Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Божје очи бдију над нама?

Да ли Божје очи бдију над нама?

Да ли Божје очи бдију над нама?

ДА ЛИ Јехова, Величанствени Створитељ, може да види шта нам се дешава? Наравно да може! Библија наводи јасан закључак: „Зар онај који је око начинио, не може да види?“ (Псалам 94:9). Јеховин вид је далеко бољи од људског. Бог не само што види нашу спољашњост већ такође ’испитује срца‘ и може да „просуђује срца“ (Пословице 17:3; 21:2). Он може да проникне у наше размишљање, мотиве и најдубље жеље.

Јехова је свестан тешкоћа с којима се можда сусрећемо у животу и он одговара на наше усрдне молбе. Псалмиста је написао: „Очи Јеховине гледају праведнике, и уши његове чују вапај њихов. Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа“ (Псалам 34:15, 18). Како је само утешно знати да Јехова разуме наше околности и да обраћа пажњу на наше усрдне молбе!

Јехова Бог примећује дела која се почине чак и у потпуној тами. Да, „све [је] голо и откривено пред очима онога коме морамо положити рачун“ (Јеврејима 4:13). Према томе, било да су наши поступци добри или лоши, Јехова их све запажа (Пословице 15:3). На пример, у Постанку 6:8, 9 стоји: „Ноје је нашао милост у Јеховиним очима“ и „ходио [је] са истинитим Богом.“ Да, Ноје је стекао Јеховино одобравање и благослов зато што је био послушан и држао се Божјих праведних начела (Постанак 6:22). Насупрот томе, људи Нојевих дана су били насилни и изопачени. Бог није био слеп за такво стање. Он је „видео да човек чини велико зло на земљи и да је свака мисао његовог срца увек усмерена ка злу“. На крају је Јехова уништио зле људе, али је поштедео Ноја и његову породицу (Постанак 6:5; 7:23).

Да ли Јехова и на нас гледа с наклоношћу? Јехова својим очима „претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Летописа 16:9). Ускоро ће он поново уклонити све зле људе са земље и избавити оне који су кротки у срцу (Псалам 37:10, 11).