Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли подржаваш Јеховину врховну власт?

Да ли подржаваш Јеховину врховну власт?

Да ли подржаваш Јеховину врховну власт?

„Говорите међу народима: ’Јехова је почео краљевати‘“ (ПСАЛАМ 96:10)

1, 2. (а) Који се значајан догађај одиграо у октобру 29. н. е.? (б) Шта је тај догађај значио за Исуса?

 ОТПРИЛИКЕ у октобру 29. н. е. одиграо се један значајан догађај, без премца у целој историји. Матеј, писац Јеванђеља које носи његово име, извештава: „Кад се крстио, Исус се одмах подигао из воде. И небеса су се отворила, и Јован [Крститељ] је видео како Божји дух силази као голуб и долази на Исуса. И с неба се чуо глас који је рекао: ’Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи.‘“ Ово је један од неколико догађаја који су забележила сва четири писца Јеванђеља (Матеј 3:16, 17; Марко 1:9-11; Лука 3:21, 22; Јован 1:32-34).

2 Видљивим изливањем светог духа Исус је постао Помазаник, што је значење израза Месија, то јест Христ (Јован 1:33). Обећани Потомак се најзад појавио! Пред Јованом Крститељем је стајао онај којег ће Сатана ранити у пету а који ће касније здробити главу тог главног Јеховиног непријатеља и противника Божје врховне власти (Постанак 3:15). Од тог тренутка, Исус је био потпуно свестан да мора уложити велики труд како би остварио Јеховину намеру у погледу његове врховне власти и Краљевства.

3. Како се Исус припремио да испуни своју улогу у подржавању Јеховине врховне власти?

3 Да би се припремио за тај задатак, „Исус се, пун светог духа, вратио с Јордана, и дух га је водио по пустињи“ (Лука 4:1; Марко 1:12). Тамо је провео 40 дана дубоко размишљајући о спорном питању које се тиче Божјег права да влада и о делу које је требало да изврши како би подржао Јеховину врховну власт. То спорно питање се односи на сва разумом обдарена створења, како на небу тако и на земљи. Зато треба да осмотримо Исусову верну службу и видимо шта морамо да радимо како бисмо показали да и ми желимо да подржимо Јеховину врховну власт (Јов 1:6-12; 2:2-6).

Сатана поново доводи у питање Божје право да влада

4. На који начин је Сатана поново истакао спорно питање Божјег права да влада?

4 Наравно, Сатани ништа није могло да промакне. Не губећи време, он се окомио на главног Потомка Божје „жене“ (Постанак 3:15). Сатана је три пута искушао Исуса, наводећи га да повлађује себи уместо да уради оно што је његов Отац очекивао од њега. Треће искушење је било посебно у том смислу што је њиме поново истакнуто спорно питање Божјег права да влада. Показујући Исусу „сва краљевства света и њихову славу“, Сатана му се дрско обратио речима: „Све ћу ти ово дати ако паднеш и поклониш ми се.“ Потпуно свестан да Ђаво заиста држи под контролом „сва краљевства света“, Исус је показао свој став у погледу Божјег права да влада, рекавши: „Одлази, Сатано! Јер је писано: ’Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи‘“ (Матеј 4:8-10).

5. Који је тежак задатак Исус требало да изврши?

5 Својим начином живота Исус је јасно показао да је подржавање Јеховине врховне власти његов главни циљ. Он је добро знао да мора остати веран до смрти коју ће Сатана проузроковати — што је проречено као рањавање жениног Потомка у пету — ако жели да докаже да Бог има право да буде Врховни Владар (Матеј 16:21; 17:12). Такође је требало да сведочи да ће путем владавине свог Краљевства Јехова угушити Сатанину побуну и поново успоставити ред и мир међу свим створењима (Матеј 6:9, 10). Шта је Исус урадио како би извршио тај тежак задатак?

„Приближило се Божје краљевство“

6. Како је Исус обзнанио да ће Бог путем владавине Краљевства ’уништити Ђаволова дела‘?

6 На почетку своје службе, „Исус је отишао у Галилеју, проповедајући Божју добру вест и говорећи: ’Навршило се време и приближило се Божје краљевство‘“ (Марко 1:14, 15). Заправо, говорио је: „Морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Лука 4:18-21, 43). Исус је путовао по читавој земљи, „проповедајући и објављујући добру вест о Божјем краљевству“ (Лука 8:1). Такође је чинио многа моћна дела — хранио је мноштва, умиривао олује, лечио болесне и ускрсавао мртве. Тим чудима је показао да Бог може надокнадити сваку штету и отклонити сваку патњу која је последица побуне у Едену и тако ’уништити Ђаволова дела‘ (1. Јованова 3:8).

7. Шта је Исус поучио своје следбенике да раде и с којим резултатом?

7 Да би се добра вест о Краљевству објавила у највећем могућем обиму, Исус је сакупио једну групу верних следбеника и обучио их за то дело. Прво је одабрао 12 апостола и ’послао их да проповедају Божје краљевство‘ (Лука 9:1, 2). Затим је послао других 70 ученика да објављују: „Приближило вам се Божје краљевство“ (Лука 10:1, 8, 9). Када су се они вратили и известили га о успеху који су имали у делу проповедања о Краљевству, он је одговорио: „Гледао сам Сатану како је као муња пао с неба“ (Лука 10:17, 18).

8. Шта је Исус својим начином живота јасно показао?

8 Исус није штедео труда и није пропустио ниједну прилику да сведочи о Краљевству. Снажно се напрезао, и ноћу и дању, одричући се чак и уобичајених удобности. Једном приликом је рекао: „Лисице имају јазбине и птице небеске имају гнезда, а Син човечји нема где да спусти главу“ (Лука 9:58; Марко 6:31; Јован 4:31-34). Кратко пре своје смрти, Исус је храбро изјавио пред Понтијем Пилатом: „Зато сам дошао на свет, да сведочим за истину“ (Јован 18:37). Целокупним начином живота, он је показао да његов циљ није био само да буде велики учитељ, чудотворац, па чак ни самопожртвовани Спаситељ, већ пре свега да подржи вољу Јехове као Владара и да сведочи да ће Бог путем владавине Краљевства сигурно остварити своју намеру (Јован 14:6).

„Свршено је!“

9. Како је Сатана на крају успео да рани у пету Потомка Божје жене?

9 Оно што је Исус урадио везано за Краљевство није се допало Противнику, Сатани Ђаволу. Уз помоћ земаљског дела свог „потомства“ — и политичког и верског — Сатана је стално покушавао да ућутка Потомка Божје жене. Од рођења па до краја свог живота на земљи, Исус је био на мети Сатане и његових следбеника. На крају, у пролеће 33. н. е., дошло је време да Син човечји буде предат у руке Противника који ће га ранити у пету (Матеј 20:18, 19; Лука 18:31-33). Извештаји из Јеванђеља јасно показују како је Сатана манипулисао свима — почев од Јуде Искариотског па до свештеничких главара, писмозналаца, фарисеја и Римљана — а све то с циљем да осуди Исуса и проузрокује његову смрт на мученичком стубу (Дела апостолска 2:22, 23).

10. Шта је Исус првенствено постигао својом смрћу на мученичком стубу?

10 О чему размишљаш када се присећаш како је Исус у мукама полако умирао на стубу? Можда имаш у мислима откупну жртву коју је несебично принео за добробит грешног човечанства (Матеј 20:28; Јован 15:13). Можда се дивиш великој љубави коју је Јехова показао пружајући нам Исусову жртву (Јован 3:16). Или се можда осећаш попут стотника римске војске који је био подстакнут да каже: „Ово је заиста био Божји Син“ (Матеј 27:54). Сасвим је на месту размишљати на такав начин. С друге стране, присети се Исусових последњих речи на мученичком стубу. Он је рекао: „Свршено је!“ (Јован 19:30). Шта је било свршено? Иако је Исус током свог живота и својом смрћу постигао много тога, зар он није дошао првенствено зато да би се решило спорно питање које се односи на Божје право да влада? И зар није било проречено да ће га као Потомка Сатана искушати до смрти чиме ће Исус уклонити сву љагу с Јеховиног имена? (Исаија 53:3-7). То је била тешка одговорност. Ипак, Исус ју је у потпуности испунио. Заиста, све је било свршено!

11. Шта ће Исус урадити како би у потпуности испунио пророчанство из Едена?

11 Исус је због своје верности био ускрснут, не као човек, већ као „дух који даје живот“ (1. Коринћанима 15:45; 1. Петрова 3:18). Јехова је свом узвишеном Сину дао следеће обећање: „Седи мени с десне стране, док не положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим“ (Псалам 110:1). Ти ’непријатељи‘ су Сатана, главни виновник зла, и сви они који сачињавају његово ’потомство‘. Као Краљ Јеховиног Месијанског Краљевства, Исус Христ ће предводити у уништавању свих побуњеника, на небу и на земљи (Откривење 12:7-9; 19:11-16; 20:1-3, 10). Тако ће се у потпуности испунити пророчанство из Постанка 3:15, као и молитва којој је Исус поучио своје следбенике: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10; Филипљанима 2:8-11).

Пример вредан опонашања

12, 13. (а) Како људи данас реагују на добру вест о Краљевству? (б) Шта треба да се питамо ако и даље желимо да идемо Христовим стопама?

12 Данас се добра вест о Краљевству проповеда у многим земљама, баш као што је Исус и прорекао (Матеј 24:14). Као резултат тога, милиони људи су извршили предање Богу. Они жељно ишчекују благослове које ће Краљевство донети. Једва чекају да живе вечно у миру и сигурности на рајској земљи, и с радошћу говоре другима о својој нади (Псалам 37:11; 2. Петрова 3:13). Да ли си и ти један од тих објавитеља Краљевства? Ако јеси, заслужујеш похвалу. Међутим, постоји нешто што свако од нас мора узети у обзир.

13 Апостол Петар је написао: „Христ [је] пропатио за вас и оставио вам пример како да у свему идете његовим стопама“ (1. Петрова 2:21). Запази да Петар овде не говори о Исусовој ревности у проповедању нити о његовој вештини поучавања, већ о његовим патњама. Као очевидац, Петар је добро знао колико је Исус био спреман да пропати како би подржао Јеховину врховну власт и доказао да је Сатана лажов. Како онда ми можемо ићи Исусовим стопама? Питајмо се: ’Колико сам ја спреман да пропатим како бих подржао Јеховину врховну власт и исказао му част? Да ли својим начином живота и ставом према служби показујем да је подржавање Јеховине врховне власти за мене нешто најважније?‘ (Колошанима 3:17).

14, 15. (а) Како је Исус реаговао на сумњиве предлоге и понуде, и зашто? (б) Које спорно питање увек морамо имати на уму? (Укључити коментаре из оквира „Стани на Јеховину страну“.)

14 Сваког дана се суочавамо са испитима и одлукама, како великим тако и оним малим. Шта треба да буде одлучујући фактор када размишљамо о томе како да реагујемо? На пример, како реагујемо када смо у искушењу да учинимо нешто што би угрозило нашу духовност и наш однос с Јеховом? Како је Исус реаговао када му је Петар рекао да буде добар према себи? Одлучно је узвратио: „Одлази од мене, Сатано!... Твоје мисли нису Божје, него људске“ (Матеј 16:21-23). Надаље, да ли реагујемо попут Исуса када нам се пружи прилика да зарадимо новац или добијемо унапређење на послу на уштрб наших теократских активности и нашег односа с Јеховом? Када је Исус схватио да они који су видели његова чуда „желе да дођу и да га ухвате и поставе за краља“, он се брзо повукао (Јован 6:15).

15 Зашто је у овим и сличним ситуацијама Исус реаговао тако одлучно? Зато што је добро знао да се ради о нечему што је важније од његове личне безбедности и користи. Он је желео да по сваку цену врши Очеву вољу и подржи Његову врховну власт (Матеј 26:50-54). Према томе, ако попут Исуса не држимо чврсто на уму суштинско спорно питање, увек постоји опасност да ћемо направити компромис или погрешити. Због чега? Због тога што лако можемо постати жртва Сатаниних сплетки, јер је он врло вешт да оно што је погрешно прикаже као нешто пожељно, баш као што је то урадио када је искушавао Еву (2. Коринћанима 11:14; 1. Тимотеју 2:14).

16. Шта би требало да буде наш главни циљ када помажемо другима?

16 У нашој служби ми настојимо да разговарамо с другима о ономе што их забрињава и да им укажемо на решења која Библија пружа. То је делотворан начин да подстакнемо њихово занимање за проучавање Библије. Међутим, наш главни циљ није само да помогнемо људима да упознају Библију или да сазнају шта ће Божје Краљевство донети. Морамо им помоћи да увиде које је суштинско спорно питање. Да ли су спремни да постану прави хришћани, узму свој „мученички стуб“ и трпе патње због Краљевства? (Марко 8:34). Да ли су спремни да се придруже онима који подржавају Јеховину врховну власт и тако показују да је Сатана лажов и клеветник? (Пословице 27:11). Имамо јединствену могућност да и себи и другима помажемо у том правцу (1. Тимотеју 4:16).

Када Бог буде „све свима“

17, 18. Које величанствено време с радошћу можемо ишчекивати ако подржавамо Јеховину врховну власт?

17 Док сада чинимо све што можемо како бисмо својим понашањем и својом службом показали да подржавамо Јеховину врховну власт, с радошћу можемо ишчекивати време када ће Исус Христ „предати краљевство свом Богу и Оцу“. Када ће се то догодити? Апостол Павле одговара: „Кад уништи сваку управу и сваку власт и силу... Јер он треба да краљује све док Бог не положи све непријатеље под његове ноге... Тада ће се и сам Син подложити ономе који му је све подложио, да Бог буде све свима“ (1. Коринћанима 15:24, 25, 28).

18 Када Бог буде „све свима“ — како ће то само бити величанствено време! Краљевство ће испунити своју сврху. Сви противници Јеховине врховне власти биће уклоњени. У читавом свемиру поново ће владати ред и мир. Према речима псалмисте, сви људи и анђели ће певати: „Дајте Јехови славу достојну имена његовог... Говорите међу народима: ’Јехова је почео краљевати‘“ (Псалам 96:8, 10).

Можеш ли одговорити?

• Како је Исус показао да је подржавање Јеховине врховне власти његов главни циљ?

• Шта је Исус првенствено постигао својом службом и смрћу?

• Како можемо опонашати Исусов пример и показати да подржавамо Јеховину врховну власт?

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слике на 29. страни]

СТАНИ НА ЈЕХОВИНУ СТРАНУ

Као што многа браћа у Кореји и у другим земљама знају, када се хришћани суочавају с тешким кушњама, добро је да задрже на уму разлог због ког их имају.

Један Јеховин сведок који је био затворен током бившег совјетског режима каже: „Оно што нам је помогло да истрајемо било је јасно разумевање спорног питања постављеног у еденском врту, које се односи на Божје право да влада... Знали смо да имамо прилику да подржимо Јеховину врховну власт... То нас је ојачало и помогло нам да сачувамо беспрекорност.“

Други Сведок је навео шта је помогло њему и осталим Сведоцима док су били у радном логору. Он је рекао: „Јехова нас је подупирао. Упркос тешким околностима, били смо духовно будни. Увек смо се међусобно храбрили говорећи да смо стали на Јеховину страну у спорном питању које се односи на његову врховну власт.“

[Слика на 26. страни]

Када га је Сатана искушавао, како је Исус подржао Јеховину врховну власт?

[Слика на 28. страни]

Зашто је значајна Исусова смрт?