Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Исус имао Библију?

Да ли је Исус имао Библију?

Да ли је Исус имао Библију?

НЕ, Исус није поседовао Библију. Због чега то кажемо? Зато што у Исусово време још увек није постојала цела Библија какву данас имамо. Међутим, у синагогама су се чувале збирке свитака. Ти свици су садржавали записе који су касније постали део Библије каква нам је данас позната. Исус је у синагоги у Назарету читао из Исаијиног свитка (Лука 4:16, 17). Апостол Павле је слушао када су се у Антиохији у Писидији ’јавно читали Закон и Пророци‘ (Дела апостолска 13:14, 15). И ученик Јаков је рекао да су се списи које је написао Мојсије ’сваког сабата наглас читали у синагогама‘ (Дела апостолска 15:21).

Да ли су неки људи у првом веку поседовали свитке Светог писма? Етиопски дворанин краљице, кандаке, очигледно га је поседовао, пошто је ’седео у својим колима и наглас читао пророка Исаију‘ када га је на путу за Газу срео ученик Филип (Дела апостолска 8:26-30). Апостол Павле је замолио Тимотеја да понесе „свитке, а нарочито пергаменте“ (2. Тимотеју 4:13). Иако Павле није споменуо каква је то врста свитака била, сасвим је могуће да су то били списи из хебрејског дела Светог писма.

Према речима Алана Миларда, професора семитских језика, међу Јеврејима који су поседовали неке свитке Писма вероватно су били само „повлашћени чланови друштва у Палестини, сви они који су тврдили да су образовани, неки од фарисеја и учитеља попут Никодима“. Између осталог, један од разлога је била цена тих свитака. Професор Милард процењује да је „цена једног примерка Исаијине књиге била од шест до десет денара“ и каже да је примерак целог хебрејског дела Светог писма „обухватао од 15 до 20 свитака“, другим речима коштао би отприлике полугодишњу зараду.

Библија не говори о томе да ли су Исус или његови ученици поседовали њене свитке. Ипак, нема сумње да је Исус добро познавао Писмо, што му је омогућило да указује на њега или да га напамет цитира (Матеј 4:4, 7, 10; 19:4, 5). Будући да данас лако можемо доћи до Библије и да је можемо себи приуштити, зар нас то не подстиче да је још боље упознамо?