Пређи на садржај

Пређи на садржај

Истражујмо „дубине Божје“

Истражујмо „дубине Божје“

Истражујмо „дубине Божје“

„Дух све истражује, чак и дубине Божје“ (1. КОРИНЋАНИМА 2:10)

1. Наведи нека библијска учења која доприносе срећи оних који проучавају Библију.

 ВЕЋИНА нас у скупштини сећа се како смо били срећни када смо упознали истину. Сазнали смо зашто је толико важно познавати Јеховино име, зашто он допушта патњу, зашто неке особе иду на небо и шта очекује остале људе верне Богу. Можда смо и раније читали Библију, али су нам те мисли биле сакривене, као што је то случај код већине људи. Били смо попут човека који кроз површину воде гледа корални гребен. Без одговарајуће опреме, он са површине само назире њихову лепоту. Али с маском за роњење или из чамца са стакленим дном, он је очаран када први пут угледа прелепе, шарене корале, рибе, сасе и друга фасцинантна бића. Слично смо се и ми осећали када нам је неко помогао да разумемо Писмо и када смо почели да запажамо „дубине Божје“ (1. Коринћанима 2:8-10).

2. Како можемо сачувати радост у проучавању Божје Речи?

2 Да ли треба да будемо задовољни само површним запажањем истине из Библије? Израз „дубине Божје“ односи се на разумевање Божје мудрости која је откривена правим хришћанима путем светог духа, а која је сакривена од других (1. Коринћанима 2:7). Та Божја мудрост је неограничено поље за истраживање и уживање! Никада нећемо сазнати све о Божјем мудром начину размишљања и поступања. Уколико и даље марљиво истражујемо „дубине Божје“, никада нећемо изгубити радост коју смо осећали када смо први пут разумели основна библијска учења.

3. Зашто треба да добро познајемо разлоге за своја веровања?

3 Зашто треба да разумемо „дубине“ из Библије? Уколико знамо не само у шта верујемо већ и који су разлози за оно што верујемо, наша вера и поуздање у тачност библијских учења биће ојачани. Писмо нам каже да користимо свој „разум“ да бисмо ’утврдили шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено‘ (Римљанима 12:1, 2). Схватање тога зашто Јехова од нас тражи да живимо по његовим мерилима јача нашу одлучност да га слушамо. Зато нас разумевање „дубина“ из Писма може ојачати да се одупремо искушењу да учинимо неки погрешан корак и може нас подстаћи да ’ревно чинимо добра дела‘ (Титу 2:14).

4. Како би дефинисао проучавање Библије?

4 Да бисмо разумели дубоке мисли из Библије, морамо је проучавати. Проучавање није исто што и површно читање. Оно значи да се удубимо у оно што читамо и да видимо како се то уклапа у оно што већ знамо о тој теми (2. Тимотеју 1:13). То захтева да запажамо разлоге за оно што је речено. Док проучавамо Библију треба да дубоко размишљамо о томе како оно што учимо можемо применити у доношењу мудрих одлука и у помагању другима. Надаље, пошто је ’све Писмо надахнуто од Бога и корисно‘, онда наше проучавање треба да обухвата ’сваку реч која излази из Јеховиних уста‘ (2. Тимотеју 3:16, 17; Матеј 4:4). Проучавање можда захтева труд, али такође представља уживање. Поред тога, није тешко разумети „дубине Божје“.

Јехова помаже кроткима у разумевању

5. Ко може разумети „дубине Божје“?

5 Чак и ако ниси био сјајан ученик у школи и учење ти није ишло за руком, не треба да закључиш како је разумевање „дубина Божјих“ за тебе немогуће. Током Исусове службе на земљи, Јехова своју намеру није открио мудрима и високообразованима, већ неуким и обичним људима, који су били понизни да прихвате поучавање Његовог слуге. У поређењу с онима који су завршили велике школе, они су били попут мале деце (Матеј 11:25; Дела апостолска 4:13). Што се тиче онога што је „Бог припремио за оне који га воле“, апостол Павле је написао својим суверницима: „Нама је Бог то открио својим духом, јер дух све истражује, чак и дубине Божје“ (1. Коринћанима 2:9, 10).

6. Шта значе речи из 1. Коринћанима 2:10?

6 Како Божји дух „све истражује, чак и дубине Божје“? Он то не чини тако што хришћанима појединачно даје просветљење, већ користи свој дух како би водио своју организацију, која онда Божјем уједињеном народу омогућује да разуме Библију (Дела апостолска 20:28; Ефешанима 4:3-6). Све скупштине широм света имају сличан програм проучавања Библије. За неколико година, оне обраде сва библијска учења. Свети дух делује преко скупштине и на тај начин помаже особама да развију став који је потребан да би разумели „дубине Божје“ (Дела апостолска 5:32).

Шта може спадати у „дубине Божје“?

7. Зашто многи не разумеју „дубине Божје“?

7 Не треба да мислимо како су „дубине“ из Библије увек неке компликоване ствари. Већина људи не познаје „дубине Божје“ не зато што је Божја мудрост претешка да би се разумела, већ зато што Сатана наводи људе да одбаце помоћ коју Јехова нуди преко своје организације (2. Коринћанима 4:3, 4).

8. О којим је дубоким темама Павле говорио у трећем поглављу своје посланице Ефешанима?

8 Треће поглавље Павлове посланице Ефешанима показује да у „дубине Божје“ спадају многа учења која већина Божјег народа веома добро познаје, као што су ко је обећани Потомак, затим изабирање људи који се надају да ће живети на небу и Месијанско Краљевство. Павле је написао: „У другим нараштајима та тајна није била обзнањена људским синовима као што је сада духом откривена његовим светим апостолима и пророцима, наиме да људи из других народа с нама треба да буду сунаследници и удови истог тела и учесници обећања у јединству с Христом Исусом.“ Павле је рекао да је он био одређен да ’људима обзнани како Бог управља откривањем свете тајне која је од давнина сакривена у [Богу]‘ (Ефешанима 3:5-9).

9. Зашто је велика ствар то што разумемо „дубине Божје“?

9 Павле је затим објаснио да је Божја воља да се и „на небесима обзнани разнолика Божја мудрост“ (Ефешанима 3:10). Када запажају и разумеју како Јехова мудро води своју хришћанску скупштину, и анђели много тога уче. Заиста је велика ствар то што знамо оно што чак и анђели желе да знају! (1. Петрова 1:10-12). Затим Павле каже да треба да се трудимо да ’разумемо, заједно са свима светима, шта је ширина и дужина и висина и дубина‘ хришћанске истине (Ефешанима 3:11, 18). Осмотримо сада неке примере дубоких тема које могу проширити оно што већ знамо.

Примери дубоких мисли

10, 11. Када је према Писму Исус постао главни део „потомства“ Божје небеске „жене“?

10 Знамо да је Исус главни део „потомства“ Божје небеске „жене“, као што је записано у Постанку 3:15. Да бисмо проширили своје знање о тој теми, могли бисмо се питати: ’Када је Исус постао обећани Потомак? Да ли је то било пре него што је дошао на земљу, приликом рођења на земљи, приликом крштења или након ускрсења?‘

11 Бог је обећао да ће небески део његове организације, о ком се у овом пророчанству говори као о ’жени‘, дати потомство које ће здробити змијину главу. Али хиљаде година су прошле, а Божја „жена“ није давала потомство које би могло уништити Сатану и његова дела. Зато је она у Исаијином пророчанству названа ’нероткињом жалосног духа‘ (Исаија 54:1, 5, 6). Међутим, након неког времена, у Витлејему се родио Исус. Али тек након његовог крштења и рођења духом он је постао Божји духовни син, и тада је Јехова за њега рекао: „Ово је мој Син“ (Матеј 3:17; Јован 3:3). Тада се показало ко је главни део „потомства“ жене. Касније су и Исусови следбеници били помазани светим духом и постали су Божји синови. Јеховина ’жена‘, која дуго ’није рађала‘, сада је најзад могла да ’кличе од радости‘ (Исаија 54:1; Галатима 3:29).

12, 13. Који стихови показују да сви помазани хришћани на земљи сачињавају ’верног и разборитог роба‘?

12 Још један пример дубоких мисли које познајемо јесте откривање Божје намере да изабере 144 000 особа из човечанства (Откривење 14:1, 4). Ми разумемо и верујемо да сви помазаници на земљи у било ком тренутку представљају ’верног и разборитог роба‘ за ког је Исус рекао да ће пружати правовремену ’храну‘ својим слугама (Матеј 24:45). Који стихови из Библије потврђују да је ово разумевање тачно? Да није можда Исус указивао уопштено на сваког хришћанина који духовном храном изграђује своју браћу?

13 Бог је рекао израелском народу: „Ви сте моји сведоци... и мој слуга ког сам изабрао“ (Исаија 43:10). Међутим, 11. нисана 33. н. е., Исус је указао израелским вођама да Бог више не признаје њихов народ за свог слугу. Рекао им је: „Божје краљевство узеће се од вас и даће се народу који доноси његове плодове.“ Исус је окупљеном народу обзнанио: „Ево, ваша кућа вам се оставља напуштена“ (Матеј 21:43; 23:38). Иако је израелски народ био Јеховин роб, они се нису показали као верни и разборити (Исаија 29:13, 14). Касније тог истог дана, када је упитао: „Ко је дакле верни и разборити роб?“, Исус је у ствари упитао: ’Који ће разборити народ заменити Израел и постати Божји верни роб?‘ Апостол Петар је дао одговор када је скупштини помазаних хришћана рекао: „Ви сте... свет народ, народ који је Божје власништво“ (1. Петрова 1:4; 2:9). Сада је тај духовни народ, ’Израел Божји‘, постао Божји роб (Галатима 6:16). Као што су сви древни Израелци сачињавали једног ’слугу‘, тако и данас помазани хришћани на земљи у било ком тренутку сачињавају ’верног и разборитог роба‘. Заиста смо почаствовани што примамо ’храну‘ преко тог Божјег роба!

Проучавање доноси радост

14. Зашто када проучавамо Библију имамо већи осећај испуњености него када је само читамо?

14 Када научимо нешто ново из Светог писма, зар нисмо срећни када осетимо како нам то јача веру? Зато приликом проучавања имамо већи осећај испуњености него када само читамо. Стога, када читаш публикације постављај себи питања попут: ’Како се ово објашњење уклапа у оно што од раније знам о овој теми? Које још библијске стихове могу набројати који додатно подупиру закључке који су изнесени у овом чланку?‘ Уколико је потребно нешто додатно истражити, запиши то питање и нека ти оно буде тема неког будућег пројекта за проучавање.

15. Који су неки лични пројекти за проучавање и како можемо имати трајну корист од њих?

15 Који су неки лични пројекти за проучавање који ти могу повећати знање и радост? На пример, један такав поучан пројекат може бити дубока анализа савеза које је Јехова склопио у корист људи. Надаље, можеш проучити сва пророчанства која указују на Исуса Христа или детаљно стих по стих размотрити једну од пророчанских књига Библије. Такође ти може ојачати веру и преглед новије историје Јеховиних сведока, уз помоћ књиге Jehovah’s Witnesses—Proclaimers of God’s Kingdom. a Поред тога, разматрање рубрике „Питања читалаца“ из Куле стражаре сигурно ће бацити јасније светло на одређене стихове. Док проучаваш, обрати посебну пажњу на аргументе из Писма на основу којих се дошло до одређених закључака. То ће ти помоћи да обликујеш своју „моћ запажања“ и тако ћеш постати оштроумнији (Јеврејима 5:14). Такође записуј оно што истражиш у своју Библију или на неки лист папира тако да можеш имати трајну корист од тога и да можеш помоћи и другима.

Помозимо младима да уживају у проучавању Библије

16. Како можемо помоћи младима да уживају приликом проучавања Библије?

16 Родитељи у великој мери могу повећати жељу за духовним стварима код своје деце. Немојте потценити способност деце да разумеју дубоке теме. Уколико им доделите да истраже нешто за породично проучавање Библије онда их питајте шта су сазнали о томе. Такође у породично проучавање можете укључити и приказе који ће младима на практичан начин помоћи да науче како да одбране своју веру и покажу да је тачно оно чему су поучени. Поред тога, можете користити и брошуру Упознај „добру земљу“ b да бисте се упознали с библијском географијом и разјаснили део који обрађујете током свог недељног читања Библије.

17. Зашто нам је потребна равнотежа када су у питању наши лични пројекти за проучавање Библије?

17 Лични пројекти за проучавање Библије могу бити веома занимљиви и могу нам ојачати веру, али морамо пазити да нам не одузму време од припреме за скупштинске састанке. Састанци су такође средство које Јехова користи да би нам пружао поуку преко ’верног и разборитог роба‘. Међутим, додатно истраживање може побољшати наше коментаре на састанцима — као на пример на Скупштинском разматрању књиге или када у тачки Изабране мисли у Теократској школи проповедања износимо оно што смо ми запазили током читања Библије према распореду за ту седмицу.

18. Зашто је вредан труд који улажеш у истраживању ’дубина Божјих‘?

18 Дубоко лично проучавање Божје Речи може те још више приближити Јехови. Показујући колико је важно такво проучавање, Библија наводи: „Мудрост је заштита, а и новац је заштита. Али је предност знања и мудрости у томе што чувају живот ономе ко их има“ (Проповедник 7:12). Зато је труд који улажеш да би продубио своје разумевање духовних тема свакако вредан. Библија обећава ономе ко је неуморно истражује: „Знање о Богу наћи ћеш“ (Пословице 2:4, 5).

[Фусноте]

a Издали Јеховини сведоци.

b Издали Јеховини сведоци.

Можеш ли објаснити?

• Шта су „дубине Божје“?

• Зашто је добро да никада не престанемо с проучавањем дубоких мисли?

• Зашто је радост која произлази из разумевања ’дубина Божјих‘ доступна свим хришћанима?

• Које су још неке користи од разумевања ’дубина Божјих‘?

[Питања за разматрање]

[Слика на 28. страни]

Када је Исус постао обећани Потомак?

[Слика на 31. страни]

Родитељи могу својој деци доделити нешто да истраже за породично проучавање Библије