Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си спреман за Јеховин дан?

Да ли си спреман за Јеховин дан?

Да ли си спреман за Јеховин дан?

„Близу је велики Јеховин дан. Близу је и долази врло брзо“ (СОФОНИЈА 1:14)

1-3. (а) Шта Библија каже о Јеховином дану? (б) С којим се Јеховиним даном ми суочавамо?

 ЈЕХОВИН велики дан није дан од 24 часа. То је период током ког ће он извршити своју пресуду над злима. Они који не служе Јехови имају разлога да се плаше тог дана таме, јарости, жестоког гнева, невоље и пустошења (Исаија 13:9; Амос 5:18-20; Софонија 1:15). „Јао, каквог ли дана!“, стоји у Јоиловом пророчанству, „јер је Јеховин дан близу, долази као опустошење од Свемоћног!“ (Јоило 1:15). Међутим, Бог ће тог великог дана бити Спаситељ оних који су „честитог срца“ (Псалам 7:10).

2 Израз „Јеховин дан“ односи се на пресуде које је Бог извршавао у различитим периодима историје. На пример, један „Јеховин дан“ је наступио 607. пре н. е. када су Вавилонци извршили пресуду над становницима Јерусалима (Софонија 1:4-7). Нешто слично се догодило 70. н. е. када је Бог употребио Римљане да изврше пресуду над јудејским народом који је одбацио његовог Сина (Данило 9:24-27; Јован 19:15). У Библији је такође проречен „Јеховин дан“ када ће он ’ратовати против свих народа‘ (Захарија 14:1-3). Апостол Павле је под надахнућем повезао тај дан с Христовом присутношћу, која је почела када је 1914. Исус устоличен као Краљ на небу (2. Солуњанима 2:1, 2). С обзиром на то да се Јеховин дан брзо приближава, годишњи стих Јеховиних сведока за 2007. нарочито је одговарајућ. Он се темељи на Софонији 1:14 и гласи: „Близу је велики Јеховин дан.“

3 Пошто је Божји велики дан близу, сада је време да будемо спремни за њега. Како се можеш припремити за тај дан? Да ли треба да предузмеш и неке посебне кораке како би био спреман за Јеховин дан?

Буди спреман

4. За коју се велику кушњу Исус припремио?

4 У свом пророчанству о свршетку овог поретка, Исус Христ је рекао својим ученицима: „Будите спремни“ (Матеј 24:44). Када је то рекао, он је био спреман за велику кушњу — за своју смрт којом ће платити откупнину (Матеј 20:28). Шта можемо научити од Исуса о начину на који се припремио за ту кушњу?

5, 6. (а) Како нам љубав према Богу и људима помаже да будемо спремни за Јеховин дан? (б) Какав је пример Исус пружио у погледу љубави према ближњима?

5 Исус је свим срцем волео Јехову и његова праведна мерила. О њему се у Јеврејима 1:9 каже: „Волео си праведност и мрзео безакоње. Зато те је Бог, твој Бог, помазао уљем радости више него другове твоје.“ Исус је остао беспрекоран зато што је волео свог небеског Оца. Ако и ми волимо Бога и живимо у складу с његовом вољом, он ће нас чувати (Псалам 31:23). Таква љубав и послушност помоћи ће нам да будемо спремни за велики Јеховин дан.

6 Љубав према људима била је Исусова истакнута особина. Заиста, он се ’сажалио на њих, јер су били измучени и расејани као овце без пастира‘ (Матеј 9:36). Зато им је проповедао добру вест. Покренути љубављу, и ми преносимо ближњима поруку о Краљевству. Љубав према Богу и ближњима подстиче нас да будемо активни као објавитељи и тако нам помаже да се припремимо за велики Јеховин дан (Матеј 22:37-39).

7. Док чекамо Јеховин дан, зашто можемо да будемо радосни?

7 Исус је уживао у вршењу Јеховине воље (Псалам 40:8). Ако и ми имамо такав став, служење Богу доносиће нам радост. Попут Исуса, несебично ћемо се залагати у вршењу Јеховине воље и то ће нам донети праву срећу (Дела апостолска 20:35). Да, ’радост Јеховина је наша тврђава‘. Захваљујући њој, још спремније ћемо дочекати Божји велики дан (Немија 8:10).

8. Зашто треба да се приближавамо Јехови у молитви?

8 Горљива молитва Богу помогла је Исусу да се припреми за испите вере. Он се молио када га је Јован крстио. Исус се молио целу ноћ када је бирао своје апостоле (Лука 6:12-16). И ко од оних који читају Библију није задивљен Исусовим горљивим молитвама током последње ноћи његовог живота на земљи? (Марко 14:32-42; Јован 17:1-26). Да ли се и ти радо молиш као Исус? Често упућуј Јехови молитве и при том немој да журиш. Тражи вођство светог духа и буди спреман да га прихватиш када оно постане очигледно. Присан однос с нашим небеским Оцем од пресудне је важности у ово тешко време када ће Његов велики дан брзо доћи. Зато, настој да се приближаваш Јехови у молитви (Јаков 4:8).

9. Зашто треба да нам буде важно да се свети Јеховино име?

9 То што је Исусу било веома важно да се свети Јеховино име такође му је помогло да буде спреман за кушње с којима се суочио. Заправо, он је поучио своје следбенике да у своје молитве Богу укључе и молбу: „Нека се свети име твоје“ (Матеј 6:9). Ако имамо снажну жељу да се Јеховино име свети, то јест да се сматра светим, трудићемо се да избегавамо све што би га могло укаљати. На тај начин, бићемо спремнији за Јеховин велики дан.

Да ли треба нешто да мењаш?

10. Зашто је на месту да се преиспитамо?

10 Ако би Јеховин дан дошао сутра, да ли би заиста био спреман за њега? Свако од нас треба да се преиспита како би видео да ли је неопходно да мења одређене поступке или ставове. Пошто је данашњи живот кратак и несигуран, потребно је да будемо духовно будни сваког дана (Проповедник 9:11, 12; Јаков 4:13-15). Зато, хајде да размотримо неке чиниоце који заслужују нашу пажњу.

11. Који је твој циљ што се тиче читања Библије?

11 Један важан чинилац јесте савет ’верног роба‘ да сваки дан читамо Библију (Матеј 24:45). Можеш поставити себи циљ да сваке године прочиташ целу Библију, од Постанка до Откривења, дубоко размишљајући о прочитаном. Ако дневно прочиташ око четири поглавља, свих 1 189 поглавља Библије можеш прочитати за годину дана. Сваки израелски краљ је имао обавезу да чита Јеховин Закон ’свих дана свог живота‘. Исус Навин је очигледно радио нешто слично (Поновљени закони 17:14-20; Исус Навин 1:7, 8). Како је само важно да и хришћански пастири свакодневно читају Божју Реч, јер им то помаже да износе ’здраво учење‘! (Титу 2:1).

12. На шта треба да те подстакне близина Јеховиног дана?

12 Близина Јеховиног дана треба да те подстакне да редовно присуствујеш хришћанским састанцима и да у највећој могућој мери учествујеш на њима (Јеврејима 10:24, 25). Чинећи то, побољшаћеш своје вештине док као објавитељ Краљевства настојиш да пронађеш оне који исправно гледају на вечни живот и да им помогнеш (Дела апостолска 13:48). Можда би и на друге начине могао да будеш активнији у скупштини. На пример, можеш да помажеш старијима и да пружаш охрабрење младима. Колико ће ти само задовољства то донети!

Твој однос с другима

13. Шта бисмо могли да се питамо када је реч о облачењу нове личности?

13 Пошто је Јеховин дан близу, да ли је потребно да уложиш већи труд како би ’обукао нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и верности‘? (Ефешанима 4:20-24). Док развијаш хришћанске особине, други ће вероватно видети да ’живиш по духу‘ и показујеш његов плод (Галатима 5:16, 22-25). Да ли можеш указати на конкретне поступке који показују да сте ти и твоја породица обукли нову личност? (Колошанима 3:9, 10). Примера ради, да ли си на гласу као онај ко чини добра дела за сувернике и друге? (Галатима 6:10). Редовно проучавање Библије подстаћи ће те да развијеш Богу допадљиве особине, што ће ти помоћи да се припремиш за Јеховин дан.

14. Зашто треба да се молимо за свети дух док се трудимо да развијемо самосавладавање?

14 Шта можеш да урадиш ако се лако разљутиш и увиђаш да је потребно да имаш више самосавладавања? Та особина је плод Божјег духа и може се развити уз његову помоћ. Зато се моли за свети дух, према Исусовим речима: „Молите, и даће вам се! Тражите, и наћи ћете! Куцајте, и отвориће вам се!... Ако ви, иако сте зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле за то!“ (Лука 11:9-13).

15. Шта треба да урадиш ако између тебе и неког суверника постоје затегнути односи?

15 Претпоставимо да између тебе и неког суверника постоје затегнути односи. У том случају, уради све што можеш како бисте успоставили добар однос, што ће допринети атмосфери мира и јединства у скупштини (Псалам 133:1-3). Примени Исусов савет забележен у Матеју 5:23, 24 или у Матеју 18:15-17. Ако дозвољаваш да ’сунце зађе‘ а да ти још осећаш гнев, брзо реагуј и реши проблем. Често је спремност да опростимо све што је потребно. Павле је написао: „Будите добри једни према другима, самилосни, спремно опраштајући једни другима као што је и Бог преко Христа спремно опростио вама“ (Ефешанима 4:25, 26, 32).

16. На које начине треба показати самилост у браку?

16 У браку се захтева да партнери показују самилост и да опраштају када је то потребно. Ако треба да покажеш више љубави и самилости према свом брачном другу, потруди се да оствариш тај циљ уз Божју помоћ, користећи његову Реч. Да ли треба да радиш на томе да примениш савет из 1. Коринћанима 7:1-5 како би умањио стрес и избегао брачно неверство? То је сасвим сигурно једно подручје брачног живота на ком се захтева да муж и жена буду „самилосни“.

17. Које кораке треба предузети у случају озбиљног греха?

17 Шта треба да урадиш ако си починио неки озбиљан грех? Без оклевања предузми кораке како би то исправио. Неизоставно затражи помоћ хришћанских старешина. Њихове молитве и савети помоћи ће ти да обновиш добро духовно здравље (Јаков 5:13-16). Моли се Јехови са искреним кајањем. Ако пропустиш да то урадиш имаћеш осећај кривице и узнемирену савест. Давид је то доживео, али када је признао Јехови свој грех осетио је велико олакшање! Он је написао: „Срећан је онај коме је преступ опроштен, коме је грех покривен. Срећан је човек коме Јехова не урачунава кривицу, и у чијем духу нема преваре“ (Псалам 32:1-5). Јехова опрашта онима који греше али се искрено кају (Псалам 103:8-14; Пословице 28:13).

Немој постати део света

18. Како треба да гледаш на свет?

18 Несумњиво жељно ишчекујеш предиван нови свет који је обећао наш небески Отац. Како онда гледаш на данашњи свет — на неправедно људско друштво које је отуђено од Бога? Као „владар овог света“, Сатана није имао власт над Исусом Христом (Јован 12:31; 14:30). Ти сигурно не желиш да Ђаво и његов свет имају власт над тобом. Зато послушај савет апостола Јована: „Немојте волети ни свет, ни оно што је у свету.“ Мудро је тако поступити, јер „свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:15-17).

19. Какве циљеве треба да имају млади хришћани?

19 Да ли помажеш својој деци да се ’чувају прљавштине овог света‘? (Јаков 1:27). Сатана би желео да одвуче твоју децу баш као што риболовац мами рибу. Различите врсте друштава и удружења осмишљене су тако да се млади уклопе у Сатанин свет. Али Јеховине слуге већ припадају јединој организацији која ће опстати када дође крај овог поретка. Стога, млади хришћани треба да буду „заокупљени Господовим делом“ (1. Коринћанима 15:58). Богобојазни родитељи треба да помажу својој деци да поставе циљеве захваљујући којима ће имати срећан и испуњен живот. Таквим животом ће славити Бога и бити спремни за Јеховин дан.

Гледај иза Јеховиног великог дана

20. Зашто треба да имамо на уму вечни живот?

20 Ако имаш на уму вечни живот, можеш мирно да чекаш Јеховин дан (Јуда 20, 21). Радосно ишчекујеш вечни живот у Рају и имаш наду да ће ти се вратити младалачка снага и да ћеш имати неограничено много времена да тежиш ка добрим циљевима и боље упознајеш Јехову. Заправо, о Богу можеш учити у сву вечност јер људи знају само ’обрисе његових дела‘ (Јов 26:14). Какве изузетне могућности!

21, 22. Каква сазнања ћеш моћи да размениш са ускрснулим особама?

21 Од оних који буду ускрснути у Рају сазнаћемо више о догађајима који су се одиграли у прошлости. Енох ће нам рећи шта му је улило храброст да безбожним људима објављује поруку од Јехове (Јуда 14, 15). Ноје ће нам сигурно испричати како је изгледало градити арку. Аврахам и Сара ће моћи да нам кажу како су се осећали када је требало да се одрекну удобног живота у Уру и живе у шаторима. Замисли и Јестиру од које ћемо сазнати још више појединости о томе како је заштитила свој народ и осујетила Аманову заверу (Јестира 7:1-6). Помисли на Јону како описује свој тродневни боравак у утроби велике рибе или Јована Крститеља како прича о ономе што је осећао док је крштавао Исуса (Лука 3:21, 22; 7:28). Колико ћемо само занимљивих ствари сазнати!

22 Током Христове хиљадугодишње владавине, имаћеш јединствену прилику да помажеш ускрснулим особама да стекну „знање о Богу“ (Пословице 2:1-6). И данас нам велико задовољство причињава када видимо како људи стичу знање о Јехови Богу и поступају у складу с тим! Али замисли само како ћеш бити радостан када у то будуће време Јехова благослови твој труд да поучиш људе који су живели у давној прошлости и када се они одазову са цењењем!

23. Шта треба да будемо одлучни да радимо?

23 Због несавршенства, не можемо ни набројати ни проценити све благослове које имамо као Јеховин народ (Псалам 40:5). Нарочито смо захвални Богу за све што нам пружа у духовном погледу (Исаија 48:17, 18). Без обзира на наше околности, наставимо да служимо Јехови целим срцем док чекамо његов велики дан.

Како би одговорио?

• Шта је „Јеховин дан“?

• Како можеш бити спреман за Јеховин дан?

• Пошто је Божји велики дан веома близу, шта би можда требало да мењамо?

• Шта је то што радосно ишчекујеш када Јеховин дан прође?

[Питања за разматрање]

[Слика на 12. страни]

Исус је био спреман за кушње

[Слика на 15. страни]

Какву ћемо само јединствену прилику имати када будемо помагали ускрснулима да упознају Јехову!