Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• На која четири начина се у грчком делу Светог писма користи реч „скупштина“?

Првенствени смисао речи „скупштина“ јесте група духом помазаних хришћана (у неким стиховима се односи и на Христа). У другим приликама израз ’Божја скупштина‘ обухвата све хришћане који живе у одређено време. Трећи начин на који се користи овај израз односи се на све хришћане у неком подручју. Четврта употреба овог израза указује на хришћане који сачињавају само једну скупштину (15. 4, стране 21-23).

• Када се завршава позивање хришћана за живот на небу?

Библија не даје конкретан одговор. Позивање је започело 33. н. е. и трајало је до савременог доба. Након 1935. проповедање је усмерено на сакупљање великог мноштва. Неки који су се крстили после 1935. примили су сведочанство светог духа да имају небеску наду, тако да не можемо са сигурношћу рећи када се тачно завршава то позивање. Прави помазани хришћани немају више светог духа од њихових сарадника, других оваца, нити траже неку посебну пажњу. Без обзира на то какву наду имају, хришћани треба да буду верни и да и даље врше Божју вољу (1. 5, стране 30-31).

• Да ли је Јефтај када се заветовао био спреман да жртвује Богу своју ћерку као жртву паљеницу?

Нипошто. Јефтај је мислио на то да ће онога кога буде прво срео у потпуности посветити служби Јехови, што је Мојсијев закон омогућавао (1. Самуилова 2:22). Јефтајева ћерка се повиновала том захтеву и служила у шатору састанка што је била велика жртва, јер је то значило да се никада неће удати (15. 5, стране 9-10).

• Какву је улогу кодекс имао у раном хришћанству?

Изгледа да су хришћани најчешће користили ролну, то јест свитак, барем до краја првог века н. е. Током другог века водила се борба између оних који су били присталице коришћења кодекса и оних који су били за свитак. Стручњаци сматрају да је то што су хришћани користили кодекс имало важну улогу да он постане општеприхваћен (1. 6, стране 14-15).

• Шта је Гезерски календар?

То је једна мала плоча од кречњака откривена 1908. на месту града Гезера. Многи сматрају да је њу написао неки ученик као део школског задатка. На тој плочи се налази поједностављени приказ једне пољопривредне године која је почињала жетвом у месецу који обухвата део септембра и октобра. Такође се спомињу различити усеви заједно с пољопривредним активностима (15. 6, страна 8).

• Шта значи згрешити против светог духа?

Могуће је згрешити против Јеховиног светог духа, што је грех за који не постоји опроштење (Матеј 12:31). Бог је тај који просуђује да ли смо починили неопростив грех и он може узети свој дух од нас (Псалам 51:11). Ако смо дубоко потресени због неког греха који смо починили, врло је вероватно да се истински кајемо и да нисмо згрешили против светог духа (15. 7, стране 16-17).

• Пошто је Давид већ био слуга краља Саула, зашто га је Саул питао чији је син? (1. Самуилова 16:22; 17:58)

Саула није интересовало само како се зове Давидов отац. Пошто је видео да је Давид човек велике вере и храбрости, јер је управо поразио Голијата, Саул је желео да зна какав је човек који је одгајио таквог младића. Можда је Саул желео да се његовој војсци придруже Јесеј или други чланови његове породице (1. 8, страна 31).