Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поуке из грешака које су правили Израелци

Поуке из грешака које су правили Израелци

Поуке из грешака које су правили Израелци

ДОК су улазили у Обећану земљу, Израелци су били свесни тога шта је Јехова од њих очекивао. Преко Мојсија, Бог им је заповедио: „Отерајте испред себе све становнике те земље, уништите све њихове камене кипове и све њихове ливене ликове, и опустошите све њихове свете узвишице“ (Бр. 33:52).

Израелски народ није требало да склапа никакве савезе нити бракове са становницима те земље (П. зак. 7:2, 3). Божји изабрани народ је био упозорен: „Чувај се да не склопиш савез са становницима земље у коју идеш, да то не буде замка међу вама“ (Изл. 34:12). Па ипак, Израелци су били непослушни Богу и због тога су ухваћени у замку. Шта је довело до њихове пропасти? Коју поуку која служи као упозорење можемо извући из њиховог искуства? (1. Кор. 10:11).

Од блиског дружења до идолопоклонства

Када су освајали Обећану земљу, Израелци су у почетку односили победе над становницима који су тамо живели. Међутим, Израелци су пропустили да у потпуности буду послушни Божјим заповестима. Они нису истерали из земље своје непријатеље (Суд. 1:1–2:10). Напротив, пошто су почели да живе усред „седам народа“ који су насељавали ту земљу, редовно контактирање с тим народима водило је до блиских пријатељстава (П. зак. 7:1). Какав је то утицај имало на Израелце? У Библији стоји: „Они су узимали њихове кћери за жене, а своје су кћери давали њиховим синовима и почели су да служе њиховим боговима. Израелови синови су чинили оно што је зло у Јеховиним очима и заборавили су Јехову, свог Бога, па су служили ликовима Вала и обредним деблима“ (Суд. 3:5-7). Због блиског дружења са становницима те земље, израелски народ је почео да с њима склапа бракове и да обожава њихове идоле. Када су бракови били склопљени, вероватноћа да ће Израелци истерати пагане из земље потпуно је нестала. Служење правом Богу се искварило и Израелци су почели да служе лажним боговима.

Сада као пријатељи, становници Обећане земље су представљали већу духовну претњу Израелу него као непријатељи. Осмотримо још један начин како може доћи до духовне изопачености.

Од земљорадње до обожавања Вала

Када су ушли у Обећану земљу, Израелци су престали с номадским начином живота и многи су постали земљорадници. Начини на које су обрађивали земљу вероватно су били слични онима које је примењивао народ који је пре њих то радио. По свему судећи, ова промена је била нешто више од прихватања начина обрађивања земље који су Хананци користили. Дружење с тамошњим народом навело је Израелце да прихвате њихова веровања која су била повезана са земљорадњом.

Хананци су обожавали многе Вале — богове за које се веровало да дају земљи плодност. Осим што су обрађивали земљу и убирали њене плодове, Израелци су се с временом придружили Хананцима у одавању части њиховим боговима као онима који су давали обиље. Тако су се многи у Израелу претварали да су одани Јехови док су у ствари били прави отпадници.

Снажно упозорење за нас данас

Када су Израелци први пут дошли у контакт са становницима Обећане земље, вероватно нису уопште имали намеру да се упусте у обожавање Вала и у изопаченост која је била повезана с тим. Међутим, дружење с њима је довело до тога. Зар не би требало да и ми очекујемо сличне штетне последице уколико се блиско дружимо са особама које су можда пријатељски настројене, али не деле наша хришћанска веровања, вредности и начела? Наравно, можда је одређени контакт с онима који нису наши суобожаваоци неизбежан као што је то случај на послу, у школи или чак код куће. Међутим, искуство Израелаца представља упозорење за нас да не тежимо за блиским дружењем јер се тиме излажемо опасности. Библија наводи једну неизбежну истину: „Лоше друштво квари добре навике“ (1. Кор. 15:33).

Данас се суочавамо с многим тешкоћама које су сличне онима с којима су се суочавали Израелци. Савремено друштво има своје „богове“ и идоле. Међу њима су новац, позоришне и филмске звезде, спортисти, политичке организације, неке религиозне вође па чак и чланови породице. Било шта од онога што је овде наведено може се наћи у средишту нашег живота. Развијање блиских пријатељстава с онима који не воле Јехову може уништити наш однос с Богом.

Нечисти полни односи, који су били саставни део обожавања Вала, привлачили су и завели многе Израелце. Сличне замке и данас убирају своје жртве међу Божјим народом. На пример, довољан је један клик компјутерским мишем у приватности дома да нека знатижељна или неопрезна особа упрља своју чисту савест. Како би само било жалосно ако би један хришћанин био намамљен да гледа порнографију на Интернету!

„Срећни су они који се држе опомена његових“

Да ли ћемо бити послушни Јехови или не у вези с избором својих пријатеља јесте лична одлука (П. зак. 30:19, 20). Стога, морамо се питати: ’С ким проводим слободно време? Какве су њихове вредности и морал? Да ли обожавају Јехову? Да ли ће ме дружење с њима подстаћи да будем бољи хришћанин?‘

Псалмиста је певао: „Срећни су они који су на свом путу беспрекорни, они који по закону Јеховином живе. Срећни су они који се држе опомена његових. Свим срцем они га траже“ (Пс. 119:1, 2). Заиста, „срећан је свако ко се Јехове боји, ко путевима његовим ходи“ (Пс. 128:1). Што се тиче избора наших пријатеља, извуцимо поуку из грешака које су правили Израелци и будимо у потпуности послушни Јехови (Посл. 13:20).

[Слика на 26. страни]

Блиско дружење с онима који не воле Јехову може нас водити у идолопоклонство