Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Иди, опери се у језерцету Силоаму“

„Иди, опери се у језерцету Силоаму“

„Иди, опери се у језерцету Силоаму“

НАКОН што је једном слепом човеку ставио на очи блато, Исус му је рекао: „Иди, опери се у језерцету Силоаму.“ Човек је послушао и „вратио [се] гледајући“ (Јован 9:6, 7). Где се налазило језерце Силоам? Недавно археолошко откриће пружа нове информације о томе.

Многи туристи су обишли један део у Јерусалиму познат као језерце Силоам верујући да је то у ствари језеро које се помиње у Јовану 9:7. Оно се налази на крају Језекијиног тунела за воду дугог 530 метара, који је саграђен у осмом веку пре н. е. Међутим, ово језеро датира из четвртог века н. е. Изградили су га они који су се у доба Византије изјашњавали као хришћани а који су погрешно претпостављали да је језерце, поменуто у Јеванђељу по Јовану, било смештено на крају тог тунела.

Међутим, 2004. године археолози су открили нешто за шта су закључили да је то језерце Силоам, које је постојало у време када је Исус био на земљи. То језерце је смештено око 100 метара југоисточно од места за које се погрешно мислило да је његова локација. Како су га открили? Градске власти су хтеле да поправе одводне цеви у том делу града. Из тог разлога, тамо су послали раднике с тешком механизацијом. Док су радници копали, један археолог који је радио у близини и посматрао радове угледао је два степеника. Даљњи рад је заустављен, а Археолошки институт Израела одобрио је археолошко ископавање на том месту. Откривена је једна страна језера, дуга око 7 метара, а такође и његова два угла.

Неколико новчића који су пронађени током ископавања потичу из друге, треће и четврте године јеврејске побуне против Рима. Та побуна се одиграла у периоду између 66. и 70. н. е. Ти новчићи показују да се језерце користило све до 70. н. е. када су Римљани уништили Јерусалим. Часопис Biblical Archaeology Review закључује: „Језерце је коришћено све до краја побуне након које је било напуштено. Ово подручје, које је најнижа тачка у целом Јерусалиму, није било поново насељено све до византијског периода. Зимске кише које су сваке године падале на ту долину наносиле су по слој блата у језерце. Такође, након што су Римљани уништили град, језерце више није било чишћено. Током векова, дебео слој блата се таложио у њега и оно је постепено нестало. Археолози су га пронашли прекривеног блатом које је на неким местима било скоро 3 метра.“

Због чега би искрене особе које проучавају Библију занимало где се налазило језерце Силоам? Зато што им то помаже да боље упознају географске одлике Јерусалима из првог века, града који се често помиње у Јеванђељима, која говоре о Исусовом животу и служби.

[Слика на 7. страни]

Недавно откривено језерце Силоам

[Извор]

© 2003 BiblePlaces.com