Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта за нас значи Христова присутност?

Шта за нас значи Христова присутност?

Шта за нас значи Христова присутност?

„Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (МАТ. 24:3)

1. Које су занимљиво питање апостоли поставили Исусу?

 ПРЕ скоро две хиљаде година, четворица Исусових апостола поставила су свом Учитељу једно питање док су на Маслинској гори насамо разговарали с њим. Питали су га: „Када ће то бити, и шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (Мат. 24:3). Апостоли су у том питању употребили два веома занимљива израза — ’твоја присутност‘ и ’свршетак овог поретка‘. На шта се ти изрази односе?

2. Шта се подразумева под изразом „свршетак“?

2 Размотримо најпре израз „свршетак“, што је превод грчке речи синделиа. У преводу Нови свет, ова реч се доследно преводи као „свршетак“ док се сродна грчка реч телос преводи као „крај“. Разлика између ове две речи може се разумети ако узмемо као пример држање говора у Дворани Краљевства. Свршетак или закључак говора представља његов последњи део, у ком говорник одваја мало времена да би подсетио слушаоце на оно о чему је говорио и затим показује како се те информације примењују на њих. Крај говора је кад говорник сиђе с подијума. На сличан начин, у библијском смислу се израз ’свршетак овог поретка‘ односи на период који претходи крају и који обухвата тај крај.

3. Шта све обухвата период Исусове присутности?

3 На шта се односи израз „присутност“ који су апостоли споменули? У питању је превод грчке речи парусиа. * Христова парусиа, то јест присутност, почела је када је он постављен за Краља на небу 1914. и трајаће све до ’велике невоље‘, током које ће он доћи да уништи зле (Мат. 24:21). Период Исусове присутности обухвата много тога, укључујући и ’последње дане‘ овог злог поретка, сакупљање изабраних и њихово ускрсење у живот на небу (2. Тим. 3:1; 1. Кор. 15:23; 1. Сол. 4:15-17; 2. Сол. 2:1). Може се рећи да се период „свршетка овог поретка“ (синделиа) поклапа с периодом који се зове Христова присутност (парусиа).

Дужи период

4. Како се Исусова присутност може упоредити с догађајима у Нојево време?

4 Чињеница да се реч парусиа односи на дужи период слаже се с оним што је Исус рекао о својој присутности. (Прочитати Матеја 24:37-39.) Запази да Исус своју присутност није упоредио с релативно кратким периодом у ком се десио Потоп у Нојево време. Он ју је упоредио с много дужим периодом који је претходио Потопу. За то време је Ноје градио арку и проповедао, све док Потоп није стигао. Ти догађаји одвијали су се током више деценија. Слично томе, Христова присутност обухвата догађаје који воде до велике невоље, као и саму велику невољу (2. Сол. 1:6-9).

5. Како речи записане у 6. поглављу Откривења показују да Исусова присутност траје један дужи период?

5 Друга библијска пророчанства јасно показују да се Христова присутност односи на један дужи период а не само на његов долазак да уништи зле. Откривење приказује Исуса како јаше на белом коњу и како му је дата круна. (Прочитати Откривење 6:1-8.) Након што је крунисан за Краља 1914, каже се да је Исус изашао „побеђујући и кренуо у коначну победу“. Извештај показује да га следе јахачи на коњима разних боја. Они пророчански указују на рат, глад и пошасти, а све се то одиграва у једном дужем периоду који се назива „последњим данима“. Испуњење тог пророчанства видимо у наше време.

6. Шта нам 12. поглавље Откривења говори о Христовој присутности?

6 Дванаесто поглавље Откривења пружа још неке појединости о успостављању Божјег Краљевства на небу. Ту читамо о једној бици која се одиграла у духовном подручју. Михаило, Исус Христ у својој улози на небу, и његови анђели борили су се с Ђаволом и његовим демонима. Исход тога је био да су Сатана Ђаво и његове хорде збачени на земљу. Извештај каже да је Ђаво тада био веома гневан, „знајући да има мало времена“. (Прочитати Откривење 12:7-12.) Јасно је да је након што је Христово Краљевство успостављено на небу уследио период у ком су земљу и њене становнике задесиле велике тешкоће.

7. О чему говори Други псалам и која је могућност ту описана?

7 Други псалам пророчански говори о постављању Исуса за Краља на небеској гори Сион. (Прочитати Псалам 2:5-9; 110:1, 2.) Међутим, у овом псалму се такође каже да ће у једном периоду владари земље, заједно са својим поданицима, имати могућност да се подложе Христовом владању. Опоменути су да ’поступе разборито‘ и да ’прихвате укор‘. Заиста, у то време биће ’срећни сви којима је Бог уточиште‘ јер служе њему и Краљу ког је он поставио. Дакле, током Исусове присутности у краљевској моћи, отворена су врата за оне који желе да се промене (Пс. 2:10-12).

Препознати знак

8, 9. Ко ће препознати знак Христове присутности и разумети његово значење?

8 Кад су га фарисеји питали када ће доћи Краљевство, Исус је одговорио да оно неће доћи „тако да се може видети“, као што су они очекивали (Лука 17:20, 21). Они који немају веру неће схватити да је оно дошло. Како би и могли? Они чак нису препознали ни Исуса као будућег Краља. Ко ће онда препознати знак Христове присутности и разумети његово значење?

9 Исус је рекао да ће његови ученици видети тај знак толико јасно као да виде ’муњу која својим блеском засветли с једног краја неба до другог краја неба‘. (Прочитати Луку 17:24-29.) Занимљиво је запазити да се у Матеју 24:23-27 та иста мисао директно повезује са знаком Христове присутности.

Нараштај који види знак

10, 11. (а) Како је раније било објашњено значење ’нараштаја‘ поменутог у Матеју 24:34? (б) Шта су апостоли сигурно разумели о томе ко спада у „нараштај“?

10 Раније је у овом часопису било објашњено да се у првом веку „овај нараштај“ поменут у Матеју 24:34 односио на „отпаднички јеврејски народ који је одбацивао Исуса“. * То објашњење је изгледало логично јер је у свим другим случајевима Исус користио израз „нараштај“ у негативном смислу и у већини случајева је уз њега користио и придеве који су указивали на нешто негативно, као што је израз „зао“ (Мат. 12:39; 17:17; Мар. 8:38). Зато се сматрало да је у савременом испуњењу Исус указивао на зли „нараштај“ неверника који ће видети одлике које карактеришу ’свршетак овог поретка‘ (синделиа) као и његов крај (телос).

11 Тачно је да је Исус реч „нараштај“ користио у негативном смислу када је говорио о злим људима свог времена или када им се обраћао. Међутим, да ли то обавезно важи и за његову изјаву забележену у Матеју 24:34? Сетимо се да су четворица ученика пришла Исусу „насамо“ (Мат. 24:3). Пошто Исус, када је у разговору с њима поменуо „овај нараштај“, није користио придеве који указују на нешто негативно, апостоли су сигурно разумели да ће они и њихови суверници бити део тог ’нараштаја‘ који неће проћи „док се све то не догоди“.

12. Шта контекст открива о томе на кога је Исус мислио када је поменуо „нараштај“?

12 На основу чега то можемо закључити? На основу пажљивог разматрања контекста. Према Матеју 24:32, 33, Исус је рекао: „Учите из поређења о смокви. Кад јој грана напупи и пролиста, знате да је близу лето. Тако и ви, кад видите све то, знајте да је Син човечји близу, пред вратима.“ (Упоредити с Марком 13:28-30 и Луком 21:30-32.) Затим у Матеју 24:34 читамо: „Заиста, кажем вам, овај нараштај неће проћи док се све то не догоди.“

13, 14. Зашто можемо рећи да се „нараштај“ о ком је Исус говорио односи на његове ученике?

13 Исус је рекао да ће управо његови ученици, који ће ускоро бити помазани светим духом, моћи да донесу неки закључак кад виде да се „све то“ догађа. Дакле, мора бити да је Исус говорио о својим ученицима када је рекао: „Овај нараштај неће проћи док се све то не догоди.“

14 За разлику од неверника, Исусови ученици не само што ће видети знак већ ће и разумети шта он значи. Они ће ’учити‘ из обележја тог знака и ’знаће‘ њихово право значење. Разумеће у потпуности да је Исус „близу, пред вратима“. Премда је тачно да су у првом веку и неверни Јевреји и верни помазани хришћани у одређеној мери видели испуњење Исусових речи, само су његови помазани следбеници нешто научили из тих догађаја — разумели су право значење онога што су видели.

15. (а) Ко данас сачињава „нараштај“ на који је Исус указивао? (б) Зашто не можемо тачно израчунати колики период обухвата „овај нараштај“? ( Видети оквир на страни 25.)

15 И данас особе којима недостаје исправно разумевање Божје Речи сматрају да се знак Христове присутности ’не може видети‘. Они кажу да је све исто као што је било и у прошлости (2. Петр. 3:4). С друге стране, Христова верна помазана браћа, савремена класа Јована, препознала су знак тако јасно као да су видела блесак муње, и разумела су његово право значење. Као група, помазани хришћани сачињавају данашњи „нараштај“ који неће проћи док се „све то не догоди“. * То указује да ће неки од Христове помазане браће још увек бити живи на земљи када проречена велика невоља почне.

„Бдите!“

16. Шта сви Христови ученици треба да раде?

16 Међутим, није довољно само препознати знак. Исус је рекао: „Што вама кажем, свима кажем: Бдите!“ (Мар. 13:37). То је од пресудне важности за све нас данас, било да смо помазаници или припадници великог мноштва. Прошло је девет деценија откако је Исус 1914. постављен за Краља на небу. Иако то понекад није нимало лако, морамо остати спремни и наставити да бдимо. У томе нам помаже разумевање чињенице да је Христ присутан као Краљ на небу. Сазнање о томе нас такође подсећа да ће он ускоро доћи да уништи своје непријатеље, и то ’у час кад се не надамо‘ (Лука 12:40).

17. Како на нас треба да утиче то што разумемо значење Христове присутности и на шта треба да будемо одлучни?

17 Разумевање значења Христове присутности помаже нам да имамо снажнији осећај хитности. Знамо да је Исус већ присутан и да влада као Краљ на небу од 1914. Ускоро ће доћи да уништи зле и да донесе велике промене на целој земљи. Стога треба да будемо одлучнији него икад да ревно учествујемо у делу које је Исус прорекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај [телос]“ (Мат. 24:14).

[Фусноте]

^ Значење речи парусиа јасно се види из контраста који је апостол Павле направио између речи „присутан“ и „одсутан“ у 2. Коринћанима 10:10, 11. (Видети и фусноту за Филипљанима 2:12.) Детаљније разматрање ове теме налази се у књизи Insight on the Scriptures, 2. том, стране 676-679.

^ Видети Кулу стражару од 1. новембра 1995, стране 11-15, 19.

^ Изгледа да се време у ком живи „овај нараштај“ поклапа с временом испуњења прве визије из Откривења (Откр. 1:10–3:22). То испуњење, које се одвија у Господовом дану, започело је 1914. и завршиће се када и последњи верни помазаник умре и буде ускрснут. (Видети књигу Откривење — близу је величанствени врхунац!, страна 24, одломак 4.)

Како би одговорио?

• Како знамо да Исусова присутност обухвата један дужи период?

• Ко препознаје знак Исусове присутности и разуме његово значење?

• Ко данас сачињава нараштај поменут у Матеју 24:34?

• Зашто не можемо израчунати колики период обухвата „овај нараштај“?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 25. страни]

 Можемо ли израчунати колики период обухвата „овај нараштај“?

Израз „нараштај“ се у Библији обично односи на људе различитих година чији се животни век преклапа у једном одређеном периоду. На пример, у Изласку 1:6 стоји: „На крају је Јосиф умро, а и сва његова браћа и сав онај нараштај.“ Јосиф и његова браћа били су различитих година, али су током једног периода били сведоци истих догађаја. У „онај нараштај“ била су укључена и Јосифова браћа која су рођена пре њега. Неки од њих су надживели Јосифа (Пост. 50:24). Други припадници ’оног нараштаја‘, као на пример његов брат Венијамин, рођени су после Јосифа и можда су живели и после његове смрти.

Дакле, када се израз „нараштај“ односи на људе који живе у одређено време, тачна дужина трајања тог времена не може се одредити. Једино се може рећи да тај период има свој крај и да неће трајати предуго. Стога, када је Исус употребио израз „овај нараштај“ у Матеју 24:34, он није својим ученицима дао неку формулу по којој ће моћи да израчунају колико ће трајати последњи дани. Исус је у ствари нагласио да они не знају ’дан и час‘ (2. Тим. 3:1; Мат. 24:36).

[Слика на странама 22, 23]

Након што је постављен за Краља 1914, Исус је описан како ’побеђује‘

[Слика на 24. страни]

„Овај нараштај неће проћи док се све то не догоди“