Пређи на садржај

Пређи на садржај

Самилост у окрутном свету

Самилост у окрутном свету

Самилост у окрутном свету

ЈЕДАН човек из Бурундија озбиљно се разболео од маларије. Морао је хитно бити пребачен у болницу. Али како? Нико није могао да га превезе аутом. Двојица његових блиских пријатеља притекла су му у помоћ. Ставили су га на бицикл и гурали га пет мучних сати преко планинског терена. Затим су аутобусом наставили пут до најближе болнице. Неколико дана касније, осећао се много боље.

На другој страни света, одмах након урагана Катрина који је 2005. разорио подручје Мексичког залива у Сједињеним Државама, група добровољаца случајно је пронашла остатке куће испод оборених стабала. Добровољци, који чак нису ни познавали власнике куће, провели су цео дан уклањајући рушевине и секући оборена стабла моторном тестером. „Нема речи којима бих [овим људима] изразила захвалност“, рекла је власница куће.

Насупрот томе, често слушамо запањујуће извештаје о свирепим и бруталним делима. Такви извештаји знају да засене свакодневне милосрдне и љубазне поступке. Међутим, то не мења чињеницу да људи посвуда чезну за љубављу, нежношћу и саосећањем. Људи жуде за милосрђем! Таква осећања нарочито долазе до изражаја у време Божића, када многи говоре или певају о ’миру и доброј вољи међу људима‘ (Лука 2:14Бакотић).

Није лако бити самилостан у свету који је пре свега хладан и негостољубив. Већина људи сматра да окрутност и безосећајност крче пут до успеха и славе. Изгледа да многи следе уверење да је боље бити окрутан него милосрдан. Похлепа и егоизам лако могу угушити самилост.

Због тога многи своје интересе стављају на прво место, чак на рачун осећања и потреба других. Спортисти и хероји из света забаве често се представљају као „прави мушкарци“ (мачо мушкарци) који не показују нежност. Неке политичке вође слично поступају.

Зато је добро да се питамо: Зашто треба да будемо саосећајни? Да ли је самилост покретачка снага ка добру? Шта нам може помоћи да показујемо самилост? Ова питања ће се осмотрити у наредном чланку.

[Оквир на 3. страни]

•Да ли је показивање самилости знак слабости?

•Да ли самилост има позитиван утицај?

•На које практичне начине можемо показати саосећајност?