Пређи на садржај

Пређи на садржај

Важна улога писмености у древном Израелу

Важна улога писмености у древном Израелу

Важна улога писмености у древном Израелу

ДА ЛИ сте прочитали један део Илијаде или Одисеје, два славна епа древне Грчке? Сматра се да су написана током деветог или осмог века пре н. е. Како се ова дела могу упоредити с Библијом чије је писање започело много векова раније? У једној књизи стоји запажање: „У Библији има најмање 429 указивања на записе и писане документе. То је значајно уколико имамо на уму да Илијада садржи само једно указивање, а у Одисеји не постоји ниједно“ (The Jewish Bible and the Christian Bible).

У једном делу се објашњава да је „у древном Израелу писање очигледно било саставни део религије“ (The Oxford Encyclopedia of Archaeology in the Near East). На пример, савез Закона је био записан и касније редовно читан у јавности пред свим мушкарцима, женама и децом. Такође су га људи читали и проучавали приватно и у некој групи. Након што је разматрао неке одлике Закона, Алан Милард, доцент на Универзитету у Ливерпулу, закључио је: „Изгледа да је читање и писање утицало на живот људи из свих друштвених слојева јер се полазило од тога да су писмени“ (Поновљени закони 31:9-13; Исус Навин 1:8; Немија 8:13-15; Псалам 1:2).

Апостол Павле објашњава како хришћани треба да гледају на те свете записе: „Све што је некада написано, написано је нама за поуку, да својом истрајношћу и утехом из Писама имамо наду.“ Да ли и ви лично показујете да цените Библију тако што је редовно читате? (Римљанима 15:4).