Пређи на садржај

Пређи на садржај

Достојни да их Исус води на изворе вода живота

Достојни да их Исус води на изворе вода живота

Достојни да их Исус води на изворе вода живота

’Јагње ће их пасти и водити на изворе вода живота‘ (ОТКР. 7:17)

1. Како су у Божјој Речи означени помазани хришћани и коју им је одговорност Исус поверио?

 У БОЖЈОЈ РЕЧИ су помазани хришћани, којима је поверена брига за Христово имање на земљи, означени као „верни и разборити роб“. Када је Христ 1918. дошао да испита у каквом је стању тај „роб“, то јест помазани хришћани на земљи, затекао их је како верно пружају духовну „храну у право време“. То је обрадовало њиховог Господара, Исуса, и он их је поставио „над свим својим имањем“. (Прочитати Матеја 24:45-47.) На тај начин, пре него што добију своје наследство на небу, ти помазаници служе и другим Јеховиним слугама овде на земљи.

2. Наведи шта спада у Христово имање.

2 Сваки господар има власт над својим имањем, или оним што поседује, и може да га користи како он то жели. Имање Исуса Христа, Јеховиног устоличеног Краља, обухвата све оно што је повезано с Божјим Краљевством, као и поданике тог Краљевства. Дакле, у то имање спада и „велико мноштво“, које је апостол Јован видео у једној визији. Он то велико мноштво описује следећим речима: „Видео сам велико мноштво људи, које нико није могао избројати, из свих народа и племена и народности и језика, како стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у дуге беле хаљине, с палминим гранама у рукама“ (Откр. 7:9).

3, 4. Коју велику част има велико мноштво?

3 Припадници великог мноштва чине групу коју је Исус назвао ’другим овцама‘ (Јов. 10:16). Они гаје наду да ће једног дана живети на земљи претвореној у Рај. Уверени су да ће их Исус ’водити на изворе вода живота‘ и да ће ’Бог обрисати сваку сузу с њихових очију‘. Зато су „опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви“ (Откр. 7:14, 17). Они верују у Исусову жртву и зато с Божјег становишта имају ’беле хаљине‘. Проглашени су праведнима и постали су Божји пријатељи, баш као и Аврахам.

4 Надаље, пошто Бог сматра да су припадници све бројнијег великог мноштва праведни, они се могу надати да ће преживети уништење овог света у великој невољи (Јак. 2:23-26). Они се могу приближити Јехови и као група очекивати предивну могућност да преживе Армагедон (Јак. 4:8; Откр. 7:15). Они нису нека независна група, већ спремно служе под вођством Краља на небу и његове помазане браће на земљи.

5. Како припадници великог мноштва пружају подршку Христовој помазаној браћи?

5 Помазани хришћани су већ наилазили, а и убудуће ће наилазити на жестоко противљење Сатаниног света. Међутим, они могу рачунати на подршку припадника великог мноштва. Помазаних хришћана је све мање, док се велико мноштво годишње увећава за стотине хиљада. Зато помазаници не могу лично надгледати све скупштине широм света, којих сада има око 100 000. Из тог разлога, један вид подршке коју друге овце пружају помазаницима огледа се у квалификованој браћи која припадају великом мноштву и служе као скупштинске старешине. Они помажу у духовном збрињавању милиона хришћана који су поверени ’верном и разборитом робу‘.

6. Како је проречена подршка коју друге овце пружају помазаним хришћанима?

6 Ту спремност коју друге овце показују у подупирању помазаних хришћана прорекао је још пророк Исаија. Он је написао: „Овако каже Јехова: ’Неплаћени египатски радници, етиопски трговци и Савеји, високи људи, сами ће доћи к теби и биће твоји. За тобом ће ићи‘“ (Иса. 45:14). Хришћани који имају наду да ће живети на земљи иду, да тако кажемо, за помазаном класом роба и његовим Водећим телом, следећи њихово вођство. Као ’неплаћени радници‘, друге овце спремно и од срца троше своју снагу и средства у подупирању проповедања које се обавља широм света, а које је Христ поверио својим помазаним следбеницима на земљи (Дела 1:8; Откр. 12:17).

7. За шта се велико мноштво обучава?

7 Док подупиру своју помазану браћу, чланови великог мноштва истовремено примају и обуку која им је потребна да би били темељ новог људског друштва које ће постојати после Армагедона. Тај темељ мора бити чврст и стабилан, а они који га сачињавају спремни и способни да извршавају смернице свог Господара. Сваки хришћанин има могућност да покаже да ли жели да служи Краљу, Христу Исусу. Тиме што је сада веран и одан Богу, он показује да ће прихватати упутства која ће тај Краљ пружати и у новом свету.

Велико мноштво доказује своју веру

8, 9. Како припадници великог мноштва доказују своју веру?

8 Друге овце, сарадници помазаних хришћана, на разне начине доказују своју веру. Као прво, они подупиру помазанике у објављивању добре вести о Божјем Краљевству (Мат. 24:14; 28:19, 20). Као друго, они радо следе вођство које пружа Водеће тело (Јевр. 13:17; прочитати Захарију 8:23).

9 Као треће, припадници великог мноштва подупиру своју помазану браћу тако што живе у складу с Јеховиним праведним начелима. Они се труде да развијају ’љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброту, веру, благост, самосавладавање‘ (Гал. 5:22, 23). Данас није популарно испољавати такве врлине, већ управо супротно, „дела тела“. Али, без обзира на то, припадници великог мноштва одлучно избегавају ’блуд, нечистоћу, бесрамност, идолопоклонство, бављење спиритизмом, непријатељства, свађе, љубомору, изливе гнева, препирке, поделе, секте, зависти, пијанке, разуздане гозбе и томе слично‘ (Гал. 5:19-21).

10. На шта је одлучно велико мноштво?

10 Пошто смо несавршени, прави је изазов показивати хришћанске особине, избегавати дела тела и одупирати се притиску Сатаниног света. Али ми смо одлучни да не допустимо да било какво обесхрабрење услед личних слабости, повремених пропуста или физичких ограничења умањи снагу наше вере и љубави према Јехови. Знамо да ће Јехова учинити оно што је обећао — сачувати велико мноштво кроз велику невољу.

11. Које тактике Сатана користи да би ослабио веру хришћана?

11 Па ипак, ми смо стално на опрезу јер знамо да је наш прави непријатељ Ђаво и да он не одустаје тако лако. (Прочитати 1. Петрову 5:8.) Он покушава да нас преко отпадника и других наведе да помислимо како су наша учења погрешна. Међутим, та тактика обично не успева. Слично је и с прогонством. Иако је прогонство понекад успорило проповедање, ипак је често само ојачало веру оних који су прогоњени. Зато Сатана у све већој мери користи један други метод за који мисли да има више шансе да ослаби нашу веру. У питању је обесхрабрење. Хришћани из првог века су добили следеће упозорење у вези с том опасношћу: „Добро промотрите онога [Христа] који је поднео такво противљење из уста оних који су грешили против себе.“ Зашто? „Да се не уморите и да вам душе не клону“ (Јевр. 12:3).

12. Како савети из Библије могу ојачати оне који су обесхрабрени?

12 Да ли си некада помислио да одустанеш од истине? Да ли понекад на себе гледаш као на промашај? Не допусти Сатани да злоупотреби таква осећања и да престанеш служити Јехови. Дубоко проучавање Библије, жарка молитва, редовно присуствовање састанцима и дружење са суверницима ојачаће те и помоћи ће ти да ’не клонеш у души‘. Јехова је обећао својим слугама да ће им давати снагу и можемо бити сигурни у његово обећање. (Прочитати Исаију 40:30, 31.) Заокупи се хришћанским активностима. Избегавај све оно што те одвлачи од истине и што гута много времена, и концентриши се на помагање другима. Тада ћеш добити снагу да издржиш упркос обесхрабрењу (Гал. 6:1, 2).

Излазак из невоље и улазак у нови свет

13. Какав задатак очекује оне који преживе Армагедон?

13 Након Армагедона, мноштво ускрснулих неправедника мораће да буде поучено о Јеховиним путевима (Дела 24:15). Мораће да науче пуно тога о Исусовој откупној жртви, штавише, мораће да буду поучени да показују веру у ту жртву како би осетили користи које она доноси. Такође ће морати да одбаце ранија крива религиозна веровања и начин живота. Надаље, биће потребно да обуку нову личност, која је обележје правих хришћана (Еф. 4:22-24; Кол. 3:9, 10). Припадници других оваца који преживе Армагедон имаће пуне руке посла. Колику ће им радост само причињавати таква служба Јехови, без притиска и сметњи овог злог света!

14, 15. Опиши шта ће преживели из велике невоље и ускрснуле праведне особе учити једни од других.

14 Такође ће и верне Јеховине слуге које су умрле пре него што је Исус дошао на земљу имати пуно тога да науче. Сазнаће ко је био обећани Месија за којим су толико чезнули, а никада нису имали прилику да га виде. Док су раније живели, већ су показали да радо прихватају Јеховину поуку. Замисли каква ће радост и част бити да им помогнемо — рецимо да објаснимо Данилу испуњење пророчанстава која је он записао, а која није разумео!

15 Док ће ускрснули имати пуно тога да науче од нас, и ми ћемо, с друге стране, имати пуно питања за њих. Они нам могу испричати многе детаље везано за догађаје у Библији који нису тако потанко описани. Замисли како ће дивно бити сазнати неке појединости о Исусу од његовог рођака Јована Крститеља! Оно што ћемо сазнати од тих верних сведока несумњиво ће повећати наше знање о Божјој Речи. Верне Јеховине слуге које су умрле — укључујући и оне из великог мноштва који умру током времена краја — биће враћене у живот ’бољим ускрсењем‘. Они су почели да служе Јехови у свету којим је владао Сатана. Заиста ће бити неописива радост да наставе своју службу, али под много бољим околностима — у новом свету! (Јевр. 11:35; 1. Јов. 5:19).

16. Како је проречено да ће се даље одвијати Судњи дан?

16 У једном тренутку током Судњег дана, отвориће се свици. Поред Библије, они ће представљати темељ за просуђивање свих живих, како би се утврдило да ли су достојни да приме вечни живот. (Прочитати Откривење 20:12, 13.) До краја Судњег дана, сваки појединац ће имати могућности на претек да покаже да ли подржава Божју врховну власт. Да ли ће подржати Краљевство и допустити да га Јагње води на „изворе вода живота“? Или ће бити бунтован и одбити да се подложи Божјем Краљевству? (Откр. 7:17; Иса. 65:20). До тада ће сви људи имати прилику да донесу личну одлуку, без притиска наслеђеног греха и злог окружења. Нико неће моћи да доведе у питање правоваљаност Божје коначне пресуде. Само ће они који су зли бити заувек уништени (Откр. 20:14, 15).

17, 18. Шта радосно ишчекују помазани хришћани и друге овце у вези са Судњим даном?

17 Пошто су проглашени достојнима да приме Краљевство, помазани хришћани данас жељно ишчекују да почну владати у Судњем дану. То ће заиста бити велика част! Та нада их мотивише да живе у складу са саветом који је Петар дао својој браћи у првом веку: „Дајте све од себе да бисте потврдили свој позив и избор, јер ако то чините, никада нећете посрнути. У ствари, тако ће вам се великодушно омогућити улазак у вечно краљевство нашег Господа и Спаситеља Исуса Христа“ (2. Петр. 1:10, 11).

18 Друге овце се радују због своје помазане браће. Оне им пружају непоколебљиву подршку. Као Божји пријатељи данас, настоје да дају све од себе у служби за Бога. Током Судњег дана, радосно и спремно ће подупирати све што Бог припрема док их Исус води на изворе вода живота. А онда ће — на крају — бити проглашене достојнима да у сву вечност буду Јеховине слуге на земљи! (Римљ. 8:20, 21; Откр. 21:1-7).

Да ли си запамтио?

• Шта спада у Исусово имање?

• Како припадници великог мноштва подупиру своју помазану браћу?

• Какву част имају припадници великог мноштва и каква их будућност очекује?

• Како ти гледаш на Судњи дан?

[Питања за разматрање]

[Слика на 25. страни]

Припадници великог мноштва су опрали своје хаљине и убелили их у Јагњетовој крви

[Слика на 27. страни]

Шта би ти волео да сазнаш од ускрснулих верних Божјих слугу?