Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Језекиља — 1. део

Изабране мисли из Језекиља — 1. део

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Језекиља — 1. део

ГОДИНА је 613. пре н. е. Пророк Јеремија је у Јуди и неустрашиво објављује предстојеће уништење Јерусалима и разорење Јудине земље. Вавилонски краљ Навуходоносор већ је одвео многе Јудејце у заробљеништво. Међу њима су и млади Данило и његова три друга, који служе на халдејском двору. Већина изгнаника налази се крај реке Хевар „у халдејској земљи“ (Језекиљ 1:1-3). Јехова их не оставља без свог гласника. Он поставља тридесетогодишњег Језекиља за пророка.

Језекиљева књига, која је завршена 591. пре н. е., обухвата период од 22 године. Језекиљ је био веома прецизан у писању. Он своја пророчанства означава датумима, тачно наводећи не само годину већ и дан и месец. Први део Језекиљеве поруке усредсређује се на пад и уништење Јерусалима. Други део садржи објаве против околних народа, а у завршном делу се говори о обнови обожавања Јехове. У овом чланку разматрају се изабране мисли из Језекиља 1:1–24:27, што обухвата визије, пророчанства и одредбе које се тичу пада Јерусалима.

„ПОСТАВИО САМ ТЕ ЗА СТРАЖАРА“

(Језекиљ 1:1–19:14)

Након што је имао величанствену визију Јеховиног престола, Језекиљ добија задатак. Јехова му каже: „Поставио сам те за стражара над Израеловим домом. Слушај речи из мојих уста и опомињи их у моје име“ (Језекиљ 3:17). Да би предсказао опсаду Јерусалима и њене последице, Језекиљу је заповеђено да одглуми два догађаја која ће се десити. Указујући на Јудину земљу, Јехова преко Језекиља каже: „Пустићу на вас мач и уништићу ваше обредне узвишице“ (Језекиљ 6:3). Становницима земље он каже: „Невоља ће ти доћи“ (Језекиљ 7:7).

Године 612. пре н. е., Језекиљ је у визији пренесен у Јерусалим. Он види да се у Божјем храму дешавају заиста одвратне ствари! Отпадници који то чине осетиће Јеховин гнев када он пошаље своје небеске снаге (представљене ’шесторицом људи‘) да изврше његову пресуду. Биће поштеђени само они којима су ’чела обележена знаком‘ (Језекиљ 9:2-6). Међутим, пре тога, „прегршт ужареног угљевља“ — Божја снажна порука о уништењу — мора бити разбацана над градом (Језекиљ 10:2). Премда ће Јехова ’злима оборити њихова дела на њихову главу‘, он обећава да ће поново сакупити расејане Израелце (Језекиљ 11:17-21).

Божји дух враћа Језекиља у Халдеју. Ту Језекиљ глуми како краљ Седекија и народ беже из Јерусалима. Лажни пророци и пророчице су осуђени. Идолопоклоници су одбачени. Јуда је упоређена с бескорисном лозом. Загонетка о орлу и лози приказује горке последице тога што се Јерусалим обратио за помоћ Египту. Загонетка се завршава обећањем да ће ’Јехова посадити младицу на високу и узвишену гору‘ (Језекиљ 17:22). Међутим, у Јуди неће бити ’владалачког жезла‘ (Језекиљ 19:14).

Одговори на библијска питања:

1:4-28 — Шта представљају небеске кочије? Кочије представљају небески део Јеховине организације који је сачињен од верних духовних створења. Њихов извор снаге је Јеховин свети дух. Онај ко управља кочијама представља Јехову, чија је слава неописива. Његова мирноћа приказана је прелепом дугом.

1:5-11 — Ко су четири бића? У другој визији небеских кочија, Језекиљ за четири бића каже да су то херувими (Језекиљ 10:1-11; 11:22). У каснијем опису, он лице бика назива ’лицем херувима‘ (Језекиљ 10:14). То је на месту, с обзиром да је бик симбол моћи и снаге, а херувими су моћна духовна створења.

2:6 — Зашто се на Језекиља увек изнова указује као на ’сина човечјег‘? Јехова се пророку Језекиљу обраћа тим речима да би га подсетио да је он човек од крви и меса и да би истакао велику разлику која постоји између њега као људског гласника и Бога као Извора поруке. Исти израз примењује се на Исуса Христа око 80 пута у Јеванђељима, из чега се јасно види да је Божји Син дошао као човек, а не као утеловљено духовно биће.

2:9–3:3 — Зашто је свитак у ком су биле написане нарицаљке и тугованке Језекиљу био сладак? Свитак је Језекиљу био сладак због става који је имао према свом задатку. Он је био захвалан што је могао да служи Јехови као његов пророк.

4:1-17 — Да ли је Језекиљ заиста одглумио сцену која је била предслика опсаде Јерусалима? То што је Језекиљ тражио од Јехове да на нечему другом заложи ватру на којој ће пећи хлеб и што му је Јехова дозволио, показује да је пророк заиста то одглумио. Лежање на левој страни предочавало је 390 година преступа десетоплеменског краљевства — од његовог настанка 997. пре н. е. до уништења Јерусалима 607. пре н. е. Лежање на десној страни предочавало је 40 година преступа Јуде, од када је Јеремија постављен за пророка 647. пре н. е. до 607. пре н. е. Током целог тог периода од 430 дана, Језекиљ се оскудно хранио и пио воду у малим количинама, пророчански указујући на то да ће током опсаде Јерусалима бити глади.

5:1-3 — Шта је значило то што је Језекиљ узео неколико длака од оних које је требало да распрши у ветар и ставио их у своје скутове? Тиме је показао да ће се остатак народа вратити у Јуду и обновити право обожавање након 70-годишњег опустошења (Језекиљ 11:17-20).

17:1-24 — Ко су два велика орла, како су кедрове младе гране одломљене и како је Јехова посадио „младицу“? Два орла представљају владаре Вавилона и Египта. Први орао долази на врх кедра, који представља владара у Давидовој краљевској лози. Тај орао је одломио врх с кедрових младих грана тако што је на место Јудиног краља Јоахина поставио Седекију. Упркос томе што се заклео на верност, Седекија тражи помоћ другог орла, египатског владара, али то му не помаже. Биће одведен у ропство и умреће у Вавилону. Јехова је такође одломио „младицу“, Месијанског Краља. Он је засађен „на високу и узвишену гору“, на небеску гору Сион, где ће постати „величанствени кедар“, извор правих благослова за земљу (Откривење 14:1).

Поука за нас:

2:6-8; 3:8, 9, 18-21. Зли не треба да нас заплаше нити да нас спрече да објављујемо Божју поруку, која обухвата и упозорење за њих. Када се суочавамо с равнодушношћу или противљењем људи, треба да будемо чврсти попут дијаманта. Међутим, треба да будемо пажљиви да не бисмо постали крути, безосећајни или немилосрдни. Исус је имао саосећање према људима којима је проповедао. Исто тако, и ми треба да будемо покренути сажаљењем док проповедамо (Матеј 9:36).

3:15. Након што је добио задатак, Језекиљ је дошао у Тел-Авив, и боравио је тамо „седам дана, сав запрепашћен“, размишљајући о поруци коју је требало да преноси. Зар не би требало да и ми одвајамо време за марљиво проучавање и размишљање како бисмо разумели дубину библијске истине?

4:1–5:4. Језекиљу је била потребна понизност и храброст да би два пута одглумио оно што је требало да се догоди. И нама су понизност и храброст потребне док извршавамо задатак који смо добили од Бога.

7:4, 9; 8:18; 9:5, 10. Не треба да нам буде жао оних који заслужују Божју осуду, нити треба да саосећамо с њима.

7:19. Када Јехова изврши пресуду над овим светом, новац неће ништа вредети.

8:5-18. Отпадништво је погубно у духовном смислу. „Отпадник устима својим упропашћује ближњег свог“ (Пословице 11:9). Мудро је да одбацимо и саму помисао на то да слушамо отпаднике.

9:3-6. Добијање знака — доказа да смо предане, крштене Божје слуге и да имамо хришћанску личност — неопходно је за преживљавање ’велике невоље‘ (Матеј 24:21). Помазани хришћани, представљени човеком с писарским прибором, предводе у обележавању, то јест у проповедању о Краљевству и стварању ученика. Да бисмо сачували наш знак, треба ревно да им помажемо у том делу.

12:26-28. Чак и онима који су се ругали његовој поруци, Језекиљ је требало да каже: „Неће се више одгађати ниједна [Јеховина] реч.“ Морамо чинити све што можемо да бисмо помогли другима да се поуздају у Јехову пре него што дође крај овог поретка.

14:12-23. Наше спасење је наша лична одговорност. Нико то не може постићи уместо нас (Римљанима 14:12).

18:1-29. Сами смо одговорни за последице наших поступака.

„УНИШТИЋУ, УНИШТИЋУ, УНИШТИЋУ КРУНУ“

(Језекиљ 20:1–24:27)

Седме године изгнанства, 611. пре н. е., старији Израелци долазе Језекиљу да „траже савет од Јехове“. Они слушају о дугој историји побуне Израела и чују упозорење да ће ’Јехова извући свој мач‘ против њега (Језекиљ 20:1; 21:3). Обраћајући се поглавару Израела (Седекији), Јехова каже: „Скини турбан и одложи круну. Доћи ће до промене. Узвиси што је ниско, а понизи што је високо. Уништићу, уништићу, уништићу круну, и она неће бити ничија док не дође онај који има законско право на њу [Исус Христ], и њему ћу је дати“ (Језекиљ 21:26, 27).

Јерусалим је позван на одговорност. Разоткривена је кривица Оле (Израела) и Оливе (Јуде). Ола је већ предата „у руке њеним љубавницима, у руке асирским синовима“ (Језекиљ 23:9). Оливино уништење се ближило. Године 609. пре н. е., започела је опсада Јерусалима која је трајала 18 месеци. Када град коначно падне, Јудејци ће бити и сувише запрепашћени да би могли изразити жалост. Језекиљ не сме да преноси Божју поруку изгнаницима док му бегунац не буде јавио да је град уништен (Језекиљ 24:26, 27).

Одговори на библијска питања:

21:3 — Шта је „мач“ који Јехова вади из корица? Показало се да је „мач“ који је Јехова користио да изврши своју пресуду над Јерусалимом и Јудом био вавилонски краљ Навуходоносор са својом војском. То би такође могло укључивати небески део Божје организације који се састоји од моћних духовних створења.

24:6-14 — Шта представља рђа на лонцу? Јерусалим под опсадом упоређен је са широким лонцем. Рђа представља моралну прљавштину — нечистоћу, бесрамност и крвопролиће за које је тај град сносио одговорност. Његова нечистоћа је била тако велика да се рђа с лонца није могла скинути чак ни кад се празан лонац веома загрејао на ужареном угљевљу.

Поука за нас:

20:1, 49. Реакција старешина у Израелу показује да су сумњали у оно што је Језекиљ говорио. Немојмо никада постати сумњичави према Божјим упозорењима.

21:18-22. Премда се пагански владар Навуходоносор служио гатањем, у ствари се Јехова побринуо за то да он нападне Јерусалим. То показује да демони не могу спречити оне које је Јехова одредио да изврше његову намеру.

22:6-16. Јехова мрзи клевету, бесрамна дела, злоупотребу моћи и узимање мита. Треба да будемо одлучни да се клонимо таквог неисправног поступања.

23:5-49. Склапање политичких савеза довело је до тога да Израел и Јуда прихвате криву религију својих савезника. Чувајмо се тога да у овом свету стварамо везе које могу уништити нашу веру (Јаков 4:4).

Порука која је жива и делотворна

Прва 24 поглавља Језекиљеве књиге пуна су дивних поука! Начела која се ту налазе показују нам шта доноси Божје неодобравање, како можемо добити његово милосрђе и зашто треба да упозоравамо зле. Пророчанство о уништењу Јерусалима јасно приказује Јехову као Бога који ’свом народу унапред објављује оно што ће се догодити‘ (Исаија 42:9).

Пророчанства као што су она записана у Језекиљу 17:22-24 и 21:26, 27 указују на успостављање Месијанског Краљевства на небу. Ускоро ће оно учинити да се Божја воља врши на земљи (Матеј 6:9, 10). Можемо ишчекивати благослове Краљевства с јаком вером и поуздањем. Заиста, „Божја реч је жива и делотворна“ (Јеврејима 4:12).

[Слика на 12. страни]

Шта представљају небеске кочије?

[Слика на 14. страни]

Ревно учествовање у делу проповедања помаже нам да сачувамо наш „знак“