Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сиракуза успутна станица на Павловом путовању

Сиракуза успутна станица на Павловом путовању

Сиракуза успутна станица на Павловом путовању

ОТПРИЛИКЕ 59. н. е., један брод је пловио од медитеранског острва Малте према Италији. На прамцу тог брода налазио се знак „Диоскура“, богова који се сматрају заштитницима морепловаца. Библијски писац Лука бележи да је брод ’допловио у Сиракузу‘ која се налази на југоисточној обали Сицилије и да су путници „остали тамо три дана“ (Дела апостолска 28:11, 12). Заједно с Луком, на брод су се укрцали Аристарх и апостол Павле, кога су водили на суђење у Рим (Дела апостолска 27:2).

Не знамо да ли је Павлу било дозвољено да се искрца у Сиракузи. Ако су он или његови сапутници ипак могли да уђу у град, шта су могли да виде?

У време Грка и Римљана, Сиракуза је по важности парирала Атини и Риму. Према предању, овај град су основали Коринћани 734. пре н. е. Сиракуза је имала многе славне тренутке и била је родно место познатих личности из старих времена, као што су писац позоришних комада Епикарм и математичар Архимед. Римљани су је освојили 212. пре н. е.

Ако бисте посетили данашњу Сиракузу, могли бисте да замислите како је тај град изгледао у Павлово време. Био је подељен на два дела — један део се налазио на малом острву Ортиђа, где је вероватно пристао Павлов брод, док је други део био смештен на копну.

Данас се на том острвцу могу пронаћи остаци најстаријег храма дорског стила на Сицилији — Аполоновог храма који датира из шестог века пре нове ере. У оквиру катедрале могу се видети и стубови храма посвећеног Атени, који потиче из петог века пре нове ере.

Центар данашњег града смештен је на копненом делу, где можете посетити неапољски археолошки парк. Недалеко од улаза у тај парк налази се грчко позориште. Оно је једно од најимпресивнијих примера грчке архитектуре који су сачувани до данашњих дана. С погледом на море, оно представља спектакуларно место за представе. У најјужнијем делу парка налази се римски амфитеатар из трећег века нове ере. Он је елипсастог облика, дугачак је 140 метара а широк 119 метара, и по величини је трећи у Италији.

Ако једном дођете у Сиракузу, можете сести на неку клупу на обали Ортиђе, пронаћи библијски стих у Делима апостолским 28:12 и замислити апостола Павла на броду који упловљава у ту луку.

[Дијаграм/Мапа на 30. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Малта

Сицилија

Сиракуза

ИТАЛИЈА

Регијум

Путеоли

Рим

[Слика на 30. страни]

Остаци грчког позоришта у Сиракузи