Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховина врховна власт и његово Краљевство

Јеховина врховна власт и његово Краљевство

Јеховина врховна власт и његово Краљевство

„Теби, Јехова, припада величанство и моћ и лепота и узвишеност и част... Теби Јехова, припада краљевство“ (1. ЛЕТОПИСА 29:11)

1. Зашто Јехова има право да буде Врховни Владар свемира?

 „ЈЕХОВА је утврдио престо свој на небесима, и краљевска се власт његова над свим протеже“ (Псалам 103:19). Тим речима, псалмиста је указао на суштину појма власти. Као Створитељ, Јехова Бог има право да буде Врховни Владар свемира.

2. Како је Данило описао Јеховину власт на небу?

2 Наравно, да би неко био владар, он мора имати поданике. Јехова је на почетку владао над духовним бићима која је створио — најпре над својим јединорођеним Сином, а потом и над мноштвом анђела (Колошанима 1:15-17). Касније је пророк Данило у визији видео један призор на небу. Он је написао: „Док сам гледао, били су постављени престоли и Прадавни је сео... Хиљаде хиљада служило му је, и десет хиљада по десет хиљада стајало је пред њим“ (Данило 7:9, 10). Описан као „Прадавни“, Јехова је током огромног временског раздобља владао над својом веома бројном и послушном породицом духовних синова, који су као његове „слуге“ вршили његову вољу (Псалам 103:20, 21).

3. Како је Јехова проширио своју власт створивши свемир?

3 Касније је Јехова проширио своју власт тако што је створио огроман и сложен свемир, укључујући и земљу (Јов 38:4, 7). Небеска тела се крећу на тако складан и прецизан начин да посматрач на земљи може стећи утисак да њима нико не мора да управља. Међутим, псалмиста је запазио: „[Јехова је] заповедио, и настали су! Поставио их је да заувек стоје, довека. Закон је одредио који неће проћи“ (Псалам 148:5, 6). Јехова одувек спроводи своју врховну власт тако што управља и влада, како духовним подручјем тако и свемиром (Немија 9:6).

4. Како Јехова влада над људима?

4 Када је створио први људски пар, Бог је почео да влада на још један начин. Поред тога што је људима пружио све што им је било потребно за смисаон и испуњен живот, Јехова им је такође дао власт над нижим створењима на земљи — што подразумева одређену меру ауторитета (Постанак 1:26-28; 2:8, 9). Дакле, јасно је да Бог влада на добар начин. Такође, очигледно је и то да Бог као владар исказује част својим поданицима и поштује њихово достојанство. Докле год су Адам и Ева признавали Јеховину власт имали су могућност да заувек живе на рајској земљи (Постанак 2:15-17).

5. Како можемо описати начин на који Јехова влада?

5 Шта на основу свега овога можемо закључити? Као прво, Јехова одувек влада над свим што је створио. Као друго, Бог то чини на добар начин, поштујући при том достојанство својих слугу. И као треће, када слушамо и подржавамо Бога као владара имаћемо вечне благослове. Није чудо што је некадашњи израелски краљ Давид био подстакнут да каже: „Теби, Јехова, припада величанство и моћ и лепота и узвишеност и част, јер је твоје све што је на небу и на земљи. Теби, Јехова, припада краљевство, ти си узвишен као поглавар над свима“ (1. Летописа 29:11).

Зашто је потребно Божје Краљевство?

6. Који однос постоји између Божје врховне власти и његовог Краљевства?

6 Ако Јехова као Врховни Владар свемира одувек испољава свој ауторитет, зашто је онда потребно Божје Краљевство? Онај ко је суверен обично влада над поданицима путем одређеног облика владавине. Слично томе, Божје Краљевство је израз Јеховине врховне власти над свим његовим створењима, то јест облик владавине помоћу ког ће Он спроводити ту власт.

7. Зашто је Јехова одлучио да утемељи нов израз своје врховне власти?

7 Јехова је у различитим периодима историје владао на различите начине. У једном тренутку он је утемељио нов израз своје врховне власти који је одговарао новонасталим околностима. До тога је дошло када је Сатана, Божји духовни син који је постао отпадник, успео да наведе Адама и Еву да се побуне против Јехове. Та побуна је представљала напад на Божју врховну власт. На који начин? Тиме што је рекао Еви да ’сигурно неће умрети‘ ако проба забрањени плод, Сатана је заправо тврдио да Јехова не говори истину и да зато није достојан поверења. Затим је рекао Еви: „Бог зна да ће вам се оног дана када будете јели [тај плод] отворити очи и да ћете постати као Бог, и знаћете шта је добро, а шта зло.“ Сатана је провукао мисао да би Адаму и Еви било боље ако би игнорисали Божју заповест и живели по своме (Постанак 3:1-6). То је био директан напад на Божје право и његову способност да влада. Како је Јехова реаговао?

8, 9. (а) Како би један владар поступио у случају буне у својој земљи? (б) Шта је Јехова урадио када је избила побуна у Едену?

8 Како би реаговао један владар када би у његовој земљи избила буна? Они који познају историју могу се присетити неких примера. Уместо да то игнорише, чак би и добар владар побуњеницима изрекао пресуду, проглашавајући их кривим за издају. Он би затим могао да овласти некога да порази побуњеничке снаге и поново успостави мир. На сличан начин, Јехова је показао да влада ситуацијом тиме што је сместа предузео одговарајуће кораке и побуњеницима изрекао пресуду. Адама и Еву је прогласио недостојним дара вечног живота и истерао их из еденског врта (Постанак 3:16-19, 22-24).

9 Изричући пресуду Сатани, Јехова је указао на нов израз своје врховне власти који ће омогућити успостављање реда и мира међу свим створењима. Бог је Сатани рекао: „Ставићу непријатељство између тебе и жене и између твог потомства и њеног потомства. Оно ће ти главу здробити, а ти ћеш га у пету ранити“ (Постанак 3:15). Тако је Јехова открио да је његова намера да ’потомство‘ жене овласти да порази Сатану и његове следбенике, и да уједно докаже да Он влада на исправан начин (Псалам 2:7-9; 110:1, 2).

10. (а) Кога све обухвата ’потомство‘ из Постанка 3:15? (б) Шта је Павле рекао о испуњењу првог пророчанства?

10 Показало се да је то ’потомство‘ Исус Христ, заједно са одређеном групом сувладара. Они представљају Божје Месијанско Краљевство (Данило 7:13, 14, 27; Матеј 19:28; Лука 12:32; 22:28-30). Међутим, ове информације нису откривене одмах. Заправо, испуњење првог пророчанства представљало је ’свету тајну која је дуго била сакривена‘ (Римљанима 16:25). Вековима су Божје слуге ишчекивале време када ће се открити ’света тајна‘ и испунити прво пророчанство, чиме ће бити потврђено Јеховино право да влада (Римљанима 8:19-21).

’Света тајна‘ постепено откривена

11. Шта је Јехова открио Аврахаму?

11 Јехова је кроз време постепено откривао аспекте ’свете тајне Божјег Краљевства‘ (Марко 4:11). Међу онима с којима је Јехова поступио на такав начин био је Аврахам, који је назван „Јеховиним пријатељем“ (Јаков 2:23). Јехова му је обећао да ће од њега „начинити велик народ“. Касније је Бог обзнанио Аврахаму следеће: „Краљеви ће изаћи од тебе“ и „преко твог потомства благословиће се сви народи на земљи“ (Постанак 12:2, 3; 17:6; 22:17, 18).

12. Како је настало Сатанино потомство након Потопа?

12 До Аврахамовог времена, неке особе су већ настојале да успоставе своју власт и контролишу друге. Примера ради, у Библији се о Нојевом праунуку Невроду каже следеће: „Он је био први моћан човек на земљи. Био је моћан ловац који се противио Јехови“ (Постанак 10:8, 9). Јасно је да су Неврод и други самозвани владари били обичне марионете у Сатаниним рукама. Они и њихови следбеници су постали део Сатаниног потомства (1. Јованова 5:19).

13. Шта је Јехова обзнанио преко Јакова?

13 Упркос Сатаниним настојањима да постави људске владаре, Јехова је постепено остваривао своју намеру. Преко Аврахамовог унука Јакова, Јехова је открио: „Жезло се неће одмаћи од Јуде, ни заповедничка палица од његових ногу, док не дође Шило, и њему ће се покоравати народи“ (Постанак 49:10). Израз „Шило“ значи „онај чије је; онај коме то припада“. Тим пророчанским речима је указано на то да ће доћи онај који има законско право да добије „жезло“ и ’заповедничку палицу‘, то јест да буде владар и добије власт над ’народима‘, који представљају читаво човечанство. Ко ће то бити?

„Док не дође Шило“

14. Какав је савез Јехова склопио с Давидом?

14 Први Јудин потомак којег је Јехова изабрао да буде краљ његовог народа био је пастир по имену Давид, Јесејев син a (1. Самуилова 16:1-13). Упркос својим гресима и пропустима, Давид је имао Јеховину наклоност зато што је верно подржавао његову врховну власт. Када је склопио савез с Давидом, Јехова је открио више појединости о пророчанству из Едена, рекавши: „Подићи ћу после тебе твог потомка, оног који ће потећи од тебе, и утврдићу његово краљевство.“ То се није односило само на Давидовог сина и наследника, Соломона, јер је приликом склапања савеза било речено: „Ја ћу довека утврдити престо његовог краљевства.“ На темељу савеза с Давидом било је јасно да ће се будући владар, као обећани ’потомак‘, појавити у Давидовој лози (2. Самуилова 7:12, 13).

15. Зашто се може рећи да је Јудино краљевство предочавало Божје Краљевство?

15 Давид је био први у низу краљева које је првосвештеник помазао светим уљем. Зато су се ти краљеви могли назвати помазаницима, то јест месијама (1. Самуилова 16:13; 2. Самуилова 2:4; 5:3; 1. Краљевима 1:39). За њих је било речено да седе на Јеховином престолу у Јерусалиму и владају као краљеви у његово име (2. Летописа 9:8). У том смислу, Јудино краљевство је предочавало Божје Краљевство и оно је било израз Јеховине врховне власти.

16. Какве су биле последице владања Јудиних краљева?

16 Када су краљ и народ подржавали Јеховину врховну власт, имали су Његову заштиту и благослов. Током Соломонове владавине наступио је период неупоредивог мира и напретка, што је била пророчанска предслика владавине Божјег Краљевства када ће Сатанин утицај у потпуности бити уклоњен а Јеховино право да влада потврђено (1. Краљевима 4:20, 25). Нажалост, већина краљева из Давидове лозе није била послушна Јехови и народ се упустио у идолопоклонство и неморал. Јехова је на крају дозволио да Вавилонци униште то краљевство 607. пре н. е. Изгледало је да је Сатанин напад на Јеховину врховну власт био успешан.

17. Зашто се може рећи да је Јехова и даље имао врховну власт упркос паду Давидовог краљевства?

17 Пад Давидовог краљевства — као ни претходни пад северног краљевства Израела — није представљао доказ да Јехова нема право ни способност да влада. Управо супротно, то је била горка последица Сатаниног утицаја и човекове независности од Бога (Пословице 16:25; Јеремија 10:23). Да би показао да још увек влада, Јехова је преко пророка Језекиља објавио: „Скини турбан и одложи круну... Уништићу, уништићу, уништићу круну, и она неће бити ничија док не дође онај који има законско право на њу, и њему ћу је дати“ (Језекиљ 21:26, 27). Ове речи показују да је обећани потомак, онај „који има законско право на [круну]“, тек требало да дође.

18. Шта је анђео Гаврило објавио Марији?

18 Сада долазимо до 2. године пре н. е. Анђео Гаврило је послат код Марије, девице из Назарета, галилејског града на северу Палестине. Он је објавио: „Ево, затруднећеш и родићеш сина. Дај му име Исус. Он ће бити велик и зваће се Син Свевишњега. Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца, и он ће владати као краљ над Јаковљевим домом заувек и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:31-33).

19. За које се узбудљиве догађаје приближило време?

19 Коначно, приближило се време да се открије ’света тајна‘. Ускоро је требало да се појави обећани главни Потомак (Галатима 4:4; 1. Тимотеју 3:16). Он је тај којег ће Сатана ранити у пету. Али тај Потомак ће смрвити Сатани главу, онеспособљавајући и њега и његове снаге. Он ће такође сведочити да ће захваљујући владавини Божјег Краљевства бити надокнађена сва штета коју је Сатана проузроковао и потврђено Јеховино право да влада (Јеврејима 2:14; 1. Јованова 3:8). Како ће Исус то постићи? Какав нам је пример вредан опонашања пружио? Одговоре на ова питања добићемо у следећем чланку.

[Фуснота]

a Саул, први Израелац којег је Бог изабрао да влада Израелом, потицао је из Венијаминовог племена (1. Самуилова 9:15, 16; 10:1).

Можеш ли објаснити?

• Зашто Јехова има право да буде Врховни Владар свемира?

• Зашто је Јехова одлучио да успостави Краљевство?

• Како је Јехова постепено откривао ’свету тајну‘?

• Зашто се може рећи да је Јехова и даље имао врховну власт упркос паду Давидовог краљевства?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Шта је Јехова обзнанио преко Аврахама?

[Слика на 25. страни]

Зашто пад Давидовог краљевства није представљао доказ да Јехова нема право ни способност да влада?