Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Језекиља — 2. део

Изабране мисли из Језекиља — 2. део

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Језекиља — 2. део

ДЕЦЕМБАР је 609. пре н. е. Вавилонски краљ је започео своју коначну опсаду Јерусалима. До сада се Језекиљева порука изгнаницима у Вавилону усредсређивала на једну тему: пад и уништење њиховог вољеног града, Јерусалима. Међутим, сада је главна тема Језекиљевог прорицања пропаст паганских народа који ће се радовати невољи Божјег народа. Када је Јерусалим пао 18 месеци касније, Језекиљева порука поново има нову тему: славну обнову обожавања истинитог Бога.

У Језекиљу 25:1–48:35 налазе се пророчанства о народима који су живели у околини Израела, као и о избављењу Божјег народа. a Изузев Језекиља 29:17-20, извештај иде по хронолошком реду, а уједно и по темама. Међутим, ова четири стиха су ту само због теме о којој говоре. Као део надахнутог Писма, порука Језекиљеве књиге је „жива и делотворна“ (Јевр. 4:12).

’ТА ЗЕМЉА ЋЕ БИТИ ПОПУТ ЕДЕНСКОГ ВРТА‘

(Језекиљ 25:1–39:29)

Предвиђајући реакцију околних народа на пад Јерусалима, Јехова говори Језекиљу да пророкује против Амона, Моава, Едома, Филистеје, Тира и Сидона. Египат треба да буде опљачкан. ’Фараон, краљ Египта, и његово мноштво‘ упоређени су с кедром који ће бити посечен ’мачем вавилонског краља‘ (Језекиљ 31:2, 3, 12; 32:11, 12).

Око шест месеци након уништења Јерусалима 607. пре н. е., један бегунац долази и јавља Језекиљу: „Град је пао!“ Отада пророк ’више није нем‘ пред изгнаницима (Језекиљ 33:21, 22). Треба да им објави пророчанства о обнови. Јехова ће им ’подићи једног пастира, свог слугу Давида‘ (Језекиљ 34:23). Едом треба да буде уништен, а Јуда ће постати „попут еденског врта“ (Језекиљ 36:35). Јехова свом обновљеном народу обећава заштиту од ’Гоговог‘ напада (Језекиљ 38:2).

Одговори на библијска питања:

29:8-12 — У ком периоду је Египат био опустошен 40 година? Након уништења Јерусалима 607. пре н. е., остатак Јудиног народа побегао је у Египат упркос упозорењу пророка Јеремије да то не чини (Јеремија 24:1, 8-10; 42:7-22). То их није спасло јер је Навуходоносор напао Египат и освојио га. Могуће је да је Египат након тога 40 година лежао опустошен. Премда световна историја не говори о овом периоду, можемо бити сигурни да се то догодило јер Јехова испуњава пророчанства (Исаија 55:11).

29:18 — На који начин су ’све главе оћелавиле и сва се рамена огулила‘? Опсада копненог дела града Тира била је толико напорна да су главе Навуходоносорових војника оћелавиле од шлемова, а рамена су им се огулила од ношења грађевинског материјала за куле и утврђења (Језекиљ 26:7-12).

Поука за нас:

29:19, 20. Пошто су Тирци побегли у острвски део града с већим делом свог богатства, краљ Навуходоносор је однео веома мало плена из Тира. Премда је Навуходоносор био поносни, себични пагански владар, Јехова га је наградио за његову службу тиме што му је дао Египат као ’плату за његову војску‘. Зар не треба да опонашамо истинитог Бога тако што плаћамо порез властима за службе од којих имамо користи? Ни понашање световних власти, а ни начин на који се користи новац од пореза не ослобађају нас те обавезе (Римљанима 13:4-7).

33:7-9. Данашња класа стражара — помазани остатак — и њихови сарадници никад не треба да се устежу од проповедања добре вести о Краљевству и упозоравања људи на предстојећу ’велику невољу‘ (Матеј 24:21).

33:10-20. Наше спасење зависи од тога да оставимо зле путеве и да се повинујемо ономе што Бог тражи од нас. Заиста, Јеховин пут јесте „праведан“.

36:20, 21. Тиме што су били познати као „Јеховин народ“, а нису живели у складу с тим, Израелци су скрнавили Божје име међу народима. Никад не треба само да се зовемо Јеховиним слугама.

36:25, 37, 38. „Стадо светих људи“ сачињава духовни рај у ком се данас налазимо. Зато настојмо да очувамо чистоћу у њему.

38:1-23. Како је охрабрујуће знати да ће Јехова избавити свој народ од напада Гога из земље Магог! Гог је име које је дато ’владару овог света‘, Сатани Ђаволу, након што је збачен с неба. Земља Магог се односи на близину земље, подручје на које је деловање Сатане и демона ограничено (Јован 12:31; Откривење 12:7-12).

„ПРИМИ К СРЦУ СВЕ ШТО ЋУ ТИ ПОКАЗАТИ“

(Језекиљ 40:1–48:35)

Четрнаеста је година откако је Јерусалим освојен (Језекиљ 40:1). Треба да прође још педесет шест година изгнанства (Јеремија 29:10). Језекиљ сада има близу 50 година. У једној визији је доведен у израелску земљу. Речено му је: „Сине човечји, гледај својим очима и слушај својим ушима и прими к срцу све што ћу ти показати“ (Језекиљ 40:2-4). Језекиљ је сигурно био одушевљен када је примио визију новог храма!

Славни храм који Језекиљ види има шестора врата, тридесет трпезарија, Светињу, Светињу над светињама, дрвени олтар и олтар за жртве паљенице. Из храма је „извирала“ вода која је касније постала река (Језекиљ 47:1). Језекиљ такође добија визију поделе земље по племенима — сваки део земље протезао се од истока до запада, а између Јудине и Венијаминове земље налазио се административни појас. У том делу земље налазило се „Јеховино светилиште“ и „град“ по имену Јехова-шамах, што значи „Јехова је ту“ (Језекиљ 48:9, 10, 15, 35).

Одговори на библијска питања:

40:3–47:12 — Шта је предочено визијом храма? Овај огромни храм који је Језекиљ видео у визији никад није саграђен. Он је предочавао Божји духовни храм — данашње уређење за обожавање Бога на исправан начин (Језекиљ 40:2; Михеј 4:1; Јеврејима 8:2; 9:23, 24). Визија храма се испуњава „у последњим данима“, у време када је прочишћено свештенство које служи у том храму (2. Тимотеју 3:1; Језекиљ 44:10-16; Малахија 3:1-3). Међутим, она има коначно испуњење у Рају. Визија храма је јеврејским изгнаницима пружила уверење да ће права религија бити обновљена и да ће свака јеврејска породица имати наслеђе у земљи.

40:3–43:17 — Зашто је мерење храма значајно? Мерење храма је знак да ће се Јеховина намера у вези са обожавањем које он прихвата сигурно испунити.

43:2-4, 7, 9 — Шта су били ’лешеви њихових краљева’ које је требало уклонити из храма? То се очигледно односило на идоле. Јерусалимски владари и њихов народ упрљали су Божји храм идолима — чинећи их у ствари својим краљевима.

43:13-20 — Шта симболизује олтар који је Језекиљ видео у визији? Симболични олтар представља Божју вољу у вези са откупном жртвом Исуса Христа. Због откупнине су помазаници проглашени праведнима, а „велико мноштво“ је чисто у Божјим очима (Откривење 7:9-14; Римљанима 5:1, 2). Можда је то разлог због ког у визији храма нема ’ливеног мора‘ из Соломоновог храма — великог воденог базена у ком су се свештеници прали (1. Краљевима 7:23-26).

44:10-16 — Кога представља свештеничка класа? Она представља помазане хришћане нашег времена. Јехова их је прочистио када је 1918. сео у свој духовни храм „као онај који топи и чисти“ (Малахија 3:1-5). Они који су били чисти, као и они који су се покајали, могли су да наставе да служе у том јединственом својству. Након тога су морали да се свим силама труде како би се чували „прљавштине овог света“ да би тако могли пружити пример ’великом мноштву‘, које је предочено несвештеничким племенима (Јаков 1:27; Откривење 7:9, 10).

45:1; 47:13–48:29 — Шта представља „земља“ и њена деоба? Земља представља подручје на ком делује Божји народ. Без обзира на то где се налази неки Јеховин слуга, он је у тој обновљеној земљи све док подупире обожавање правог Бога. Подела земље ће имати своје коначно испуњење у новом свету када ће свака верна особа наследити један део земље (Исаија 65:17, 21).

45:7, 16 — Шта је предочено тиме што је народ давао прилог свештенству и кнезу? У духовном храму то се првенствено односи на духовну подршку — пружање помоћи и показивање духа сарадње.

47:1-5 — Шта је представљено водом из реке коју је Језекиљ видео у визији? Та вода представља све оно што је Јехова у духовном смислу учинио да би нам омогућио живот, укључујући и откупну жртву Исуса Христа и знање о Богу које се налази у Библији (Јеремија 2:13; Јован 4:7-26; Ефешанима 5:25-27). Река постепено постаје све дубља и дубља како би се удовољило приливу нових који прихватају обожавање правог Бога (Исаија 60:22). Током Хиљадугодишње владавине том реком ће тећи најобилније воде живота, које ће обухватати и даљње разумевање ’свитака‘ који ће се отворити (Откривење 20:12; 22:1, 2).

47:12 — Шта представља родно дрвеће? То симболично дрвеће представља све оно што ће Бог у духовном смислу пружити људима да би их довео до савршенства.

48:15-19, 30-35 — Шта представља град из Језекиљеве визије? Град по имену „Јехова је ту“ смештен је у земљи која ’није света‘, што указује на то да се односи на нешто што је на земљи. Изгледа да град представља земаљску управу која користи онима који ће сачињавати праведну „нову земљу“ (2. Петрова 3:13). Градска врата која се налазе са свих страна указују на то да је у град лако доћи. Надгледници у Божјем народу морају бити приступачни.

Поука за нас:

40:14, 16, 22, 26. Прикази палми у предворјима храма показују да је улаз дозвољен само онима који су морално чисти (Псалам 92:12). Из тога учимо да је наше обожавање прихватљиво Јехови само ако смо честити.

44:23. Треба да будемо веома захвални за службу данашње свештеничке класе. „Верни и разборити роб“ преузима вођство у пружању правовремене духовне хране која нам помаже да видимо разлику између онога што је нечисто и онога што је чисто у Јеховиним очима (Матеј 24:45).

47:9, 11. Знање о Богу — главно обележје симболичне воде — доводи до изванредног излечења у наше време. Где год се та вода пије, она људима у духовном погледу доноси живот (Јован 17:3). С друге стране, они који не прихватају животодајну воду ’биће остављени за со‘ — заувек уништени. Веома је важно да ’дајемо све од себе да будемо радници који се исправно служе речју истине‘ (2. Тимотеју 2:15).

„Посветићу своје велико име“

Након што је уклоњен и последњи краљ из Давидове лозе, истинити Бог је дозволио да прође дуг период пре него што је дошао „онај који има законско право“ да буде краљ. Међутим, Бог није заборавио свој савез с Давидом (Језекиљ 21:27; 2. Самуилова 7:11-16). Језекиљево пророчанство говори о ’Божјем слуги Давиду‘ који ће постати „пастир“ и „краљ“ (Језекиљ 34:23, 24; 37:22, 24, 25). То није нико други до Исус Христ у својој краљевској моћи (Откривење 11:15). Јехова ће ’посветити своје велико име‘ путем Месијанског Краљевства (Језекиљ 36:23).

Врло скоро, биће уништени они који прљају Божје свето име. Међутим, они који обожавају Јехову на прихватљив начин и тако показују да је оно за њих свето добиће вечни живот. Стога, искористимо у потпуности воду живота која обилно тече у наше време и нека обожавање истинитог Бога буде у средишту нашег живота.

[Фуснота]

a Више информација о Језекиљу 1:1–24:27 налази се у чланку „Изабране мисли из Језекиља — 1. део“, у Кули стражари од 1. јула 2007.

[Слика на 9. страни]

Славни храм из Језекиљеве визије

[Слика на 10. страни]

Шта представља река живота из Језекиљеве визије?

[Извор]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.