Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Стојте чврсто и гледајте спасење које Јехова доноси‘

’Стојте чврсто и гледајте спасење које Јехова доноси‘

’Стојте чврсто и гледајте спасење које Јехова доноси‘

„Јехова је на мојој страни, нећу се бојати. Шта ми може човек земаљски?“ (ПСАЛАМ 118:6)

1. С којим ће се пресудним догађајима човечанство ускоро суочити?

 ЧОВЕЧАНСТВО ће се ускоро суочити с догађајима какви се никада раније нису одиграли. Када је то предсказао за наше време, Исус је упозорио своје следбенике: „[Биће] велика невоља какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити. И кад се не би скратили ти дани, нико се не би спасао. Али због изабраних скратиће се ти дани“ (Матеј 24:21, 22).

2. Из ког разлога анђели задржавају почетак велике невоље?

2 Иако то људи не могу видети, анђели сада задржавају почетак те велике невоље. У откривењу које је добио од Исуса, апостол Јован је имао јединствену могућност да види због чега анђели то чине. Тај остарели апостол наводи следећи разлог: „Видео сам четири анђела како стоје на четири угла земље, чврсто држећи четири земаљска ветра... И видео сам једног другог анђела како узлази са истока и има печат живог Бога. И повикао је на сав глас четворици анђела... ’Немојте наудити ни земљи ни мору ни дрвећу, док печатом не обележимо чела робовима нашег Бога!‘“ (Откривење 7:1-3).

3. Шта ће се прво одиграти у великој невољи?

3 Завршно печаћење помазаних ’робова нашег Бога‘ ускоро ће бити готово. Четири анђела су спремна да ослободе разорне ветрове велике невоље. Када то учине, шта ће се прво одиграти? Један анђео одговара на то питање: „У трену [ће] бити збачен Вавилон, велики град, и више га никада неће бити“ (Откривење 18:21). Како ће се само анђели на небу радовати када се то деси, када светско царство криве религије буде уништено! (Откривење 19:1, 2).

4. Који ће се догађаји одиграти у будућности?

4 Сви народи на земљи биће уједињени против Јеховиног народа. Да ли ће они успети да униште верне хришћане? Може изгледати као да хоће. Али, гле! Небеске војске које следе Христа Исуса побринуће се да те непријатељске снаге буду уништене (Откривење 19:19-21). На крају ће Ђаво и његови анђели бити бачени у бездан, што указује на њихову неактивност. Више неће моћи да заводе људе зато што ће бити свезани хиљаду година. Какво ће то бити олакшање за велико мноштво преживелих! (Откривење 7:9, 10, 14; 20:1-3).

5. Коју ће радост доживети они који остану верни Јехови?

5 Ускоро ћемо видети те изванредне и застрашујуће догађаје. Сви су они повезани с потврђивањем Јеховиног права да влада. И размисли о следећем: Ако останемо верни Јехови и подржимо га као Врховног Владара, имаћемо удела у посвећивању његовог имена и испуњењу његове намере. То ће нам донети неизмерну радост!

6. С обзиром на догађаје који нам предстоје, шта ћемо размотрити?

6 Да ли смо спремни за те значајне догађаје? Имамо ли веру у Јеховину моћ да нас спасе? Јесмо ли уверени да ће нам помоћи у правом тренутку и на најбољи начин? Када размишљамо о тим питањима, можемо се присетити онога што је апостол Павле написао сухришћанима у Риму: „Све што је некада написано, написано је нама за поуку, да својом истрајношћу и утехом из Писама имамо наду“ (Римљанима 15:4). Међу оним што је написано нама за поуку, што нам пружа утеху и наду, налази се и извештај о томе како је Јехова избавио Израелце из окова ропства у Египту. Темељно разматрање тих узбудљивих догађаја који су уследили када је Јехова започео акцију спасавања Израелаца треба да нам улије храброст док ишчекујемо велику невољу која се брзо приближава.

Јехова избавља свој народ

7. До које напете ситуације долази у Египту 1513. пре н. е.?

7 Година је 1513. пре н. е. Јехова је већ девет пута казнио Египћане. Након девете невоље, фараон одлучује да отера Мојсија и каже му: „Одлази од мене! Пази да ми више не долазиш на очи, јер оног дана кад ми дођеш на очи, умрећеш.“ Мојсије на то одговара: „Како си рекао, тако ће бити. Више ти нећу доћи на очи“ (Излазак 10:28, 29).

8. Које су смернице Израелци добили да би сачували свој живот и какав је био исход?

8 Јехова сада открива Мојсију да ће фараону и Египћанима задати још један, коначан ударац. Дана 14. авива (нисана), умреће првенци свих Египћана и свих њихових животиња. Али, израелске породице ће бити поштеђене ако тесно следе смернице које је Бог пружио Мојсију. Оне треба да с мало јагњеће крви попрскају оба довратка и надвратак улазних врата своје куће и да остану у њој. Шта се догађа те ноћи? Мојсије прича: „У поноћ је Јехова побио све првенце у египатској земљи.“ Фараон реагује истог момента. Позива Мојсија и Арона и каже им: „Устајте, одлазите од мог народа... Идите, служите Јехови као што сте тражили.“ Израелци одлазе, вероватно више од три милиона њих, заједно с неодређеним бројем ’многих других‘ неизраелаца (Излазак 12:1-7, 29, 31, 37, 38).

9. Којим путем Бог изводи Израелце из Египта и зашто?

9 Најкраћи пут којим Израелци могу да крену налази се дуж обале Средоземног мора и пролази кроз филистејску земљу. Али то је непријатељска територија. Да би свој народ поштедео ратовања, Јехова га води кроз пустињу ка Црвеном мору. Иако се ради о неколико милиона људи, то ни у ком случају није хаотична маса. Библија каже: „Израелови синови су изашли из египатске земље у бојним редовима“ (Излазак 13:17, 18).

’Гледајте спасење које Јехова доноси‘

10. Зашто Бог каже Израелцима да се улогоре пред Пи-Аиротом?

10 Међутим, ускоро долази до неочекиваног развоја догађаја. Јехова каже Мојсију: „Кажи Израеловим синовима да се врате и улогоре пред Пи-Аиротом, између Мигдола и мора, према Вел-Сефону.“ Следећи дате смернице, то велико мноштво се нашло између планина с једне и рукавца Црвеног мора с друге стране (Излазак 14:1-4). Изгледа да нема излаза. Међутим, Јехова зна шта ради. Он каже Мојсију: „Ја ћу допустити да фараону отврдне срце, тако да ће поћи у потеру за њима. А ја ћу се прославити на фараону и на свој његовој војсци. Тако ће Египћани знати да сам ја Јехова“ (Излазак 14:1-4).

11. (а) Који потез повлачи фараон и како на то реагују Израелци? (б) Како Мојсије одговара на јадиковање Израелаца?

11 Ношен мишљу да је погрешио што је Израелцима дозволио да напусте Египат, фараон креће у жестоку потеру за њима са 600 одабраних бојних кола. Призор египатске војске која се приближава Израелцима улива страх у кости и они вапе ка Мојсију: „Зар није било гробова у Египту, него си нас довео овамо да помремо у пустињи?“ Сигуран у спасење од Јехове, Мојсије одговара: „Не бојте се. Стојте чврсто и гледајте спасење које ће вам Јехова данас донети... Јехова ће се борити за вас, а ви ћете мирно стајати“ (Излазак 14:5-14).

12. Како Јехова прискаче у помоћ свом народу?

12 У складу с Мојсијевим речима да ће се Јехова борити за Израелце, на сцену ступају анђеоске снаге. Јеховин анђео на чудесан начин поставља иза Израелаца стуб од облака којим их Јехова води. На страни која је окренута ка Египћанима тај облак је мрачан, док Израелцима он пружа светло (Излазак 13:21, 22; 14:19, 20). Слушајући Божју заповест, Мојсије сада пружа руку. У извештају се даље каже: „Јехова је јаким источним ветром, који је дувао целу ноћ, потискивао море... На крају су Израелови синови кренули посред мора по сувом, док су им воде стајале као зид с десне и леве стране.“ Египћани поново крећу у потеру, али Јехова штити свој народ. Он ствара пометњу у египатској војсци, а затим каже Мојсију: „Испружи руку над морем да се воде врате на Египћане, на њихова бојна кола и на њихове коњанике.“ Пораз фараонове војске је толико тежак да ниједан једини војник не успева да извуче живу главу! (Излазак 14:21-28; Псалам 136:15).

Шта учимо из избављења Израелаца

13. Како су Израелови синови реаговали када су били избављени?

13 Како је ово чудесно избављење утицало на преживеле? Мојсије и Израелци спонтано почињу песму хвале Јехови! Они певају: „Запеваћу Јехови, јер се силно прославио... Јехова ће краљевати довека, у сву вечност“ (Излазак 15:1, 18). Да, прво су желели да прославе Бога. У тој ситуацији, Јехова је показао да је Врховни Владар.

14. (а) Шта можемо научити о Јехови из искуства Израелаца? (б) Како гласи годишњи стих за 2008?

14 Какву нам поуку, утеху и наду пружају ови узбудљиви догађаји? Можемо бити сигурни да је Јехова спреман за било какву кушњу с којом се његов народ мора суочити. Он може решити било који проблем на који његов народ наиђе. Црвено море није представљало никакву препреку за Израелце када је Јехова покренуо снажан источни ветар. Осим тога, он је проузроковао да то море постане гробница за фараонову војску. Размишљајући о томе, можемо поновити речи псалмисте, који је рекао: „Јехова је на мојој страни, нећу се бојати. Шта ми може човек земаљски?“ (Псалам 118:6). Утеху нам могу пружити и Павлове речи у Римљанима 8:31: „Ако је Бог за нас, ко ће бити против нас?“ Какву нам само сигурност пружају ове надахнуте речи! Оне умирују било које страхове и сумње који нас можда муче и уједно нам уливају наду. Зато је сасвим одговарајуће да годишњи стих за 2008. гласи: ’Стојте чврсто и гледајте спасење које ће вам Јехова донети‘! (Излазак 14:13).

15. Колико је послушност била важна приликом избављења Израелаца из Египта и колико је она важна данас?

15 Чему нас још може поучити излазак Израелаца из Египта? Томе да морамо слушати Јехову без обзира на то шта он очекује од нас. Израелци су се савесно и темељно припремили за Пасху. Послушно су остали у својим кућама у ноћи 14. нисана. Када су изашли из Египта, морали су да иду „у бојним редовима“ (Излазак 13:18). Данас је веома важно да следимо вођство које долази посредством ’верног и разборитог роба‘! (Матеј 24:45). Треба веома пажљиво да слушамо Божју реч која нам каже: „Ако бисте скренули надесно или налево, ваше ће уши чути како се за вама говори: ’То је пут, идите њим‘“ (Исаија 30:21). Док се приближавамо избијању велике невоље, врло је вероватно да ћемо добити нека детаљна упутства. Наша безбедност током тог тешког периода зависиће од тога да ли их следимо заједно с другим Јеховиним слугама.

16. Шта можемо научити из начина на који је Бог реаговао када је избавио Израелце?

16 Такође, присети се да је Јехова довео Израелце у положај у ком је изгледало да су ухваћени у замку између планина и Црвеног мора. Изгледало је да то није добар потез. Али, Јехова је све држао под контролом тако да је на крају његово име било прослављено а његов народ спасен. Данас можда не видимо јасно зашто се неке ствари у организацији обављају на одређени начин, али имамо сваки разлог да се поуздамо у вођство које Јехова пружа посредством свог ’верног и разборитог роба‘. Понекад може изгледати да нас наши непријатељи надвладавају. Будући да смо несавршени, можда нећемо бити у стању да имамо потпуни преглед неке ситуације. Па ипак, Јехова може да реагује у правом тренутку, баш као што је то урадио за Израелце (Пословице 3:5).

Уздај се у Јехову

17. Зашто се можемо потпуно поуздати у Божје вођство?

17 Да ли можеш замислити како су се Израелци осећали сигурно када су размишљали о стубу од облака који их је водио дању и стубу од ватре који их је водио ноћу? То је био доказ да им је вођство пружао „анђео истинитог Бога“ (Излазак 13:21, 22; 14:19). Ми данас можемо бити сигурни да је Јехова уз свој народ да га води, штити и избавља. Можемо се поуздати у следеће обећање: „[Јехова] не напушта оне који су му верни. Довека ће они бити сачувани“ (Псалам 37:28). Никада немојмо заборавити да моћни анђели штите Божје данашње слуге. Уз њихову подршку, ми можемо ’стати чврсто и гледати спасење које Јехова доноси‘ (Излазак 14:13).

18. Зашто треба да ’обучемо сву Божју ратну опрему‘?

18 Шта ће нам помоћи да ’стојимо чврсто‘ на путу истине? То што носимо духовну ратну опрему коју је Павле описао у својој посланици Ефешанима. Запази да нас апостол Павле подстиче да ’обучемо сву Божју ратну опрему‘. Да ли носимо све делове те духовне опреме? У наступајућој календарској години, свако од нас треба да се преиспита како би био сигуран да сваки део те опреме стоји чврсто на свом месту. Наш непријатељ, Сатана Ђаво, познаје наше слабости и настоји да нас ухвати неспремне или да нас погоди у слабу тачку. Ми се „боримо“ против злих духовних сила. Ипак, захваљујући снази од Јехове, ми можемо победити! (Ефешанима 6:11-18; Пословице 27:11).

19. Ако истрајемо, какву ћемо јединствену прилику имати?

19 Исус је рекао својим следбеницима: „Својом истрајношћу добићете своје душе“ (Лука 21:19). Будимо међу онима који верно истрајавају у свим кушњама на које наилазе и тако искористимо јединствену прилику да захваљујући Божјој незаслуженој доброти ’стојимо чврсто и гледамо спасење које Јехова доноси‘.

Како би одговорио?

• Који нам узбудљиви догађаји предстоје?

• Како је 1513. пре н. е. Јехова испољио своју моћ да спасе?

• Шта си одлучан да радиш у будућности?

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 20. страни]

Годишњи стих за 2008. гласи: ’Стојте чврсто и гледајте спасење које ће вам Јехова донети‘ (Излазак 14:13)

[Слика на 17. страни]

„Све што је некада написано, написано је нама за поуку“

[Слика на 18. страни]

Због фараонове непопустљивости Египат је претрпео катастрофу

[Слика на 19. страни]

Израелци су преживели када су послушали све што је Јехова заповедио