Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Извршимо службу коју смо примили у Господу‘

’Извршимо службу коју смо примили у Господу‘

’Извршимо службу коју смо примили у Господу‘

„Пази да извршиш службу коју си примио у Господу“ (КОЛ. 4:17)

1, 2. Коју одговорност према људима имају хришћани?

 ИМАМО озбиљну одговорност према људима око нас. Њихове садашње одлуке донеће им или живот или смрт у ’великој невољи‘ (Откр. 7:14). Надахнути писац Пословица је рекао: „Избави оне које воде у смрт и спаси оне који посрћући иду на погубљење.“ Заиста снажне речи! Ако пропустимо да испунимо своју одговорност да упозоримо људе на важан избор који стоји пред њима, могли бисмо бити криви за крв. Писац Пословица наставља: „Ако кажеш: ’Гле, нисмо знали за то‘, зар неће онај који просуђује срца разабрати то, и онај који посматра душу твоју знати и платити човеку по делима његовим?“ Заиста, Јеховине слуге не могу рећи да ’не знају‘ за опасност у којој се људи налазе (Посл. 24:11, 12).

2 Јехова веома цени живот. Он своје слуге подстиче да дају све од себе како би се спасло што више људских живота. Сваки Божји слуга треба да објављује поруку из Божје Речи која спасава животе. Наш задатак је сличан задатку стражара који оглашава упозорење када види да се ближи опасност. Не желимо да крв оних који су у животној опасности ’падне на нашу главу‘ (Језек. 33:1-7). Стога је заиста важно да и даље дајемо све од себе да ’проповедамо реч‘! (Прочитати 2. Тимотеју 4:1, 2, 5.)

3. Које ће теме бити размотрене у овом и у наредна два чланка?

3 У овом чланку ће бити размотрено како можемо савладати препреке на које наилазимо док вршимо службу која спасава животе и како можемо помоћи већем броју људи. У следећем чланку биће речи о томе како можемо постати вештији док поучавамо друге важним библијским учењима. У трећем чланку за разматрање говориће се о неким охрабрујућим резултатима које постижу објавитељи Краљевства широм света. Међутим, пре него што размотримо ове теме, било би добро да се подсетимо зашто је време у коме живимо нарочито тешко.

Зашто су многи без наде

4, 5. Шта данас погађа човечанство и како многи људи доживљавају све то?

4 Светски догађаји показују да живимо на ’свршетку овог поретка‘ и да је крај веома близу. У свету владају услови за које су Исус и његови ученици рекли да ће бити знак ’последњих дана‘. ’Болне невоље‘ као што су ратови, глад, земљотреси и друге недаће погађају човечанство. Свуда наилазимо на безакоње, себичност и безбожне ставове. Ово су „нарочито тешка времена“ чак и за људе који се труде да живе по библијским начелима (Мат. 24:3, 6-8, 12; 2. Тим. 3:1-5).

5 Међутим, велика већина људи није свесна правог значења светских догађаја. Због тога су веома забринути за личну безбедност и безбедност својих породица. Многи су тешко погођени смрћу вољених особа и другим личним трагедијама. Због тога што не знају зашто се такве ствари дешавају и које је право решење, људи немају наду (Еф. 2:12).

6. Зашто „Вавилон Велики“ не може да помогне својим верницима?

6 „Вавилон Велики“, светско царство криве религије, не пружа људима никакву наду. Напротив, опијени „вином њеног блуда“ многи у симболичном смислу посрћу и налазе се у духовној конфузији. Штавише, поступајући попут блуднице, крива религија заводи ’земаљске краљеве‘ и управља њима, користећи лажне доктрине и спиритистичке обичаје како би људе држала у пасивној подложности властима. Крива религија је тако стекла моћ и утицај, али је истовремено у потпуности одбацила религиозну истину (Откр. 17:1, 2, 5; 18:23).

7. Шта ће се десити с већим делом човечанства и како се може помоћи неким људима?

7 Исус је рекао да већи део човечанства иде широким путем који води у уништење (Мат. 7:13, 14). Неки су на том широком путу јер су свесно изабрали да одбаце оно што Библија научава, али многи други су ту јер су у тами, преварени су и не знају шта Јехова заиста очекује од њих. Можда би неки променили свој живот када би из Библије сазнали чврсте разлоге због којих то треба да учине. С друге стране, они који остану у Вавилону Великом и који и даље буду одбацивали библијска мерила неће бити поштеђени у ’великој невољи‘ (Откр. 7:14).

Проповедајмо „без престанка“

8, 9. Како су хришћани у првом веку реаговали када су се суочили с противљењем и зашто?

8 Исус је рекао да ће његови ученици проповедати добру вест о Краљевству и стварати ученике (Мат. 28:19, 20). Зато су прави хришћани учествовање у проповедању одувек сматрали изразом верности Богу и самом суштином своје вере. Исусови први следбеници су истрајали у проповедању чак и под прогонством. Ослањали су се на Јехову за снагу, молећи га да им омогући да „и даље са свом одважношћу говоре [његову] реч“. У одговору на ту молитву, Јехова их је испунио светим духом и они су одважно говорили Божју реч (Дела 4:18, 29, 31).

9 Када је противљење прерасло у насиље, да ли су се Исусови следбеници поколебали у својој одлучности да проповедају добру вест? Ни у ком случају. Јеврејске религиозне вође, разјарене због њиховог проповедања, наредиле су да апостоли буду ухапшени, запретиле им да то више не раде и затим их ишибали. Па ипак, апостоли су „без престанка поучавали и објављивали добру вест о Христу, Исусу“. Било им је јасно да се ’Богу морају покоравати, а не људима‘ (Дела 5:28, 29, 40-42).

10. С каквим кушњама се хришћани суочавају данас и до чега може довести њихово добро понашање?

10 Већина данашњих Божјих слугу неће добити батине или отићи у затвор због проповедања. Међутим, сви прави хришћани се суочавају с неким испитима и кушњама. На пример, због своје савести обликоване по Библији, ми се понашамо на начин који није популаран и због тога се разликујемо од других. Колеге на послу, школски другови и комшије можда сматрају да смо чудни јер доносимо одлуке на темељу библијских начела. Али њихова негативна реакција не треба да нас застраши. Свет је у духовној тами, али хришћани морају да ’светле као светлоноше‘ (Фил. 2:15). Можда ће наша добра дела оставити утисак на неке искрене особе па ће због тога славити Јехову. (Прочитати Матеја 5:16.)

11. (а) Како можда неки реагују на проповедање? (б) С каквим се противљењем суочио апостол Павле и како је реаговао?

11 Да бисмо наставили да проповедамо вест о Краљевству потребна нам је храброст. Неки људи, чак и наши рођаци, могу нас исмевати или на неки други начин покушати да нас обесхрабре (Мат. 10:36). Апостол Павле је више пута био претучен због тога што је верно извршавао своју службу. Запази како је реаговао на противљење: „Након што смо... најпре трпели и били злостављани, уз помоћ нашег Бога одважили смо се да вам проповедамо, уз тешку борбу, Божју добру вест“ (1. Сол. 2:2). Павлу сигурно није било лако да настави да проповеда након што су га ухватили, скинули му хаљине, ишибали га и бацили у затвор (Дела 16:19-24). Шта му је дало храбрости да ипак и даље проповеда? Његова велика жеља да изврши задатак који је добио од Бога (1. Кор. 9:16).

12, 13. С каквим се изазовима неки суочавају и како се труде да их савладају?

12 Такође је изазов остати реван на подручјима где је тешко наћи људе код куће или где нема много одазива на поруку о Краљевству. Шта можемо учинити у таквим околностима? Можда је неопходно да скупимо додатну храброст како бисмо разговарали с људима у неформалним приликама. Такође, можда морамо да променимо свој распоред или да се концентришемо на проповедање на подручјима где можемо доћи до више људи. (Упоредити с Јованом 4:7-15 и Делима апостолским 16:13; 17:17.)

13 Постоје и друге потешкоће с којима се неки објавитељи боре, а које их ограничавају у ономе што могу учинити у служби проповедања. То могу бити поодмакле године и слабо здравље. Ако је то случај с тобом, немој се обесхрабрити. Јехова веома добро зна твоје границе и цени оно што можеш учинити. (Прочитати 2. Коринћанима 8:12.) С каквом год да се невољом суочаваш — с противљењем, равнодушношћу или слабим здрављем — учини све што ти околности допуштају да би преносио добру вест другима (Посл. 3:27; упоредити с Марком 12:41-44).

’Пазимо да извршимо своју службу‘

14. Који је пример апостол Павле оставио сухришћанима и који је савет дао?

14 Апостол Павле је веома озбиљно гледао на своју службу и подстицао је сувернике да и они имају такав став (Дела 20:20, 21; 1. Кор. 11:1). Једна особа коју је Павле посебно издвојио да би јој упутио такав подстрек био је хришћанин из првог века по имену Архип. Павле је у писму Колошанима написао: „Реците Архипу: ’Пази да извршиш службу коју си примио у Господу‘“ (Кол. 4:17). Не знамо ко је био Архип и какве су биле његове околности, али он је по свему судећи прихватио задатак да проповеда. Ако си предани хришћанин, и ти си исто прихватио ту службу. Да ли пазиш на то да је извршиш?

15. Шта хришћанско предање обухвата и која се питања због тога постављају?

15 Пре крштења смо предали свој живот Јехови у усрдној молитви. Тиме смо показали да смо одлучни да вршимо његову вољу. Зато треба да се питамо: ’Да ли је вршење Божје воље заиста најважнија ствар у мом животу?‘ Можда имамо разне обавезе које Јехова очекује да испунимо, као што је брига за породицу (1. Тим. 5:8). Али како користимо остатак времена и снаге? Шта нам је најважније у животу? (Прочитати 2. Коринћанима 5:14, 15.)

16, 17. О којим могућностима могу размислити млади хришћани и они који имају релативно мало обавеза?

16 Да ли си млади крштени хришћанин који је управо завршио школу или ће је ускоро завршити? Вероватно још увек немаш велике породичне одговорности. Онда, чему ћеш посветити свој живот? Које ће ти одлуке помоћи да најбоље испуниш своје обећање Јехови да ћеш вршити његову вољу? Многи су се организовали тако да су постали пионири и због тога су доживели велику радост и задовољство (Пс. 110:3; Проп. 12:1).

17 Можда си одрасла млада особа. Имаш посао с пуним радним временом али немаш много обавеза осим да се бринеш о себи. Сигурно учествујеш у скупштинским активностима онолико колико ти време дозвољава. Да ли би могао доживети још већу радост? Да ли си размишљао о томе да повећаш своје учешће у служби? (Пс. 34:8; Посл. 10:22). На неким местима, још увек треба урадити пуно тога да би порука истине која спасава животе стигла до сваког појединца. Да ли можеш учинити неке промене у свом животу, можда почети да служиш тамо где је већа потреба за објавитељима Краљевства? (Прочитати 1. Тимотеју 6:6-8.)

18. Које је промене начинио један млади брачни пар и које резултате су доживели?

18 Размотри пример Кевина и Елене из Сједињених Држава. * Као што је било уобичајено за нововенчане парове у њиховој средини, сматрали су да треба да купе кућу. Обоје су имали посао с пуним радним временом и удобан живот. Међутим, због посла и обавеза око куће нису имали много времена за службу проповедања. Схватили су да су већину времена и снаге посветили стицању материјалних ствари. Међутим, посматрајући једноставан начин живота једног срећног брачног пара пионира, Кевин и Елена су одлучили да свој живот усмере у другом правцу. Тражили су Јеховино вођство у молитви, а затим су продали кућу и преселили се у стан. Елена је почела да ради скраћено и постала је пионир. Охрабрен искуствима која је његова супруга доживљавала у служби, Кевин је оставио посао с пуним радним временом и такође постао пионир. Нешто касније су се преселили у једну јужноамеричку земљу да би служили тамо где је већа потреба за објавитељима Краљевства. Кевин каже: „Наш брак је увек био срећан, али од када смо почели да тежимо за духовним циљевима, постали смо још срећнији.“ (Прочитати Матеја 6:19-22.)

19, 20. Зашто је проповедање добре вести најважније дело у данашње време?

19 Проповедање добре вести је најважније дело које се данас обавља на земљи (Откр. 14:6, 7). Оно доприноси посвећењу Јеховиног имена (Мат. 6:9). Библијска порука сваке године побољшава квалитет живота хиљадама људи који је прихвате, и то води до њиховог спасења. Међутим, „како ће чути ако нико не проповеда?“, питао је апостол Павле (Римљ. 10:14, 15). Заиста, како? Зато будимо одлучни да учинимо све што можемо како бисмо извршили своју службу!

20 Још један начин да помогнемо људима да разумеју да је период у ком живимо веома важан и да њихове одлуке могу имати дугорочне последице јесте да постанемо вештији у поучавању. У наредном чланку биће осмотрено како то можемо чинити.

[Фуснота]

^ Имена су промењена.

Како би одговорио?

• Коју одговорност према људима имају хришћани?

• Како можемо савладати препреке на које наилазимо у проповедању?

• Како можемо извршити службу коју смо прихватили?

[Питања за разматрање]

[Слика на 5. страни]

Потребна нам је храброст да бисмо проповедали упркос противљењу

[Слика на 7. страни]

Шта можемо учинити ако је на подручју где проповедамо тешко наћи људе код куће?