Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• Зашто „Стари завет“ има трајну вредност?

Његов Аутор није неко окрутно божанство већ Бог пун љубави, Јехова. Исус и његови први следбеници често су указивали на хебрејски део Светог писма. У њему се налазе практични савети за свакодневни живот и говори се о предивној нади за будућност (1. 9, стране 4-7).

• Шта је постигнуто тиме што је допуштено да прође време након што су Адам и Ева згрешили?

Током хиљада година које су прошле, показало се да је Сатана лажов. Адам и Ева, као и милиони њихових потомака, умрли су. Време је показало да људи не живе боље након што су постали независни од Бога и да они немају право нити способност да управљају својим корацима (15. 9, стране 6-7).

• Зашто се у Библији не осуђује то што се Јаков представио као Исав?

Јаков је имао право на очев благослов, будући да је раније купио од Исава право прворођеног. Када је Исак схватио да је благословио Јакова, он није учинио ништа да би то променио. Такође, Бог, који је могао нешто предузети, очигледно је желео да Јаков добије благослов (1. 10, страна 31).

• Како то што имамо савест доказује да теорија еволуције није тачна?

Спремност да се помогне другима, чак и уз велике личне жртве, може се видети у свим расама и културама. Таква несебичност није нешто што бисмо очекивали ако пођемо од претпоставке да људи нису ништа више до животиње које се боре за опстанак по сваку цену (15. 10, страна 20).

• Зашто можемо рећи да је Бог понизан и како он испољава ту особину?

Као Врховни Владар и Створитељ, он нема ограничења као што их ми имамо. У складу са стихом из 2. Самуилове 22:36, Бог је понизан у том смислу што брине за незнатне људе који се труде да му угоде и поступа милосрдно према њима. Сликовито говорећи, Јехова се сагиње како би чинио добро онима који га се боје (1. 11, стране 4-5).

• Како древна грнчарија потврђује библијски извештај?

На подручју некадашње Самарије, археолози су пронашли делове грнчарије који садрже седам породичних имена записаних у Исусу Навину 17:1-6. Делови грнчарије пронађени на месту древног Арада потврђују тачност библијских записа у вези са свештеничким породицама и садрже Божје име. Грнчарија с подручја некадашњег Лахиса расветљује политичку ситуацију и свеопшти метеж који је постојао у Јуди пре вавилонског напада (15. 11, стране 12-14).

• Зашто се може закључити да је Лука написао књигу Дела апостолска?

И Лукино јеванђеље и Дела апостолска упућени су Теофилу, што указује на то да је Лука написао оба ова записа надахнута од Бога. То што се у одређеним стиховима користе глаголски облици у првом лицу множине показује да је Лука учествовао у неким догађајима који су описани у тој књизи (Дела апостолска 16:8-15) — 15.11, страна 18.

• Како хришћанин треба да гледа на лов и риболов?

У Нојево време Бог је дозволио људима да лове животиње и једу њихово месо. Међутим, заповешћу да им се претходно испусти крв било је наглашено да је требало с поштовањем гледати на живот животиња, јер је он потицао од Бога. Не би требало да хришћани убијају животиње само ради рекреације или узбуђења. Важно је да буду послушни ’царевим‘ законима и да узму у обзир савест других (Римљанима 14:13) — 1. 12, страна 31.