Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Шта је истина?“

„Шта је истина?“

„Шта је истина?“

ОВО питање са скептичним призвуком поставио је Исусу римски намесник Понтије Пилат. Он заправо није тражио одговор, и Исус га није ни дао. Можда је по мишљењу Понтија Пилата истина била недостижна (Јован 18:38).

Овакав скептичан став према истини данас имају многи људи, укључујући религиозне вође, просветне раднике и политичаре. Они сматрају да истина — посебно када су у питању морал и духовност — не може бити апсолутна, већ да је она релативна и да се стално мења. Ово гледиште, наравно, подразумева да људи сами за себе могу одређивати шта је исправно а шта погрешно (Исаија 5:20, 21). То становиште такође даје људима слободу да одбаце вредности и морална мерила којих су се држале раније генерације, сматрајући их застарелима.

Међутим, вредна је пажње Исусова изјава која је подстакла Пилата да постави то питање. Он је рекао : „Ја сам се зато родио и зато сам дошао на свет, да сведочим за истину“ (Јован 18:37). За Исуса истина није била неки нејасан, неразумљив појам. Својим ученицима је обећао: „Упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:32).

Где можемо пронаћи истину о којој је Исус говорио? Једном приликом он је у молитви Богу рекао: „Твоја реч је истина“ (Јован 17:17). Библија, која је писана под Божјим надахнућем, открива да та истина пружа поуздано вођство и сигурну наду за будућност — вечни живот (2. Тимотеју 3:15-17).

Пилат је незаинтересовано одбио прилику да сазна нешто о тој истини. Како бисте ви реаговали на такву могућност? Јеховиним сведоцима би било драго да вам помогну да сазнате шта је истина о којој је Исус говорио.