Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је „Стари завет“ још увек примењив?

Да ли је „Стари завет“ још увек примењив?

Да ли је „Стари завет“ још увек примењив?

ГОДИНЕ 1786, један француски лекар је издао књигу под називом Traité d’anatomie et de physiologie (Расправа о анатомији и физиологији). У то време, она се сматрала најтачнијим делом из области неуроанатомије. Један од ретких примерака тог дела недавно је продат за преко 20 000 евра! Међутим, данас готово ниједан пацијент не би веровао хирургу који се ослања на вековима стара медицинска открића која су изложена у тој књизи. То што ова књига има историјску и књижевну вредност не чини је корисном за помагање оболелима данас.

Многи исто тако гледају на такозвани Стари завет. Они цене запис о израелској историји и диве се прелепој поезији. Међутим, сматрају да није разумно примењивати савете који су стари више од 2 400 година. Научна сазнања, пословни односи, па чак и породични живот, веома су се променили од времена када је Библија била писана. Филип Јанси, бивши уредник часописа Christianity Today, написао је у књизи The Bible Jesus Read следеће: „Оно што тамо пише нема баш увек смисла, а и оно што има смисла није прихватљиво за савременог читаоца. Из ових и других разлога, Стари завет, који сачињава три четвртине целе Библије, често се уопште и не чита.“ Такво гледиште није ништа ново.

Мање од 50 година након смрти апостола Јована, око 100. године н. е., један млади богати човек по имену Марсион јавно је тврдио да хришћани треба да одбаце Стари завет. Према енглеском историчару Робину Лејну Фоксу, Марсион је тврдио да је „’Бог‘ из Старог завета био ’предани варварин‘ који је повлађивао разбојницима и терористима какав је био израелски краљ Давид. За разлику од тога, Христ је открио једног новог и сасвим другачијег, у сваком погледу много узвишенијег Бога.“ Фокс је написао да су та веровања „постала позната као ’марсионизам‘ и привлачила су следбенике, посебно са сиријског говорног подручја на [Блиском] истоку, и то све до четвртог века.“ И данас још увек постоје таква гледишта. Због тога данас, скоро 1 600 година касније, „све мање хришћана познаје Стари завет и то се данас уопште не сматра делом културе“, пише Филип Јанси.

Да ли је Стари завет још увек примењив? Како можемо „Јехову над војскама“ из Старог завета повезати са „Богом љубави и мира“ из Новог завета? (Исаија 13:13; 2. Коринћанима 13:11). Да ли нам Стари завет данас може користити?