Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховина Реч се увек испуњава

Јеховина Реч се увек испуњава

Јеховина Реч се увек испуњава

’Од свих добрих обећања ниједно обећање није остало неиспуњено; сва су се испунила‘ (ИСУС НАВИН 23:14)

1. Ко је био Исус Навин и шта је урадио пред крај свог живота?

 БИО је енергичан и неустрашив војсковођа, човек пун вере и моралне чврстине. Служио је заједно с Мојсијем и Јехова га је изабрао да израелски народ изведе из застрашујуће пустиње и уведе у земљу у којој теку мед и млеко. Пред крај свог живота, тај уважени човек који се звао Исус Навин, одржао је дирљив опроштајни говор пред израелским старешинама. Несумњиво је тај говор ојачао веру оних који су га слушали. Исто може ојачати и нашу веру.

2, 3. Какво је стање владало у Израелу када се Исус Навин обратио израелским старешинама и шта им је рекао?

2 Замисли следећу сцену описану у Библији: „Прошло је много времена откако је Јехова Израелцима дао да почину од свих непријатеља унаоколо. Исус је био остарио и зашао у године и зато је сазвао цео Израел, његове старешине, поглаваре, судије и управитеље, па им је рекао: ’Ја сам остарио и зашао у године‘“ (Исус Навин 23:1, 2).

3 Исус Навин је имао скоро 110 година и живео је у једном од најузбудљивијих времена у историји Божјег народа. Видео је многа Јеховина чуда, као и испуњење многих његових обећања. Због свега што је лично видео, могао је с потпуним поуздањем рећи: „Добро знате свим својим срцем и свом својом душом да од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено; сва су се испунила. Ниједна реч није остала неиспуњена“ (Исус Навин 23:14).

4. Која је обећања Јехова дао Израелцима?

4 Која су се Јеховина обећања испунила за време живота Исуса Навина? Осмотрићемо три обећања која је Јехова дао Израелцима. Као прво, он ће их избавити из ропства. Као друго, он ће их заштитити. И као треће, он ће бринути о њиховим потребама. Слична обећања Јехова је дао свом народу у новије доба, и ми видимо како се она испуњавају у току нашег живота. Међутим, пре него што размотримо шта је Јехова учинио у данашње време, осмотримо прво шта је учинио у време Исуса Навина.

Јехова је избавио свој народ

5, 6. Како је Јехова избавио Израелце из Египта и шта је то показало?

5 Јехова је обратио пажњу на Израелце када су се молили да их избави из египатског ропства (Излазак 2:23-25). Зато је код грма који је горео овако рекао Мојсију: ’Сишао сам да [свој народ] избавим из руку Египћана и да их изведем из те земље и да их доведем у добру и пространу земљу, у земљу у којој тече мед и млеко‘ (Излазак 3:8). Сигурно је било предивно видети како се те Јеховине речи испуњавају! Када је фараон одбио да пусти Израелце да оду из Египта, Мојсије му је рекао да ће Бог претворити воде Нила у крв. И било је како је Јехова рекао. Уместо воде, Нилом је текла крв. Рибе су угинуле и вода није била за пиће (Излазак 7:14-21). Међутим, фараон није променио свој став и Јехова је нанео још девет невоља, унапред најављујући која је следећа (Излазак, поглавља 8-12). Након десете невоље, у којој су побијени сви египатски првенци, фараон је наредио Израелцима да оду, што су они једва дочекали! (Излазак 12:29-32).

6 После тог избављења, Јехова је признао Израелце за свој народ. То избављење је прославило Јехову као оног ко испуњава обећања и држи реч. Такође је показало колико је Јехова моћнији од богова других народа. Читање о томе јача нашу веру. А замисли тек како је то било доживети! Исус Навин се уверио да је Јехова несумњиво „Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:18).

Јехова је заштитио свој народ

7. Како је Јехова заштитио Израелце од фараонове војске?

7 А како се испунило друго обећање да ће Јехова заштитити свој народ? То обећање је индиректно било укључено у Јеховино обећање о избављењу из Египта и уласку у Обећану земљу. Присети се да је разбеснели фараон гонио Израелце са својом моћном војском опремљеном стотинама бојних кола. Како је само био самоуверен тај охоли човек, поготово када је изгледало да су Израелци били заробљени између планина и мора! Али, тада се Бог умешао и заштитио свој народ стављајући облак између египатског и израелског логора. На страни Египћана била је тама, а на страни Израелаца светлост. Док је облак спречавао пробој Египћана, Мојсије је подигао свој штап и воде у Црвеном мору су се разделиле и направиле пролаз за Израелце, а замку за Египћане. Јехова је потпуно уништио фараонову моћну војску и заштитио свој народ од сигурног пораза (Излазак 14:19-28).

8. Коју су заштиту Израелци имали (а) у пустињи? (б) кад су ушли у Обећану земљу?

8 Када су прешли Црвено море, Израелци су се нашли у земљи описаној као ’велика и застрашујућа пустиња, у којој има змија отровница и шкорпија и у којој је земља жедна и без воде‘ (Поновљени закони 8:15). Јехова је и ту пружао заштиту свом народу. Да ли је то чинио и кад су ушли у Обећану земљу? Моћна хананска војска се подигла против њих. Међутим, Јехова је рекао Исусу Навину: „Сада устани и заједно са свим овим народом пређи преко овог Јордана у земљу коју дајем Израеловим синовима. Нико неће моћи да се одржи пред тобом свих дана твог живота. Ја ћу бити с тобом као што сам био с Мојсијем. Нећу те напустити и нипошто те нећу оставити“ (Исус Навин 1:2, 5). Јехова је одржао реч! У року од око шест година, Исус Навин је поразио 31 краља и освојио велики део Обећане земље (Исус Навин 12:7-24). Такав успешан поход не би био могућ без Јеховине заштитничке бриге.

Јехова је бринуо о потребама свог народа

9, 10. У чему се огледала Јеховина брига док је његов народ боравио у пустињи?

9 Осмотримо сада и треће обећање, наиме, да ће Јехова бринути о потребама свог народа. Кратко после избављења из Египта, Бог је обећао Израелцима: „Ево, учинићу да вам с небеса пада хлеб. Нека народ излази и нека свако себи скупи колико му треба за сваки дан.“ Сасвим је јасно да је Бог обезбедио тај ’хлеб с неба‘. „Кад су Израелови синови то видели, питали су један другог: ’Шта је ово?‘“ Била је то мана, хлеб који им је Јехова обећао (Излазак 16:4, 13-15).

10 Током 40 година које су провели у пустињи, Јехова је бринуо о Израелцима, дајући им храну и воду. Чак је учинио и да им се хаљине не похабају и да им ноге не отичу (Поновљени закони 8:3, 4). Исус Навин је био очевидац свега тога. Јехова је избавио и заштитио свој народ и бринуо о њему, баш као што је и обећао.

Избављење у новије доба

11. Шта је брат Расел изјавио у Бруклину 1914. и за шта је тада дошло време?

11 А шта рећи о испуњењу Јеховиних обећања у наше доба? У петак ујутро, 2. октобра 1914, Чарлс Тејз Расел, који је у то време био истакнут међу Истраживачима Библије, ушао је у трпезарију Бетела у Бруклину. Раздрагано је рекао: „Добро јутро свима.“ А онда је, пре него што је сео, радосно изјавио: „Завршила су се времена незнабожаца. Окончано је владање њихових краљева.“ Сада је поново дошло време да Јехова, Врховни Владар свемира, ступи у акцију у корист свог народа. И он је то радо учинио!

12. Које се избављење одиграло 1919. и шта је био исход тога?

12 Само пет година касније, Јехова је избавио свој народ из ’Вавилона Великог‘, моћног светског царства криве религије (Откривење 18:2). У нашим редовима има мало њих који памте то избављење. Па ипак, јасно видимо исход тога. Јехова је поново омогућио људима да му служе на исправан и организован начин и ујединио је оне који су желели да га тако обожавају. То је било проречено преко пророка Исаије: „У последњим данима гора Јеховиног дома биће утврђена изнад горских врхова и уздизаће се изнад брегова, и к њој ће се стицати сви народи“ (Исаија 2:2).

13. Који си пораст међу Јеховиним народом доживео?

13 Исаијине речи су се обистиниле. Године 1919, помазани остатак је започео с проповедањем светских размера и тако је права религија била још више уздигнута. Током 1930-их, било је очигледно да се скупљају „друге овце“ (Јован 10:16). Прво су се хиљаде њих, затим стотине хиљада, а сада милиони, придружили служењу правом Богу! У визији апостола Јована, они су описани као „велико мноштво људи, које нико није могао избројати, из свих народа и племена и народности и језика“ (Откривење 7:9). Шта си ти запазио током свог живота? Колико је Јеховиних сведока било у свету када си ти упознао истину? Данас, оних који служе Јехови има преко 6 700 000. Тиме што је ослободио свој народ из Вавилона Великог, Јехова је омогућио фантастичан пораст који сада запажамо на светском нивоу.

14. Које нас избављење још чека?

14 Још једна врста избављења чека нас у будућности, и она ће утицати на све људе. Тада ће Јехова показати изванредну моћ и уништити све своје противнике, а свој народ избавити и увести у нови свет у ком ће правда владати. Биће предивно видети крај зла и освит највеличанственије епохе у људској историји! (Откривење 21:1-4).

Јеховина заштита данас

15. Зашто нам је и данас потребна Јеховина заштита?

15 Као што смо видели, Израелцима је у време Исуса Навина била потребна Јеховина заштита. Да ли је она потребна и Јеховином народу у наше доба? Наравно! Исус је упозорио своје следбенике: „Од људи [ћете] трпети невоље и убијаће вас, и сви ће вас народи мрзети због мог имена“ (Матеј 24:9). Јеховини сведоци су у многим земљама издржали сурово противљење и жестоко прогонство. Међутим, Јехова је био уз свој народ (Римљанима 8:31). Његова реч нам даје гаранцију да ништа, то јест ’никакво оружје начињено против нас‘ неће моћи да заустави проповедање о Краљевству и поучавање о истини (Исаија 54:17).

16. Који би доказ о Јеховиној заштити навео?

16 Упркос мржњи овог света, Јеховин народ и даље напредује. Јеховини сведоци доживљавају процват у 236 земаља, а то је упечатљив доказ да је Јехова заиста с нама и да нас штити од оних који би желели да нас униште и ућуткају. Можеш ли навести имена политичких и верских моћника који су жестоко прогонили Божји народ у твоје време? Шта је било с њима? Где су сада? Већине више нема, као и фараона из времена Мојсија и Исуса Навина. А шта је с Божјим верним слугама који су умрли у новије време? Јехова их није заборавио! Нема сигурнијег места за њих од Божјег сећања. Заиста с правом можемо рећи да су се Јеховина обећања о пружању заштите заиста обистинила.

Јехова брине о потребама свог народа и данас

17. Које је обећање Јехова дао у вези с духовном храном?

17 Као што је Јехова бринуо о потребама свог народа некад у пустињи, тако он то чини и данас. Путем ’верног и разборитог роба‘ добијамо духовну храну (Матеј 24:45). Знамо праву истину о Богу која је вековима била скривана. Један анђео је рекао Данилу: „Затвори ове речи и запечати књигу до времена краја. Многи ће претраживати и право знање ће се умножити“ (Данило 12:4).

18. Зашто можемо рећи да су нам доступне многе тачне информације о Богу?

18 Живимо у времену краја и доступне су нам многе тачне информације о Богу. Широм света, свети дух је помогао онима који воле истину да упознају истинитог Бога и сазнају шта он намерава да учини у будућности. Данас је лако доћи до Библије и публикација које помажу људима да разумеју непроцењиву истину коју садржи Библија. Примера ради, погледај само садржај књиге Шта Библија заиста научава? a Нека поглавља из ње гласе: „Шта је истина о Богу?“, „Где се налазе мртви?“ и „Зашто Бог допушта патњу?“ Људи су хиљадама година тражили одговоре на ова питања. Сада су они лако доступни. Упркос неупућености људи у Библију и лажним наукама цркава које тврде да су хришћанске, Божја Реч је опстала и крепи оне који желе да служе Јехови.

19. Која си обећања видео да су се испунила и до каквог те је то закључка довело?

19 Из онога у шта смо се лично уверили, можемо с правом рећи: „Од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено; сва су се испунила. Ниједна реч није остала неиспуњена“ (Исус Навин 23:14). Јехова избавља, штити своје слуге и брине о њиховим потребама. Можеш ли навести било које обећање које је он дао, а да га није испунио у време које је одредио? То је једноставно немогуће! Зато је мудро што верујемо његовој Речи.

20. Зашто можемо бити оптимисти у погледу будућности?

20 Да ли ће Бог испунити своја обећања и у будућности? Јехова је рекао да се већина нас може надати животу на земљи претвореној у прекрасан рај. Мали број међу нама има наду да ће владати с Христом на небу. Без обзира која је нада у питању, имамо сваки разлог да останемо верни Богу попут Исуса Навина. Доћи ће дан када ће наша нада постати стварност. Тада ћемо се осврнути на сва обећања која је дао Бог и моћи ћемо да кажемо: „Сва су се испунила.“

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.

Можеш ли објаснити?

• Која су се Јеховина обећања испунила током живота Исуса Навина?

• Која су се Божја обећања испунила у твоје време?

• У шта можемо бити сигурни кад је у питању Божја реч?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Јехова је избавио свој народ

[Слика на 23. страни]

Како је Јехова заштитио свој народ код Црвеног мора?

[Слика на 24. страни]

Како је Јехова бринуо о потребама свог народа у пустињи?

[Слике на 25. страни]

Јехова брине о свом народу данас