Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли имаш поузданог саветника?

Да ли имаш поузданог саветника?

Да ли имаш поузданог саветника?

ОЗИЈА је постао краљ јужног краљевства Јуде када је имао 16 година. Он је владао преко 50 година, од краја деветог века па све до почетка осмог века пре н. е. Као младић, Озија је „чинио оно што је исправно у Јеховиним очима“. Шта је утицало на њега да поступа на такав начин? У историјском запису стоји: ’Озија је стално тражио Бога док је био жив Захарија, који га је учио да се боји истинитог Бога. Док је тражио истинитог Бога Јехову, он га је благосиљао‘ (2. Летописа 26:1, 4, 5).

Изузев оног што стоји у Библији, не знамо много о Захарији, краљевом саветнику. Као особа ’која га је учила да се боји истинитог Бога‘, Захарија је имао одличан утицај на младог владара који је захваљујући томе чинио оно што је исправно. У једном делу се запажа да је Захарија очигледно био „добар познавалац светих списа, духовно богата особа, способна да пренесе своје знање“ (The Expositor’s Bible). Један изучавалац Библије је донео следећи закључак о Захарији: „Он је био добро упућен у пророчанства... био је разборит, побожан, добар човек и, како изгледа, имао је велики утицај на Озију.“

Због своје верности, Озија је добио много благослова и „постао [је] веома моћан“ јер му је ’истинити Бог помагао‘. Да, његов успех као владара био је резултат његовог духовног напретка све „док је био жив Захарија“ (2. Летописа 26:6-8). Међутим, након што је достигао такав успех, престао је да следи Захаријине савете. Озијино ’срце се толико узохолило да је сам себе одвео у пропаст. Постао је неверан Јехови‘. Због својих поступака којима је показао непоштовање, добио је ужасну кожну болест због које више није могао да извршава дужности које је имао као краљ (2. Летописа 26:16-21).

Имаш ли неког зрелог пријатеља који ти може дати добар библијски савет, који се заузима за тебе и подстиче те ’да тражиш Бога‘? То може бити случај без обзира на то да ли си млад или си већ зашао у године, да ли си мушко или женско. Ако будеш ценио таквог пријатеља због његових савета, то ти може помоћи да поступаш исправно у Јеховиним очима. Саслушај такве зреле хришћане и добро размисли о саветима које ти дају. Никада се немој оглушити о савет онога ’ко те учи да се бојиш истинитог Бога‘ (Пословице 1:5; 12:15; 19:20).