Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус Христ — највећи мисионар

Исус Христ — највећи мисионар

Исус Христ — највећи мисионар

„[Ја] сам његов заступник и он ме је послао“ (ЈОВ. 7:29)

1, 2. Ко су мисионари и ко се може назвати највећим мисионаром?

 НА ШТА прво помислиш када чујеш реч „мисионар“? Неки одмах помисле на мисионаре хришћанског света, од којих се многи мешају у политику и економију земаља у које су послати. Међутим, ти као Јеховин сведок вероватно мислиш на мисионаре које Водеће тело шаље у многе земље широм света да би проповедали добру вест (Мат. 24:14). Ти мисионари несебично посвећују своје време и енергију једном племенитом циљу — помагању људима да се приближе Јехови Богу и да стекну близак однос с њим (Јак. 4:8).

2 Речи „мисионар“ и „мисионари“ не појављују се у главном тексту превода Нови свет. Међутим, у фусноти за Ефешанима 4:11 указује се на то да се грчка реч преведена као „проповедници добре вести“ може превести и као „мисионари“. Јехова је највећи проповедник добре вести, али се не може назвати највећим мисионаром, пошто њега нико никада није послао да обавља то дело. Међутим, говорећи о свом небеском Оцу Исус Христ је рекао: „[Ја] сам његов заступник и он ме је послао“ (Јов. 7:29). Јехова је из велике љубави према човечанству послао свог јединорођеног Сина на земљу (Јов. 3:16). Исус се може назвати највећим и најбољим мисионаром, пошто је један од разлога због којих је послат на земљу био да ’сведочи за истину‘ (Јов. 18:37). Он је био потпуно успешан у објављивању добре вести о Краљевству. И дан-данас имамо користи од његове службе. На пример, можемо примењивати његове методе поучавања, било да служимо као мисионари или не.

3. Која ћемо питања осмотрити?

3 Док размишљамо о Исусу као о објавитељу Краљевства, постављају се нека питања. Шта је Исус доживео током своје службе на земљи? Зашто је његово поучавање било делотворно? Због чега је његова служба била тако успешна?

Спреман да служи у новој средини

4-6. С којим се измењеним околностима Исус суочио када је послат на земљу?

4 Данашњи мисионари и хришћани који су се преселили тамо где је већа потреба за објавитељима Краљевства можда су морали да прихвате животне услове који су скромнији од оних на које су навикли. Али каква је тек разлика између Исусових животних услова на земљи и услова на небу, где је живео са својим Оцем међу анђелима који с чистим мотивима служе Јехови (Јов 38:7). Колико је другачије било живети међу грешним људима у исквареном свету! (Мар. 7:20-23). Исус је чак морао да се суочава с ривалством које се јављало међу његовим најближим ученицима (Лука 20:46; 22:24). Наравно, он је савршено добро излазио на крај са сваком ситуацијом с којом се суочио на земљи.

5 Исус није на чудесан начин почео да говори људским језиком, већ га је учио као дете. Каква промена у односу на заповедање анђелима на небу! На земљи се Исус служио бар једним ’људским језиком‘. То је било нешто сасвим другачије од ’анђеоског језика‘ (1. Кор. 13:1). Па ипак, ниједан човек никада није говорио тако привлачне речи као Исус (Лука 4:22).

6 Размисли о још неким начинима на које су се околности Божјег Сина драстично промениле када је дошао на земљу. Премда Исус није наследио грех од Адама, ипак је постао човек попут његових помазаних следбеника који ће му касније постати ’браћа‘. (Прочитати Јеврејима 2:17, 18.) Последње ноћи свог живота на земљи, Исус није желео да затражи од свог Оца да му пошаље „више од дванаест легија анђела“. А замисли над колико је само анђела он као арханђео Михаило био постављен! (Мат. 26:53; Јуда 9). Истина је да је Исус чинио чуда, али оно што је чинио док је био на земљи било је мало у поређењу са оним што је могао да уради на небу.

7. Како су се Јудејци поставили према Закону?

7 Током свог предљудског постојања, Исус је као „Реч“ можда служио као Божји Говорник који је водио Израелце кроз пустињу (Јов. 1:1; Изл. 23:20-23). Међутим, иако су ’примили Закон преко анђела̂, нису га се држали‘ (Дела 7:53; Јевр. 2:2, 3). Штавише, јудејске верске вође из првог века нису схватиле сврху Закона. Узмимо као пример закон о сабату. (Прочитати Марка 3:4-6.) Писмозналци и фарисеји су ’занемарили оно што је у Закону важније: правду, милосрђе и верност‘ (Мат. 23:23). Па ипак, Исус се није предао и није престао да објављује истину.

8. Зашто нам Исус може притећи у помоћ?

8 Исус је био спреман да служи другима. Покретала га је љубав према људима и искрено је желео да им помогне. Никада није изгубио ревност у проповедању. И зато што је био веран Јехови док је био на земљи, Исус је постао „онај који доноси вечно спасење свима који су му послушни“. Штавише, „пошто је и сам трпео кад је био искушаван, он може притећи у помоћ онима [попут нас] који су у кушњама“ (Јевр. 2:18; 5:8, 9).

Добро поучен да буде Учитељ

9, 10. Какву је поуку Исус примио пре него што је послат на земљу?

9 Данас Водеће тело обезбеђује добру поуку будућим мисионарима. Да ли је Исус пре него што је помазан за Месију добио такву поуку? Јесте, али не тако што је похађао рабинске школе или примао поуку од неког угледног верског вође (Јов. 7:15; упоредити с Делима апостолским 22:3). Захваљујући чему је онда Исус био тако вешт учитељ?

10 Поред онога што је Исус можда научио од своје мајке Марије и поочима Јосифа, он је најважнију поуку за службу примио из највишег извора. Исус је о томе рекао: „Нисам говорио сам од себе, него ми је сам Отац који ме је послао дао заповест шта да кажем и шта да говорим“ (Јов. 12:49). Запази да је Исус добио конкретна упутства у вези с тим чему да поучава друге. Пре него што је дошао на земљу, он је сигурно провео доста времена слушајући Очева упутства. Постоји ли боља поука од тога?

11. У којој мери је Исус одражавао Очев став према човечанству?

11 Од када је створен, Исус је као Божји Син имао близак однос са Оцем. Пре него што је дошао на земљу, он је видео какав став Јехова има према људима посматрајући његово поступање с њима. Исус је до те мере одражавао Божју љубав према човечанству да је, као персонификована мудрост, рекао: „Радост су ми били синови људски“ (Посл. 8:22, 31).

12, 13. (а) Шта је Исус научио посматрајући Очево поступање с Израелцима? (б) Како је Исус користио поуку коју је примио?

12 Поука коју је Син примио такође је обухватала посматрање тога како је Отац реаговао на неповољне околности. На пример, осмотримо Јеховино поступање с неверним Израелцима. У Немији 9:28 стоји: „Чим би наступио мир, опет су чинили што је зло пред тобом [Јехова] и ти си их препуштао у руке њиховим непријатељима који су их газили. Тада би се обраћали и призивали те у помоћ, а ти си их чуо с небеса и у свом великом милосрђу много пута си их избављао.“ То што је сарађивао с Јеховом и посматрао га, Исусу је помогло да има слично сажаљење према људима с којима је разговарао у служби (Јов. 5:19).

13 Исус је користио поуку коју је примио тако што се саосећајно опходио са својим ученицима. У ноћи уочи његове смрти, сви апостоли које је он толико волео ’оставили су га и побегли‘ (Мат. 26:56; Јов. 13:1). Апостол Петар се чак три пута одрекао Христа! Међутим, Исус је апостолима оставио отворен пут да му се врате. Рекао је Петру: „Ја сам се усрдно молио за тебе да твоја вера не ослаби. А ти, кад се вратиш, ојачај своју браћу“ (Лука 22:32). Духовни Израел је успешно изграђен на темељу „апостола и пророка“, а каменови темељци зида Новог Јерусалима носе имена 12 верних апостола Јагњета, Исуса Христа. До дан-данас, помазани хришћани заједно са својим сарадницима „другим овцама“, напредују као организација која проповеда Краљевство, под моћном Божјом руком и вођством његовог вољеног Сина (Еф. 2:20; Јов. 10:16; Откр. 21:14).

Како је Исус поучавао

14, 15. У чему се Исусово поучавање разликовало од поучавања писмозналаца и фарисеја?

14 Како је Исус, док је поучавао своје следбенике, примењивао оно чему је био поучен? Када упоредимо Исуса и јудејске верске вође, јасно видимо колико је Исусов начин поучавања узвишенији. Писмозналци и фарисеји су „обезвредили реч Божју због свог предања“. За разлику од тога, Исус није говорио сам од себе, већ се чврсто држао Божје речи, то јест поруке (Мат. 15:6; Јов. 14:10). То исто треба да радимо и ми.

15 Постоји још један чинилац по ком се Исус потпуно разликовао од верских вођа. Говорећи о писмозналцима и фарисејима, Исус је рекао: „Чините и држите се свега што вам кажу, али не чините по њиховим делима, јер говоре, а не чине“ (Мат. 23:3). Исус је живео у складу с оним чему је поучавао друге. Размотримо један пример који то потврђује.

16. Зашто можемо рећи да је Исус живео у складу са својим речима забележеним у Матеју 6:19-21?

16 Исус је подстакао своје ученике да ’скупљају благо на небу‘. (Прочитати Матеја 6:19-21.) Да ли је Исус живео у складу с тим? Јесте. Он је за себе с правом могао да каже следеће: „Лисице имају јазбине и птице небеске имају гнезда, а Син човечји нема где да спусти главу“ (Лука 9:58). Исус је водио једноставан начин живота. Био је првенствено заокупљен објављивањем добре вести о Краљевству и показао је шта значи бити растерећен од брига које са собом доноси скупљање блага на земљи. Исус је показао колико је боље скупљати благо на небу, „где ни мољац ни рђа не нагризају, и где лопови не проваљују и не краду“. Да ли следиш Исусов савет да скупљаш благо на небу?

Исусове особине које су привлачиле људе

17. Због којих је особина Исус био изузетан проповедник добре вести?

17 Због којих је особина Исус био изузетан проповедник добре вести? Имао је позитиван став према људима којима је помагао. Међу Јеховиним особинама које је одражавао биле су понизност, љубав и саосећање. Запазимо како су те особине привлачиле људе Исусу.

18. Зашто се може рећи да је Исус био понизан?

18 Када је прихватио задатак да дође на земљу, Исус се ’одрекао самог себе и узео обличје роба и постао сличан људима‘ (Фил. 2:7). То је био чин понизности. Осим тога, Исус није гледао на људе с висине. Он није према њима имао став: ’Ја сам дошао чак с неба, зато морате да ме слушате.‘ За разлику од самозваних лажних месија, Исус није ишао наоколо оглашавајући свима да је он прави Месија. Понекад је чак рекао људима да не говоре другима ко је он и шта је учинио за њих (Мат. 12:15-21). Исус је желео да људи сами на темељу онога што су видели донесу одлуку о томе да ли да га следе. Његови ученици су заиста били благословљени тиме што њихов Господ није очекивао да буду попут савршених анђела с којима је сарађивао док је био на небу!

19, 20. Како су љубав и саосећање покретали Исуса да помаже људима?

19 Исус Христ је такође показивао љубав — доминантну особину свог небеског Оца (1. Јов. 4:8). Он је из љубави поучавао људе. На пример, запазимо његова осећања према једном младом поглавару. (Прочитати Марка 10:17-22.) Исус је „с наклоношћу“ желео да му помогне, али млади човек није желео да остави све своје имање да би постао Христов следбеник.

20 Међу Исусовим привлачним особинама било је и његово саосећање. Као и сви несавршени људи, и они који су прихватали Исусова учења били су оптерећени проблемима. Свестан тога, он их је поучавао испуњен саосећањем и сажаљењем. То се види из једне ситуације: Исус и апостоли су били толико заузети да нису имали времена ни да једу. Како је Исус реаговао када је видео мноштво људи које се окупило? „Сажалио [се] на њих, јер су били као овце без пастира. И почео је да их поучава много чему“ (Мар. 6:34). Исус је запазио у каквом су јадном стању били људи којима је проповедао и давао се за њих, поучавајући их и чинећи чуда у њихову корист. Неке људе су привукле његове дивне особине и речи, па су постали његови ученици.

21. О чему ће бити речи у наредном чланку?

21 Има још много тога што можемо научити из Исусове службе на земљи, и о томе ће бити речи у наредном чланку. На које још начине можемо опонашати Исуса Христа, највећег мисионара?

Како би одговорио?

• Какву је поуку Исус примио пре него што је дошао на земљу?

• У ком смислу је Исусов начин поучавања био узвишенији од поучавања писмозналаца и фарисеја?

• Које су Исусове особине привлачиле људе?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Како је Исус поучавао људе?