Пређи на садржај

Пређи на садржај

Угледајмо се на највећег мисионара

Угледајмо се на највећег мисионара

Угледајмо се на највећег мисионара

„Угледајте се на мене, као што сам се и ја угледао на Христа“ (1. КОР. 11:1)

1. Зашто треба да се угледамо на Исуса Христа?

 АПОСТОЛ Павле се угледао на највећег мисионара, Исуса Христа. Павле је такође подстакао сухришћане: „Угледајте се на мене, као што сам се и ја угледао на Христа“ (1. Кор. 11:1). Након што је Исус апостолима опрао ноге и тако им показао шта значи бити понизан, рекао је: „Дао сам вам пример да и ви чините онако како сам ја учинио вама“ (Јов. 13:12-15). Као хришћани, и ми данас треба да се угледамо на Исуса Христа, својим речима и делима, као и особинама које испољавамо (1. Петр. 2:21).

2. Чак и ако те Водеће тело није наименовало за мисионара, какав став можеш имати?

2 У претходном чланку, сазнали смо да је мисионар онај ко је послат да проповеда добру вест. Павле је у вези с тим поставио нека занимљива питања. (Прочитати Римљанима 10:11-15.) Он је питао: „Како ће чути ако нико не проповеда?“ Затим је цитирао следеће речи из Исаијиног пророчанства: „Како су дивне ноге оних који објављују добру вест о ономе што је добро!“ (Иса. 52:7). Чак и ако ниси наименован да служиш као мисионар у некој страној земљи, и ти као објавитељ добре вести можеш бити реван у служби, по угледу на Исуса. Прошле године је 6 957 852 објавитеља Краљевства ’проповедало добру вест‘ у 236 земаља (2. Тим. 4:5).

„Ми смо све оставили и пошли смо за тобом“

3, 4. Шта је Исус оставио за собом на небу и шта ми морамо чинити да бисмо били његови следбеници?

3 Да би извршио свој задатак на земљи, Исус се ’одрекао самог себе и узео обличје роба‘, остављајући за собом небески живот и славу (Фил. 2:7). Шта год да радимо по угледу на Христа не може се упоредити са оним што је он урадио када је дошао на земљу. Међутим, ми можемо остати постојани као његови следбеници, не жалећи за оним што смо оставили за собом у Сатанином свету (1. Јов. 5:19).

4 Једном приликом је апостол Петар рекао Исусу: „Ми смо све оставили и пошли смо за тобом“ (Мат. 19:27). Петар, Андрија, Јаков и Јован одмах су оставили своје мреже када их је Исус позвао да га следе. Оставили су свој рибарски посао и учинили службу својим животним позивом. Већина нас није морала да ’остави све‘ да би следила Исуса. Међутим, морали смо да се ’одрекнемо себе‘ да бисмо постали Христови следбеници и да бисмо целим срцем служили Јехови (Мат. 16:24). Због тога смо добили много благослова. (Прочитати Матеја 19:29.) Ревност у проповедању коју имамо по угледу на Христа доноси нам радост, посебно ако смо имали макар и мали удео у помагању некоме да се приближи Богу и његовом вољеном Сину.

5. Испричај искуство које показује шта би један имигрант могао одлучити да уради након што упозна библијску истину.

5 Валмир, један човек из Бразила, радио је као копач злата у централном делу Суринама. Био је алкохоличар и водио је неморалан начин живота. Једном приликом када је био у граду, Јеховини сведоци су почели да проучавају Библију с њим. Проучавао је сваки дан, направио велике промене у животу и убрзо се крстио. Када је видео да му је због посла тешко да живи у складу са својом новом вером, оставио је уносан посао и вратио се у Бразил да би помогао својој породици да пронађе духовно благо. Када су упознали библијску истину, многи имигранти су били спремни да оставе посао у богатим земљама и да се врате у домовину с циљем да својим рођацима и другима помогну у духовном погледу. Такви објавитељи Краљевства показују праву ревност у проповедању.

6. Шта можемо учинити ако нисмо у могућности да се преселимо на подручје где је већа потреба за објавитељима Краљевства?

6 Многи Сведоци су били у могућности да се преселе на подручја где је већа потреба за објавитељима Краљевства. Неки су се чак преселили у другу земљу. Можда ми лично не можемо да учинимо тако нешто, али ипак можемо да се угледамо на Исуса тако што ћемо давати све од себе у служби.

Јехова пружа потребну поуку

7. Које школе постоје за оне који желе да буду вешти објавитељи Краљевства?

7 Баш као што је Исус добио поуку од свог Оца, и нама може користити образовање које Јехова данас пружа. Сам Исус је рекао: „У Пророцима је написано: ’Сви ће бити поучени од Јехове‘“ (Јов. 6:45; Иса. 54:13). Данас постоје школе чији су програми посебно обликовани да би нас оспособили да будемо вешти објавитељи Краљевства. Сигурно сви извлачимо корист из Теократске школе проповедања у нашој скупштини. Пионири имају изузетну прилику да похађају Школу за пионире. Многи искусни пионири уживали су у програму ове школе по други пут. За старешине и слуге помоћнике постоји Семинар за наименовану браћу који им помаже да буду вешти у поучавању и да боље служе суверницима. Многе неожењене старешине и слуге помоћници похађали су Школу за обучавање наименоване браће, која их је опремила да помажу другима у служби проповедања. А многа браћа и сестре који су добили доделу да служе као мисионари у страној земљи најпре су примили поуку у Библијској школи Галад.

8. Колико нека браћа цене поуку коју Јехова пружа?

8 Многи Јеховини сведоци су морали да направе неке промене у животу како би похађали неку од ових школа. Да би похађао Школу за обучавање наименоване браће у Канади, Југу је дао отказ пошто му послодавац није дозволио да одсуствује. „Није ми жао“, каже Југу. „Штавише, да су ми учинили услугу и дозволили да одсуствујем с посла, можда би од мене очекивали да у знак захвалности останем у фирми. Овако сам слободан да прихватим било коју доделу коју добијем од Јехове.“ Да би имали користи од поуке коју пружа Бог, многи су били спремни да жртвују оно што су некада сматрали веома драгоценим (Лука 5:28).

9. Наведи пример који показује какве резултате доноси библијска поука уз снажно напрезање.

9 Библијска поука уз снажно напрезање доноси веома добре резултате (2. Тим. 3:16, 17). Размотримо шта се десило са Саулом из Гватемале. Он се родио с једним блажим поремећајем. Једна учитељица је рекла његовој мајци да не треба да га присиљава да научи да чита јер би га то само могло фрустрирати. Сауло је напустио школу а да није научио да чита. Међутим, касније му је један Јеховин сведок помогао да савлада читање користећи брошуру Научи да читаш и пишеш. Сауло је с временом толико напредовао да је могао да држи говоре у Теократској школи проповедања. Његова мајка је касније срела његову учитељицу у служби од куће до куће. Када је чула да је научио да чита, та жена је замолила његову мајку да га поведе са собом идуће недеље. Када је Сауло дошао, питала га је: „Чему ћеш да ме учиш?“ Он је почео да јој чита одломак из књиге Шта Библија заиста научава? „Не могу да верујем да ти мене поучаваш“, рекла је учитељица. Затим га је загрлила не могавши да задржи сузе.

Поучавање које допире до срца

10. Које одлично помоћно средство за поучавање имамо?

10 Исус је своје поучавање темељио на ономе што је научио од самог Јехове и на ономе што се налази у његовој писаној Речи (Лука 4:16-21; Јов. 8:28). Можемо се угледати на Исуса тако што примењујемо његове савете и држимо се Светог писма. На тај начин ћемо сви говорити и размишљати сложно, што доприноси нашем јединству (1. Кор. 1:10). Заиста смо захвални што нам „верни и разборити роб“ обезбеђује публикације темељене на Библији како бисмо сачували јединство у поучавању и извршили свој задатак као проповедници добре вести! (Мат. 24:45; 28:19, 20). Једна од тих публикација је и књига Шта Библија научава, која је тренутно доступна на 179 језика.

11. Како је једна сестра из Етиопије користила књигу Шта Библија научава да би савладала противљење?

11 Проучавање Писма помоћу књиге Шта Библија научава може утицати чак и на срце противника. Једном приликом је Лула, пионирка из Етиопије, проучавала Библију с једном особом у њеној кући. Изненада је ушла једна рођака и љутито рекла да не треба да проучавају Библију. Лула је мирно разговарала с том женом користећи поређење о фалсификованом новцу из 15. поглавља књиге Шта Библија научава. Жена се смирила и дозволила им да наставе. Чак је и следећи пут присуствовала кад су проучавале и тражила да и она проучава, нудећи чак да плати за то! Убрзо након тога, проучавала је три пута недељно и добро је духовно напредовала.

12. Наведи један пример који показује како млади могу делотворно поучавати друге библијској истини.

12 И млади могу помоћи другима користећи књигу Шта Библија научава. Када је једанаестогодишњи Киану са Хаваја читао ову књигу у школи, један од његових школских другова га је упитао: „Зашто ти не славиш празнике?“ Киану је прочитао одговор директно из додатка књиге, под темом „Да ли треба да славимо празнике?“ Затим је отворио садржај књиге и питао дечака која га тема највише интересује. Почели су да проучавају Библију. Прошле службене године, Јеховини сведоци су водили 6 561 426 библијских студија, а многе од њих помоћу књиге Шта Библија научава. Да ли користиш ту књигу да би водио библијске студије?

13. Како проучавање Библије има снажан утицај на људе?

13 Проучавање Светог писма помоћу књиге Шта Библија научава може имати снажан утицај на оне који желе да врше Божју вољу. Један пар специјалних пионира из Норвешке почео је да проучава Библију с једном породицом из Замбије. Имали су три ћерке и нису желели више деце. Зато је жена, кад је остала у другом стању, уз сагласност свог супруга одлучила да изврши абортус. Неколико дана пре него што је отишла да се посаветује с лекаром, проучавали су поглавље „Божје гледиште о животу“. Слика нерођеног детета која се налази у том поглављу толико је утицала на овај пар да су одустали од абортуса. Наставили су да напредују и свог новорођеног сина назвали су по брату који је проучавао с њима.

14. Наведи пример који показује да поступање у складу с оним чему поучавамо друге може донети добре резултате.

14 Једна важна одлика Исусовог поучавања јесте то што је он живео у складу с оним чему је поучавао друге. Јеховини сведоци опонашају Исуса у томе и многи људи цене њихово добро понашање. Једном бизнисмену с Новог Зеланда обијен је ауто и из њега је украдена актенташна. Он је то пријавио полицији, а они су му рекли: „Једина шанса да поново добијете своје ствари била би да их нађе неко од Јеховиних сведока.“ Једна наша сестра која је разносила новине по кућама пронашла је ту актенташну. Када је човеку то јављено, отишао је до њене куће. Лакнуло му је када је видео да је пронађен документ који је за њега био веома важан. Сестра му је рекла: „Једино исправно што сам могла да урадим јесте да вам вратим ваше ствари, посебно зато што сам Јеховин сведок.“ Бизнисмен је био веома изненађен, сетивши се шта му је полицајац рекао тог истог јутра. Прави хришћани заиста живе по учењима која се налазе у Библији и опонашају Исуса (Јевр. 13:18).

Усвојимо Исусов став према људима

15, 16. Шта може привући људе поруци коју преносимо?

15 Оно што је људе привлачило Исусовој поруци био је његов став према њима. На пример, обични људи су му прилазили због његове љубави и понизности. Он је показивао саосећање према онима који су му долазили и тешио их је љубазним речима, а многе је при том и физички излечио. (Прочитати Марка 2:1-5.) Ми не можемо чинити чуда, али можемо показивати љубав, понизност и саосећање — особине које привлаче људе истини.

16 Саосећање је играло важну улогу када је специјална пионирка по имену Тариуа посетила једног старијег човека по имену Беере, који живи на једном од удаљених пацифичких острва Кирибатија. Премда тај човек није баш био вољан да слуша, Тариуа се сажалила пошто је запазила да је делимично парализован. „Да ли сте чули шта Бог обећава да ће учинити за болесне и старије људе?“, питала га је. Затим је прочитала један део из Исаијиног пророчанства. (Прочитати Исаију 35:5, 6.) Човека је то заинтересовало па је рекао: „Читам Библију годинама и дуго ме је посећивао један мисионар који припада мојој религији, али ово никада нисам видео у Библији.“ Почео је да проучава Библију и добро је духовно напредовао. Упркос свом озбиљном хендикепу, он се крстио, сада брине о једној групи на удаљеном подручју и обилази цело острво проповедајући добру вест.

Наставимо да опонашамо Христа

17, 18. (а) Како можеш бити успешан проповедник добре вести? (б) Шта чека оне који озбиљно гледају на своју службу?

17 Као што лепа искуства из службе увек изнова показују, ми можемо бити успешни проповедници добре вести ако развијамо и испољавамо особине попут Исусових. Заиста је на месту да се као ревни проповедници угледамо на њега!

18 Када су у првом веку неки постали Исусови ученици, Петар је питао: „Шта ћемо за то добити?“ Исус је одговорио: „Свако ко је оставио куће или браћу или сестре или оца или мајку или децу или земљу ради мог имена, добиће много више и наследиће вечни живот“ (Мат. 19:27-29). То ћемо сигурно и ми доживети уколико се угледамо на највећег мисионара, Исуса Христа.

Како би одговорио?

• Како нас Јехова поучава да будемо вешти проповедници добре вести?

• Зашто је књига Шта Библија научава делотворна у нашој служби?

• Како се можемо угледати на Исуса својим ставом према људима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Када је Исус позвао Петра, Андрију, Јакова и Јована да га следе, они су одмах пошли за њим

[Слика на 19. страни]

Публикације као што је књига „Шта Библија научава“ доприносе нашем јединству док поучавамо људе