Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Данила

Изабране мисли из Данила

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Данила

„ДАНИЛОВА књига је једна од најзанимљивијих у Библији“, наводи се у делу Holman Illustrated Bible Dictionary. „На њеним страницама се налазе вечне истине.“ Данилов извештај почиње 618. пре н. е. када Навуходоносор, краљ Вавилона, долази у Јерусалим, почиње опсаду града и одводи „неке од синова Израелових“ у ропство у Вавилон (Данило 1:1-3). Међу њима је и млади Данило, који је тада вероватно био у тинејџерским годинама. У време завршетка књиге, Данило је још увек у Вавилону. Имао је близу 100 година када је примио Божје обећање: „Почиваћеш, али ћеш устати да добијеш своје наследство на крају дана̂“ (Данило 12:13).

Док је први део Данилове књиге писан у трећем лицу и хронолошким редом, други део је писан у првом лицу. Данило је у овој књизи забележио и пророчанства о успону и паду светских сила, о времену Месијиног доласка и догађајима који се одигравају у наше време. a Остарели пророк се осврће на свој дуг живот и прича нам догађаје који нас подстичу да будемо побожни и да чувамо своју беспрекорност. Порука из ове књиге је заиста жива и делотворна (Јеврејима 4:12).

ШТА УЧИМО ИЗ ХРОНОЛОШКОГ ИЗВЕШТАЈА?

(Данило 1:1–6:28)

Година је 617. пре н. е. Данило и његова три млада пријатеља, Седрах, Мисах и Авденаго, налазе се на вавилонском двору. Током трогодишње обуке за живот на двору, ови младићи остају беспрекорни пред Богом. Око осам година касније, краљ Навуходоносор је уснио тајанствен сан. Данило му открива тај сан и затим га тумачи. Краљ признаје да је Јехова „Бог над боговима, Господар над краљевима и Онај који открива тајне“ (Данило 2:47). Међутим, Навуходоносор очигледно брзо заборавља ту поуку. Када Данилова три друга одбијају да се поклоне пред џиновским кипом, краљ их баца у огњену пећ. Истинити Бог их избавља а Навуходоносор је присиљен да призна да „не постоји други бог који може избавити као што он то може“ (Данило 3:29).

Навуходоносор сања и други значајан сан. Он види огромно дрво, које је посечено и коме је заустављен раст. Данило открива и тумачи тај сан. Сан се делимично испуњава Навуходоносоровим лудилом и опоравком који је уследио касније. Деценијама након тога, краљ Валтасар приређује велику гозбу за своје великаше и без поштовања користи посуде узете из Јеховиног храма. Те исте ноћи, Валтасар бива убијен и Дарије Међанин преузима краљевство (Данило 5:30, 31). У Даријево време, остарели пророк Данило који је тада имао преко 90 година, постаје мета убилачке завере љубоморних званичника. Међутим, Јехова га избавља „из лављих шапа“ (Данило 6:27).

Одговори на библијска питања:

1:11-15 — Да ли је вегетаријанска исхрана допринела томе да четири јеврејска младића изгледају боље од осталих? Није. Ниједан режим исхране не може довести до таквих промена за само десет дана. Заслуга за промену у изгледу четворице Јевреја припада Јехови, који их је благословио због тога што су се поуздали у њега (Пословице 10:22).

2:1 — Када је Навуходоносор уснио сан о огромном кипу? У извештају се каже да је то било „друге године Навуходоносоровог краљевања“. Он је постао краљ 624. пре н. е. Друга година његовог владања почела је 623. пре н. е. — годинама пре него што је напао Јуду. Те године Данило није могао бити у Вавилону како би протумачио сан. ’Друга година‘ се очигледно рачуна од 607. пре н. е., када је вавилонски краљ уништио Јерусалим и постао владар тадашњег света.

2:32, 39 — У ком смислу је краљевство од сребра било слабије од златне главе и како је краљевство од бакра било слабије од сребрног? Медо-персијско царство, представљено сребрним деловима кипа, било је слабије од Вавилона, златне главе, јер оно није имало прилику да освоји Јуду. Следећа светска сила била је Грчка, представљена бакром. Грчка је била још слабија, баш као што бакар има мању вредност од сребра. Премда је Грчко царство владало над већим подручјем, оно није имало јединствену прилику да ослободи Божји народ из ропства као што је то учинила Медо-Персија.

4:8, 9 — Да ли је Данило постао свештеник који се бавио магијом? Није. Израз „поглавар свештеника који се баве магијом“ једноставно указује на Данилов положај „главног настојника над свим вавилонским мудрацима“ (Данило 2:48).

4:10, 11, 20-22 — Шта је предочавало огромно дрво из Навуходоносоровог сна? Дрво је у почетку представљало Навуходоносора као владара светске силе. Међутим, пошто се каже да се та власт проширила „до краја земље“, то дрво мора представљати нешто много веће. У Данилу 4:17, овај сан се повезује с владањем ’Свевишњег‘ над човечанством. Дакле, дрво такође симболизује Јеховин суверенитет, то јест врховну власт над свим, а посебно над земљом. Стога, тај сан има два испуњења — у вези са Навуходоносоровим владањем и Јеховиним суверенитетом.

4:16, 23, 25, 32, 33 — Колико је трајао период од „седам времена“? Све промене које је краљ Навуходоносор доживео показују да је „седам времена“ морало трајати много дуже од седам дословних дана. У његовом случају, то је обухватало седам година од по 360 дана, то јест 2 520 дана. У већем испуњењу, „седам времена“ износи 2 520 година (Језекиљ 4:6, 7). Започеле су уништењем Јерусалима 607. пре н. е. а завршиле се устоличењем Исуса као небеског Краља 1914. н. е. (Лука 21:24).

6:6-10 — Пошто се за молитву Јехови не захтева неки одређени положај, зар не би било мудро да се Данило у периоду од 30 дана молио у тајности? Сви су знали да се Данило моли три пута на дан. Зато су завереници и дошли на идеју да се изда одредба која забрањује молитву. Да је Данило променио било шта што се тиче молитве, то би другима изгледало као да је учинио компромис и могло би указивати на то да није одан искључиво Јехови.

Поука за нас:

1:3-8. Одлучност Данила и његових другова да остану верни Јехови истиче колика је вредност родитељског васпитања које су они сигурно добили. Када богобојазни родитељи стављају духовне ствари на прво место у животу и поучавају своју децу да чине то исто, деца ће се врло вероватно одупрети свим искушењима и притисцима који се могу појавити у школи или негде другде.

1:10-12. Данило је разумео да се „главни дворанин“ бојао краља и зато се више није обраћао њему за помоћ. Међутим, касније је пришао „чувару“ који је можда био приступачнији. Када се суочавамо с тешким ситуацијама, треба на сличан начин да поступамо с увидом, разумевањем и мудрошћу.

2:29, 30. Попут Данила, треба Јехови да припишемо заслугу за све знање, особине и способности које смо стекли захваљујући духовној поуци.

3:16-18. Три Јеврејина вероватно не би у овој ситуацији могла да говоре с таквим чврстим уверењем да су били спремни на компромис раније, када се појавило питање око њихове исхране. И ми треба да се трудимо да будемо ’верни у свему‘ (1. Тимотеју 3:11).

4:24-27. Да бисмо објављивали вест о Краљевству, која укључује и Божје неповољне пресуде, морамо имати исту веру и храброст коју је и Данило показао када је говорио Навуходоносору шта ће га задесити и шта треба да ради како би му се ’продужило благостање‘.

5:30, 31. Обистинила се ’подругљива прича о краљу Вавилона‘ (Исаија 14:3, 4, 12-15). Сатану Ђавола, који је поносан као и владари из вавилонске династије, такође чека сраман крај (Данило 4:30; 5:2-4, 23).

ШТА ОТКРИВАЈУ ДАНИЛОВЕ ВИЗИЈЕ?

(Данило 7:1–12:13)

Године 553. пре н. е., Данило у својим седамдесетим годинама добија своју прву визију у сну. Он види четири огромне звери које приказују смену светских сила од његових дана све до нашег времена. У визији једне сцене на небу, он види ’некога као сина човечјег‘ коме је дата „власт вечна“ (Данило 7:13, 14). Две године касније, Данило има визију која се тиче Медо-Персије, Грчке и ’краља окрутног лица‘ (Данило 8:23).

Сада је 539. пре н. е. Вавилон је пао, а Дарије Међанин је постао владар над халдејским краљевством. Данило се моли Јехови за обнову своје домовине. У току молитве, Јехова шаље анђела Гаврила ’да му помогне да разуме све‘ што се тиче Месијиног доласка (Данило 9:20-25). Долазимо до 536/535. пре н. е. Остатак изгнаника се враћа у Јерусалим. Међутим, изградња храма наилази на противљење. Данило је забринут због тога. Он се моли за то, и Јехова му шаље једног анђела високог ранга. Након што је ојачао и охрабрио Данила, анђео изговара пророчанство о борби за превласт између краља севера и краља југа. Сукоб између та два краља протеже се од времена када је краљевство Александра Великог подељено између његова четири генерала до времена када ће ’устати‘ велики кнез, Михаило (Данило 12:1).

Одговори на библијска питања:

8:9 — Шта представља ’Лепота‘? У овом стиху, „Лепота“ симболизује стање које помазани хришћани имају на земљи за време владања англо-америчке светске силе.

8:25 — Ко је ’Кнез над кнезовима‘? Хебрејска реч сар, преведена као „кнез“, дословно значи „вођа“ или „поглавар“. Титула „Кнез над кнезовима“ примењује се само на Јехову Бога — Вођу свих анђеоских кнезова, укључујући и ’Михаила, једног од највиших кнезова‘ (Данило 10:13).

9:21 — Зашто Данило указује на анђела Гаврила као на човека? Зато што му је Гаврило дошао у људском обличју, као што му се појавио и у једној ранијој визији (Данило 8:15-17).

9:27 — Који се савез ’задржао на снази за многе‘ до краја 70. годишње недеље, то јест до 36. н. е.? Савез Закона је престао да важи 33. н. е. када је Исус прибијен на стуб. Међутим, тиме што се Аврахамски савез задржао на снази у корист телесног Израела до 36. н. е., Јехова је продужио период у ком је показивао посебну наклоност према Јеврејима због тога што су Аврахамови потомци. Аврахамски савез остаје на снази што се тиче ’Израела Божјег‘ (Галатима 3:7-9, 14-18, 29; 6:16).

Поука за нас:

9:1-23; 10:11. Због своје понизности, оданости Богу, марљивости и истрајности у молитви, Данило је био „миљеник Божји“. Те исте особине су му помогле да остане веран Богу до краја живота. Будимо одлучни да следимо Данилов пример.

9:17-19. Чак и када се молимо за долазак Божјег новог света у коме ће „праведност пребивати“, зар не би требало да наша главна брига буде посвећење Јеховиног имена и оправдање његовог права да буде Врховни Владар а не крај наших личних патњи и проблема? (2. Петрова 3:13).

10:9-11, 18, 19. Попут анђела који је дошао Данилу, и ми треба да храбримо и јачамо једни друге пружањем помоћи и утешним речима.

12:3. Током последњих дана, „они који су разборити“ — помазани хришћани — ’светле као светлоноше‘ и „многе доводе до праведности“, укључујући и „велико мноштво“ ’других оваца‘ (Филипљанима 2:15; Откривење 7:9; Јован 10:16). Помазаници ће у још пунијем смислу ’сијати попут звезда‘ током Христове хиљадугодишње владавине, када ће заједно с Христом учествовати у томе да се вредност откупнине у потпуности примени на послушне људе на земљи. „Друге овце“ треба лојално да се држе уз помазанике, подупирући их целим срцем у сваком погледу.

Јехова ’благосиља оне који га се боје‘

Шта из Данилове књиге учимо о Богу ког обожавамо? Узмимо за пример пророчанства која се налазе у њој — она која су се већ испунила и она која ће се тек испунити. Како живописно приказују Јехову као Бога који испуњава своју реч! (Исаија 55:11).

Шта нам наративни део ове књиге говори о Богу? Четворица јеврејских младића која су одбила да усвоје начин живота вавилонског двора добила су ’знање, разумевање и мудрост‘ (Данило 1:17). А истинити Бог је послао свог анђела да спасе Седраха, Мисаха и Авденага из огњене пећи. Данило је био избављен из лавовске јаме. Јехова ’помаже и штити оне који се уздају у њега‘ и ’благосиља оне који га се боје‘ (Псалам 115:9, 13).

[Фуснота]

a Данилова књига је стих по стих размотрена у књизи Обрати пажњу на Данилово пророчанство!; издали Јеховини сведоци.

[Слика на 18. страни]

Зашто је Данило био „миљеник Божји“?