Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Надвладавај зло добрим“

„Надвладавај зло добрим“

„Надвладавај зло добрим“

„Не дај да те зло надвлада, него надвладавај зло добрим“ (РИМЉАНИМА 12:21)

1. Зашто имамо разлога да будемо уверени у то да можемо надвладати зло?

 ДА ЛИ је могуће остати непоколебљив пред онима који се свом жестином противе обожавању истинитог Бога? Да ли је могуће победити силе које настоје да нас одвуку назад у безбожни свет? Одговор на оба питања гласи: да! Зашто то можемо рећи? Због онога што апостол Павле каже у свом писму Римљанима: „Не дај да те зло надвлада, него надвладавај зло добрим“ (Римљанима 12:21). Ако се уздамо у Јехову и одлучни смо да не дозволимо да нас свет порази, онда нас његово зло неће надвладати. Надаље, израз „надвладавај зло“ показује да ми можемо победити зло ако наставимо да се боримо против њега. Овај зли свет и његов злобни владар, Сатана Ђаво, надвладаће само оне који постану неопрезни и престану да се боре (1. Јованова 5:19).

2. Зашто ћемо осмотрити неке догађаје из Немијиног живота?

2 Око 500 година пре Павловог времена, у Јерусалиму је живео један Божји слуга који је својим примером доказао истинитост Павлових речи о борби против зла. Био је то Немија, Божји човек који не само што је издржао противљење безбожних људи већ је и надвладао зло добрим. С каквим се тешкоћама суочавао? Шта му је помогло да успешно изађе на крај с њима? Како можемо следити његов пример? Да бисмо добили одговоре на ова питања, осмотримо неке догађаје из Немијиног живота. a

3. Где је Немија живео и шта је успео да оствари?

3 Немија је служио на двору персијског краља Артаксеркса. Мада је живео међу људима који нису служили Јехови, он није дозволио да га ’обликује [тадашњи] свет‘ (Римљанима 12:2). Кад се указала потреба у Јуди, одрекао се свог удобног начина живота, кренуо на тежак пут до Јерусалима и затим се прихватио огромног подухвата обнове градских зидина (Римљанима 12:1). Иако је био постављен за намесника Јерусалима, Немија је сваког дана напорно радио са осталим Израелцима „од ране зоре па док се нису појавиле звезде“. Захваљујући томе, читав посао је био завршен за мање од два месеца! (Немија 4:21; 6:15). Било је то изванредно достигнуће, нарочито кад се узме у обзир да су се током рада Израелци суочавали с различитим облицима противљења. Ко се све противио Немији и шта им је био циљ?

4. Шта је био циљ Немијиних противника?

4 Главни противници били су Санавалат, Товија и Гисем, утицајни људи који су живели близу Јуде. Пошто су били непријатељи Божјег народа, „било им је много криво што је [Немија] дошао да се побрине за добро синова Израелових“ (Немија 2:10, 19). Одлучни да осујете Немијине грађевинске планове, они су чак прибегавали сплеткама. Да ли ће Немија ’дати да га зло надвлада‘?

Гневан и много љут

5, 6. (а) Како су Немијини непријатељи реаговали на градњу зидина? (б) Зашто се Немија није плашио противника?

5 Немија је храбро подстицао свој народ: „Хајде да обновимо јерусалимске зидине.“ Они су на то рекли: „Устанимо и градимо зидине.“ Немија даље каже: „Ојачали [су] своје руке за добро дело“, али противници су ’почели да нам се ругају и да с презиром гледају на нас, говорећи: „Шта то радите? Зар се то против краља буните?“‘ Немија се није плашио њиховог ругања и лажних оптужби. Рекао је противницима: „Бог небески даће нам да успемо, а ми, његове слуге, устаћемо и градићемо зидине“ (Немија 2:17-20). Немија је био одлучан да настави даље с ’добрим делом‘.

6 Један од тих противника, Санавалат, „разгневио се и много се наљутио“, па је појачао своје вербалне нападе. „Шта то раде ти јадни Јудејци?“, ругао се он. „Хоће ли из гомиле праха повратити у живот камење спаљено?“ Товија му се придружио у исмевању и рекао: „Да се лисица залети срушила би њихове камене зидине“ (Немија 4:1-3). Како је Немија поступио?

7. Како је Немија реаговао на оптужбе својих противника?

7 Немија се једноставно није обазирао на ругање. Био је послушан Божјој заповести и није покушавао да узврати истом мером (Левитска 19:18). Препустио је ствари у Јеховине руке и молио се: „Чуј, Боже наш, како смо презрени и обрати њихово ругање на њихову главу“ (Немија 4:4). Немија је веровао у Јеховино обећање: „Моја је освета, и моја је одмазда“ (Поновљени закони 32:35). Немија и остали Израелци су ’наставили да граде зидине‘. Нису дозволили да их ишта одврати од тога. У ствари, „[зидине] су биле завршене допола. Народ је и даље имао вољу за рад“ (Немија 4:6). Божји непријатељи нису успели да прекину градњу! Како ми можемо следити Немијин пример?

8. (а) Како бисмо могли опонашати Немију када нас противници лажно оптужују? (б) Испричај неко искуство које си доживео или чуо а које показује да је мудро не узвраћати истом мером.

8 Противници нас данас могу засипати увредама и оптужбама у школи, на радном месту, па чак и у нашем дому. Међутим, тада је често најбоље поступити у складу с библијским начелом: „Све има своје време... [има] време кад се ћути“ (Проповедник 3:1, 7). Попут Немије, ми не узвраћамо оштрим речима (Римљанима 12:17). Обраћамо се Богу у молитви, с поуздањем у онога који нас уверава: „Ја ћу узвратити“ (Римљанима 12:19; 1. Петрова 2:19, 20). Када тако поступамо, не дозвољавамо да нас противници одврате од дела које треба да обавимо, наиме од проповедања добре вести о Божјем Краљевству и стварања ученика (Матеј 24:14; 28:19, 20). Сваки пут када смо у служби проповедања и не дозволимо да нас застраши противљење, ми испољавамо исту верност као и Немија.

’Убићемо те‘

9. Какав напад су покренули Немијини непријатељи и како је он поступио у тој ситуацији?

9 Када су противници обожавања истинитог Бога у Немијино време чули да „обнова јерусалимских зидина напредује“, узели су своје мачеве да се ’боре против Јерусалима‘. Јевреји су се нашли у наизглед безнадежној ситуацији. Јерусалим је био окружен са свих страна — Самарићани су били на северу, Амонци на истоку, Арапи на југу и Азоћани на западу. Чинило се да су градитељи у клопци! Шта ће урадити? „Ми смо се молили свом Богу“, каже Немија. Непријатељи су претили: ’Побићемо их и прекинути им посао.‘ Немија је на то дао градитељима задатак да бране град „с мачевима, копљима и луковима“. С људског становишта, мала група Јевреја изгледала је беспомоћно насупрот надмоћним непријатељским снагама, али Немија их је храбрио: „Не бојте их се... Мислите на Јехову, великог Бога који улива страх“ (Немија 4:7-9, 11, 13, 14).

10. (а) Зашто је дошло до изненадног преокрета код Немијиних непријатеља? (б) Које мере је Немија предузео?

10 Тада је дошло до изненадног преокрета. Непријатељи су обуставили напад. Зашто? „Истинити Бог [је] осујетио њихову намеру“, каже Немија. Међутим, он је знао да опасност није прошла. Зато је мудро прилагодио даљњи ток градње тим околностима. Од тада су градитељи ’једном руком радили, а другом држали копље‘. Немија је такође поставио једног човека који би у случају непријатељског напада „дувао у рог“ и тако упозорио градитеље. Што је најважније, Немија је уверавао народ: „Бог наш бориће се за нас“ (Немија 4:15-20). Охрабрени и спремни да одговоре на напад, градитељи су наставили с послом. Које поуке можемо извући из овог извештаја?

11. Како прави хришћани успевају да се одупру злу у земљама где је проповедање о Краљевству забрањено и како надвладавају зло добрим?

11 Прави хришћани се понекад суочавају са жестоким противљењем. У ствари, у неким земљама су зли противници Божјих слугу веома бројни и утицајни. Гледано из људског угла, наши суверници у тим земљама немају никаквих изгледа. Упркос томе, уверени су да ће се ’Бог борити за њих‘. Заиста, они који су прогоњени због своје вере често виде како Јехова одговара на њихове молитве и ’осујећује намеру‘ моћних противника. Чак и у земљама где је наше дело забрањено, хришћани налазе начине да наставе с проповедањем добре вести. Баш као што су градитељи јерусалимских зидина прилагодили свој начин рада, тако и Јеховини сведоци данас мудро прилагођавају своје методе проповедања када су изложени нападима. Наравно, никад не користе дословно оружје (2. Коринћанима 10:4). Они настављају с проповедањем чак и кад постоји опасност да ће бити физички нападнути (1. Петрова 4:16). Та храбра браћа и сестре ’надвладавају зло добрим‘.

„Хајде да се нађемо“

12, 13. (а) Које лукавство су Немијини непријатељи користили? (б) Зашто је Немија одбио позив да се састане са својим противницима?

12 Када су Немијини непријатељи увидели да ништа нису постигли директним нападима, окренули су се прикривенијим облицима противљења. Сковали су три лукава плана. О чему се радило?

13 Као прво, покушали су да преваре Немију. Рекли су му: „Хајде да се нађемо у неком од села у долини код Онона.“ Онон се налазио између Јерусалима и Самарије. Непријатељи су предложили Немији да се састане с њима на пола пута како би решили спор. Немија је могао да помисли: ’То звучи разумно. Боље је разговарати него се борити.‘ Али ипак је одбио њихов предлог. Зашто? „Они су смишљали како да ми учине зло“, објаснио је Немија. Он је прозрео њихову намеру и није дозволио да га преваре. Четири пута је рекао својим противницима: „Не могу да дођем. Посао би стао кад бих га оставио и дошао к вама.“ Непријатељска настојања да наведу Немију да учини компромис нису успела. Он је остао усредсређен на градњу зидина (Немија 6:1-4).

14. Како је Немија одговорио онима који су га лажно оптуживали?

14 Као друго, непријатељи су почели да шире лажи, оптужујући Немију да ’спрема побуну‘ против краља Артаксеркса. Поново су га позвали: „Дођи сада да се посаветујемо.“ И овога пута Немија их је одбио јер је схватио шта смерају. Касније је објаснио: „Сви они [су] покушавали да нас заплаше, говорећи: ’Клонуће им руке од посла па га неће довршити.‘“ Међутим, Немија је овог пута оповргао непријатељске оптужбе. Рекао је: „Није тако како ти кажеш, него ти у свом срцу то измишљаш.“ Осим тога, молио се Јехови за подршку: „Ојачај моје руке.“ Уздао се у то да ће уз Јеховину помоћ успети да осујети ту злу заверу и настави с градњом (Немија 6:5-9).

15. Шта је један лажни пророк предложио и зашто Немија није прихватио његов савет?

15 Као треће, непријатељи су користили једног издајицу, Израелца Семају, да покуша да наведе Немију да прекрши Божји Закон. Семаја је рекао Немији: „Нађимо се у дому истинитог Бога, унутар храма, и затворимо врата храма, јер ће доћи да те убију.“ Семаја је тврдио да је Немијин живот у опасности и да би могао да се спасе ако би се сакрио у храму. Међутим, Немија није био свештеник. Починио би грех ако би се крио у Божјем дому. Да ли ће прекршити Божји Закон да би спасао свој живот? Немија је одговорио: „Како би неко као ја могао да уђе у храм и да остане жив? Нећу ући!“ Зашто Немија није упао у замку која му је постављена? Иако је Семаја био Израелац, Немија је знао да га „није послао Бог“. На крају крајева, прави пророк му никад не би саветовао да прекрши Божји Закон. Ни овај пут Немија није дозволио да га зли противници надвладају. Кратко након тога, он је известио: „Тако су зидине биле завршене двадесет и петога дана месеца елула, за педесет и два дана“ (Немија 6:10-15; Бројеви 1:51; 18:7).

16. (а) Како треба да се поставимо према лажним пријатељима, људима који шире лажи о нама и према лажној браћи? (б) Како ти у свом дому, школи или на радном месту показујеш да се нећеш одрећи својих веровања?

16 Попут Немије, и ми бисмо се могли суочити с противљењем у виду лажних пријатеља, људи који шире лажи и лажне браће. Неки од њих би могли да нас позову да се, фигуративно говорећи, нађемо на пола пута. Могли би да покушају да нас убеде да бисмо, ако успоримо у својој служби за Јехову, могли истовремено да се посветимо и световним циљевима. Међутим, Божје Краљевство нам је на првом месту у животу и зато не желимо да направимо компромис (Матеј 6:33; Лука 9:57-62). Противници такође шире лажи о нама. У неким земљама нас оптужују да смо претња држави, баш као што су Немију оптужили да спрема побуну против краља. Неке оптужбе су биле успешно оповргнуте на суду. Али, какав год да је исход појединих случајева, ми с поуздањем молимо Јехову да управља ситуацијом у складу с његовом вољом (Филипљанима 1:7). Противљење може доћи и од оних који се претварају да служе Јехови. Као што је један Јеврејин покушао да наведе Немију да прекрши Божји Закон како би спасао живот, тако отпадници могу покушати да нас наведу да направимо компромис на различите начине. Међутим, ми не слушамо отпаднике јер знамо да свој живот нећемо сачувати тиме што кршимо Божје законе, већ тако што их се држимо! (1. Јованова 4:1). Да, уз Јеховину помоћ, можемо надвладати зло, у каквом год облику да се појави.

Проповедајмо добру вест упркос злу

17, 18. (а) Шта Сатана и они који врше његову вољу желе да постигну? (б) Шта си одлучан да чиниш и зашто?

17 За Христову помазану браћу се у Божјој Речи каже: „Они су победили [Сатану]... речју свог сведочења“ (Откривење 12:11). Према томе, постоји директна веза између проповедања поруке о Краљевству и победе над Сатаном, који је узрочник зла. Зато није никакво чудо што Сатана немилосрдно напада и помазани остатак и „велико мноштво“ тиме што распламсава противљење! (Откривење 7:9; 12:17).

18 Као што смо видели, противљење се може јавити у виду вербалних напада, претњи физичким насиљем или у прикривенијим облицима. У сваком случају, Сатанин циљ је увек исти — да заустави дело проповедања. Међутим, он неће успети у томе, јер Божје слуге су, попут Немије, одлучне да ’надвладавају зло добрим‘. Они ће то чинити тако што ће наставити да проповедају добру вест све док Јехова не каже да је то дело довршено! (Марко 13:10; Римљанима 8:31; Филипљанима 1:27, 28).

[Фуснота]

a Да би сазнао нешто више о позадини тих догађаја, прочитај Немију 1:1-4; 2:1-6, 9-20; 4:1-23; 6:1-15.

Да ли се сећаш?

• С каквим противљењем су се Божје слуге суочавале у прошлости, а с каквим данас?

• Шта је био главни циљ Немијиних непријатеља и шта је циљ Божјих непријатеља данас?

• Како ми данас надвладавамо зло добрим?

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слика на 29. страни]

Поуке из Немијине књиге

Божје слуге се суочавају са

• ругањем

• претњама

• преваром

Покушавају да их преваре

• лажни пријатељи

• људи који шире лажи

• лажна браћа

Божје слуге надвладавају зло

• ревно обављајући задатак који им је Бог поверио

[Слика на 27. страни]

Немија и његови сарадници обновили су јерусалимске зидине упркос жестоком противљењу

[Слика на 31. страни]

Прави хришћани неустрашиво проповедају добру вест