Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучите своју децу да воле Јехову

Поучите своју децу да воле Јехову

Поучите своју децу да воле Јехову

„Као стреле у руци јунака, таква су деца у младости“ (ПСАЛАМ 127:4)

1, 2. Како су деца попут ’стрела у руци јунака‘?

 СТРЕЛАЦ се припрема да одапне стрелу и погоди циљ. Пажљиво запиње стрелу за тетиву лука и снагом мишића натеже лук. Иако треба уложити доста труда, он стрпљиво и пажљиво усмерава стрелу. Затим је одапиње! Да ли ће стрела погодити циљ? На то утиче неколико фактора, укључујући и умешност стрелца, утицај ветра и квалитет стреле.

2 Краљ Соломон је децу упоредио са ’стрелама у руци јунака‘ (Псалам 127:4). Погледајмо сада како можемо применити ово поређење. Стрелац држи стрелу у луку само релативно кратко време. Да би погодио циљ мора је брзо одапети. Слично томе, родитељи имају релативно мало времена да помогну деци да развију искрену љубав према Јехови. Године брзо пролазе, деца одрастају и одлазе од куће (Матеј 19:5). Да ли ће погодити циљ — то јест, да ли ће и даље волети Бога и служити му иако више нису код родитеља? На то утичу многи фактори. Међу њима су и следећа три фактора: мудрост и способност родитеља, окружење у коме деца расту и начин на који ’стрела‘, то јест дете, реагује на поуку која му се пружа. Размотримо поближе сва три фактора. Најпре ћемо размотрити неке особине мудрих родитеља.

Мудри родитељи пружају добар пример

3. Зашто родитељи треба да се труде да иза њихових речи стоје дела?

3 Исус је родитељима дао пример тиме што је речи преточио у дела (Јован 13:15). С друге стране, осудио је фарисеје који су говорили шта треба радити али сами то нису радили (Матеј 23:3). Да би подстакли своју децу да воле Јехову, родитељи морају ускладити речи и дела. Речи иза којих не стоје дела ништа не вреде, као што ништа не вреди ни лук без тетиве (1. Јованова 3:18).

4. Која питања родитељи треба себи да поставе и зашто?

4 Зашто је родитељски пример толико важан? Баш као што одрасли могу заволети Бога посматрајући Исусов пример, тако и деца могу заволети Јехову опонашајући добар пример својих родитеља. Друштво у коме се деца крећу може их или ојачати или ’покварити њихове добре навике‘ (1. Коринћанима 15:33). Током детињства, а нарочито у периоду када се формира личност детета, родитељи су му најближи пријатељи који највише утичу на њега. Зато би било добро да се запитају: ’Какав сам ја пријатељ? Да ли својим примером подстичем своје дете да развија добре навике? Какав пример дајем када је реч о важним аспектима живота као што су молитва и проучавање Библије?‘

Мудри родитељи се моле са својом децом

5. Шта деца могу научити док слушају родитеља како се моли?

5 Твоја деца могу научити доста тога о Јехови док слушају како се молиш. До каквог закључка ће доћи када те чују како захваљујеш Богу приликом оброка и када се молиш пре него што проучавате Библију? Вероватно ће научити да Јехова подмирује наше физичке потребе — за шта му треба захвалити — и да нас поучава библијским истинама. То су заиста вредне поуке (Јаков 1:17).

6. Како родитељи могу помоћи својој деци да схвате да Јехова брине за њих лично?

6 Међутим, ако се молиш са својом породицом и у другим приликама, а не само кад су оброци или породично проучавање Библије, и при том спомињеш конкретне ситуације које се тичу вас и ваше деце, постићи ћеш још и више. Помоћи ћеш својој деци да осете да је Јехова део ваше породице и да му је веома стало до сваког понаособ (Ефешанима 6:18; 1. Петрова 5:6, 7). Један отац каже: „Молили смо се са нашом ћерком откад се родила. Док је расла молили смо се за добре односе с другима и за друге ствари које су се тицале ње лично. Није прошао дан а да се нисмо заједно молили, све док се није удала и отишла из нашег дома.“ Можеш ли се и ти молити са својом децом сваког дана? Можеш ли им помоћи да Јехову виде као Пријатеља који не само што подмирује њихове физичке и духовне потребе већ пази и на њихова осећања? (Филипљанима 4:6, 7).

7. Шта родитељи морају знати да би могли да се конкретно моле за неке ствари?

7 Наравно, да би могао да се конкретно молиш за неке ствари, мораш знати шта се дешава у животу твог детета. Запази шта каже један отац који је одгајио двоје деце: „На крају сваке недеље постављао сам себи два питања: ’Шта се ове недеље значајно дешавало мојој деци? И шта се то лепо догодило у њиховом свету?‘“ Родитељи, можете ли поставити себи таква питања и споменути нешто од тога кад се молите заједно с децом? Тако ћете их научити не само да се моле Јехови — ономе који слуша молитве — већ и да га воле (Псалам 65:2).

Мудри родитељи подстичу на развијање добрих навика проучавања

8. Зашто родитељи морају помоћи својој деци да стекну навику да проучавају Божју Реч?

8 Како став родитеља према проучавању Библије може да утиче на дететов однос с Богом? Да би однос између две особе био све јачи и да би опстао, оне морају не само разговарати већ и слушати једна другу. Један од начина на који слушамо Јехову јесте проучавање Библије уз помоћ публикација које обезбеђује ’верни роб‘ (Матеј 24:45-47; Пословице 4:1, 2). Према томе, да би помогли својој деци да са Јеховом остваре трајан однос који се заснива на љубави, родитељи треба да их подстичу да стекну навику да проучавају Божју Реч.

9. Како се деци може помоћи да стекну добре навике проучавања?

9 Како се деци може помоћи да стекну добре навике проучавања? Опет је најбољи начин да родитељи дају пример. Да ли те деца често виде како читаш Библију или како проучаваш? Пошто сигурно имаш доста обавеза око деце, можда се питаш како да нађеш време за читање и проучавање. Али запитај се да ли те деца често виде како гледаш телевизију? Ако је тако, можеш ли одвојити нешто од тог времена како би пружио добар пример што се тиче проучавања?

10, 11. Зашто родитељи треба да редовно проучавају Библију у кругу породице?

10 Још један практичан начин на који родитељи могу поучити децу да слушају Јехову јесте да редовно проучавају Библију у кругу породице (Исаија 30:21). Међутим, неки се можда питају зашто деца треба да проучавају код куће кад их родитељи ионако редовно воде на скупштинске састанке? Има неколико добрих разлога. Јехова је првенствено родитељима поверио одговорност да поучавају своју децу (Пословице 1:8; Ефешанима 6:4). Када деца проучавају Библију у кругу породице, уче се томе да обожавање Јехове није нека формалност која се спроводи само у јавности, већ да је то део приватног живота једне породице (Поновљени закони 6:6-9).

11 Осим тога, ако родитељи добро воде породични студиј могу сазнати како њихова деца размишљају о неким питањима која се тичу духовности и морала. Примера ради, док су деца мала родитељи могу користити књиге као што је Учи од Великог Учитеља. a У скоро сваком одломку ове књиге за проучавање Библије деца су позвана да кажу своје мишљење о теми која се разматра. Ако разговарају о библијским стиховима наведеним у књизи, родитељи ће помоћи деци да развију моћ запажања и да ’разликују добро од зла‘ (Јеврејима 5:14).

12. Како родитељи могу породични студиј прилагодити потребама деце и шта би по твом мишљењу било ефикасно у том погледу?

12 Како ваша деца расту, тако и проучавање треба да прилагођавате њиховим потребама. Погледајмо како је један брачни пар помогао својим ћеркама тинејџерског узраста да саме дођу до закључка да ли треба да оду на једну школску забаву. Отац каже: „Рекли смо им да ћемо за време следећег породичног проучавања Библије моја супруга и ја играти улогу деце, а да оне глуме родитеље. Саме су могле одлучити ко ће бити отац, а ко мајка, али морале су заједно да обраде ту тему и да нам дају савет у вези с том забавом.“ Какав је био резултат? Отац каже: „Запањило нас је колико су наше ћерке биле одговорне (у улози родитеља) када су нама (у улози деце) објашњавале библијске разлоге зашто не би било паметно да одемо на ту забаву. Још су нас одушевиле и предлозима о томе каквим је све активностима можемо заменити. Тако смо сазнали о чему размишљају и шта желе.“ Тачно је да треба бити упоран и креативан да би породични студиј био редован и практичан, али награде су свакако вредне труда (Пословице 23:15).

Створите атмосферу у којој влада мир

13, 14. (а) Како родитељи могу у кући створити атмосферу у којој влада мир? (б) Зашто је добро да родитељи признају своје грешке?

13 Већа је вероватноћа да ће стрела погодити циљ ако стрелац циља и одапиње стрелу у повољним условима. Слично томе, већа је вероватноћа да ће деца заволети Јехову ако родитељи у кући створе атмосферу у којој влада мир. „Плод праведности сеје се у миру и убраће га они који мир творе“, написао је Јаков (Јаков 3:18). Како родитељи могу створити такву атмосферу? Брачни пар треба да чува свој брак. Муж и жена који се воле и поштују у бољој су позицији да поуче своју децу да воле и поштују друге, укључујући и Јехову (Галатима 6:7; Ефешанима 5:33). Љубав и поштовање доприносе миру у кући. Брачни пар који се добро слаже лакше ће изаћи на крај с проблемима који се могу појавити у породици.

14 Наравно, баш као што данас не постоји савршен брак, тако не постоји ни савршена породица. Родитељи понекад не испољавају плод духа у опхођењу са својом децом (Галатима 5:22, 23). Шта родитељи треба да раде када се тако нешто деси? Да ли ће их деца мање поштовати ако признају да су погрешили? Погледајмо пример апостола Павла. Он је многима био попут духовног оца (1. Коринћанима 4:15). Али ипак је отворено признао да је правио грешке (Римљанима 7:21-25). Без обзира на то, његова понизност и искреност код нас изазивају поштовање, а не презир. Иако је имао мане, Павле је с поуздањем могао написати скупштини у Коринту: „Угледајте се на мене, као што сам се и ја угледао на Христа“ (1. Коринћанима 11:1). Ако и ти признајеш своје грешке, деца ће вероватно прећи преко њих.

15, 16. Зашто родитељи треба да поуче своју децу да воле сухришћане и како то могу постићи?

15 Шта још родитељи могу учинити како би створили атмосферу у којој ће њихова деца све више волети Јехову? Апостол Јован је написао: „Ако неко каже: ’Ја волим Бога‘, а мрзи свог брата, лажљивац је. Јер ко не воли свог брата, кога види, не може волети Бога, кога не види“ (1. Јованова 4:20, 21). Према томе, кад поучавате своју децу да воле сухришћане, ви их поучавате да воле Бога. Било би добро да се родитељи запитају да ли у њиховим разговорима о браћи и сестрама из скупштине преовладава позитиван или критички тон. Како то можете сазнати? Пажљиво слушајте шта ваша деца говоре о састанцима и сухришћанима. Њихови коментари ће вероватно одражавати ваше мисли.

16 Шта родитељи могу учинити како би помогли својој деци да воле духовну браћу и сестре? Петар, отац двојице тинејџера, каже следеће: „Још откад су наша деца била мала, редовно смо звали духовно зреле особе да дођу код нас на оброк и да се дружимо, и заиста смо уживали у томе. Наша деца су одрасла дружећи се с људима који воле Јехову, и сада схватају да је служење Богу леп начин живота.“ Денис, отац пет ћерки, каже: „Подстицали смо наше ћерке да се друже са старијим пионирима у скупштини и кад год је то било могуће угостили бисмо путујућег надгледника и његову супругу.“ Можеш ли и ти преузети иницијативу и помоћи својој деци да на скупштину гледају као на ширу породицу? (Марко 10:29, 30).

Одговорност детета

17. Коју одлуку на крају деца морају донети?

17 Осврнимо се још једном на поређење о стрелцу. Иако је можда вешт, вероватно неће погодити циљ ако се стрела коју одапиње искриви или извитопери. Наравно, родитељи ће се веома трудити да исправе искривљену стрелу, да тако кажемо, покушавајући да исправе погрешно мишљење које дете има. Али на крају деца морају сама одлучити да ли ће дозволити да их овај свет обликује по својој вољи или ће дозволити Јехови да ’исправи њихове стазе‘ (Пословице 3:5, 6; Римљанима 12:2).

18. Како на друге може утицати одлука коју ће дете донети?

18 Премда на родитељима лежи велика одговорност да васпитавају своју децу ’на Јеховин начин и да им помажу да усвоје његов начин размишљања‘, дете ће на крају са̂мо одлучити у какву ће особу израсти (Ефешанима 6:4). Зато децо, питајте се: ’Да ли прихватам поуку коју ми родитељи с љубављу пружају?‘ Ако је прихватите изабраћете најбољи могући начин живота. Усрећићете своје родитеље. И што је најважније, обрадоваћете Јеховино срце (Пословице 27:11).

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Како родитељи могу пружити добар пример што се тиче молитве и проучавања Библије?

• Како родитељи могу у кући створити атмосферу у којој влада мир?

• Какву одлуку деца морају донети и како ће она утицати на друге?

[Питања за разматрање]

[Слика на 28. страни]

Да ли свом детету пружаш добар пример што се тиче личног проучавања?

[Слика на 29. страни]

Породична атмосфера у којој влада мир доприноси срећи