Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова воли правду

Јехова воли правду

Јехова воли правду

„Ја, Јехова, волим правду“ (ИСАИЈА 61:8)

1, 2. (а) На шта се мисли када се каже да је неко „праведан“ или „неправедан“? (б) Шта Библија каже о Јехови и правди као његовој особини?

 КАДА кажемо да је неко праведан онда то значи да је непристран, поштен и да поступа у складу са оним што је у моралном смислу исправно и добро. Неправедна особа је непоштена, лоша, има предрасуде и без разлога другима чини зло.

2 Пре скоро 3 500 година, Мојсије је о Јехови као Владару читавог свемира написао следеће: „Сви [су] путеви његови правда. Он је веран Бог, нема у њему неправде“ (Поновљени закони 32:4). Више од седам векова касније, Бог је надахнуо Исаију да забележи следеће речи: „Ја, Јехова, волим правду“ (Исаија 61:8). А Павле је у првом веку рекао: „Има ли код Бога неправде? Нипошто!“ (Римљанима 9:14). У том истом времену Петар је изјавио: „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35). Да, „Јехова правду воли“ (Псалам 37:28; Малахија 3:6).

Неправда преовладава

3. Како се на земљи појавила неправда?

3 У данашње време нема много правде. Може нам се десити да постанемо жртве неправде у свим областима живота — на радном месту, у школи, пред властима — па чак и у кругу породице. Наравно, таква неправда није ништа ново. Неправда је закорачила у људски род када су се наши прародитељи побунили и постали непослушни, на шта их је подстакло бунтовно духовно створење које је постало Сатана Ђаво. Адам, Ева и Сатана су сасвим сигурно били неправедни када су на погрешан начин користили изузетан дар слободне воље који им је Јехова дао. Њихови погрешни поступци донели су огромну патњу и смрт читавом људском роду (Постанак 3:1-6; Римљанима 5:12; Јеврејима 2:14).

4. Колико је дуго неправда део људске историје?

4 Већ 6 000 година од побуне у Едену, неправда је део људског друштва. То се и могло очекивати зато што је Сатана бог овог света (2. Коринћанима 4:4). Он је лажов и отац лажи, клеветник и Јеховин противник (Јован 8:44). Он је одувек чинио велику неправду. Примера ради, пре Потопа у Нојево време, Бог је видео да „човек чини велико зло на земљи и да је свака мисао његовог срца увек усмерена ка злу“, а то је добрим делом било због Сатаниног злог утицаја (Постанак 6:5). Тако је било и у Исусово време. Он је рекао: „Доста је сваком дану свога зла“, чиме је мислио на свакодневне проблеме као што је неправда (Матеј 6:34). Библија је заиста у праву кад каже да „све стварство заједно уздише и да је у боловима све до сада“ (Римљанима 8:22).

5. Зашто данас има неправде више него икада раније?

5 Током читаве људске историје дешавале су се лоше ствари као последица велике неправде. Данас је ситуација гора него икада раније. Зашто? Зато што се садашњи безбожни свет већ деценијама налази у „последњим данима“ које карактеришу „нарочито тешка времена“ како се крај приближава. У Библији је проречено да ће у том раздобљу људске историје људи бити „себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници... незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни“ (2. Тимотеју 3:1-5). Због таквих лоших особина неправда се јавља у најразличитијим облицима.

6, 7. Какве велике неправде погађају људски род у савремено доба?

6 У протеклих сто година неправда је достигла незапамћене размере. Као прво, тих година је било највише ратова. На пример, неки историчари процењују да је само у Другом светском рату погинуло између 50 и 60 милиона људи, од којих су већина били цивили — недужни мушкарци, жене и деца. Од тог рата наовамо, у различитим сукобима погинули су још милиони људи, а већина су опет били цивили. Сатана подупире такву неправду зато што је бесан, јер зна да ће га Јехова ускоро потпуно поразити. У библијском пророчанству је то изражено на следећи начин: „Ђаво [је] сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена“ (Откривење 12:12).

7 Сваке године се у свету потроши 760 милијарди евра у војне сврхе, док стотине милиона људи немају основне ствари за живот. Замисли само колико би било корисно када би се сав тај новац трошио у мирнодопске сврхе. Отприлике милијарду људи нема довољно хране, док је други имају и превише. Према једном извештају Уједињених нација, сваке године око пет милиона деце умре од последица неухрањености. Каква неправда! Помисли и на многе недужне жртве абортуса. Према неким проценама сваке године се широм света изврши између 40 и 60 милиона абортуса! Каква ужасна неправда!

8. Како се једино може постићи истинска правда?

8 Људски владари не налазе решење за огромне проблеме који су задесили човечанство. Ситуација неће бити боља иако људи раде на томе. Божја Реч је прорекла да ће у наше време ’зли људи и варалице напредовати од зла на горе, и да ће заводити друге, а и сами ће бити заведени‘ (2. Тимотеју 3:13). Неправда се толико увукла у све поре свакодневног живота да је људи једноставно не могу искоренити. То може само Бог правде. Једино он може уклонити Сатану, демоне и зле људе (Јеремија 10:23, 24).

Оправдана забринутост

9, 10. Зашто је Асаф био потиштен?

9 У прошлости су се чак и неки писци Библије питали зашто се Бог није већ умешао у људска збивања и спровео истинску правду и праведност. Узмимо као пример једну посебну особу из библијског доба. У наслову 73. псалма спомиње се Асаф, који је био или истакнути Левит и музичар за време владавине краља Давида или музичар из дома у коме је Асаф био поглавар. Асаф и његови потомци саставили су многе композиције које су се користиле када је народ заједно славио Бога. Међутим, у једном периоду свог живота, писац овог псалма је био потиштен. Видео је материјално благостање злих људи, и запазио је да су често задовољни својим животом и да не трпе никакво зло.

10 У том псалму пише следеће: „Почео [сам] да завидим хвалисавцима, видевши мир злих људи. Јер не знају за боли смртне, стомаци су им угојени. Не знају шта су муке смртнога човека, и не муче се као други људи“ (Псалам 73:2-8). Међутим, тај библијски писац је с временом схватио да није исправно што има такво негативно гледиште (Псалам 73:15, 16). Псалмиста је покушао да промени свој начин размишљања, али није могао да сасвим схвати зашто зли пролазе некажњено док праведници често пате.

11. Шта је псалмиста Асаф разумео?

11 Међутим, тај верни човек из древног доба је схватио какав ће бити крај злима — да ће Јехова на крају исправити ствари (Псалам 73:17-19). Давид је написао: „Уздај се у Јехову, и држи се пута његовог, он ће те узвисити и ти ћеш земљу поседовати. Кад зли буду истребљени, ти ћеш то гледати“ (Псалам 37:9, 11, 34).

12. (а) Шта ће Јехова учинити са злом и неправдом? (б) Шта ти мислиш о решењу тог проблема?

12 Јехова сасвим сигурно намерава да у време које је одредио уклони с наше планете зло и неправду до које оно доводи. Чак и верни хришћани треба редовно да се подсећају на то. Јехова ће уништити све који се супротстављају његовој вољи, а наградиће оне који живе у складу с њом. „Очи његове посматрају, поглед његов испитује синове људске. Јехова испитује и праведнога и злога, а онога ко воли насиље, силно мрзи душа његова. Пустиће на зле кишу замки, ватре и сумпора и врућ ветар... Јер Јехова је праведан, он воли праведна дела“ (Псалам 11:4-7).

Праведан нови свет

13, 14. Зашто ће у новом свету преовладавати правда и праведност?

13 Када Јехова буде уништио овај неправедни свет под Сатанином влашћу, то ће означити почетак предивног новог света. Њиме ће управљати Божје небеско Краљевство, за које је Исус поучио своје ученике да се моле. Зло и неправду замениће правда и праведност, јер ће тада у најпотпунијем смислу бити услишена молитва: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10).

14 Библија нам говори какву власт можемо очекивати, власт за којом данас чезну сви праведни људи. Тада ће се у потпуности испунити Псалам 145:16: „Ти [Јехова Боже] отвараш руку своју и жеље испуњаваш сваком живом бићу.“ Осим тога, у Исаији 32:1 пише: „Гле, краљ [Исус Христ на небу] ће краљевати праведно, и кнезови [Христови земаљски представници] ће владати по правди.“ У Исаији 9:7 је о Краљу Исусу Христу проречено следеће: „Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја на Давидовом престолу и у његовом краљевству, да се утврди и утемељи на правди и праведности, од сада па довека. То ће учинити ревност Јехове над војскама.“ Можеш ли замислити себе у свету у коме постоји таква праведна власт?

15. Шта ће Јехова учинити за људе у новом свету?

15 У Божјем новом свету више неће бити разлога да се изражавамо речима које налазимо у Проповеднику 4:1: „Опет сам посматрао сва тлачења која се чине под сунцем, и гле, потлачени сузе лију, а никога нема да их утеши. Моћ је у рукама њихових тлачитеља, а никога нема да их утеши.“ Истини за вољу, наш несавршени ум тешко може замислити колико ће бити диван тај праведни нови свет. Више неће бити зла, већ ће се сваког дана дешавати нешто добро. Јехова ће исправити све што је лоше, и то на начин који ће превазићи сва наша очекивања. Зато је сасвим прикладно што је Јехова Бог надахнуо апостола Петра да напише: „По његовом обећању очекујемо нова небеса и нову земљу у којима ће праведност пребивати“ (2. Петрова 3:13).

16. Шта су „нова небеса“ и у ком смислу се већ данас припрема „нова земља“?

16 Та „нова небеса“, то јест Божја небеска власт којом управља Христ, већ су успостављена. У овим последњим данима сакупљају се људи који ће сачињавати „нову земљу“, а то су људи који имају исправан став према вечном животу. Већ их има скоро седам милиона у 235 земаља и око 100 000 скупштина. Ти милиони људи уче се Јеховином праведном начину размишљања и поступања и због тога су широм света чврсто уједињени хришћанском љубављу. Њихово јединство је најупечатљивије и најтрајније у историји овог света, и то је јединство које Сатанини поданици никада неће постићи. Таква љубав и јединство су предслика величанственог Божјег новог света, у коме ће владати правда и праведност (Исаија 2:2-4; Јован 13:34, 35; Колошанима 3:14).

Сатанин напад неће успети

17. Зашто Сатанин завршни напад на Јеховин народ сигурно неће успети?

17 Ускоро ће Сатана и његови следбеници кренути у напад против Јеховиних слугу са циљем да их униште (Језекиљ 38:14-23). То ће бити део онога што је Исус назвао ’великом невољом какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити‘ (Матеј 24:21). Да ли ће Сатанин напад успети? Неће. Божја Реч нас уверава у следеће: „Јехова правду воли, и не напушта оне који су му верни. Довека ће они бити сачувани, а потомство злих биће истребљено. Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:28, 29).

18. (а) Како ће Бог реаговати кад Сатана нападне његов народ? (б) Зашто је добро подсетити се онога што Библија каже о победи правде?

18 Напад Сатане и његових хорди на Јеховине слуге биће последња увреда. Јехова је преко Захарије прорекао: „Ко вас дира, дира зеницу ока мога“ (Захарија 2:8). То је као да неко прстом дира зеницу Јеховиног ока. Он ће одмах реаговати и уклонити те злочинце. Јеховине слуге су изузетно срдачни, уједињени, мирољубиви и поштени људи. Зато ће напад на њих бити потпуно неоправдан и неправедан. Јехова који много ’воли правду‘ неће то толерисати. Да би заштитио свој народ он ће уништити њихове непријатеље, што ће означити победу правде и спасење оних који служе једином истинитом Богу. Какви нас само узбудљиви догађаји очекују у блиској будућности! (Пословице 2:21, 22).

Како би одговорио?

• Зашто има толико неправде?

• Како ће Јехова решити проблем неправде на земљи?

• Шта ти се посебно допало у овом разматрању о победи правде?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Пре Потопа било је много зла, а тако је и у овим „последњим данима“

[Слика на странама 24, 25]

У Божјем новом свету правда и праведност ће заменити зло