Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Ваш Отац је милосрдан‘

’Ваш Отац је милосрдан‘

’Ваш Отац је милосрдан‘

„Будите милосрдни, као што је ваш Отац милосрдан“ (ЛУКА 6:36)

1, 2. Како Исусове речи упућене писмозналцима, фарисејима и његовим ученицима показују колико је важно бити милосрдан?

 ЗАКОН који су Израелци добили преко Мојсија имао је око 600 одредби и прописа. Премда се од њих захтевало да поштују Мојсијев закон, такође је било веома важно да показују милосрђе. Погледајмо шта је Исус рекао фарисејима који нису били милосрдни према другима. У два наврата их је прекорио и при томе истакао шта је Бог заповедио: „Милосрђе хоћу, а не жртву“ (Матеј 9:10-13; 12:1-7; Осија 6:6). Пред крај своје службе на земљи рекао је: „Тешко вама, писмозналци и фарисеји, лицемери, јер дајете десетак од нане и копра и кима, а занемарили сте оно што је у Закону важније: правду, милосрђе и верност“ (Матеј 23:23).

2 Нема сумње да је Исус стављао велики нагласак на милосрђе. Својим ученицима је рекао: „Будите милосрдни, као што је ваш Отац милосрдан“ (Лука 6:36). Међутим, да бисмо се у томе ’угледали на Бога‘ треба да знамо шта у ствари значи бити милосрдан (Ефешанима 5:1). Сем тога, ако будемо разумели колико је корисно бити милосрдан бићемо подстакнути да ту особину још више испољавамо у нашем животу.

Милосрдан према онима који су у тешким околностима

3. Зашто од Јехове треба да учимо шта је право милосрђе?

3 Псалмиста је у стиховима написао: „Јехова је милостив и милосрдан, спор на гнев и велика је љубав његова. Јехова је добар према свима, и милосрђе његово почива над свим делима његовим“ (Псалам 145:8, 9). Јехова је „Отац милосрђа и Бог сваке утехе“ (2. Коринћанима 1:3). Онај ко је милосрдан поступа према другима на саосећајан начин. То је веома значајна одлика Божје личности. Својим примером и поукама Он нас учи томе шта је право милосрђе.

4. Шта из Исаије 49:15 учимо о милосрђу?

4 Према Исаији 49:15, Јехова поставља следеће питање: „Може ли жена заборавити дете које је дојила и не смиловати се сину утробе своје?“ У Псалму 145:8, 9, који је раније цитиран, када се говори о милосрђу користе се хебрејске речи уско повезане с речју која је овде преведена као „смиловати се“. Осећање које подстиче Јехову да буде милосрдан упоређује се са осећањем које мајка има према свом детету које доји. Можда је беба гладна или јој треба нешто друго. Подстакнута саосећањем и сажаљењем који се јављају у њој, мајка се труди да подмири потребе свог детета. Јехова има иста таква осећања према онима којима показује милосрђе.

5. Како је Јехова показао да је „богат милосрђем“ према Израелцима?

5 Сигурно је лепо када саосећамо с неким ко је у тешким околностима, али је много боље ако и предузмемо нешто како бисмо му помогли. Погледајмо како је Јехова реаговао када су његове слуге биле у египатском ропству пре око 3 500 година. Он је рекао Мојсију: „Видео сам невољу свог народа у Египту, чуо сам њихов вапај због оних који их терају на рад и добро знам муке које подносе. Зато сам сишао да их избавим из руку Египћана и да их изведем из те земље и да их доведем у добру и пространу земљу, у земљу у којој тече мед и млеко“ (Излазак 3:7, 8). Око 500 година након што су Израелци били ослобођени из Египта, Јехова их је подсетио: „Ја сам извео Израел из Египта и избавио вас из руку Египћана и из руку свих краљевстава која су вас тлачила“ (1. Самуилова 10:18). Израелци су одступили од Божјих праведних мерила и зато су често били у тешким околностима. Па ипак, Јехова је био самилостан према њима и често их је избављао (Судије 2:11-16; 2. Летописа 36:15). То показује како брижан Бог поступа према онима који су у тешким околностима или опасностима. Јехова је „богат милосрђем“ (Ефешанима 2:4).

6. Како је Исус Христ опонашао свог Оца када је реч о показивању милосрђа?

6 Исус Христ је савршено опонашао свог Оца када је реч о показивању милосрђа. Како је Исус реаговао када су га два слепа човека преклињала говорећи: „Господе, смилуј нам се, Сине Давидов“? Преклињали су га да им чудом врати вид. Исус је то и учинио, али не безосећајно. „Сажаливши се“, каже Библија, „Исус им је дотакао очи, и одмах су прогледали“ (Матеј 20:30-34). Сажаљење је подстакло Исуса да изврши многа чуда која су донела олакшање слепима, људима опседнутим демонима, губавима и родитељима чија су деца била болесна (Матеј 9:27; 15:22; 17:15; Марко 5:18, 19; Лука 17:12, 13).

7. Шта о милосрђу учимо из примера Јехове Бога и његовог Сина?

7 Примери Јехове Бога и Исуса Христа показују да милосрђе обухвата два аспекта — осећања сажаљења или саосећања према онима који су у тешким околностима и поступке којима се доноси олакшање таквим особама. Милосрдна особа мора да има и једно и друго. У Библији се милосрђе најчешће повезује с конкретним поступцима којима се показује доброта према онима који су у тешким околностима. Међутим, како се милосрђе показивало у судским поступцима? Да ли је оно подразумевало и то да се ништа не предузме, то јест да се казна не спроведе?

Милосрдан према грешницима

8, 9. Шта је обухватало милосрђе које је Давиду било указано после његовог греха с Витсавејом?

8 Погледајмо шта се десило након што се пророк Натан суочио с Давидом, краљем древног Израела, због Давидове прељубе с Витсавејом. Давид се кајао и молио се Јехови: „Смилуј ми се, Боже, по милости својој. По великом милосрђу своме избриши преступе моје. Потпуно ме опери од преступа мога, и очисти ме од греха мога. Јер ја знам преступе своје, и грех је мој стално преда мном. Теби, теби сам згрешио, учинио сам оно што је зло у очима твојим“ (Псалам 51:1-4).

9 Давид се кајао из дубине срца. Јехова му је опростио грех и њега и Витсавеју није казнио онолико колико су могли очекивати. Према Мојсијевом закону, и Давида и Витсавеју је требало погубити (Поновљени закони 22:22). Премда нису избегли све последице свог греха, живот им је био поштеђен (2. Самуилова 12:13). То што је Бог милосрдан значи да опрашта грехе. Међутим, он се не уздржава од тога да на одговарајућ начин спроведе казну.

10. Зашто се не смемо превише ослањати на Јеховино милосрђе иако је Он милосрдан када нам суди?

10 Пошто је „преко једног човека [Адама] у свет ушао грех“ и пошто је ’плата за грех смрт‘, то значи да сви људи заслужују смрт (Римљанима 5:12; 6:23). Онда заиста треба да будемо захвални што је Јехова милосрдан када нам суди! Међутим, морамо пазити да се не ослањамо превише на Боже милосрђе. „Сви путеви [Јеховини су] правда“, пише у Поновљеним законима 32:4. Бог не занемарује своја савршена праведна мерила кад исказује милосрђе.

11. Како је Јехова показао да цени правду у случају Давидовог греха с Витсавејом?

11 Пре него што би смртна казна у случају Давида и Витсавеје била ублажена, морали су да им буду опроштени греси. Јехова није овластио судије у Израелу да опраштају грехе. Да им је било дозвољено да они воде тај случај, сигурно би морали да изрекну смртну казну. Тако је Закон налагао. Међутим, Јехова је због свог савеза с Давидом желео да утврди има ли основа да му опрости грех (2. Самуилова 7:12-16). Дакле, Јехова Бог, „Судија целе земље“ и онај који ’испитује срца‘, одлучио је да сам реши тај случај (Постанак 18:25; 1. Летописа 29:17). Бог је тачно могао видети шта је у Давидовом срцу, проценити искреност његовог покајања и опростити му.

12. Како грешним људима може користити Божје милосрђе?

12 Милосрђе које Јехова показује према нама тиме што је омогућио да будемо ослобођени смртне казне због наслеђеног греха јесте у складу с његовом правдом. Да би нам опростио грехе, а да при томе не наруши своја праведна мерила, Јехова је обезбедио откупну жртву преко свог Сина, Исуса Христа, и то је највећи израз милосрђа према људима (Матеј 20:28; Римљанима 6:22, 23). Да би Божје милосрђе које нас може спасти од смртне казне због наслеђеног греха користило и нама, морамо ’исказивати веру у Сина‘ (Јован 3:16, 36).

Бог милосрђа и правде

13, 14. Да ли Божје милосрђе ублажава његову правду? Објасни.

13 Премда својим милосрђем Јехова не крши своја праведна мерила, да ли оно ипак на неки начин утиче на његову правду? Иако се може рећи да због милосрђа у неким случајевима Бог не спроводи у потпуности своју правду, да ли то значи да милосрђе ублажава Божју правду? Не, нипошто.

14 Јехова је преко пророка Осије рекао Израелцима: „Веридбом ћу те довека везати за себе, веридбом ћу те везати за себе у праведности, у правди, у милости и милосрђу“ (Осија 2:19). Ове речи јасно показују да је то што Јехова исказује милосрђе увек у складу с његовим другим особинама, укључујући и правду. Јехова је ’Бог милосрдан и милостив који опрашта преступе, кривицу и грехе, али никога не ослобађа од казне‘ (Излазак 34:6, 7). Он је Бог милосрђа и правде. У Библији се за њега каже: „Он је Стена, дело је његово савршено, јер су сви путеви његови правда“ (Поновљени закони 32:4). Божја правда је савршена, исто као и његово милосрђе. Не може се рећи да је једно израженије од другог, нити да једно треба да ублажава друго. Обе особине су у савршеном складу једна с другом.

15, 16. (а) Шта показује да Божја правда није сурова? (б) У шта могу бити сигурне Јеховине слуге када Јехова буде уништавао овај зли свет?

15 Јеховина правда није сурова. Правда се скоро увек везује за закон, а пресуда обично захтева да преступник буде заслужено кажњен. Међутим, када Бог спроводи правду то такође може подразумевати и спасење достојних. На пример, патријарх Лот и његове две ћерке били су спасени када су због зла били уништени Содом и Гомора (Постанак 19:12-26).

16 Када Јехова буде уништавао садашњи зли свет можемо бити сигурни да ће поштедети „велико мноштво“ својих правих слугу који су „опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви“. Они ће ’доћи из велике невоље‘ (Откривење 7:9-14).

Зашто треба да будемо милосрдни?

17. Који је основни разлог због чега треба да будемо милосрдни?

17 Примери Јехове и Исуса Христа заиста нас уче томе шта је право милосрђе. Говорећи о основном разлогу због чега треба да будемо милосрдни, Пословице 19:17 кажу: „Ко је милостив сиромаху, Јехови позајмљује, и Он ће му платити за дела његова.“ Јехова се радује када опонашамо њега и његовог Сина тиме што смо милосрдни према другима (1. Коринћанима 11:1). А и други су на тај начин подстакнути да буду милосрдни, јер се милост за милост враћа (Лука 6:38).

18. Зашто треба да се трудимо да будемо милосрдни?

18 Милосрђе је спој многих добрих особина. Оно подразумева верност, љубав, доброту и наклоност. Саосећање и сажаљење су темељ милосрђа. Премда Божје милосрђе не умањује правду, Јехова је спор на гнев и грешницима стрпљиво пружа довољно времена да се покају (2. Петрова 3:9, 10). Зато је милосрђе повезано са стрпљењем и дуготрпљивошћу. Пошто се у поступцима којима се исказује милосрђе у ствари огледа сплет многих добрих особина, укључујући и оне које чине плод Божјег духа, онда је то одлична прилика за развијање тих особина (Галатима 5:22, 23). Зато је веома важно да се трудимо да будемо милосрдни!

„Срећни су милосрдни“

19, 20. У ком смислу милосрђе тријумфује над судом?

19 Ученик Јаков нам говори зашто треба да се трудимо да будемо милосрдни. Он је написао: „Милосрђе тријумфује над судом“ (Јаков 2:13б). Јаков је говорио о милосрђу које Јеховин слуга показује према другима. Милосрђе тријумфује над судом у том смислу што кад дође време да неко ’положи Богу рачун за себе‘, Јехова узима у обзир то што је та особа била милосрдна према другима и опрашта јој на основу откупне жртве свога Сина (Римљанима 14:12). Нема сумње да је један од разлога због чега је Давиду било указано милосрђе када је починио грех с Витсавејом био тај што је и он са̂м био милосрдан човек (1. Самуилова 24:4-7). С друге стране, „суд ће бити немилосрдан према ономе ко са̂м није био милосрдан“ (Јаков 2:13а). Није чудо што су „немилосрдни“ убројани међу оне за које Бог каже да „заслужују смрт“ (Римљанима 1:31, 32).

20 У својој Проповеди на гори Исус је рекао: „Срећни су милосрдни, јер ће им бити указано милосрђе“ (Матеј 5:7). Ове речи заиста уверљиво показују да они који желе да Бог буде милосрдан према њима морају и сами бити милосрдни! Следећи чланак ће говорити о томе како у свакодневном животу можемо бити милосрдни.

Шта си научио?

• Шта је милосрђе?

• Како се показује милосрђе?

• У ком смислу је Јехова и Бог милосрђа и Бог правде?

• Зашто треба да будемо милосрдни?

[Питања за разматрање]

[Слика на 21. страни]

Према онима који су у тешким околностима Јехова има слична осећања као мајка према својој беби

[Слика на 23. страни]

Шта можемо научити о милосрђу на основу чуда која је Исус чинио?

[Слика на 24. страни]

Да ли је Јехова нарушио своју правду тиме што је био милосрдан према Давиду?

[Слика на 25. страни]

Божје милосрђе према грешним људима у складу је с његовом правдом