Пређи на садржај

Пређи на садржај

У потрази за духовношћу

У потрази за духовношћу

У потрази за духовношћу

УСВОЈОЈ чувеној Проповеди на гори, Исус је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Вероватно се слажете са овом изјавом. Широм света људи увиђају потребу за духовношћу и сматрају да им она може донети срећу. Међутим, које је значење израза „духовност“?

Један речник дефинише духовност као „потребу и тежњу за духовним вредностима“ и као „особину онога што је духовно“. Према томе, термини као што су „духовност“, „духовно“ или „духовна особа“ јесу синоними. Да бисмо још боље објаснили тај израз, размислимо о следећем поређењу: За некога ко воли уметност, каже се да је уметничка душа. Слично томе, за некога ко јако цени духовне или религиозне вредности каже се да је духовна особа.

Стога, како се стиче права духовност? Иако скоро свака религија тврди да познаје пут који води до духовности, смерница које пружају има готово толико колико и самих религија. Протестанти заговарају спасење путем ревивалистичких скупова. Православци остварују јединство с Богом преко богослужења. Будисти теже ка просветљењу путем медитације. Хиндуси настоје да се самоодрицањем ослободе циклуса поновних рађања. Да ли су све ово путеви који воде до праве духовности? Да ли је то иједан од њих?

Многи сматрају да је одговор на ова питања одричан. Они мисле да је духовност „веровање без припадности“, то јест да је довољно веровати у бога или божанство, а не припадати некој цркви. Други пак мисле да је духовност тежња за унутрашњим миром и смислом живота, а не потрага за религиозним вредностима. Они тврде да особе које теже за духовношћу уопште не треба да је траже у оквиру неке религије. Уместо тога, они треба да је потраже у себи, у својим најдубљим осећањима. Један писац каже: „Права духовност је нешто што проналазимо дубоко у себи. То је начин на који волимо свет и људе око себе, начин на који их прихватамо и опходимо се према њима. Не може се пронаћи у некој цркви нити у веровању у нека религиозна учења.“

Очигледно је да људи имају потпуно различите представе о духовности. На хиљаде књига нуде пут који води до духовности, па ипак већина читалаца се осећа незадовољно и збуњено. Међутим, постоји једна књига која садржи поуздано вођство што се тиче духовности. То је књига која има доказ да је надахнута од Бога (2. Тимотеју 3:16). Хајде да видимо шта та књига, Библија, каже о томе шта је духовност и колика је њена вредност.

[Извор слике на 2. страни]

НАСЛОВНА СТРАНА: Позадина: © Mark Hamblin/age fotostock