Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто Бог допушта зло?

Зашто Бог допушта зло?

Зашто Бог допушта зло?

НЕ МОРАТЕ ићи далеко да бисте видели да има много зла и патње. У ратовима страдају цивили као и војници. Злочин и насиље су уобичајена појава. Можда сте и сами недавно били жртва предрасуда или неправде. Размишљајући о ономе што сте видели или што сте сами доживели, вероватно се питате: ’Зашто Бог допушта зло?‘

То питање није актуелно само данас. Пре око 3 600 година, верни Божји слуга Јов се питао: „Зашто они који су зли живе?“ (Јов 21:7). У седмом веку пре нове ере пророк Јеремија, кога су мучила зла дела његових сународника, поставио је питање: „Зашто је пут зликоваца успешан, зашто све варалице имају мир?“ (Јеремија 12:1). И Јов и Јеремија су знали да је Бог праведан. Међутим, ипак су се питали зашто има толико зла. Можда то питање збуњује и вас.

Неки људи криве Бога за зло и патњу. Други се питају: ’Ако је Бог свемоћан, праведан и пун љубави, зашто не оконча зло и патњу? Зашто је дозволио да зло постоји све до нашег времена?‘ У следећем чланку биће одговорено на ова и на друга важна питања.

[Извор слике на 3. страни]

AP Photo/Adam Butler