Пређи на садржај

Пређи на садржај

Људи из целог света се уједињују — како?

Људи из целог света се уједињују — како?

Људи из целог света се уједињују — како?

КАКО бисте дефинисали реч „јединство“? За неке она једноставно значи непостојање сукоба. На пример, ако две или више држава потпишу споразум и договоре примирје, за њих се може рећи да су у јединству. Али, да ли је то стварно тако? Није увек.

Узмимо у обзир следеће: Током историје потписано је и прекршено на хиљаде мировних споразума. Зашто? Често због тога што су светске вође више биле заинтересоване за превласт него за мир или јединство. Осим тога, неке државе страхују од тога шта би се десило ако би по војној моћи заостале за другим државама.

Према томе, чињеница да два народа нису у рату не значи да су у јединству. Заиста, може ли се рећи да су два човека која су уперила пиштоље један у другог у миру само зато што ниједан од њих није повукао обарач? И сама помисао на тако нешто је бесмислена! Ипак, данас се многе државе налазе управо у таквој ситуацији. Све веће неповерење изазива страх да ће оружје једног дана бити употребљено. Шта је предузето да би се спречила таква катастрофа?

Нуклеарна претња угрожава јединство

Многи полажу наде у Споразум о контроли нуклеарног наоружања. Овај споразум, који је одобрен 1968, забрањује производњу нуклеарног оружја у земљама које га немају и ограничава његово умножавање у земљама које га већ имају. Тај споразум је потписало преко 180 земаља, а његов циљ је да с временом дође до потпуног разоружања.

Иако тај циљ изгледа узвишено, неки критичари сматрају да је споразум само начин да се неке земље држе подаље од „клуба нуклеарних сила“, то јест да се земљама које немају нуклеарно оружје не дозволи да га произведу. Зато постоји бојазан да су неке потписнице овог споразума промениле мишљење. Заиста, неке државе сматрају да је крајње неправедно то што им се забрањује да производе оружје које им је, по њиховом мишљењу, потребно да би се заштитиле.

Оно што још више компликује ситуацију — можда чак и повећава ризик од опасности — јесте чињеница да ниједној држави није забрањена производња нуклеарне енергије. Из тог разлога неки страхују да би земље које наводно користе нуклеарну енергију у мирнодопске сврхе могле производити нуклеарно оружје у тајности.

Понекад се чак и земље које већ имају нуклеарно оружје не обазиру на тај споразум. Критичари кажу да би било наивно очекивати да ће добро наоружане земље уништити или смањити свој нуклеарни арсенал. Према једном извору, „да би до тога дошло... потребни су толико добри пријатељски односи и поверење између земаља које су тренутно у сукобу [да је тешко поверовати] да се то икада може догодити“.

Људска настојања да се постигне јединство, без обзира колико су искрена, показала су се узалудним. То не изненађује оне који проучавају Библију, јер Божја Реч каже: „Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Библија такође отворено каже: „Неки се пут човеку чини исправним, али на крају води у смрт“ (Пословице 16:25). Људске владе мало тога могу учинити у остварењу јединства. Ипак, нисмо остављени без наде.

Извор правог јединства

У Библији се налази Божје обећање да ће се свет ујединити, али не захваљујући људским настојањима. Створитељ, чија је намера да људи широм света живе у миру, оствариће оно што људи не могу. Некима је тешко да поверују у то. Али, од самог почетка Божја намера је била да човечанство живи у миру и слози. a Многи библијски стихови пружају доказ да је јединство међу људима још увек Божја намера. Осмотримо само неколико примера.

• „Дођите, гледајте дела Јеховина, запањујуће ствари које чини на земљи. Прекида ратове до краја земље. Лук пребија, копље ломи, кола ватром спаљује“ (ПСАЛАМ 46:8, 9).

• „Зло се више неће чинити нити ће се пустошити на свој светој гори мојој, јер ће земља бити пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“ (ИСАИЈА 11:9).

• „Заувек ће уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица. Уклониће срамоту са свог народа по свој земљи, јер је тако рекао Јехова“ (ИСАИЈА 25:8).

• „По његовом обећању очекујемо нова небеса и нову земљу у којима ће праведност пребивати“ (2. ПЕТРОВА 3:13).

• „[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (ОТКРИВЕЊЕ 21:4).

Ова обећања су поуздана. Зашто? Зато што Јехова Бог као Створитељ има моћ и способност да уједини човечанство (Лука 18:27). Он такође жели да то учини. Заправо, у Библији се каже да је Божја воља „да се све поново састави у Христу — оно што је на небесима и оно што је на земљи“ (Ефешанима 1:8-10).

Божје обећање о ’новој земљи‘ у којој ће „праведност пребивати“ није само пука жеља (2. Петрова 3:13). У вези са оним што је обећао, Јехова Бог каже: „Неће се [моја реч] вратити к мени празна, него ће учинити оно што желим и извршиће оно због чега сам је послао“ (Исаија 55:11).

Уједињени преко Божје Речи

Као што је споменуто у претходном чланку, религија је често стварала поделе уместо да уједињује човечанство. О томе треба озбиљно размислити, јер ако верујемо да постоји Створитељ, зар није онда разумно очекивати да ће његове слуге живети у миру и јединству? Сасвим сигурно!

Разорни утицај религије на човечанство није одраз Јеховине воље и онога што пише у његовој Речи. У ствари, то је показатељ да религије заступају људску представу о јединству уместо да подупиру Божју намеру. Исус је религиозне вође свог времена назвао лицемерима, рекавши им: „Добро је Исаија пророковао о вама, кад је рекао: ’Овај народ ме поштује уснама својим, али срце му је далеко од мене. Узалуд ме обожавају, јер су учења која научавају људске заповести‘“ (Матеј 15:7-9).

Насупрот томе, обожавање правог Бога уједињује људе. Пророк Исаија је рекао: „У последњим данима гора Јеховиног дома биће утврђена изнад горских врхова и уздизаће се изнад брегова, и к њој ће се стицати сви народи. Он ће судити народима и исправиће ствари међу многим народима. Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Неће више народ подизати мач на народ нити ће се више учити ратовању“ (Исаија 2:2, 4).

Јеховини сведоци данас у преко 230 земаља поступају у складу са смерницама које пружа Јехова Бог. Шта је темељ њиховог јединства? Апостол Павле је написао: „Обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Колошанима 3:14). Изворна реч коју је Павле користио да би указао на „везу“ може се односити на лигаменте људског тела. Они су јаки попут ужади и имају две важне улоге — да држе органе на свом месту и да повезују кости.

Исто се може рећи и за љубав. Њена улога је много већа од тога да само спречи људе да се убијају. Захваљујући хришћанској љубави особе различитог порекла мирољубиво поступају једне према другима. На пример, она омогућава људима да живе у складу с начелом познатим као Златно правило. Као што пише у Матеју 7:12, Исус Христ је рекао: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима.“ Тај савет је многима помогао да савладају предрасуде.

’Волите један другога‘

Јеховини сведоци су одлучни да буду Христови ученици тако што се придржавају следећих Исусових речи: „Сви [ће] знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:35). Таква љубав је посебно долазила до изражаја у време расних и политичких немира. На пример, Јеховини сведоци су показали љубав једни према другима током геноцида у Руанди 1994. године. Сведоци који су припадали племену Хуту ризиковали су живот како би заштитили своју браћу из племена Тутси!

Наравно, није реално очекивати да ће народи света развити међусобну љубав до те мере да ће их то ујединити. Према Библији, то ће остварити Бог у време које је одредио. Међутим, чак и сада, појединци се могу обући у љубав и остварити јединство.

Током протеклих година, Јеховини сведоци су провели више од милијарду сати посећујући људе и разговарајући с њима о Библији и њеној вредности у данашње време. Истина из Божје Речи ујединила је милионе људи који су се некада мрзели. То се може рећи за Арапе и Јевреје, Јермене и Турке, Немце и Русе.

Да ли бисте желели да нешто више сазнате о томе како Божја Реч, Библија, уједињује људе? Ако желите, ступите у контакт с Јеховиним сведоцима из вашег краја или пишите на одговарајућу адресу на 2. страни.

[Фуснота]

a Ради више информација о Божјој намери за људе видети 3. поглавље књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 4. страни]

Потписано је и прекршено на хиљаде мировних споразума

[Истакнути текст на 7. страни]

Применом библијских начела остварено је оно што људске владе не могу остварити

[Слика на 5. страни]

Божја Реч открива Извор правог јединства

[Слика на 7. страни]

Јеховини сведоци из племена Хуту и Тутси заједно граде дворану где ће славити Бога