Пређи на садржај

Пређи на садржај

Несрећне сестре које су „подигле Израелов дом“

Несрећне сестре које су „подигле Израелов дом“

Несрећне сестре које су „подигле Израелов дом“

ДОК је свитала зора, Лија је била свесна тога да ће ускоро бити разоткривена. Јаков, у чијем је загрљају лежала, убрзо ће видети да она није Рахела, њена млађа сестра. Претходне вечери је Лија, на захтев свог оца, вероватно скривена под велом, легла у брачну постељу спремљену за Јакова и Рахелу.

Замисли како се Јаков осећао када је јутарња светлост открила истину! Сав гневан, расправљао се с Лаваном, Лијиним оцем. За то време, Лија је вероватно размишљала о својој улози у целој тој сплетки и о дугорочним последицама. Прича о Лији и Рахели је битан део библијске историје. Она нам помаже да увидимо мудрост која стоји иза моногамије и брачне верности.

Незнанац код бунара

Седам година раније, Рахела је на бунару срела непознатог човека који се представио као њен рођак. Одмах је отрчала оцу да му то каже. Испоставило се да је то заиста њен рођак Јаков, син сестре њеног оца и Јеховин слуга. Месец дана касније, Јаков се понудио да служи Лавану седам година за Рахелину руку. Видевши како је његов нећак добар радник и пошто је у њиховом народу било уобичајено да се склапају бракови међу рођацима, Лаван је прихватио понуду (Постанак 29:1-19).

Јаков није био само слепо заљубљен у Рахелу, већ ју је искрено волео. Седам година колико су били верени „чинило [му се] као неколико дана, зато што ју је волео“ (Постанак 29:20). То што је Јаков волео Рахелу све до њене смрти показује да је сигурно имала много лепих особина.

Да ли се и Лија надала да ће се удати за неког верног Јеховиног слугу? Библија не говори о томе. У извештају се јасније износе Лаванови планови о њеном браку. Када је дошло време да се Рахела уда, Лаван је за њу приредио свадбену свечаност. Међутим, Библија каже да је током вечери довео Лију и да је Јаков „легао с њом“ (Постанак 29:23).

Да ли је Лија сковала ту заверу против Јакова? Или је једноставно морала да послуша оца? А Рахела? Да ли је она знала шта се догађа? Ако јесте, како се осећала? Да ли је могла да се супротстави вољи свог ауторитативног оца? Библија не пружа одговор на та питања. Шта год да су Рахела и Лија мислиле о томе, та сплетка је разбеснела Јакова. Јаков је био љут на Лавана, а не на његове ћерке, будући да је рекао: „Зар ти нисам служио за Рахелу? Зашто си ме преварио?“ Како је Лаван одговорио? „Код нас није обичај да се млађа уда пре старије. Прослави до краја ову седмицу са овом женом, па ћеш онда добити и другу жену за још седам година које ћеш ми служити“ (Постанак 29:25-27). Тако је Јаков био обманут и нашао се у полигамном браку у ком ће се појавити горка љубомора.

Несрећна породица

Јаков је волео Рахелу. Када је Бог видео да Лија „није вољена“, учинио ју је плодном, док је Рахела остала нероткиња. Међутим, Лија није желела само дете већ и Јаковљеву наклоност. Видевши да његову наклоност добија само Рахела, осећала се бедно због своје невоље. Надала се да ће је Јаков заволети када му је родила сина првенца Рувима, чије име значи „гледајте, син!“. Лија је рекла зашто је тако назвала свог сина: „Јехова је видео моју невољу, па ће ме сада мој муж заволети.“ Међутим, то се није десило ни када је родила другог сина. Тог другог сина Лија је назвала Симеон, што значи „чути“. Размишљала је: „Јехова је чуо да нисам вољена, па ми је дао и овога“ (Постанак 29:30-33).

То што ју је Бог чуо значило је да се Лија молила у вези са својим проблемом. Изгледа да је била жена која је показивала веру. Али, њена туга није престала ни када је родила трећег сина, Левија. Лија је објаснила зашто му је дала то име, које значи „привржен“: „Сад ће ми муж бити привржен, јер сам му родила три сина.“ Међутим, изгледа да јој Јаков није постао приврженији. Можда се Лија помирила с тим, пошто име њеног четвртог сина није указивало на њене наде да ће имати бољи однос с Јаковом. Уместо тога, дала му је име којим је изразила своју захвалност Богу. Име „Јуда“ значи „хваљен“. Лија је једноставно рекла: „Овог пута хвалићу Јехову“ (Постанак 29:34, 35).

Лија се осећала јадно, али ни Рахела се није осећала боље. Она је преклињала Јакова: „Дај ми децу или ћу умрети“ (Постанак 30:1). Рахела је имала Јаковљеву љубав, али није имала децу. Лија је имала децу, а није била вољена. Свака је желела оно што је друга имала, и ниједна није била срећна. Обе су волеле Јакова и желеле су његову децу. Биле су љубоморне једна на другу. Каква жалосна породична ситуација!

Хоће ли Рахела добити децу?

У то време се неплодност сматрала несрећом. Бог је Аврахаму, Исаку и Јакову обећао да ће из њихове породице доћи „потомство“ путем ког ће се благословити сви народи (Постанак 26:4; 28:14). Међутим, Рахела није имала деце. Јаков је разумео да само Бог може дати Рахели синове, пружајући јој тиме могућност да и она допринесе благословима. Међутим, Рахела је била нестрпљива. Рекла је: „Ево моје робиње Вале. Лези с њом и нека роди на мојим коленима, па да и ја добијем децу преко ње“ (Постанак 30:2, 3).

Можда нам је тешко да разумемо Рахелин став. Међутим, древни брачни уговори откривају да је на Блиском истоку био обичај да жена која је нероткиња да мужу своју слушкињу како би добила наследника a (Постанак 16:1-3). У неким случајевима, на децу слушкиње се гледало као да су женина.

Када је Вала родила дечака, одушевљена Рахела је рекла: „Бог је био мој судија и чуо је мој глас, па ми је дао сина.“ Назвала га је Дан, што значи „судија“. И она се молила у вези са својим проблемом. Када је Вала родила другог сина, Нефталима, што значи „моје рвање“, Рахела је рекла: „Жестоко сам се рвала са својом сестром и победила сам!“ Имена ова два сина указују на сукоб међу супарницима (Постанак 30:5-8).

Можда је Рахела мислила да поступа у складу са својим молитвама када је Јакову дала Валу, али Бог је желео да јој да децу на један другачији начин. Из тога можемо извући поуку. Не треба да будемо нестрпљиви када Јехову молимо за нешто. Он може одговорити на наше молитве на неочекиване начине и то онда када се најмање надамо.

Да не би била надмашена, и Лија је дала Јакову своју слушкињу Зелфу. Она је родила прво Гада, а затим и Асира (Постанак 30:9-13).

Један догађај који показује какво је супарништво постојало између Рахеле и Лије тиче се мандрагора које је нашао Лијин син Рувим. За мандрагоре се сматрало да могу помоћи код зачећа. Када је Рахела затражила неколико мандрагора, Лија јој је огорчено одговорила: „Зар ти је мало што си ми узела мужа, па сада хоћеш да ми узмеш и мандрагоре?“ Неки сматрају да те речи значе да је Јаков чешће био с Рахелом него с Лијом. Можда је Рахела увидела колика је Лијина туга, јер јој је одговорила: „Нека зато Јаков ноћас легне с тобом у замену за мандрагоре које је нашао твој син.“ Зато, када је Јаков дошао кући те вечери, Лија му је рекла: „Са мном ћеш лећи, јер сам те унајмила за мандрагоре које је нашао мој син“ (Постанак 30:15, 16).

Лија је добила петог и шестог сина, Исахара и Завулона. Затим је рекла: „Мој муж ће ме напокон прихватити, јер сам му родила шест синова“ b (Постанак 30:17-20).

Мандрагоре нису ништа помогле. Када је после шест година Рахела коначно остала трудна и родила Јосифа, то је било зато што је се Јехова „сетио“ и одговорио на њену молитву. Тек тада је Рахела могла да каже: „Бог је уклонио моју срамоту!“ (Постанак 30:22-24).

Смрт и наследство

Рахела је умрла на порођају док је рађала другог сина, Венијамина. Јаков је истински волео Рахелу и зато је посебно волео и њена два сина. Годинама касније, када је и он био на самрти, није могао а да се не сети прераног губитка своје вољене Рахеле (Постанак 30:1; 35:16-19; 48:7). Што се тиче Лијине смрти, не знамо ништа осим да ју је Јаков сахранио у пећини где је и сам желео да буде сахрањен (Постанак 49:29-32).

Јаков је у старости признао да је његов живот, укључујући и његову породичну ситуацију, био мучан (Постанак 47:9). Живот је сигурно био мучан и Лији и Рахели. Њихова животна прича показује до каквих жалосних последица доводи полигамија и зашто је Јехова одредио да човек треба да има само једну жену (Матеј 19:4-8; 1. Тимотеју 3:2, 12). Љубомора се јавља када мужа или жену привлачи нека друга особа и када јој показују непримерена осећања. То је један од разлога због којих Бог забрањује блуд и прељубу (1. Коринћанима 6:18; Јеврејима 13:4).

У сваком случају, Бог и даље извршава своју намеру користећи несавршене, али верне мушкарце и жене. Ове две сестре су имале слабости, као што их имамо и ми. Међутим, Јехова је путем њих почео да испуњава своје обећање дато Аврахаму. С правом се може рећи да су Рахела и Лија „подигле Израелов дом“ (Рута 4:11).

[Фусноте]

a У једном брачном уговору из Нузија у Ираку пише: „Келим-нину је дата за жену Шеними... Ако Келим-нину не роди [децу], она треба да нађе жену [слушкињу] из земље Лулу да постане жена Шеними.“

b Дина, Лијина ћерка, једина је Јаковљева ћерка чије име знамо (Постанак 30:21; 46:7).

[Слика на 9. страни]

И Лија и Рахела су желеле оно што је она друга имала, и ниједна није била срећна

[Слика на 10. страни]

Од Јаковљевих 12 синова настао је израелски народ