Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библијско образовање изграђује веру

Библијско образовање изграђује веру

Библијско образовање изграђује веру

„КАКВА је изузетна част што смо у протеклих пет месеци могли пажљиво да проучавамо мисли нашег Створитеља и учимо да на ствари гледамо попут њега!“, рекао је представник 122. разреда Библијске школе Галад на дан када су полазницима тог разреда свечано уручене дипломе. Свих 56 полазника, који су се налазили пред почетком своје мисионарске службе у 26 земаља у које су додељени, дуго ће памтити 10. март 2007.

Након што је изразио срдачну добродошлицу присутнима којих је било 6 205, Теодор Џерес, члан Водећег тела, рекао је: „Уверени смо да ће вас присуствовање овој свечаности духовно ојачати и изградити у вери.“ Затим је најавио четири говорника који су на темељу Библије будућим мисионарима пружили одговарајуће подстицаје и савете који ће им помоћи да буду успешни на мисионарским доделама.

Подстакнути да изграђују веру других

Леон Вивер, члан Одбора подружнице у Сједињеним Државама, одржао је говор „И даље чини добро“. Подсетио је дипломце да је свако од њих у просеку провео 13 година у пуновременој служби изграђујући веру других путем библијске поуке. Он је рекао: „То је изврсно дело јер спасава животе људи, и што је још важније, то је изврсно дело јер велича нашег небеског Оца, Јехову.“ Затим је брат Вивер подстакао полазнике да и даље ’сеју у дух‘ и да не ’посустају у чињењу добра‘ (Галатима 6:8, 9).

Дејвид Сплејн, члан Водећег тела, изнео је практичне предлоге у говору под насловом „Постарај се да се покажеш у најбољем светлу“. Брат Сплејн је подстакао нове мисионаре да имају леп почетак на својој додели тако што ће поступати на следећи начин: „Имајте позитиван став. Немојте исхитрено доносити закључке. Будите пријатељи другима. Немојте критиковати. Будите понизни и поштујте браћу.“ Затим је додао: „Када изађете из авиона, покажите се у најбољем светлу и нека вас Јехова благослови док носите људима ’добру вест о нечем бољем‘“ (Исаија 52:7).

„Наслеђе које је изван сваке сумње“ био је наслов говора који је одржао инструктор у Галаду, Лоренс Боуен. Брат Боуен је подсетио дипломце да се оснивање школе Галад током Другог светског рата темељило на потпуном поуздању у то да ће се испунити Јеховина пророчанска Реч (Јеврејима 11:1; Откривење 17:8). Од тада, Галад пружа прилику полазницима да јачају своју веру. Снажна вера подстиче дипломце да напредују и ревно објављују истину.

Још један инструктор у Галаду, Марк Нумар, изнео је занимљив говор: „Подсећате ме на некога“. Он је усмерио пажњу на пример пророка Јелисеја који је показао веру и храброст док је проповедао. Користећи 1. Краљевима 19:21 као основу за своје излагање, брат Нумар је рекао: „Јелисеј је био спреман да прилагоди свој начин живота, стави личне тежње у други план и објављује Јеховину намеру.“ Похвалио је дипломце за то што су показали исти став и подстакао их да то чине и на својим новим доделама.

Вера води до слободе говора

Док су своју веру изграђивали током наставе, будући мисионари су користили викенде да другима проповедају добру вест. То је водило до лепих искустава која су изнета и приказана током програмске тачке коју је водио Волас Ливеренс, који је такође инструктор у Галаду. Наслов његовог говора, „Ми верујемо и зато говоримо“, темељио се на речима апостола Павла из 2. Коринћанима 4:13.

Након те тачке су Данијел Барнс и Чарлс Вуди, чланови бетелске породице, интервјуисали садашње и некадашње мисионаре. Они су нагласили да Јехова брине о онима који му верно служе и да их благосиља (Пословице 10:22; 1. Петрова 5:7). Један мисионар је рекао: „Моја супруга и ја смо недвосмислено осетили Јеховину бригу путем образовања које смо добили у Галаду. Оно нам је стварно изградило веру. Вера је важна пошто ће све Божје слуге, па и мисионари, имати кушње, проблеме и бриге.“

Они се и даље држе библијског образовања које изграђује веру

Прикладан врхунац програма био је говор „Изграђујте своју браћу“, који је одржао Самјуел Херд, члан Водећег тела. Која је сврха образовања које су полазници добили? „Његова сврха је да вас поучи како да користите свој језик да бисте хвалили Јехову, поучавали истини особе на вашем новом подручју и међусобно се изграђивали у вери“, рекао је брат Херд. С друге стране, подсетио је дипломце да језик може говорити и о ономе што не изграђује (Пословице 18:21; Јаков 3:8-10). Подстакао их је да у говору опонашају Исусов пример. Једном приликом, након што су слушали Исуса, његови ученици су рекли: „Зар нам није срце горело... док нам је тумачио Писма?“ (Лука 24:32). Брат Херд је рекао: „Ако ваше речи доприносе изградњи других, оне ће дирнути срца браће и сестара на вашој додели.“

Затим су новим мисионарима уручене дипломе. Након тога је прочитано писмо захвалности које је саставио разред. У њему је стајало: „Осећамо велику одговорност да користимо оно што смо научили како бисмо као мисионари верно испунили своје одговорности. Сада када смо спремни да идемо било куда, молимо се да наш труд доведе до изузетног усклика хвале нашем Величанственом Учитељу, Јехови Богу.“ Присутни су ове речи поздравили снажним аплаузом. Заиста, свечаност поводом доделе диплома изградила је веру свих присутних.

[Истакнути текст на 17. страни]

„Ако ваше речи доприносе изградњи других, оне ће дирнути срца браће и сестара на вашој додели“

[Оквир на 15. страни]

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О РАЗРЕДУ

Број заступљених земаља: 9

Број додељених земаља: 26

Број студената: 56

Просечна старост: 33,4

Просек година у истини: 16,8

Просек година у пуновременој служби: 13

[Слика на 16. страни]

122. разред дипломаца Библијске школе Галад

У овом списку, редови су нумерисани од првог ка задњем, а имена за сваки ред наведена су слева надесно.

(1) Howitt, R.; Smith, P.; Martinez, A.; Pozzobon, S.; Kitamura, Y.; Laud, C. (2) Fiedler, I.; Beasley, K.; Matkovich, C.; Bell, D.; Lippincott, W. (3) Sites, W.; Andersen, A.; Toevs, L.; Fusano, G.; Rodríguez, C.; Yoo, J. (4) Sobomehin, M.; Thomas, L.; Gasson, S.; Dauba, V.; Bertaud, A.; Winn, C.; Dobrowolski, M. (5) Yoo, J.; Dauba, J.; Mixer, H.; Newton, M.; Rodríguez, F.; Mixer, N. (6) Laud, M.; Lippincott, K.; Martinez, R.; Haub, A.; Schamp, R.; Pozzobon, L.; Toevs, S. (7) Howitt, S.; Kitamura, U.; Newton, D.; Haub, J.; Sites, J.; Thomas, D. (8) Sobomehin, L.; Matkovich, J.; Fusano, B.; Winn, J.; Schamp, J.; Andersen, D.; Dobrowolski, J. (9) Fiedler, P.; Bell, E.; Beasley, B.; Smith, B.; Bertaud, P.; Gasson, M.