Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Верни сведок на небу‘

’Верни сведок на небу‘

’Верни сведок на небу‘

ПЕСНИЦИ и музичари су се од давнина дивили лепоти Месеца. На пример, у једној песми надахнутој од Бога говори се о жени која је ’лепа као пун месец‘ (Песма над песмама 6:10). Такође је и псалмиста песнички назвао Месец ’верним сведоком на небу‘ (Псалам 89:37). Које је значење овог израза који се односи на Месец?

Месец увек поуздано, свака 27,3 дана, обиђе своју путању око Земље. Стога се његова верност може односити на ту његову поузданост. Међутим, псалмиста је вероватно имао на уму једно много дубље значење. Он је Месец назвао ’верним сведоком‘ у једној пророчанској песми о Краљевству за које је Исус поучио своје следбенике да се моле (Матеј 6:9, 10).

Пре више од 3 000 година Јехова је склопио савез за Краљевство с Давидом, краљем древног Израела (2. Самуилова 7:12-16). Сврха тог савеза је била да Исусу Христу, као Давидовом наследнику, пружи законско право да заувек влада као краљ (Исаија 9:7; Лука 1:32, 33). Указујући на краљевску власт Давидовог ’потомка‘, псалмиста је певао: „Попут месеца стајаће чврсто довека, попут верног сведока на небу“ (Псалам 89:36, 37).

’Извор светла који управља ноћу‘ — Месец — одговарајућ је подсетник на непролазност Христове владавине (Постанак 1:16). С обзиром на Христово Краљевство, у Данилу 7:14 се каже: „Власт је његова власт вечна и никада неће проћи, а његово краљевство неће пропасти.“ Месец је сведок који нас подсећа да ће то Краљевство доћи и да ће човечанство на многе начине бити благословљено.

[Извор слике на 32. страни]

Месец: NASA photo