Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дизајн без дизајнера?

Дизајн без дизајнера?

Дизајн без дизајнера?

ПРОШЛО је скоро 150 година откако је Чарлс Дарвин изнео тврдњу да се сложеност и разноликост живота могу објаснити природним одабирањем. Међутим, у скорије време су се његова теорија еволуције и неки њени савремени облици нашли на удару оних који сматрају да чудесна, прецизна грађа живих организама сведочи у прилог сврсисходном дизајну. Чак се и неки уважени научници не слажу с тим да се теорији еволуције може приписати разноликост свих врста које постоје на Земљи.

Неки од тих научника заступају један сасвим другачији концепт — познат као интелигентни дизајн — тврдећи да биологија, математика и здрав разум доказују да се у природи огледа дизајн. Они раде на томе да се интелигентни дизајн уврсти у наставни програм у школама. Такозвани еволуциони ратови воде се углавном у Сједињеним Државама, али извештава се да сличне тенденције постоје и у Енглеској, Пакистану, Србији, Турској и Холандији.

Нелогичан недостатак

Међутим, у пажљиво формулисаној одбрани интелигентног дизајна обично постоји један очигледан недостатак. То је недостатак указивања на дизајнера. Да ли сматрате да је логично претпоставити да дизајн постоји без дизајнера? Поборници интелигентног дизајна „никада отворено не говоре о томе ко је или шта је тај дизајнер“, извештава се у часопису The New York Times. Ауторка Клаудија Валис изјавила је да присталице интелигентног дизајна „пазе на то да не помињу Бога“. А у часопису Newsweek стајало је да „интелигентни дизајн уопште не указује на постојање и идентитет дизајнера“.

Међутим, можда увиђате да је бесмислено избегавати спомињање дизајнера. Како се дизајн који се огледа у свемиру и у грађи животних облика може потпуно објаснити уколико се не говори о постојању и идентитету дизајнера?

У одређеној мери, полемика о томе да ли треба признати постојање дизајнера или не, врти се око следећих питања: Да ли би признање да постоји надљудски дизајнер спутавало научни и интелектуални напредак? Да ли се интелигентни дизајнер зове у помоћ само када нема другог објашњења? И да ли је стварно логично на основу дизајна закључити да постоји дизајнер? У наредном чланку биће размотрена ова и друга питања.

[Слике на 3. страни]

Чарлс Дарвин је веровао да се сложеност живота може објаснити природним одабирањем

[Извор]

Дарвин: From a photograph by Mrs. J. M. Cameron/U.S. National Archives photo