Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си „богат пред Богом“?

Да ли си „богат пред Богом“?

Да ли си „богат пред Богом“?

„Тако пролази онај ко скупља благо за себе, а није богат пред Богом“ (ЛУКА 12:21)

1, 2. (а) За шта су људи спремни да поднесу велике жртве? (б) С којим изазовом и с којом опасношћу се хришћани суочавају?

 ПОТРАГА ЗА БЛАГОМ није само игра коју воле да играју мала деца. То је и стварна животна драма која се пуно пута понављала у разним епохама и земљама. На пример, златна грозница у 19. веку у Аустралији, јужној Африци, Канади и Сједињеним Државама привукла је људе из многих удаљених крајева који су били спремни да оставе дом и породицу како би потражили срећу у непознатим, а понекад и негостољубивим земљама. Да, многи су спремни на велике ризике и изузетне жртве како би стекли богатство за којим жуде.

2 Иако данас већина људи не учествује у дословној потрази за благом, они морају напорно радити како би зарадили за живот. Тако нешто у данашњем свету може бити захтевно, тешко и мукотрпно. Лако се може десити да постанемо толико преокупирани храном, одећом и кровом над главом да превидимо важније ствари или чак заборавимо на њих (Римљанима 14:17). Исус је испричао једну причу, параболу, која тачно описује ту људску склоност. Она се налази у Луки 12:16-21.

3. Испричај укратко Исусову причу забележену у Луки 12:16-21.

3 Исус је ту причу испричао истом приликом када је говорио о потреби да се чувамо лакомства, што смо осмотрили у претходном чланку. Након упозорења о лакомству, Исус је говорио о једном богатом човеку који није био задовољан пуним житницама које је већ имао, него их је срушио и направио веће како би у њих ставио још више летине. Управо када је мислио да може да се опусти и ужива, Бог му је рекао да му је живот дошао крају и да ће сва добра које је накупио припасти неком другом. Затим је Исус овако закључио: „Тако пролази онај ко скупља благо за себе, а није богат пред Богом“ (Лука 12:21). Коју поуку можемо извући из ове приче? Како можемо применити ту поуку у свом животу?

Човек с проблемом

4. Како је описан човек из Исусове приче?

4 Прича коју је Исус испричао је позната. Примећујемо да ју је Исус увео једноставно тако што је рекао: „Једном богатом човеку земља је добро родила.“ Исус није рекао да је тај човек стекао богатство на неки непоштен или незаконит начин. Другим речима, он није приказан као неки лош човек. У ствари, из онога што је Исус рекао, разумно је да закључимо да је он напорно радио. У сваком случају, може се разумети да је то био човек који је планирао и штедео за будућност, можда имајући на уму добробит своје породице. Стога, према гледишту овог света, он може представљати вредног човека који је озбиљно извршавао своје обавезе.

5. На који је проблем наишао човек из Исусове приче?

5 У сваком случају, Исус је за ту особу из приче рекао да је богат човек, неко ко је већ поседовао обиље материјалних добара. Међутим, како је Исус показао, тај богати човек је имао један проблем. Земља је родила много више него што је он очекивао, далеко више од онога што му је било потребно или што је могао сачувати. Шта је требало да уради?

6. Пред којим одлукама данас стоје многе Божје слуге?

6 Многе данашње Јеховине слуге сусрећу се са ситуацијама које су доста сличне ситуацији тог богатог човека. Прави хришћани настоје да буду поштени, марљиви и савесни радници (Колошанима 3:22, 23). Било да имају послодавца или сами раде неки посао, они су често успешни, чак одлични у ономе што раде. Када им се пруже могућности да напредују или им се укажу неке нове пословне прилике, они стоје пред једном одлуком. Да ли треба прихватити унапређење или проширити посао? Слично томе, многи млади Сведоци су добри ученици у школи. Због тога им се можда нуде награде или стипендије за даљње образовање у престижним установама. Да ли треба једноставно да ураде оно што би већина урадила и да прихвате понуду?

7. Како је човек из Исусове приче решио свој проблем?

7 Вратимо се сада на Исусову причу. Шта је богати човек урадио када је земља толико обилно родила да више није имао где да чува летину? Одлучио је да поруши житнице које је имао и да направи веће како би сачувао све додатно жито и сва добра. Тај план му је очигледно пружио осећај сигурности и задовољства, па је помислио: „Рећи ћу себи: ’Имаш много добара на залихи за много година. Почивај, једи, пиј, уживај‘“ (Лука 12:19).

Зашто ’безумник‘?

8. Који је битан елемент човек из Исусове приче превидео?

8 Међутим, као што је Исус показао, план овог богатог човека је пружио само лажан осећај сигурности. Иако је изгледао практично, он није имао један битан елемент — Божју вољу. Човек је мислио само на себе, како ће моћи да почива, једе, пије и ужива. Мислио је да ће због тога што поседује „много добара“ имати и „много година“. Али на његову жалост, није било тако. Баш као што је Исус и рекао пре тога, „чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15). Те исте ноћи, све за шта је тај човек радио наједном је дошло свом крају, јер му је Бог рекао: „Безумниче, ове ноћи тражиће се твој живот од тебе. Ко ће онда имати оно што си скупио?“ (Лука 12:20).

9. Зашто је човек из приче назван безумним?

9 Сада долазимо до главне тачке Исусове приче. Бог је назвао овог човека безумним. Један речник објашњава да облици те грчке речи „увек означавају недостатак разумевања“ (Exegetical Dictionary of the New Testament). У њему се наводи да Бог овде користи ту реч како би истакао „бесмисленост богаташевих планова за будућност“. Та реч не указује на особу којој мањка интелигенција него на „особу која одбија да призна да зависи од Бога“. Исусов опис богатог човека подсећа нас на оно што је он касније рекао хришћанима првог века из скупштине у Лаодикији, у Малој Азији: „Говориш: ’Богат сам и стекао сам богатство и ништа ми више не треба‘, а не знаш да си јадан и бедан и сиромашан и слеп и го“ (Откривење 3:17).

10. Зашто поседовање „много добара“ не гарантује да ћемо живети „много година“?

10 Треба озбиљно да размислимо о тој поуци. Да ли бисмо могли да будемо попут човека из ове приче — да напорно радимо како бисмо обезбедили „много добара“ а да ипак пропуштамо да чинимо оно што је неопходно како бисмо се надали животу који ће трајати „много година“? (Јован 3:16; 17:3). Библија каже: „Богатство не користи у дан гнева“ и „ко се узда у богатство своје, тај пропада“ (Пословице 11:4, 28). Зато је Исус закључио ову причу рекавши: „Тако пролази онај ко скупља благо за себе, а није богат пред Богом“ (Лука 12:21).

11. Зашто је узалудно да особа полаже своје наде и сигурност у материјалне поседе?

11 Када је Исус рекао „тако пролази“, указао је на то да ће се оно што се догодило богатом човеку из приче догодити и онима који свој живот — своје наде и своју сигурност — граде само на материјалним стварима. Није толико погрешно да се „скупља благо за себе“ колико је погрешно да се пропусти да се буде „богат пред Богом“. Ученик Јаков је пружио слично упозорење када је написао: „Слушајте сад, ви који говорите: ’Данас или сутра отићи ћемо у тај град па ћемо тамо провести годину дана, трговаћемо и зарадићемо‘, а не знате какав ће вам живот сутра бити.“ Шта би требало урадити? „Уместо тога, требало би да кажете: ’Ако буде Јеховина воља, живећемо и учинићемо ово или оно‘“ (Јаков 4:13-15). Без обзира на то колико је неко богат или колико много ствари поседује, све је бескорисно уколико није богат пред Богом. Стога, шта значи бити богат пред Богом?

Бити богат пред Богом

12. Шта треба да радимо да бисмо били богати пред Богом?

12 Према Исусовим речима, стицање богатства пред Богом је нешто супротно од стицања материјалног богатства за себе, то јест личног богаћења. Према томе, Исус је указао на то да наша главна брига у животу не треба да буде гомилање материјалног богатства или уживање у ономе што поседујемо. Уместо тога, своја средства треба да користимо тако да побољшамо, то јест ојачамо свој однос с Јеховом. Тако ћемо сигурно бити богати пред Богом. Зашто? Зато што се тако пружа прилика за добијање многих благослова од њега. Библија нам каже: „Благослов од Јехове обогаћује, и никакав бол Бог при том не задаје“ (Пословице 10:22).

13. Како Јеховин благослов „обогаћује“?

13 Када Јехова излива благослове на свој народ, Он му увек даје најбоље (Јаков 1:17). На пример, када је Јехова дао Израелцима дом, то је била ’земља у којој тече мед и млеко‘. Иако је египатска земља такође тако описана, земља коју је Јехова дао Израелцима била је другачија бар у једном битном погледу. Била је то „земља за коју се брине Јехова“, како је Мојсије рекао Израелцима. Другим речима, тамо је требало да им буде добро зато што би се Јехова бринуо о њима. Докле год су Израелци били верни Јехови, он их је богато благосиљао и водили су живот који је очигледно био бољи од живота свих околних народа. Да, Јеховин благослов „обогаћује“! (Бројеви 16:13; Поновљени закони 4:5-8; 11:8-15).

14. Шта имају они који су богати пред Богом?

14 Израз „богат пред Богом“ преводи се и са „богат у Божјим очима“ (The New Testament in Modern English, Џ. Б. Филипс). Онима који су богати углавном је стало до тога како изгледају у очима других. То се често види по њиховом начину живота. Они желе да импресионирају људе оним за шта Библија каже да је „истицање свог иметка“ (1. Јованова 2:16). За разлику од њих, они који су богати пред Богом имају Божје одобравање, његову наклоност и обиље незаслужене доброте, као и срдачан лични однос с њим. То им свакако пружа осећај радости и сигурности, више него икакво материјално благо (Исаија 40:11). Али, остаје још једно питање: Шта морамо радити да бисмо били богати у Божјим очима?

Богати у Божјим очима

15. Шта морамо радити да бисмо били богати пред Богом?

15 У Исусовој причи, овај човек је планирао и напорно радио само да би се обогатио. Описан је као безуман. Стога, да бисмо били богати пред Богом, морамо настојати да напорно радимо и у потпуности учествујемо у активностима које су заиста драгоцене и вредне у Божјим очима. У њих спада и оно што је Исус заповедио: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа“ (Матеј 28:19). Када своје време, снагу и таленте не користимо за личну корист него за проповедање о Краљевству и стварање ученика, то се може упоредити с добром инвестицијом. Они који тако раде стичу велику духовну добит, као што показују следећа искуства (Пословице 19:17).

16, 17. Испричај нека искуства која показују како се постаје богат у Божјим очима.

16 Осмотри искуство једног Јеховиног слуге из једне азијске земље. Имао је добро плаћен посао као компјутерски техничар. Међутим, због посла практично није имао времена за себе и осећао је да је духовно веома осиромашио. На крају, уместо да покуша да напредује на послу, дао је отказ и почео да прави сладолед и да га продаје на улици како би имао више времена да задовољи духовне потребе и испуни своје одговорности у скупштини. Некадашње колеге су му се смејале, али шта се на крају догодило? „Заправо, више сам зарађивао него када сам радио с компјутерима“, рекао је он. „Од тада сам срећнији јер сам ослобођен стреса и брига које сам имао на претходном послу. И што је најважније, сада осећам да сам ближи Јехови.“ Та промена му је омогућила да ступи у пуновремену службу, и сада он служи у подружници Јеховиних сведока у својој земљи. Јеховин благослов заиста „обогаћује“.

17 Још један пример је искуство једне жене која је одрасла у породици у којој се високо ценило образовање. Ишла је на универзитете у Мексику, Француској и Швајцарској и пред њом је била сјајна каријера. „Била сам успешна; људи су ме ценили и сва врата су ми била отворена“, рекла је она, „али у себи сам осећала празнину, дубоко незадовољство.“ Затим је упознала Јехову. Рекла је: „Како сам духовно напредовала, тако ми је жеља да угодим Јехови и да му вратим бар мало од онога што ми је дао помогла да јасно видим којим путем треба да кренем — да му пуновремено служим.“ Потом се повукла са свог положаја и ускоро се крстила. Задњих 20 година радосно служи у пуновременој служби. „Неки мисле да сам протраћила своје таленте“, каже она, „али они виде да сам срећна и диве се начелима по којима живим. Сваког дана се молим Јехови да ми помогне да будем понизна како бих имала његово одобравање.“

18. Како и ми попут Павла можемо бити богати пред Богом?

18 Савле, који је постао апостол Павле, имао је блиставу каријеру пред собом. Ипак, он је касније написао: „Све сматрам губитком у поређењу са ненадмашном вредношћу познавања Христа Исуса, мог Господа“ (Филипљанима 3:7, 8). Богатство које је стекао преко Христа за Павла је било ненадмашно у односу на оно што би свет могао да му понуди. Слично томе, када се одрекнемо било које личне амбиције и тежимо за оданошћу Богу, и ми можемо имати живот који је богат у Божјим очима. Божја Реч нас уверава: „Понизност и страх од Јехове доносе богатство, част и живот“ (Пословице 22:4).

Можеш ли објаснити?

• Који је проблем имао човек из Исусове приче?

• Зашто је човек из приче назван безумним?

• Шта значи бити богат пред Богом?

• Како можемо постати богати пред Богом?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Зашто је богати човек назван безумним?

[Слика на 27. страни]

Како прилике за напредовањем могу бити прави испит?

[Слика на странама 28, 29]

„Благослов од Јехове“ — то је оно што обогаћује