Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ниједно оружје начињено против тебе неће бити успешно

Ниједно оружје начињено против тебе неће бити успешно

Ниједно оружје начињено против тебе неће бити успешно

„Никакво оружје... начињено против тебе неће бити успешно“ (ИСАИЈА 54:17)

1, 2. Како искуства Јеховиних сведока из Албаније доказују поузданост обећања записаног у Исаији 54:17?

 У ЈЕДНОЈ малој планинској земљи у југоисточној Европи, током друге половине 20. века деловала је неустрашива група хришћана. Комунистичке власти су снажно настојале да је уклоне. Ипак, у томе им није помогло ни мучење, ни радни логори ни медијска пропаганда. О којој групи се ради? О Јеховиним сведоцима у Албанији. Иако је било веома тешко одржавати састанке и проповедати, њихова истрајност током деценија узвисила је хришћанску веру и прославила Јеховино име. Приликом прошлогодишњег посвећења нове подружнице, један дугогодишњи верни Сведок је рекао: „Јехова побеђује, а Сатана губи, колико год се трудио!“

2 Све ово је јасан доказ да је поуздано обећање које је Бог дао свом народу у Исаији 54:17. Оно гласи: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно, и сваки језик који се на суду подигне на тебе прогласићеш злим.“ Историја потврђује да ништа што Сатанин свет може да уради неће моћи да спречи предане слуге Јехове Бога да врше његову вољу.

Сатанина неуспешна настојања

3, 4. (а) Шта све спада у Сатанино оружје? (б) Како се показало да је Ђаволово оружје неуспешно?

3 У оружје које се користи против правих Божјих слугу спадају забране, напади руље, затвори и „неприлике“ изазване законским путем (Псалам 94:20). Заиста, у неким земљама беспрекорност правих хришћана искушава се чак и сада, док разматрамо овај чланак (Откривење 2:10).

4 Примера ради, једна подружница Јеховиних сведока извештава да је током само једне године било 32 случаја да су Божје слуге биле физички нападнуте док су учествовале у служби проповедања. Поред тога, пријављено је 59 случајева да је полиција притворила Сведоке који су јавно проповедали, и то без обзира на њихове године и пол. Некима су узели отиске прстију, фотографисали их и затворили као криминалце. Другима је запрећено да ће им бити нанесене телесне повреде. У једној другој земљи, до сада је регистровано 1 100 случајева да су Јеховини сведоци ухапшени, новчано кажњени или претучени. Више од 200 тих инцидената догодило се на дан када су се Сведоци сакупили да би обележили Исусову смрт! Па ипак, Јехова је светим духом помогао свом народу да опстане упркос изузетним тешкоћама, како у тим земљама тако и на другим подручјима (Захарија 4:6). Жестоки гнев непријатеља неће ућуткати оне који хвале Јехову. Да, уверени смо да ниједно оружје не може спречити остварење Божје намере.

Лажни језици проглашени злим

5. Који су се лажни језици подигли на Јеховине слуге у првом веку?

5 Исаија је пророковао да ће Божји народ прогласити злим сваки језик који се подигне на њега. У првом веку, хришћани су често погрешно представљани као злочинци. Речи записане у Делима апостолским 16:20, 21 пример су такве оптужбе. Тамо стоји: „Ови људи уносе велики немир у наш град... и шире обичаје које не смемо прихватити нити их се држати, јер смо римски грађани.“ У другој прилици, верски противници су покушали да наведу градске власти да зауставе Христове следбенике, тврдећи: „Ови људи који су побунили цео свет дошли су и овамо... и они раде против царевих одредби“ (Дела апостолска 17:6, 7). Апостол Павле је био назван ’кугом‘ и вођом секте која је наводно изазивала побуне „по целом свету“ (Дела апостолска 24:2-5).

6, 7. Који је један начин на који прави хришћани проглашавају злим вербалне нападе којима су изложени?

6 У складу с тим, не изненађује нас што и данас праве хришћане злонамерно погрешно представљају и клевећу, и што се о њима шире лажи. На који начин ми проглашавамо злим такве вербалне нападе? (Исаија 54:17).

7 Такве оптужбе и пропаганду често неутралишемо узорним животом који водимо као Јеховини сведоци (1. Петрова 2:12). Када хришћани покажу да су грађани који слушају закон и морални људи који су искрено заинтересовани за добробит својих ближњих, јасно се види да се ради о лажним оптужбама. Наше примерно понашање сведочи са̂мо за себе. Када они који нас посматрају запажају да истрајавамо у чињењу добрих дела, често су подстакнути да славе нашег небеског Оца и признају да као његове слуге водимо квалитетнији живот (Исаија 60:14; Матеј 5:14-16).

8. (а) Шта понекад може бити неопходно како бисмо одбранили свој став који је утемељен на Библији? (б) Опонашајући Христа, како језик противника проглашавамо злим?

8 Осим нашег хришћанског понашања, понекад је можда потребно да неустрашиво одбранимо свој став који је утемељен на Библији. Између осталог, то чинимо тако што се обраћамо властима и судовима за заштиту (Јестира 8:3; Дела апостолска 22:25-29; 25:10-12). Када је Исус био на земљи, понекад је отворено расправљао са онима који су га критиковали, оповргавајући њихове лажне оптужбе (Матеј 12:34-37; 15:1-11). Опонашајући Исуса, ми радо користимо прилику да другима објаснимо своја искрена уверења (1. Петрова 3:15). Никада немојмо дозволити да нас исмевање у школи, на послу или ругање рођака који не деле наша веровања спречи да објављујемо истину из Божје Речи (2. Петрова 3:3, 4).

Јерусалим — „тежак камен“

9. На који се Јерусалим односи „тежак камен“ у Захарији 12:3 и ко га представља на земљи?

9 Захаријино пророчанство открива разлог због ког се народи противе правим хришћанима. Запази шта стоји у Захарији 12:3: „Тог дана учинићу да Јерусалим буде тежак камен свим народима.“ На који се Јерусалим односи ово пророчанство? Захаријино пророчанство о Јерусалиму односи се на ’небески Јерусалим‘, небеско Краљевство у које су позвани помазани хришћани (Јеврејима 12:22). Мали остатак тих сунаследника Месијанског Краљевства још увек се налази на земљи. Заједно са својим сарадницима, ’другим овцама‘, они подстичу људе да се определе за Божје Краљевство док још има времена (Јован 10:16; Откривење 11:15). Како народи реагују на тај позив? Какву подршку Јехова пружа правим хришћанима данас? Хајде да пронађемо одговоре на та питања док настављамо разматрање 12. поглавља Захарије. Захваљујући томе, можемо развити уверење да ’ниједно оружје неће бити успешно‘ против Божјих помазаника и њихових преданих сарадника.

10. (а) Зашто је Божји народ на мети напада? (б) Како пролазе они који покушавају да склоне „тежак камен“?

10 Захарија 12:3 показује да народи задобијају „тешке ране“. Како се то дешава? Бог је објавио да се мора проповедати добра вест о Краљевству. Јеховини сведоци озбиљно гледају на одговорност да проповедају. Међутим, објављивање Краљевства као једине наде за човечанство постало је „тежак камен“ народима. Они покушавају да га склоне у страну тако што ометају оне који проповедају Краљевство. Чинећи то, ти народи задобијају „тешке ране“, мноштво посекотина. Чак и њихов углед бива нарушен док трпе понижавајућ пораз. Они не могу ућуткати праве Божје слуге које веома цене част да објављују „вечну добру вест“ о Божјем Месијанском Краљевству пре краја овог поретка (Откривење 14:6). Видевши насилно поступање према Јеховиним слугама, затворски чувар из једне афричке земље је рекао: ’Узалуд прогоните ове људе. Они никада неће одустати. Уместо тога, њих има све више.‘

11. Како је Бог испунио своје обећање забележено у Захарији 12:4?

11 Прочитај Захарију 12:4. Јехова обећава да ће, фигуративно говорећи, ослепети и ’ударити сметеношћу‘ оне који се боре против храбрих објавитеља Краљевства. Од држи своју реч. Примера ради, у једној земљи где је активност Јеховиних сведока била забрањена, противници нису могли да спрече да Божји народ добија духовну храну. У једним новинама је чак било речено да Јеховини сведоци користе балоне како би библијску литературу уносили у земљу! Бог је испунио следеће обећање које је дао својим верним слугама: „Отворићу своје очи, и народима ћу све коње слепилом ударити.“ Избезумљени од гнева, непријатељи Краљевства су сметени. С друге стране, ми смо уверени да ће Јехова сачувати свој народ као групу и бринути за његову добробит (2. Краљевима 6:15-19).

12. (а) У ком смислу је Исус запалио ватру када је био на земљи? (б) Како је помазани остатак запалио ватру у фигуративном смислу и какав је био исход?

12 Прочитај Захарију 12:5, 6. Израз „Јудини кнезови“ односи се на надгледнике у Божјем народу. Јехова им пружа ватрени дух како би бринули о свему што је повезано с Краљевством овде на земљи. Једном приликом, Исус је рекао својим ученицима: „Дошао сам да запалим ватру на земљи“ (Лука 12:49). И заиста, он је запалио ватру. Ревно проповедајући, Исус је највећи нагласак ставио на Божје Краљевство. То је изазвало жучне расправе у целом јудејском народу (Матеј 4:17, 25; 10:5-7, 17-20). Слично томе, попут ’жеравника међу дрвећем и запаљене бакље међу сноповима тек пожњевеног жита‘, Христови следбеници у наше време пале ватру у фигуративном смислу. Године 1917, у књизи Свршена тајна a потпуно је разоткривено лицемерје хришћанског света. То је изазвало бурну реакцију свештенства. Недавно је Вест Краљевства бр. 37, под насловом „Близу је крај кривој религији!“, навела многе људе да заузму став или за Божје Краљевство или против њега.

’Јудини шатори‘ спасени

13. На шта указује израз ’Јудини шатори‘ и зашто Јехова спасава прво њих?

13 Прочитај Захарију 12:7, 8. У древном Израелу, шатори су представљали сасвим уобичајен призор. Понекад су их користили пастири и земљорадници. Уколико би неки непријатељски народ напао Јерусалим, ти људи би први били на удару и најпре би њима била потребна заштита. Израз ’Јудини шатори‘ указује на то да се помазани остатак у наше време налази на брисаном простору, другим речима, да није заштићен зидинама неког утврђеног града. У том положају, они неустрашиво подупиру Месијанско Краљевство. Јехова над војскама ће „прво спасти Јудине шаторе“ зато што су они директна мета Сатаниног напада.

14. Како Јехова штити оне који бораве у ’Јудиним шаторима‘ и како их чува да не посрну?

14 Заиста, историја показује да Јехова штити те помазане изасланике Краљевства који бораве у ’шаторима‘ на отвореном простору. b Он их чува да не ’посрну‘ тако што им улива снагу и храброст, баш као што је то учинио у случају Давида, краља и ратника.

15. Зашто ће Јехова ’истребити све народе‘ и када ће то учинити?

15 Прочитај Захарију 12:9. Зашто ће Јехова ’истребити све народе‘? Зато што се упорно противе Месијанском Краљевству. Они су осуђени зато што нападају и прогоне Божји народ. Ускоро ће Сатанини заступници на земљи извршити коначан напад на праве Божје слуге, што ће довести до настанка једне посебне светске ситуације која се у Библији назива Хар-Магедон (Откривење 16:13-16). Реагујући на тај напад, Врховни Судија ће заштитити своје слуге и посветити своје име међу народима (Језекиљ 38:14-18, 22, 23).

16, 17. (а) Шта је „наследство Јеховиних слугу“? (б) Шта доказује наша истрајност упркос Сатаниним нападима?

16 Сатана не располаже ниједним оружјем које може ослабити веру или угушити ревност Божјег народа било где у свету. Уверење да Јехова има моћ да нас спасе пружа нам духовни мир, који представља „наследство Јеховиних слугу“ (Исаија 54:17). Нико нам не може силом одузети мир и спречити наш духовни напредак (Псалам 118:6). Сатана ће наставити да распирује противљење и да нам ствара невоље. Наша верност и истрајност упркос тешкоћама пружа доказ да Божји дух почива на нама (1. Петрова 4:14). Добра вест о Јеховином успостављеном Краљевству објављује се широм света. Божји народ је изложен налетима противљења који су попут ’камења из праћке‘ или неког другог оружја за застрашивање. Ипак, захваљујући Јеховиној снази његове слуге одбијају такво камење, неутралишући његову убојитост (Захарија 9:15). Помазани остатак и њихови верни сарадници неће бити заустављени!

17 Ми жељно ишчекујемо потпуно избављење од Ђаволових напада. Какву нам само утеху пружа гаранција да ’никакво оружје начињено против нас неће бити успешно‘ и да ћемо ’сваки језик који се на суду подигне на нас прогласити злим‘!

[Фусноте]

a Издали Јеховини сведоци али се више не штампа.

b За више детаља, видети књигу Jehovah’s Witnesses — Proclaimers of God’s Kingdom, стране 675-676; издали Јеховини сведоци.

Како би одговорио?

• Шта показује да је Сатанино оружје неуспешно?

• Како је небески Јерусалим постао „тежак камен“?

• Како Јехова спасава ’Јудине шаторе‘?

• Док се Армагедон приближава, у шта си уверен?

[Питања за разматрање]

[Слике на 21. страни]

Јеховин народ у Албанији остао је веран упркос Сатаниним нападима

[Слика на 23. страни]

Исус је оповргао лажне оптужбе

[Слике на 24. страни]

Ниједно оружје начињено против оних који објављују добру вест неће бити успешно