Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живети данас мислећи на сутра

Живети данас мислећи на сутра

Живети данас мислећи на сутра

’НЕ УЗНЕМИРАВАЈТЕ се за сутрашњи дан‘, рекао је Исус Христ у познатој проповеди коју је одржао на падинама Галилеје. Према преводу Бакотић, у наставку је рекао: „Сутрашњи дан [ће се] сам за себе бринути“ (Матеј 6:34).

Шта према вашем мишљењу значе речи „сутрашњи дан [ће се] сам за себе бринути“? Да ли то значи да треба да живимо само за данас а да не обраћамо пажњу на сутра? Да ли се такво гледиште слаже с оним у шта су Исус и његови следбеници веровали?

„Не брините се“

Прочитајте цео библијски извештај који се налази у Матеју 6:25-32. Између осталог, тамо пише: „Не брините се за свој живот, шта ћете јести или шта ћете пити, или за своје тело, шта ћете обући... Погледајте птице небеске, јер оне не сеју нити жању нити скупљају у житнице, а ипак их ваш небески Отац храни... Ко од вас може тиме што се брине да и мало продужи свој животни век? И за одећу, зашто се бринете? Погледајте љиљане у пољу, како расту. Не муче се нити преду... Зато не брините се и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или ’Шта ћемо пити?‘ или ’Шта ћемо обући?‘ Јер су свим тим заокупљени незнабошци. А ваш небески Отац зна да вам је све то потребно.“

У закључку овог дела проповеди Исус је дао два савета. Први је: „Зато тражите најпре [Божје] краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово додати.“ Други је: „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге. Доста је сваком дану свога зла“ (Матеј 6:33, 34).

Ваш Отац зна шта вам је потребно

Да ли сматрате да је Исус овим речима хтео да своје ученике, укључујући и оне који су се бавили земљорадњом, одврати од тога да ’сеју, жању и скупљају род у житнице‘? Или им је саветовао да се не ’муче и преду‘ како би обезбедили одећу? (Пословице 21:5; 24:30-34; Проповедник 11:4). Ни у ком случају. Ако би престали да раде, на крају би неминовно морали да ’просе‘, јер не би имали ни храну ни одећу (Пословице 20:4).

Шта рећи за забринутост? Да ли је Исус мислио да његови слушаоци могу живети потпуно безбрижно? То не би било реално. Он је и сам доживео тешку душевну патњу и био је забринут оне ноћи када је ухапшен (Лука 22:44).

Исус је једноставно изнео једну суштинску истину. Претерана забринутост вам никада неће помоћи да решите проблеме с којима се суочавате. На пример, неће вам помоћи да дуже живите. Неће ’нимало продужити ваш животни век‘, рекао је он (Матеј 6:27). Већа је вероватноћа да ће снажна, дуготрајна забринутост у ствари скратити ваш живот.

Савети које је Исус дао надасве су практични. Много тога око чега се бринемо ионако се никада не деси. Британски државник Винстон Черчил уверио се у то током мрачног доба Другог светског рата. Говорећи о зебњама које је осећао у то време, он је написао: „Када размишљам о свим тим бригама, сетим се приче о старцу који је на самрти рекао да је у животу бринуо око много ствари, од којих се већина никада није десила.“ Заиста, мудро је носити терет само једног дана, посебно када се суочавамо с притисцима и проблемима који могу лако бити извор велике забринутости.

’Тражите најпре Божје краљевство‘

Заправо, Исус није имао на уму само физичку и емоционалну добробит својих слушалаца. Он је знао да нас брига око основних средстава за живот, као и жарка жеља за поседима и ужицима, може одвратити од важнијих ствари (Филипљанима 1:10). Можда размишљате: ’Шта може бити важније од обезбеђивања основних средстава за живот?‘ То су духовне ствари које су повезане са служењем Богу. Као што је Исус нагласио, главни циљ у нашем животу треба да буде да ’тражимо најпре Божје краљевство и његову праведност‘ (Матеј 6:33).

У Исусово време многи људи су похлепно тежили за материјалним добрима. Њихов главни циљ у животу био је да се обогате. Међутим, Исус је подстицао своје слушаоце да имају другачије гледиште. Као народ посвећен Богу, њихова „сва дужност“ била је да се ’боје истинитог Бога и држе његових заповести‘ (Проповедник 12:13).

Заокупљеност материјалним стварима — „бриге овог света и заводљиво богатство“ — могла је да разори њихову духовност (Матеј 13:22). „Они који су одлучили да се обогате“, написао је апостол Павле, „упадају у искушење и замку и у многе неразумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст“ (1. Тимотеју 6:9). Да би им помогао да избегну ту замку, Исус је подсетио своје следбенике да њихов небески Отац зна да су им све те ствари потребне. Бог ће се побринути за њих као што се брине за „птице небеске“ (Матеј 6:26, 32). Уместо да дозволе да их окупира забринутост, требало је да дају све од себе како би подмирили своје материјалне потребе, а затим с поуздањем препусте ствари у Јеховине руке (Филипљанима 4:6, 7).

Када је Исус рекао да ће се „сутрашњи дан сам за себе бринути“, он је једноставно мислио да проблемима у једном дану не треба додавати још и претерану бригу око онога што би се могло десити сутра. Један други библијски превод каже: „Не брините се за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге. Нема потребе да гомилате невоље које из дана у дан имате“ (Матеј 6:34, Today’s English Version).

„Нека дође краљевство твоје“

Међутим, постоји велика разлика између тога да не бринемо претерано за сутра и тога да потпуно игноришемо сутрашњицу. Исус никада није подстицао своје ученике да се не обазиру на оно што ће бити сутра. Напротив, он их је снажно подстицао да размишљају о будућности. Требало је да се на исправан начин моле за тренутне потребе — за хлеб за тај дан. Али, најпре је требало да се моле за оно што ће доћи у будућности — за Божје Краљевство и да се Божја воља врши на земљи (Матеј 6:9-11).

Не треба да будемо попут људи из Нојевих дана. Они су „јели и пили, женили се и удавали“ и били толико окупирани тиме да „нису обраћали пажњу“ на оно што је требало да се догоди. Какве су биле последице? „Дошао [је] потоп и све их однео“ (Матеј 24:36-42). Апостол Петар је употребио тај историјски догађај како би нас подсетио колико је важно да живимо мислећи на сутра. „Пошто ће се то све тако распасти“, написао је, „нека ваша дела буду света и нека се по њима види да сте одани Богу, док очекујете и имате на уму Јеховин дан!“ (2. Петрова 3:5-7, 11, 12).

Скупљајте себи благо на небу

’Имајмо на уму‘ Јеховин дан. То ће битно утицати на начин на који користимо своје време, снагу, таленте, средства и способности. Без обзира да ли су то свакодневне потребе или ужици, не смемо бити толико заокупљени тежњом за материјалним стварима да немамо довољно времена за дела која доказују да смо „одани Богу“. Ако се усредсредимо само на данас, то ће донети тренутне резултате, и у најбољем случају биће само од краткотрајне користи. Према Исусовим речима, много је мудрије да ’скупљамо себи благо на небу‘ уместо на земљи (Матеј 6:19, 20).

Исус је нагласио ту мисао када је испричао поређење о човеку који је имао велике планове за будућност. Али у тим плановима није било места за Бога. Земља тог човека доносила је добар род. Он је одлучио да сруши своје житнице и сагради веће како би могао да почива, једе, пије и ужива. У чему је ту био проблем? Умро је пре него што је могао да ужива у плодовима свог рада. Међутим, што је још горе, он није изградио однос с Богом. Исус је закључио: „Тако пролази онај ко скупља благо за себе, а није богат пред Богом“ (Лука 12:15-21; Пословице 19:21).

Шта можете учинити?

Немојте направити грешку попут човека из Исусовог поређења. Сазнајте каква је Божја намера за будућност и свој живот градите на том темељу. Бог није оставио људе у незнању у вези с тим шта ће учинити. „Суверени Господ Јехова“, написао је древни пророк Амос, „не чини ништа, а да своју тајну не открије својим слугама, пророцима“ (Амос 3:7). Оно што је Јехова открио преко својих пророка можемо данас читати на страницама његове надахнуте Речи, Библије (2. Тимотеју 3:16, 17).

Између осталог, Библија открива да ће оно што блиска будућност доноси утицати на цео свет на јединствен начин. Исус је рекао: „Тада ће бити велика невоља какве није било од почетка света до сада“ (Матеј 24:21). Ниједан човек не може да спречи тај догађај. У ствари, они који обожавају Бога на исправан начин немају разлога да покушају да га спрече. Зашто? Зато што ће тада земља бити очишћена од свег зла и то ће значити почетак ’новог неба и нове земље‘, то јест нове небеске владавине и новог људског друштва. У том новом свету, Бог ће „обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откривење 21:1-4).

Зар онда није логично да сада издвојите време како бисте сазнали шта Библија каже о тим догађајима? Да ли вам је потребна помоћ у томе? Потражите је од Јеховиних сведока или пишите издавачу овог часописа. Заиста, потрудите се да не живите само за данас, већ са изгледом на предивну будућност.

[Слике на 7. страни]

„Не брините се... Доста је сваком дану свога зла“