Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи — с љубављу васпитавајте своју децу

Родитељи — с љубављу васпитавајте своју децу

Родитељи — с љубављу васпитавајте своју децу

„Све што чините, чините у љубави“ (1. КОРИНЋАНИМА 16:14)

1. Како се осећају родитељи кад добију дете?

 ВЕЋИНА родитеља ће рећи да је рођење детета најрадоснији догађај у њиховом животу. „Осећала сам се дивно када сам први пут угледала своју ћерку“, каже једна мајка која се зове Алија. „Она је била најлепша беба коју сам икада видела.“ Међутим, такав радостан догађај родитељима може донети и бриге. Алијин супруг каже: „Бринуо сам се да ли ћу успети да своју ћерку припремим да се успешно избори са животним проблемима.“ Многи родитељи имају сличне бриге и зато увиђају да децу треба васпитавати с много љубави. Међутим, родитељи који су Јеховини сведоци и који желе да с љубављу васпитавају своју децу наилазе на додатне проблеме. Који су неки од тих проблема?

2. С каквим се проблемима суочавају родитељи?

2 Живимо у последњим данима овог света и то већ доста дуго. Као што је и проречено, људи око нас не показују љубав. Неки су „безосећајни“ чак и према члановима своје породице и постали су „незахвални, неверни... необуздани“ (2. Тимотеју 3:1-5). Свакодневни контакт с људима који испољавају такве особине може утицати на то како се чланови породице Јеховиних сведока опходе једни према другима. Сем тога, и сами родитељи се боре са урођеном склоношћу да изгубе самосавладавање, да кажу оно што не мисле и да у неким другим ситуацијама покажу лоше расуђивање (Римљанима 3:23; Јаков 3:2, 8, 9).

3. Како родитељи могу одгајити децу која ће бити срећна?

3 Упркос томе, родитељи могу одгајити децу која ће бити срећна и која ће имати близак однос с Богом. Како? Тако што примењују следећи библијски савет: „Све што чините, чините у љубави“ (1. Коринћанима 16:14). Љубав заиста све „савршено повезује“ (Колошанима 3:14). Погледајмо сада три обележја љубави која је апостол Павле описао у Првој посланици Коринћанима и анализирајмо како родитељи конкретно могу показати ту особину док васпитавају своју децу (1. Коринћанима 13:4-8).

Родитељи треба да буду дуготрпљиви

4. Зашто родитељи треба да буду дуготрпљиви?

4 Павле је написао: „Љубав је дуготрпљива“ (1. Коринћанима 13:4). Грчки израз преведен као ’дуготрпљивост‘ преноси мисао о томе да је неко стрпљив и да се не љути лако. Зашто родитељи треба да буду дуготрпљиви? Већина родитеља несумњиво размишља о многим разлозима. Погледајмо неколико примера. Деца обично много пута питају не би ли добили оно што желе. Чак и када родитељ изричито каже детету да нешто не може добити, оно опет пита надајући се да ће чути другачији одговор. Тинејџери су спремни да нашироко објашњавају зашто им треба дозволити нешто за шта родитељи знају да није баш паметно (Пословице 22:15). Као и сви ми, и деца често праве исте грешке (Псалам 130:3).

5. Шта може помоћи родитељима да буду дуготрпљиви?

5 Шта може помоћи родитељима да буду дуготрпљиви и стрпљиви са својом децом? Краљ Соломон је написао: „Разумевање човека задржава од гнева“ (Пословице 19:11). Родитељи могу разумети понашање своје деце ако се сете да су и они некада ’говорили као дете, размишљали као дете и расуђивали као дете‘ (1. Коринћанима 13:11). Родитељи, да ли се можете сетити како сте досађивали својој мајци или свом оцу тражећи да удовоље неком вашем детињастом захтеву? Да ли сте као тинејџери мислили да ваши родитељи једноставно не разумеју ваша осећања или ваше проблеме? Ако је тако, онда вероватно разумете зашто се ваша деца понашају на одређен начин и зашто их стално и стрпљиво треба подсећати на ваше одлуке (Колошанима 4:6). Вредно је запазити да је Јехова рекао Израелцима да његове законе „усађују“ у своју децу (Поновљени закони 6:6, 7). Хебрејска реч преведена као ’усађивати‘ значи „понављати“, „често говорити“, „утиснути“. То значи да једну те исту ствар родитељи морају много пута рећи да би дете на крају научило да примењује Божје законе. Исто је и у другим ситуацијама у животу — треба више пута поновити нешто да би се извукле неке поуке.

6. Зашто то што је родитељ дуготрпљив не значи да је попустљив?

6 С друге стране, то што је родитељ дуготрпљив не значи да је попустљив. Божја Реч упозорава: „Дете распуштено мајку своју срамоти.“ Иста пословица каже да „прут и укор дају мудрост“ и спречавају да се тако нешто деси (Пословице 29:15). Понекад деца можда сматрају да њихови родитељи немају право да их укоравају. Али у хришћанским породицама не треба да влада демократија, што значи да родитељима не треба пристанак деце да би постављали правила. Као врховни Поглавар породице Јехова је родитељима поверио дужност да с љубављу васпитавају и укоравају своју децу (1. Коринћанима 11:3; Ефешанима 3:15; 6:1-4). Заправо, укоравање је повезано са следећим аспектом љубави који је Павле споменуо.

Како с љубављу укоравати децу

7. Зашто добри родитељи укоравају своју децу и шта се подразумева под таквим укоравањем?

7 Павле је написао да је ’љубав добра‘ (1. Коринћанима 13:4). Родитељи који су заиста добри према својој деци доследни су када их укоравају. Тако опонашају Јехову. „Кога Јехова воли, њега и укорава“, написао је Павле. Запазите да се у Библији под укоравањем не подразумева пуко кажњавање. Оно подразумева васпитавање и школовање. Каква је сврха таквог укоравања? Павле каже: „Онима који су њиме поучени после доноси плод пун мира — праведност“ (Јеврејима 12:6, 11). Када су родитељи добри и поучавају своју децу у складу с Божјом вољом, пружају им прилику да израсту у мирољубиве, честите људе. Ако деца прихвате „опомене Јеховине“ стећи ће мудрост, знање и разборитост — а то је иметак вреднији од сребра или злата (Пословице 3:11-18).

8. До чега обично доводи то што родитељи не укоравају своју децу?

8 С друге стране, ако родитељи не укоравају своју децу тиме показују да нису добри према њима. Јехова је надахнуо Соломона да напише следеће речи: „Ко штеди прут, мрзи сина свог, а ко га воли, брижно га опомиње“ (Пословице 13:24). Деца која расту без укоравања вероватно ће бити егоцентрична и несрећна. За разлику од њих, деца чији су родитељи саосећајни али постављају чврсте границе имају бољи успех у школи, боље се слажу с другима и у суштини су срећнија. Без сумње се може рећи да су родитељи који укоравају своју децу у ствари добри према њима.

9. Чему Јеховини сведоци поучавају своју децу и како на то треба гледати?

9 Шта у ствари значи укоравати децу с много љубави? Родитељи треба конкретно да кажу својој деци шта се од њих очекује. На пример, деца чији су родитељи Јеховини сведоци од детињства се поучавају основним библијским начелима, као и томе да треба да учествују у разним аспектима обожавања Јехове (Излазак 20:12-17; Матеј 22:37-40; 28:19; Јеврејима 10:24, 25). Деца треба да знају да око тога нема преговарања.

10, 11. Зашто родитељи могу узети у обзир жеље своје деце када одређују кућни ред?

10 Родитељи ће повремено можда желети да се консултују са својом децом када одређују кућни ред. Уколико деца учествују у таквим разговорима, вероватно ће радије поштовати оно што је договорено. На пример, родитељи могу одредити у које време увече деца морају бити код куће. Или ће можда питати децу шта она мисле о томе у које време треба да се врате кући. Затим родитељи могу рећи када они желе да деца буду код куће и објаснити зашто мисле да је то разумно. Шта треба урадити уколико буде разилажења у мишљењима, а вероватно ће га бити? У неким случајевима родитељи ће можда одлучити да удовоље жељама своје деце уколико нису нарушена библијска начела. Да ли то онда значи да су се родитељи одрекли свог ауторитета?

11 Да бисмо одговорили на то питање, погледајмо како је Јехова с пуно љубави исказао свој ауторитет када је реч о Лоту и његовој породици. Када су анђели извели Лота, његову жену и његове ћерке из Содома, рекли су му: „Бежи у она брда да не погинеш.“ Међутим, Лот је рекао: „Јехова, молим те, немој тако.“ Предложио је другу могућност: ’Молим те, дај да побегнем у онај тамо град, доста је близу. Могу ли тамо да побегнем?‘ Како је Јехова одговорио? „Ево, и у овоме ћу имати обзира према теби“ (Постанак 19:17-22). Да ли се Јехова одрекао свог ауторитета? Наравно да није! Међутим, узео је у обзир Лотову молбу и одлучио да у томе буде изузетно добар према њему. Ако си родитељ, можеш ли повремено узети у обзир жеље своје деце када одређујеш кућни ред?

12. Шта ће помоћи детету да се осећа сигурно?

12 Наравно, деца треба да знају кућни ред али исто тако и каква је казна за кршење тог реда. Када се разговара о казнама и када сви то разумеју, онда кућни ред треба спровести у дело. Родитељи неће показати да су добри према својој деци уколико их стално упозоравају да ће добити заслужену казну али то никада не спроведу у дело. Библија каже: „Зато што се пресуда за зло дело не извршава брзо, срце синова људских одлучно је да чини зло“ (Проповедник 8:11). Родитељ ће се уздржавати од тога да кажњава своје дете пред другима или пред вршњацима, да детету не би било непријатно. Деца се осећају сигурније и имају више поштовања и љубави према родитељима кад знају да њихово „Да“ значи да, а „Не“ значи не — чак и када се то односи на кажњавање (Матеј 5:37).

13, 14. Како родитељи могу опонашати Јехову док васпитавају своју децу?

13 Да би кажњавање било одраз љубави, треба да буде прилагођено детету. „Наше двоје деце се веома разликовало када је реч о дисциплиновању“, присећа се Пем. „Оно што је било ефикасно код једног детета, код другог није.“ Њен супруг Лари каже: „Наша старија ћерка је била прилично тврдоглава и код ње је деловало само строго укоравање. Међутим, наша млађа ћерка је реаговала на оштрије речи или чак на неки оштрији поглед.“ Зато се добри родитељи труде да схвате који је облик дисциплиновања најбољи за свако дете понаособ.

14 Јехова је добар пример за родитеље у томе што зна јаче и слабије стране сваког свог слуге (Јеврејима 4:13). Сем тога, Јехова не претерује нити је сувише попустљив када кажњава. Он увек дисциплинује свој народ „колико треба“ (Јеремија 30:11). Родитељи, да ли знате јаче и слабије стране своје деце? Можете ли да искористите то знање на позитиван и добар начин док их васпитавате? Ако можете, онда тиме доказујете да волите своју децу.

Помозите деци да буду искрена с вама

15, 16. Како родитељи могу помоћи својој деци да искрено разговарају с њима и какав су успешан приступ имали неки родитељи?

15 Још једна одлика љубави јесте да се ’не радује неправди, а радује се истини‘ (1. Коринћанима 13:6). Како родитељи могу поучити своју децу да воле оно што је исправно и истинито? Основни корак јесте да охрабре своју децу да искрено кажу шта мисле, чак и ако не могу да се сложе са оним што чују. Сасвим је разумљиво да се родитељи радују када деца изражавају мисли и осећања у складу с праведним мерилима. Међутим, понекад искрени коментари детета откривају да је склоно неправди (Постанак 8:21). Како родитељи тада треба да реагују? Можда ће одмах прекорити дете што је тако нешто рекло. Таква реакција може навести децу да науче да говоре само оно што мисле да њихови родитељи желе да чују. Наравно, уколико се непристојно изражавају треба их одмах укорити, али научити децу како да пристојно разговарају није исто што и одредити им шта да кажу.

16 Како родитељи могу помоћи деци да искрено разговарају с њима? Алија, коју смо на почетку споменули, каже следеће: „Створили смо атмосферу отворене комуникације тако што не реагујемо претерано када наша деца кажу нешто што нас узнемирава.“ Један отац који се зове Том каже: „Подстицали смо нашу ћерку да нам каже шта мисли чак и када се није слагала с нашим резоновањем. Сматрали смо да ће се разочарати ако је увек будемо прекидали и ако јој будемо наметали своју вољу и да неће више желети да нам каже оно што јој заиста лежи на срцу. С друге стране, то што смо ми саслушали њу подстакло ју је да и она саслуша нас.“ Нема сумње да деца треба да слушају своје родитеље (Пословице 6:20). Отворена комуникација пружа родитељима прилику да помогну својој деци да науче како да исправно размишљају. Винсент, отац четворо деце, каже: „Често смо разговарали с нашом децом о предностима и недостацима неке ситуације тако да су она сама могла разумети шта би било најбоље да ураде. То им је помогло да науче да добро просуђују“ (Пословице 1:1-4).

17. У шта родитељи могу бити сигурни?

17 Наравно, ниједан родитељ не може савршено применити библијске савете о васпитавању деце. Али ипак можеш бити сигуран да ће твоја деца веома ценити то што се трудиш да будеш дуготрпљив, добар и да им показујеш љубав док их васпитаваш. Јехова ће сигурно благословити твој труд (Пословице 3:33). На крају крајева, сви Јеховини сведоци који су родитељи желе да њихова деца заволе Јехову исто толико колико га и они сами воле. Како родитељи могу постићи тај узвишени циљ? Следећи чланак ће се позабавити неким специфичним начинима.

Да ли се сећаш?

• Како разумевање може помоћи родитељу да буде дуготрпљив?

• Како су доброта и укоравање повезани?

• Зашто је веома важно да родитељи и деца искрено разговарају?

[Питања за разматрање]

[Слике на 23. страни]

Родитељи, да ли се сећате шта значи бити дете?

[Слика на 24. страни]

Да ли подстичете децу да искрено и отворено разговарају с вама?