Пређи на садржај

Пређи на садржај

Крећи се ка светлу

Крећи се ка светлу

Крећи се ка светлу

СВЕТИОНИЦИ су сачували небројено много живота. Међутим, за уморног путника, светло у даљини значи много више од упозорења на опасне гребене. Оно му говори да је његово одредиште близу. Хришћани се данас приближавају крају свог дугог путовања кроз мрачни и у духовном смислу опасни свет. У Библији се човечанство отуђено од Бога описује као „узбуркано море које се не може умирити, и чије воде избацују морску траву и блато“ (Исаија 57:20). Божје слуге живе усред таквог света. Међутим, пред њима је дивна нада у спасење, која је за њих попут поузданог светла (Михеј 7:8). Захваљујући Јехови и његовој писаној Речи, „светлост је засјала праведнику, и радост онима честитог срца“ (Псалам 97:11). a

Међутим, неки хришћани су дозволили да буду одвучени од Јеховиног светла тако да је њихова вера доживела бродолом насукавши се на симболичне опасне стене — материјализам, неморал, па чак и отпадништво. Као и у првом веку, тако су и данас неки „доживели бродолом вере“ (1. Тимотеју 1:19; 2. Петрова 2:13-15, 20-22). Нови свет се може упоредити с луком ка којој пловимо. Каква би трагедија била да изгубимо Јеховину наклоност сад кад је тај свет тако близу!

Чувај се да не доживиш „бродолом вере“

У прошлим вековима, дешавало се да брод преплови пространо море и да на крају доживи бродолом у близини луке. Често је најопаснији део пута баш када се брод приближи копну. Слично томе, за многе су последњи дани овог света најопаснији период у људској историји. Библија је сасвим у праву када тај период описује као „нарочито тешка времена“, посебно за предане хришћане (2. Тимотеју 3:1-5).

Зашто су последњи дани тако тешки? Сатана зна да му је остало „мало времена“ да води рат против Божјег народа. Зато је сада још активнији у настојањима да уништи њихову веру (Откривење 12:12, 17). Међутим, нисмо остављени без помоћи и вођства. Јехова је и даље уточиште онима који слушају његове савете (2. Самуилова 22:31). Он нам је пружио упозоравајуће примере који разоткривају Сатанине лукаве, злобне намере. Хајде да осмотримо два таква примера која се тичу израелског народа у време када се приближавао Обећаној земљи (1. Коринћанима 10:11; 2. Коринћанима 2:11).

У близини Обећане земље

С Мојсијем на челу, израелски народ је напустио Египат. Недуго након тога, стигли су близу јужне границе Обећане земље. Мојсије је тада послао дванаесторицу људи да извиђају земљу. Десеторица њих су били неверни и вратили су се с негативним извештајем, говорећи да Израелци неће успети да поразе Хананце јер су они „огромни“ и имају јаку војску. Како је тај извештај утицао на Израелце? Каже се да су почели да гунђају против Мојсија и Арона, говорећи: „Зашто нас Јехова води у ту земљу да паднемо од мача? Наше жене и наша деца постаће плен... Поставимо себи вођу и вратимо се у Египат!“ (Бројеви 13:1, 2, 28-32; 14:1-4).

Замисли! Ти исти људи су видели како је Јехова поразио моћни Египат, тадашњу светску силу, тако што му је нанео десет разорних невоља и учинио величанствено чудо код Црвеног мора. Обећана земља је била тик испред њих, тако да је требало само да иду право к њој, баш као што брод иде ка светлу које означава његово одредиште. Међутим, они су сматрали да Јехова није способан да порази раздељене хананске градове-краљевства. Таква реакција која је открила недостатак вере сигурно је разочарала Бога и двојицу храбрих људи који су извиђали земљу, Исуса Навина и Халева, пошто су они сматрали да је Ханан за Израел „као хлеб“! Они су имали информације из прве руке, зато што су били у Ханану. Пошто народ није ушао у Обећану земљу, Исус Навин и Халев су такође морали да буду у пустињи још деценијама, али тамо нису умрли заједно с неверним људима. Штавише, они су предводили будућу генерацију из пустиње према Обећаној земљи (Бројеви 14:9, 30). Сада, кад су се по други пут нашли близу Обећане земље, Израелци су се суочили с једним другачијим испитом. Како ће овог пута проћи?

Моавски краљ Валак покушао је да прокуне Израел преко лажног пророка Валама. Међутим, Јехова је осујетио његове намере тако што је учинио да Валам изриче благослове уместо проклетства (Бројеви 22:1-7; 24:10). Валама то није зауставило, тако да је осмислио и други злобан план да би Божји народ учинио неподобним за улазак у Обећану земљу. Шта је учинио? Навео их је да почине неморал и да обожавају Вала. Премда у целини та тактика није била успешна, ипак је 24 000 Израелаца било заведено. Они су починили неморал с Моавкама и приклонили се Валу фегорском (Бројеви 25:1-9).

Замисли то! Многи од тих истих Израелаца видели су како их је Јехова безбедно водио кроз „велику и застрашујућу пустињу“ (Поновљени закони 1:19). Па ипак, на самом прагу свог наслеђа, 24 000 припадника Божјег народа подлегло је телесним жељама и Јехова их је погубио. Заиста важно упозорење за данашње Божје слуге док се приближавају свом наслеђу, које је далеко вредније!

Сатани нису потребне нове тактике у последњем покушају да спречи Јеховине данашње слуге да приме награду. Користећи сличну тактику као и када се Израел први пут нашао близу Обећане земље, Сатана често покушава да унесе страх и сумњу, било путем претњи, прогонства или изругивања. Неки хришћани су подлегли таквом застрашивању (Матеј 13:20, 21). Још једна његова тактика која је увек успешна јесте настојање да се Божје слуге морално искваре. Понекад се дешава да неки који су се увукли у хришћанску скупштину покушавају да искваре оне који су духовно слаби и који не ходе чврсто у Божјем светлу (Јуда 8, 12-16).

Особама које су духовно зреле и будне, чињеница да свет вртоглавом брзином тоне у морално расуло представља снажан доказ Сатаниног очаја. Заиста, Сатана зна да ће Божје верне слуге ускоро бити ван његовог домашаја. Зато је ово свакако време када треба да останемо духовно будни да бисмо се одупрли његовом утицају.

Помоћ да останемо духовно будни

Апостол Петар је описао Божју пророчанску реч као „светиљку која светли на тамном месту“ јер помаже хришћанима да виде и разумеју како се одвија испуњење Божје намере (2. Петрова 1:19-21). Они који развију љубав према Божјој Речи и који дозвољавају да их она и даље води увиђају да ће им Јехова исправити стазе (Пословице 3:5, 6). Испуњене надом, те захвалне особе ’кличу од радости у срцу‘, док они који не познају Јехову или оставе његов пут на крају осећају ’бол у срцу‘ и ’сломљеног су духа‘ (Исаија 65:13, 14). Дакле, марљиво проучавање Библије и примењивање онога што учимо помоћи ће нам да останемо усредсређени на нашу сигурну наду а не на пролазна задовољства овог света.

Молитва је такође веома важна како бисмо остали духовно будни. Када је говорио о крају садашњег поретка, Исус је рекао: „Зато будите будни, и усрдно се молите све време да бисте успели умаћи свему овоме што треба да се догоди, и стати пред Сина човечјег“ (Лука 21:34-36). Запази да је Исус поменуо ’усрдну молитву‘. Он је знао да ће вечни живот бити на коцки у овом тешком времену. Да ли твоје молитве одражавају горљиву жељу да останеш потпуно духовно будан?

Не заборавимо да управо завршни део путовања к нашем наслеђу може бити најопаснији део пута. Зато је веома важно да не изгубимо из вида светло које нас може водити у живот.

Пазимо на лажна светла

У прошлости су посебну опасност за бродове који су пловили морима представљали зли људи, који су посебно волели ноћи без месечине када је морнарима било тешко да виде обалу. Они би постављали светла дуж опасних делова обале како би навели капетане бродова на погрешан пут. Они који су тако били преварени често би доживели бродолом, товар би им био опљачкан и изгубили би живот.

На сличан начин, Сатана, преварни „анђео светлости“, жели да Божјем народу украде добар однос с Богом. Он можда користи ’лажне апостоле‘ и отпадничке „слуге праведности“ да би преварио неопрезне (2. Коринћанима 11:13-15). Међутим, као што је теже преварити искусног капетана и посаду, хришћане „којима је моћ запажања искуством увежбана за разликовање добра од зла“ не могу преварити они који унапређују лажна учења и штетну филозофију (Јеврејима 5:14; Откривење 2:2).

Морнари су носили списак светионика на које ће наићи на путу. На том списку налазиле су се и карактеристике сваког светионика, укључујући и његов специфичан сигнал. У делу The World Book Encyclopedia стоји: „Тиме што запажају карактеристике светионика и затим гледају у списак, морнари одређују који светионик виде и у складу с тим и која је локација у питању.“ Слично томе, Божја Реч помаже искреним људима да препознају праву религију и њене припаднике, посебно током ових последњих дана кад ју је Јехова узвисио високо изнад криве религије (Исаија 2:2, 3; Малахија 3:18). У Исаији 60:2, 3 прави се јасна разлика између праве и криве религије. Ту стоји: „Мрак ће покрити земљу и густа тама народе, а над тобом ће засјати Јехова, и његова слава видеће се над тобом. Народи ће ићи ка твојој светлости и краљеви ка сјају којим блисташ.“

Док милионе људи из свих народа и даље води Јеховина светлост, они неће доживети духовни бродолом током завршног дела свог путовања. Безбедно ће пловити кроз преостале дане садашњег поретка и стићи до мирне луке, новог света.

[Фуснота]

a У Светом писму се израз „светлост“ користи на више симболичних начина. На пример, Бог се доводи у везу са светлошћу (Псалам 104:1, 2; 1. Јованова 1:5). Духовно просветљење из Божје Речи упоређује се са светлошћу (Исаија 2:3-5; 2. Коринћанима 4:6). Исус је током своје службе на земљи био светлост (Јован 8:12; 9:5; 12:35). А Исусовим следбеницима је заповеђено да пусте да њихова светлост светли (Матеј 5:14, 16).

[Слика на 15. страни]

Попут морнара, хришћани пазе да их не преваре лажна светла