Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будимо ’вешти у поучавању‘

Будимо ’вешти у поучавању‘

Будимо ’вешти у поучавању‘

„Проповедај реч... укори, прекори, опомени, а при том буди врло стрпљив и вешт у поучавању“ (2. ТИМ. 4:2)

1. Коју је заповест Исус дао својим ученицима и какав им је пример пружио?

 ИАКО је Исус током своје службе на земљи вршио чудесна излечења, он је првенствено био познат као учитељ, а не као исцелитељ или чудотворац (Мар. 12:19; 13:1). Исусу је објављивање добре вести о Краљевству било најважније, као што је и његовим следбеницима данас. Хришћани су добили задатак да наставе дело стварања ученика тако што ће поучавати људе да се држе свега што је Исус заповедио (Мат. 28:19, 20).

2. Шта треба да радимо да бисмо извршили задатак да проповедамо?

2 Да бисмо извршили задатак да стварамо ученике, треба стално да се трудимо да се побољшамо у поучавању. Апостол Павле је у писму свом сараднику Тимотеју нагласио колико је то важно. Рекао му је: „Добро пази како живиш и како поучаваш. Устрај у томе, јер чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тим. 4:16). Поучавање о ком је Павле говорио не односи се на пуко преношење знања. Хришћани који су делотворни у служби допиру до срца људи и мотивишу их да чине промене у животу. То је права вештина. Како онда можемо постати ’вешти у поучавању‘ док другима преносимо добру вест о Божјем Краљевству? (2. Тим. 4:2).

Постати „вешт у поучавању“

3, 4. (а) Како можемо постати ’вешти у поучавању‘? (б) Како нам Теократска школа проповедања помаже да постанемо делотворни учитељи?

3 Према једном речнику, вештина се стиче „проучавањем, практичном применом и посматрањем“. Треба да обратимо пажњу на сва та три начина како бисмо постали делотворни учитељи Божје Речи. Тачно разумевање неке теме можемо стећи једино ако је под молитвом пажљиво проучавамо. (Прочитати Псалам 119:27, 34.) Посматрајући објавитеље који су добри учитељи можемо запажати које методе користе и затим покушати да их и сами користимо. А ако се редовно трудимо да примењујемо оно што учимо, то ће нам помоћи да побољшамо своје способности (Лука 6:40; 1. Тим. 4:13-15).

4 Јехова је наш Величанствени Учитељ. Преко видљивог дела своје организације, он својим слугама на земљи пружа вођство у томе како да испуне задатак да проповедају (Иса. 30:20, 21). С том сврхом, у свим скупштинама се сваке седмице одржава Теократска школа проповедања, осмишљена тако да помогне учесницима да постану делотворни објавитељи Божјег Краљевства. Главни уџбеник у овој школи јесте Библија. Јеховина надахнута Реч нам говори чему треба да поучавамо друге. Осим тога, она указује на делотворне и прикладне методе поучавања. Теократска школа проповедања нас редовно подсећа на то да ћемо постати вештији учитељи ако своје поучавање заснивамо на Божјој Речи, ако делотворно користимо питања, поучавамо с једноставношћу и показујемо искрено занимање за друге. Хајде да осмотримо сваку од тих ствари једну по једну. Затим ћемо размотрити како можемо допрети до срца оних које поучавамо.

Поучавање које се заснива на Божјој Речи

5. На чему треба да заснивамо своје поучавање и зашто?

5 Исус, највећи учитељ који је живео на земљи, заснивао је своје поучавање на Светом писму (Мат. 21:13; Јов. 6:45; 8:17). Није говорио у своје име, већ у име онога који га је послао (Јов. 7:16-18). То је пример који ми следимо. Зато у служби од куће до куће и док проучавамо Библију с другима треба увек да се позивамо на Божју Реч као ауторитет (2. Тим. 3:16, 17). Не постоји ништа што бисмо ми могли рећи, ма колико то мудро било, а да има такву снагу и утицај као оно што стоји у надахнутом Светом писму. Оно има ауторитет. Шта год да покушавамо да објаснимо особи с којом проучавамо, најбољи начин је да она сама прочита шта Свето писмо каже о томе. (Прочитати Јеврејима 4:12.)

6. Како се учитељ може побринути да ученик разуме материјал који се разматра?

6 То не значи да као учитељи не треба да се припремамо за библијски студиј. Напротив, треба пажљиво да размислимо и да одлучимо које ћемо од наведених стихова из Библије током проучавања прочитати ми или особа коју поучавамо. Уопштено говорећи, добро је да прочитамо стихове који представљају темељ за наша веровања. Такође је важно да помогнемо ученику да разуме сваки стих који прочита (1. Кор. 14:8, 9).

Користимо делотворна питања

7. Зашто је употреба питања добра метода поучавања?

7 Вешта употреба питања подстиче на размишљање и помаже учитељу да допре до срца ученика. Зато уместо да објашњаваш стихове особи, замоли је да их она објасни теби. Понекад је потребно неко додатно питање или чак низ питања како би ученик дошао до исправног закључка. Када на тај начин укључиш особу у процес учења, ти јој у ствари помажеш не само да увиди разлоге који стоје иза неког закључка већ и да то постане њено лично уверење (Мат. 17:24-26; Лука 10:36, 37).

8. Како можемо сазнати шта је особи у срцу?

8 У нашим публикацијама за проучавање користи се управо метода питања и одговора. Вероватно ће већина људи с којима проучавамо Библију брзо моћи да у одломку пронађе одговоре на штампана питања. Па ипак, мудар учитељ неће бити задовољан само тачним одговором. На пример, можда ће особа моћи тачно да објасни шта Библија каже о блуду (1. Кор. 6:18). Међутим, тактичним питањима о гледишту може се сазнати шта особа заиста мисли о ономе што учи. Учитељ би могао питати: „Зашто Библија осуђује полне односе ван брака? Шта мислите о том ограничењу? Да ли по вашем мишљењу имамо неке користи ако живимо по Божјим моралним мерилима?“ Одговори на та питања могу открити шта је заиста особи у срцу. (Прочитати Матеја 16:13-17.)

Нека буде једноставно

9. Шта треба да имамо на уму док преносимо информације из Светог писма?

9 Већина учења из Божје Речи сама по себи је релативно једноставна. Међутим, могуће је да су људи с којима проучавамо Библију збуњени наукама криве религије. Наша улога као учитеља јесте да им помогнемо да Библија за њих постане лако разумљива. Делотворан учитељ преноси тачне информације на једноставан и јасан начин. Ако се држимо тога, нећемо учинити да истина делује компликовано. Избегавајмо непотребне детаље. Није потребно да стих који смо прочитали прокоментаришемо из сваког могућег угла. Једноставно се усредсредимо на то да разјаснимо тачку која се осматра. Како ученик напредује, постепено ће разумевати и дубље ствари из Библије (Јевр. 5:13, 14).

10. Шта утиче на то колико ће се материјала обрадити?

10 Колико материјала треба обрадити? И у томе је потребна разборитост. Премда то зависи од способности и околности како ученика тако и учитеља, увек треба да имамо на уму да је наш циљ да помогнемо ученику да изгради чврсту веру. Зато ћемо одвојити довољно времена да он прочита, разуме и прихвати учења из Божје Речи. Нећемо осматрати више материјала него што он може да усвоји. Истовремено ћемо пазити да студиј иде напред. Када ученик схвати суштину, можемо ићи даље (Кол. 2:6, 7).

11. Шта од апостола Павла можемо научити о поучавању?

11 Апостол Павле се трудио да добру вест новим ученицима пренесе на једноставан начин. Иако је био високообразован, избегавао је коришћење звучних и тешко разумљивих речи. (Прочитати 1. Коринћанима 2:1, 2.) Једноставност библијских учења привлачи искрене људе и годи њиховом срцу. Човек не мора да буде интелектуалац да би разумео истину из Библије (Мат. 11:25; Дела 4:13; 1. Кор. 1:26, 27).

Помозимо људима да цене оно што уче

12, 13. Шта може мотивисати особу да поступа по ономе што учи? Наведи пример.

12 Да бисмо били делотворни учитељи, треба да допремо до срца ученика. Ученик мора да разуме како се оно што учи односи на њега лично, како му то користи и како ће се његов живот побољшати уколико буде применио савет из Светог писма (Иса. 48:17, 18).

13 На пример, можда осматрамо Јеврејима 10:24, 25, стихове који нас подстичу да се састајемо са сухришћанима ради охрабрења на темељу Писма и дружења. Ако особа с којом проучавамо још увек не долази на скупштинске састанке, можда ћемо јој укратко описати како они изгледају и шта се осматра на њима. Можемо поменути да су скупштински састанци део обожавања Бога и рећи како нама лично користе. Затим је можемо позвати на састанак. Оно што треба да је мотивише да послуша заповест из Светог писма јесте жеља да буде послушна Јехови а не жеља да угоди особи која је поучава (Гал. 6:4, 5).

14, 15. (а) Шта особа која проучава Библију може сазнати о Јехови? (б) Како упознавање Божје личности може користити особи?

14 Најважнија корист коју ученик има из тога што проучава и примењује Библију јесте то што ће упознати и заволети Јехову као особу (Иса. 42:8). Он је Отац пун љубави, Створитељ и Владар читавог свемира, који такође открива своју личност и способности онима који га воле и служе му. (Прочитати Излазак 34:6, 7.) Пре него што је Мојсије извео израелски народ из ропства у Египту, Јехова је на себе указао изразом: „Постаћу што год желим да постанем“ (Изл. 3:13-15). Тиме је указао на то да ће постати све што је потребно да би испунио своје намере у вези са својим изабраним народом. Тако су Израелци упознали Јехову у улози Спаситеља, Ратника, Бога који брине о њиховим потребама и испуњава своја обећања, као и у другим својствима (Изл. 15:2, 3; 16:2-5; Ис. Нав. 23:14).

15 Можда особе с којима проучавамо неће у свом животу осетити Јеховину помоћ на тако упечатљив начин као Мојсије. Међутим, док расту у вери и све више цене оно што уче и док почињу то да примењују, сигурно ће увидети потребу да се ослањају на Јехову за храброст, мудрост и вођство. Док то чине, и они ће упознати Јехову у улози мудрог и поузданог Саветника, Заштитника и Бога који великодушно брине о свим њиховим потребама (Пс. 55:22; 63:7; Посл. 3:5, 6).

Показујмо искрено занимање

16. Зашто природна способност није најважнија да бисмо били делотворни учитељи?

16 Ако сматраш да као учитељ ниси способан онолико колико би то желео, немој се обесхрабрити. Јехова и Исус надгледају стварање ученика које се данас врши широм света (Дела 1:7, 8; Откр. 14:6). Они могу благословити наш труд тако да наше речи позитивно утичу на особу са исправним ставом срца (Јов. 6:44). Учитељева искрена љубав према ученику може више него надокнадити недостатак природне способности. Апостол Павле је разумео колико је важно имати љубав према особама које поучавамо. (Прочитати 1. Солуњанима 2:7, 8.)

17. Како можемо показати искрено занимање за сваку особу која проучава Библију?

17 У складу с тим, искрено занимање за сваку особу с којом проучавамо Библију можемо показати тако што ћемо одвојити време да је упознамо. Док с њом разматрамо начела из Светог писма, вероватно ћемо се упознати с њеним околностима. Можда ћемо сазнати да на неким подручјима живота већ живи у складу с неким стварима које је научила из Библије. На другим подручјима су можда још увек потребне промене. Помажући ученицима да увиде како се информације које сазнају током проучавања Библије односе на њих лично, можемо им с љубављу помоћи да постану прави Христови ученици.

18. Зашто је важно молити се са учеником и молити се за њега?

18 Што је најважније, треба да се молимо са учеником и да се молимо за њега. Њему треба да буде јасно да је наш циљ да му помогнемо да боље упозна свог Створитеља, да му се приближи и да прихвати Његово вођство. (Прочитати Псалам 25:4, 5.) Када се молимо да Јехова благослови његов труд да примени оно што учи, то му може помоћи да види колико је важно да ’извршава реч‘ (Јак. 1:22). Док ученик слуша наше искрене молитве, и он ће научити како да се моли. Каква је радост помагати онима који проучавају Библију да изграде свој однос с Јеховом!

19. Шта ће бити осмотрено у наредном чланку?

19 Охрабрујуће је знати да широм света има више од шест и по милиона Сведока који се труде да буду ’вешти у поучавању‘ с циљем да помогну искреним особама да држе све што је Исус заповедио. Шта се постиже нашим проповедањем? Одговор на ово питање биће осмотрен у наредном чланку.

Да ли се сећаш?

• Зашто хришћани треба да се труде да буду ’вешти у поучавању‘?

• Које методе треба да примењујемо да бисмо били делотворнији учитељи?

• Чиме се може надокнадити било који недостатак природне способности?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Да ли учествујеш у Теократској школи проповедања?

[Слика на 10. страни]

Зашто је тако важно да позовемо особу да прочита стих из Библије?

[Слика на 12. страни]

Моли се са особом с којом проучаваш и моли се за њу