДАНАШЊИ свет је прожет духом независности и непослушности. У свом писму хришћанима у Ефесу, апостол Павле је објаснио шта је узрок тога: „[Ви] сте некада живели како живи овај свет, по вољи владара који влада ваздухом, духом који сада делује у синовима непослушности“ (Ефешанима 2:1, 2). Да, могло би се рећи да је Сатана Ђаво, ’владар који влада ваздухом‘, заразио читав свет духом непослушности. Он је то чинио у првом веку, и чини то у још већој мери откако је збачен с неба у време Првог светског рата (Откривење 12:9).

2, 3. Због чега треба да будемо послушни Јехови?

2 Међутим, ми као хришћани знамо да Јехова Бог заслужује нашу послушност од срца јер нам је подарио живот и омогућава наше даљње постојање, јер је Владар који нас воли и наш Избавитељ (Псалам 148:5, 6; Дела апостолска 4:24; Колошанима 1:13; Откривење 4:11). Израелци који су живели у Мојсијево време знали су да је Јехова њихов Даровалац живота и Спаситељ. Зато им је Мојсије рекао: „Ви савесно поступајте по ономе што вам је заповедио Јехова, ваш Бог“ (Поновљени закони 5:32). Да, они су Јехови дуговали послушност. Па ипак, брзо су постали непослушни свом Владару.

3 Колико је Створитељу свемира важна наша послушност? Једном приликом, Бог је рекао пророку Самуилу да каже краљу Саулу: „Послушност је боља од жртве“ (1. Самуилова 15:22, 23). Зашто?

Како је послушност „боља од жртве“?

4. У ком смислу ми можемо дати нешто Јехови?

4 Пошто је Јехова Створитељ, њему ионако припада све што имамо у материјалном погледу. С обзиром на то, постоји ли ишта што му можемо дати? Да, можемо му дати нешто веома драгоцено. Шта је то? Одговор можемо наћи у следећем савету: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга“ (Пословице 27:11). Богу можемо дати своју послушност. Иако имамо различите околности и порекло, свако од нас својом послушношћу може одговорити на злобну тврдњу Сатане Ђавола да људи неће остати верни Богу кад се суоче са испитима. То је заиста посебна част!

5. Како непослушност утиче на Створитеља? Наведи пример.

5 Бог је заинтересован за одлуке које доносимо. Наша непослушност утиче на њега. Како? Њега жалости кад види да неко поступа на немудар начин (Псалам 78:40, 41). Замисли једног дијабетичара који се не држи правилне исхране прописане за његово добро и наставља да једе оно што је штетно за њега. Како би се његов брижан лекар осећао? Можемо бити сигурни да Јехова осећа бол кад су му људи непослушни, јер зна које последице доноси занемаривање његових савета за живот.

6. Шта ће нам помоћи да будемо послушни Богу?

6 Шта ће сваком од нас појединачно помоћи да будемо послушни? Добро је да молимо Бога за „послушно срце“, као што је чинио краљ Соломон. Он је молио за такво срце да би могао „разликовати добро од зла“ и судити Израелцима (1. Краљевима 3:9). Слично томе, и нама је потребно „послушно срце“ да бисмо разликовали добро од зла у свету који је прожет духом непослушности. Да бисмо развили такво срце, Бог нам је дао своју Реч, помоћна средства за проучавање Библије, хришћанске састанке и старешине које су заинтересоване за наше добро. Да ли користимо све то што је Јехова с љубављу припремио за нас?

7. Зашто је Јехови послушност важнија од жртава?

7 У вези с тим, сети се да је у прошлости Јехова свом древном народу открио да је послушност важнија од животињских жртава (Пословице 21:3, 27; Осија 6:6; Матеј 12:7). Зашто, кад им је он лично заповедио да приносе жртве? Па, због чега би неко приносио жртву? Да ли то чини да би угодио Богу? Или једноставно следи неки ритуал? Ако неко заиста жели да угоди Богу, трудиће се да буде послушан свим његовим заповестима. Богу нису потребне животињске жртве, али наша послушност има велику вредност у његовим очима.

Пример који служи као упозорење

8. Зашто је Бог одбацио Саула као краља?

8 Библијски извештај о краљу Саулу истиче колико је важна послушност. На почетку свог владања Саул је био понизан и скроман човек, „мали у својим очима“. Међутим, с временом су на његове одлуке почели да утичу понос и погрешно расуђивање (1. Самуилова 10:21, 22; 15:17). Једном приликом, пред битку с Филистејима, Самуило је рекао Саулу да чека док он не дође да принесе жртве Јехови и пружи даљње вођство. Међутим, Самуило није дошао у одређено време и народ је почео да се разилази. Кад је то видео, Саул је „принео жртву паљеницу“. То се није допало Јехови. Кад је Самуило стигао, краљ се изговарао за своју непослушност тврдећи да је, пошто је Самуило каснио, био „принуђен“ да принесе жртву паљеницу како би умилостивио Јехову. Саулу је приношење те жртве било важније од послушности упутству које је добио, наиме да чека да Самуило принесе жртву. Самуило му је рекао: „Безумно си поступио. Ниси се држао заповести Јехове, свог Бога, заповести коју ти је он дао.“ Због непослушности, Саул је изгубио Јеховину подршку као краљ (1. Самуилова 10:8; 13:5-13).

9. Како је Саул и даље био непослушан Богу?

9 Да ли је краљ извукао поуку из тог искуства? Не! Касније је Јехова наредио Саулу да истреби Амаличане, који су раније без икаквог повода нападали Израелце. Требало је да Саул побије чак и њихове домаће животиње. Он је донекле послушао и „побио Амаличане од Евиле до Сура“. Кад му је Самуило изашао у сусрет, краљ је био усхићен због победе и рекао је: „Благословен да си од Јехове! Извршио сам Јеховину реч.“ Међутим, насупрот јасним упутствима које су добили, Саул и народ који је био с њим поштедели су краља Агага и „најбоље овце, најбоља говеда, угојену стоку, овнове и све што је било добро“. Правдајући се за своју непослушност, краљ Саул је рекао: „Народ [је] поштедео најбоље овце и говеда да би их принео на жртву Јехови, твом Богу“ (1. Самуилова 15:1-15).

10. Коју поуку Саул није извукао?

10 Самуило је на то рекао Саулу: „Зар су Јехови жртве паљенице и друге жртве исто тако миле као и послушност Јеховином гласу? Знај, послушност је боља од жртве и покорност је боља од овнујског сала“ (1. Самуилова 15:22). Пошто је Јехова одредио да те животиње буду уништене, оне нису биле прихватљиве за жртву.

Буди послушан у свему

11, 12. (а) Како Јехова гледа на труд који улажемо док му служимо? (б) Како би неко могао заваравати себе мислећи да врши Божју вољу док је заправо непослушан?

11 Јехови причињава радост кад види како његове верне слуге остају непоколебљиве упркос прогонству, објављују добру вест о Краљевству упркос свеопштој равнодушности и долазе на хришћанске састанке иако је све теже зарађивати за живот! Наша послушност на тако важним подручјима духовног живота радује његово срце! Јехови је драгоцен сав наш труд који улажемо док му служимо из љубави. Људи могу превидети оно што ми чинимо, али Бог види и памти све што му од срца пружамо (Матеј 6:4).

12 Међутим, да бисмо потпуно угодили нашем Богу, морамо му бити послушни у свему. Никад не смемо обмањивати себе и размишљати да у неким стварима можемо одступати од Божјих захтева све док му служимо на другим подручјима живота. На пример, неко би могао заваравати себе размишљајући да ако формално учествује у обожавању, може избећи одговорност за неморал или друге озбиљне преступе. Каква би то само грешка била! (Галатима 6:7, 8).

13. Како би наша послушност Јехови могла бити испитана кад нас други не виде?

13 Према томе, можемо се питати: ’Да ли сам у свему послушан Јехови, чак и у ономе што је наизглед ствар личне одлуке?‘ Исус је рекао: „Ко је веран у најмањем, веран је и у многоме, а ко је неправедан у најмањем, неправедан је и у многоме“ (Лука 16:10). Да ли ’ходимо беспрекорног срца [и] у своме дому‘, где нас други не виде? (Псалам 101:2). Да, наша беспрекорност може бити испитана и док смо у свом дому. У многим земљама где већина људи поседује компјутер, бесрамне слике су лако доступне. До пре неколико година, такве слике су се могле видети само на местима која су позната по неморалној забави. Да ли ћемо бити послушни и озбиљно схватити Исусове речи: „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу“? Да ли ћемо одбити чак и да бацимо поглед на неморалне слике? (Матеј 5:28; Јов 31:1, 9, 10; Псалам 119:37; Пословице 6:24, 25; Ефешанима 5:3-5). Шта рећи о ТВ емисијама у којима се приказује насиље? Да ли имамо исти став као наш Бог, чија душа ’силно мрзи онога ко воли насиље‘? (Псалам 11:5). Како је с прекомерним конзумирањем алкохола у тајности? Библија осуђује пијанство, али такође упозорава хришћане да се не одају „многом вину“ (Титу 2:3; Лука 21:34, 35; 1. Тимотеју 3:3).

14. Како можемо показати послушност Богу кад је у питању новац?

14 Још једно подручје на коме треба да будемо обазриви везано је за располагање новцем. На пример, да ли бисмо се упустили у пословни подухват за брзо богаћење који се граничи с преваром? Да ли смо у искушењу да прибегнемо незаконитим средствима како бисмо избегли плаћање пореза? Или се савесно држимо заповести: „Свакоме дајте што му припада: ономе ко тражи порез — порез“? (Римљанима 13:7).

Послушност мотивисана љубављу

15. Због чега си ти послушан Божјим заповестима?

15 Послушност Божјим законима доноси благослове. Примера ради, тиме што не користимо дуван, што живимо морално чистим животом и поштујемо светост крви, можемо избећи неке болести. Осим тога, то што живимо у складу с библијском истином на другим подручјима живота, може нам донети много добра у економском и друштвеном погледу, као и унутар породице (Исаија 48:17). Све те видљиве користи с правом можемо сматрати благословима који показују колико су Божји закони практични. Па ипак, ми смо послушни Јехови првенствено зато што га волимо. Ми му не служимо из себичних разлога (Јов 1:9-11; 2:4, 5). Бог нам је дао слободу да изаберемо коме ћемо бити послушни. Изабрали смо да слушамо Јехову јер желимо да му угодимо и да чинимо оно што је исправно (Римљанима 6:16, 17; 1. Јованова 5:3).

16, 17. (а) Како је Исус показао послушност из искрене љубави према Богу? (б) Како можемо опонашати Исуса?

16 Исус је на савршен начин показао шта значи послушност Јехови која је мотивисана дубоком љубављу (Јован 8:28, 29). Док је био на земљи, он се ’из онога што је претрпео научио послушности‘ (Јеврејима 5:8, 9). Како? Тиме што се ’понизио и постао послушан све до смрти, и то смрти на мученичком стубу‘ (Филипљанима 2:7, 8). Иако је Исус већ био послушан на небу, његова послушност је била даље испитана на земљи. Можемо бити сигурни да је он у сваком погледу прикладан да служи као Првосвештеник за своју духовну браћу, као и за остале који су показали веру у њега (Јеврејима 4:15; 1. Јованова 2:1, 2).

17 Како је с нама? Ми можемо опонашати Исуса тако што ће нам вршење Божје воље бити на првом месту (1. Петрова 2:21). Налазимо задовољство у томе да из љубави према Јехови чинимо оно што Он заповеда, чак и онда кад смо под притиском или у искушењу да поступимо другачије (Римљанима 7:18-20). То између осталог значи да слушамо упутства оних који предводе у обожавању правог Бога, иако су несавршени (Јеврејима 13:17). Наша послушност Божјим заповестима у приватном животу драгоцена је у Јеховиним очима.

18, 19. Шта ће нам донети искрена послушност Богу?

18 Бити послушан данас може значити да подносимо прогонство како бисмо сачували беспрекорност (Дела апостолска 5:29). Осим тога, да бисмо били послушни Јеховиној заповести да проповедамо и поучавамо морамо истрајати до краја овог поретка (Матеј 24:13, 14; 28:19, 20). Потребна нам је истрајност да бисмо наставили да се састајемо с нашом браћом, упркос притисцима које намеће овај свет. Наш Бог пун љубави види колико се трудимо да будемо послушни на тим подручјима. Међутим, да бисмо били потпуно послушни, морамо се борити против грешног тела и одбацити зло, док истовремено развијамо љубав према добру (Римљанима 12:9).

19 Кад служимо Јехови из љубави и захвалности, увиђамо да он „награђује оне који га ревно траже“ (Јеврејима 11:6). Прикладне жртве јесу неопходне и пожељне, али оно што Јехову највише радује јесте потпуна послушност која је мотивисана љубављу (Пословице 3:1, 2).

Како би одговорио?

• Зашто се може рећи да постоји нешто што можемо дати Јехови?

• Које грешке је Саул направио?

• Како можеш показати да верујеш да је послушност боља од жртве?

• Шта те подстиче да слушаш Јехову?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Како би се брижан лекар осећао кад би пацијент игнорисао његове савете?

[Слика на 28. страни]

Чиме је краљ Саул изазвао Јеховино незадовољство?

[Слике на 30. страни]

Да ли слушаш Божје заповести и у приватности свог дома?