Пређи на садржај

Пређи на садржај

Два „чуда“ на једном конгресу у Грузији

Два „чуда“ на једном конгресу у Грузији

Два „чуда“ на једном конгресу у Грузији

У ГРУЗИЈИ се 2006. године одиграо незабораван догађај који су обележила два „чуда“. Током три дана, од 7. до 9. јула, на шест локација у тој земљи одржан је Обласни конгрес Јеховиних сведока „Близу је избављење!“ То је била духовна гозба за преко 17 000 присутних.

У јануару 2006. у Тбилисију, главном граду Грузије који је уједно био и главни град за одржавање конгреса, почело се с тражењем одговарајућег места на ком би се састало више хиљада људи. Друга места на којима би се одржао конгрес била би повезана путем телефона.

У протеклих неколико година, у Грузији се постепено учвршћује слобода вероисповести. Стога су, упркос огромном противљењу у прошлости, Јеховини сведоци били постојани и истрајни, уверени да ће у главном граду наћи место за одржавање конгреса. Грузијци су по природи веома срдачни и гостољубиви. Међутим, неки званичници имају снажне религиозне предрасуде. Да ли ће се они издићи изнад својих осећања и дозволити Сведоцима да изнајме неки објекат?

Браћа из Одбора конгреса обишла су неколико стадиона и великих спортских дворана. Управници су обећали да ће их изнајмити, али су то одбили када су их браћа питала за конкретан датум. Зато су браћа из одбора била изненађена када је управа филхармоније пристала да изнајми свој објекат Јеховиним сведоцима. Та концертна дворана се налази у центру Тбилисија, где се одржавају многе значајне свечаности.

Подстакнута сазнањем да се њихов труд напокон исплатио, браћа из одбора су почела са организовањем конгреса у Тбилисију и у градовима широм Грузије као што су Цнори, Кутаиси, Зугдиди, Каспи и Гори. Уложено је пуно труда да се све конгресне локације телефонски повежу како би се програм симултано одржао. Све је било спремно за конгрес. А онда је, само седмицу пре почетка конгреса, управа филхармоније изненада поништила уговор о изнајмљивању концертне дворане. Није дато никакво образложење.

Прво „чудо“

Шта су браћа могла да ураде за тако кратко време? Једина могућност им је била Марнеули, село које је удаљено 40 километара од Тбилисија. Тамо су већ одржани многи конгреси на имању једне породице Јеховиних сведока. На месту одржавања конгреса некада се налазила велика башта. У протеклих десет година, то је било једино место које су скупштине из Тбилисија могле користити за конгресе. Међутим, Марнеули је и место у коме је руља жестоко нападала Јеховине сведоке.

Један од тих напада се одиграо 16. септембра 2000. Полиција из Марнеулија је поставила барикаде како би спречила Сведоке да дођу до места одржавања конгреса. Затим су стигли аутобуси пуни насилника које је предводио некадашњи православни свештеник Василиј Мкалавишвили. Они су зауставили аутомобиле и аутобусе који су ишли на конгрес у Марнеулију, извукли неке делегате из возила и немилосрдно их претукли, док су другим путницима одузели ствари, између осталог Библије и библијску литературу.

Руља од око 60 особа је напала и конгресно место у Марнеулију. Повређено је око 40 Сведока. Једног брата су ножем уболи у груди. Неки нападачи су имали скраћене сачмаре из којих су разјарено пуцали у ваздух. Један је уперио пиштољ у власницу имања и захтевао да му преда новац и накит. Руља јој је испреметала целу кућу која се налази на једном крају имања и украла драгоцености. Након што су разбили све прозоре на кући, спалили су библијску литературу и клупе које су биле посебно направљене за тај конгрес. Уништили су једну и по тону литературе. Уместо да заустави тај напад на Сведоке, полиција која се тамо налазила такође је учествовала у њему. a

Одбор конгреса је морао да се суочи не само с претњом насиља већ и с проблемом да 5 000 људи смести на терен на који нормално може стати 2 500. Како се то могло решити за тако кратко време? Личило је на чудо када су се власници два суседна имања обратили браћи и понудили да им изнајме своје баште.

Био је прави подухват да се од тих парцела направи прикладно место за одржавање конгреса. То су веома отежавали временски услови — читаву седмицу пре конгреса падала је киша. На комшијским парцелама био је засађен кромпир који је морао да се извади. Док је киша лила, добровољци су се најпре састали да изваде кромпир. Затим су уклоњене ограде и подигнут је оквир за заклон који би штитио публику од сунца и кише. Требало је направити још дрвених клупа и постављено је додатно озвучење. Добровољци, од којих су се неки одрекли сна, даноноћно су обављали све столарске послове.

„Шта ако киша буде падала и током конгреса?“, сви су се питали. „Да ли ће делегате прогутати блато?“ Купљена је слама како би се покрило влажно тло. Најзад је грануло сунце! Током сва три дана конгреса, тло се купало у дивним, топлим сунчевим зрацима.

Када су делегати стигли, дочекао их је диван призор. Идилично сеоско окружење је изгледало као део новог света. Удобно смештени, делегати су били окружени стаблима смокава и других воћака, као и пољима кукуруза и парадајза. Позадина подијума је била украшена виновом лозом. Током програма, присутни су повремено могли чути како петлови кукуричу и кокошке кокодачу док се у кокошињцима скупљају јаја. Чули су се и други звуци типични за село, али присутнима су звучали попут угодне мелодије. Њих то није узнемиравало, већ једва да су то све примећивали пошто су пажљиво пратили изузетан библијски програм. Међутим, то нису били једини незаборавни тренуци током овог конгреса.

Друго „чудо“

На крају преподневног програма у петак, делегати су били веома изненађени када је члан Водећег тела Јеховиних сведока Џефри Џексон, објавио излажење комплетног Светог писма — превод Нови свет на грузијском. b Сузе су наврле на очи многима који су били просто запањени. Једна породица је узбуђено рекла: „Не можемо престати да захваљујемо за ово чудо — Јеховино чудо. Такав огроман посао у тако кратком времену!“

Једна сестра из града Цаленджиха која је пратила програм преко телефона рекла је: „Не могу изразити радост коју сам осетила када смо добили комплетну Библију. Желим да вам захвалим за овај изузетан тродневни конгрес. То је заиста био догађај од историјског значаја.“ Једна породица из скупштине у западној Грузији, крај Црног мора, рекла је: „Све до сада, у породици смо имали само једну Библију, али сада сви четворо имамо властити примерак превода Нови свет. Сада свако од нас може лично да проучава Библију.“

Међутим, присутни на конгресу нису знали да није све протекло без проблема. На пример, иако је комплетан превод Нови свет на време одштампан и допремљен у Грузију, царински службеници нису дозволили да пошиљка уђе у земљу. Браћа су се обратила омбудсману, то јест народном правобраниоцу, који се постарао да Библије стигну тачно пред обласни конгрес. Он је чак послао свог помоћника на конгрес у Марнеулију да би добио примерке нове Библије за њихову канцеларију.

Срдачна добродошлица у грузијском стилу

За Јеховине сведоке у Грузији обласни конгрес у Марнеулију био је значајан догађај из још једног разлога. У програму је учествовао један члан Водећег тела Јеховиних сведока. Сви присутни су били толико одушевљени да су лично хтели да му изразе своју традиционално срдачну добродошлицу. Брат Џексон је морао сатима да стоји и поздравља браћу и сестре, али је био срећан што може да им изађе у сусрет.

Године 1903, на крају једног другог конгреса, један брат је рекао: „Иако сам сиромашан, оно што сам добио на овом конгресу не бих заменио ни за хиљаду долара.“ Више од једног века касније, управо тако су мислили и Сведоци који су присуствовали значајним конгресима одржаним у Грузији у лето 2006.

[Фусноте]

a За више детаља о прогонству Јеховиних сведока у Грузији, видети Пробудите се! од 22. јануара 2002, стране 18-24.

b Грчки део Светог писма, превод Нови свет, на грузијском језику издат је 2004.

[Оквир на 19. страни]

Напредак „малог“

У Грузији се обистињују речи из Исаије 60:22: „Од малог ће постати хиљада и од незнатног силан народ. Ја, Јехова, убрзаћу то кад буде време.“ За мање од 20 година, број објавитеља у Грузији је порастао са мање од 100 на приближно 16 000. Ове ревне слуге Божје Речи воде скоро 8 000 библијских студија седмично — што представља изванредан потенцијал за даљни пораст у Грузији.

[Дијаграм/Мапе на 16. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

РУСИЈА

ГРУЗИЈА

⇨ Зугдиди

⇨ Кутаиси

Марнеули ⇨ Гори

⇨ Каспи

⇨ Цнори

ТБИЛИСИ

ТУРСКА

ЈЕРМЕНИЈА

АЗЕРБЕЈЏАН

[Извор]

Земља: Based on NASA/Visible Earth imagery

[Слика на 16. страни]

Статуа у Тбилисију

[Слике на 17. страни]

Конгрес у Марнеулију је путем мобилних телефона био повезан с пет других локација

[Слике на 18. страни]

Делегати су били одушевљени и изненађени излажењем комплетног превода „Нови свет“ на грузијском