Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова чује наше вапаје

Јехова чује наше вапаје

Јехова чује наше вапаје

„Очи Јеховине гледају праведнике, и уши његове чују вапај њихов“ (ПС. 34:15)

1, 2. (а) Како се многи данас осећају? (б) Зашто нас то не изненађује?

 ДА ЛИ доживљаваш неке невоље? Ако је твој одговор потврдан, ниси једини. Милиони људи покушавају да се изборе са свакодневним животним притисцима у овом злом свету. За неке је та борба скоро неподношљива. Они се осећају попут псалмисте Давида, који је написао: „Изнемогао сам и сломљен, јаучем од јецања срца свога. Срце моје јако лупа, снага ме моја напушта, и гаси се светлост очију мојих“ (Пс. 38:8, 10).

2 Као хришћани, нисмо изненађени што је живот пун проблема. Разумели смо да су ’болне невоље‘ део прореченог знака Исусове присутности (Мар. 13:8; Мат. 24:3). Изворна реч преведена са „болне невоље“ указује на снажан бол који жена осећа приликом порођаја. Та реч заиста тачно описује јачину људске патње у овим ’нарочито тешким‘ и „суровим“ временима! (2. Тим. 3:1, Kingdom Interlinear).

Јехова разуме наше невоље

3. Чега су Божје слуге потпуно свесне?

3 Јеховине слуге су потпуно свесне тога да нису имуни на такве невоље и да ће лоше стање по свему судећи бити још горе. Осим с недаћама које погађају цео свет, као Божје слуге ми се суочавамо и с ’противником, Ђаволом‘, који жели да уништи нашу веру (1. Петр. 5:8). Врло лако нас могу савладати осећања попут Давидових, када је рекао: „Ругање ми је срце сломило, рана је неизлечива. Надао сам се да ће ми неко саосећање показати, али никог није било, надао сам се да ће ме неко утешити, али никог нисам нашао“ (Пс. 69:20).

4. Шта нам пружа утеху када доживљавамо невоље?

4 Да ли је Давид хтео да каже да је изгубио сваку наду? Не. Запази шта је у том псалму даље рекао: „Јехова слуша убоге, неће он презрети затворенике своје“, то јест своје слуге које су попут затвореника (Пс. 69:33). Уопштено говорећи, понекад се можемо осећати као затвореници који су у власти невоље и патње. Може изгледати као да други заправо не разумеју нашу ситуацију — а може бити и да је стварно не разумеју. Али, попут Давида, утеху можемо пронаћи у сазнању да Јехова потпуно разуме наше невоље (Пс. 34:15).

5. У шта је краљ Соломон био уверен?

5 Давидов син Соломон је истакао ту чињеницу приликом посвећења храма у Јерусалиму. (Прочитати 2. Летописа 6:29-31.) Он је преклињао Јехову да саслуша молитве сваког искреног Израелца који му се обрати ради ’своје невоље и свог бола‘. Како ће Бог реаговати на молитве тих људи који су били у невољи? Соломон је био уверен да Бог неће само саслушати њихове молитве већ и да ће им помоћи. Зашто? Зато што Он заиста зна шта је у ’срцу синова људских‘.

6. Како можемо савладати бриге и зашто то можемо рећи?

6 Исто тако, и ми се можемо обратити Јехови и молити му се у вези са ’својим невољама и болима‘. Када знамо да он разуме наше недаће и брине за нас, то нам пружа утеху. Апостол Петар је то потврдио када је рекао: „Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас“ (1. Петр. 5:7). Јехова је заиста заинтересован за оно што нам се дешава. Исус је нагласио Јеховину бригу и љубав када је рекао: „Зар се два врапца не продају за један новчић? А ипак ниједан од њих не пада на земљу, а да ваш Отац не зна за то. А вама су и све власи на глави избројане. Дакле, не бојте се, ви сте вреднији од много врабаца“ (Мат. 10:29-31).

Ослонимо се на Јеховину помоћ

7. У шта можемо бити сигурни?

7 Можемо бити сигурни у то да Јехова може и жели да нам помогне када смо у невољи. „Бог је наше уточиште и снага, помоћ која се у невољама лако налази“ (Пс. 34:15-18; 46:1). Како нам Бог помаже? Размотримо речи које су записане у 1. Коринћанима 10:13: „Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати.“ Јехова може водити ствари тако да отклони невољу или нам може дати потребну снагу да је издржимо. У оба случаја, он ће нам помоћи.

8. Како нам може користити Божја помоћ?

8 Како нам може користити таква помоћ? Запази шта треба да урадимо: „Све своје бриге баците на њега.“ То значи да Јехови такорећи треба да поверимо све своје бриге и проблеме. Када то чинимо, трудимо се да не будемо претерано забринути и стрпљиво чекамо да се он побрине за наше потребе (Мат. 6:25-32). Да бисмо имали такво поверење, потребно је да будемо понизни, то јест да се не ослањамо на своју снагу и мудрост. Ако се понизимо „под моћну Божју руку“, ми признајемо свој подређени положај. (Прочитати 1. Петрову 5:6.) То нам пак помаже да се изборимо са сваком невољом коју Бог допушта. Можда желимо да невоље одмах престану, али имамо поверење у Јехову и сигурни смо да он тачно зна када и како да делује у нашу корист (Пс. 54:7; Иса. 41:10).

9. Које је бриге Давид поверио Јехови?

9 Присети се Давидових речи које су записане у Псалму 55:22: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне.“ Када је написао ове речи, Давид је био у великој невољи (Пс. 55:4). Претпоставља се да је овај псалам написао када је његов син Авесалом сковао заверу да му преотме престо. Давидов најповерљивији саветник, Ахитофел, придружио се тој завери. Давид је морао да побегне из Јерусалима да би сачувао живот (2. Сам. 15:12-14). Чак и у тако тешким околностима, он није изгубио поверење у Бога и његова очекивања нису била изневерена.

10. Шта треба да радимо када смо у невољи?

10 Врло је важно да се попут Давида обратимо Јехови у молитви кад год смо у некој невољи. Осмотримо на шта нас апостол Павле подстиче у вези с тим. (Прочитати Филипљанима 4:6, 7.) Какав ће резултат донети усрдна молитва? „Божји мир који превазилази сваки ум чуваће [наша] срца и [наше] мисли преко Христа Исуса.“

11. Како „Божји мир“ чува наше срце и мисли?

11 Да ли ће молитва нешто променити у твом случају? То се може десити. Ипак, треба да схватимо да Јехова не одговара увек на наше молитве онако како бисмо ми то желели. Међутим, молитва нам помаже да останемо уравнотежени, како не бисмо постали преокупирани својом ситуацијом. „Божји мир“ нам може пружити спокојство када нас савладају тегобна осећања. Попут војске која има задатак да штити град од непријатеља, „Божји мир“ ће чувати наше срце и мисли. Такође ће нам помоћи да савладамо сумње, страхове и негативне мисли, и чуваће нас од непромишљених и немудрих поступака (Пс. 145:18).

12. Користећи поређење објасни како можемо задржати унутрашњи мир.

12 Како можемо задржати унутрашњи мир док пролазимо кроз невоље? Осмотримо једно поређење које се у извесном смислу може применити на нашу ситуацију. Један радник може имати шефа који је груб. Међутим, власник компаније је љубазан и разуман човек коме радник може слободно рећи како се осећа. Власник га уверава да разуме ситуацију и каже му да ће ускоро сменити шефа. Како се радник сада осећа? Будући да верује у то обећање и да зна шта ће се ускоро десити, то му даје снагу да настави да ради, чак и ако мора у међувремену да трпи још потешкоћа. Слично томе, ми знамо да Јехова разуме нашу ситуацију, а он нас уверава да ће ускоро „владар овог света бити избачен“ (Јов. 12:31). Како је то утешно!

13. Осим молитве, шта још морамо радити?

13 Да ли то значи да је довољно да само изнесемо своје проблеме Јехови у молитви? Не. Потребно је још нешто. Морамо поступати у складу с нашим молитвама. Када је краљ Саул послао људе у Давидов дом да га убију, Давид се молио: „Избави ме од непријатеља мојих, Боже мој, заштити ме од оних што устају на мене. Избави ме од оних који зло чине, и спаси ме од људи који су за крв криви“ (Пс. 59:1, 2). Осим што се молио, Давид је послушао своју жену и предузео све што је потребно да би побегао (1. Сам. 19:11, 12). Слично томе, и ми се можемо молити за мудрост да се изборимо с невољама или пак да се побољшају наше околности (Јак. 1:5).

Како можемо добити снагу да истрајемо

14. Шта нам може помоћи да истрајемо када се суочавамо с невољама?

14 Можда наше невоље неће одмах нестати. Чак могу потрајати неко време. Шта ће нам у том случају помоћи да истрајемо? Као прво, не заборавимо да тиме што и даље верно служимо Јехови упркос невољама доказујемо да га волимо (Дела 14:22). Имајмо на уму оптужбу коју је Сатана упутио Јову: „Зар се Јов узалуд боји Бога? Зар ниси оградио њега и његову кућу и све што има свуда наоколо? Благословио си дело његових руку и његова стока се умножила на земљи. Али, молим те, пружи руку и дотакни се свега што има, и видећеш да ће те у лице проклети“ (Јов 1:9-11). Својом беспрекорношћу, Јов је доказао да је та оптужба чиста лаж. Док истрајавамо под тешким околностима, и ми имамо прилику да докажемо да је Сатана лажов. Наша истрајност затим јача наду и поверење у Јехову (Јак. 1:4).

15. Који нас примери могу ојачати?

15 Као друго, не заборавимо да „исте патње подносе и [наша] браћа по свету“ (1. Петр. 5:9). Поред тога, „није [нас] задесило друго искушење осим онога које је уобичајено за људе“ (1. Кор. 10:13). Ако размишљамо о примерима других а не само о својим невољама, то нам може дати снагу и храброст (1. Сол. 1:5-7; Јевр. 12:1). Одвој време да размишљаш о примерима оних који су верно истрајали упркос тешким неприликама. Да ли си у нашим часописима потражио животне приче оних који су доживели сличне невоље као ти? Њихова искуства могу бити веома окрепљујућа.

16. Како нас Бог јача када се суочавамо с разним кушњама?

16 Као треће, сетимо се да је Јехова „Отац милосрђа и Бог сваке утехе, који нас теши у свакој нашој невољи, да бисмо ми могли да тешимо оне који су у било каквој невољи истом утехом којом нас саме теши Бог“ (2. Кор. 1:3, 4). То је као да Јехова стоји поред нас, храбри нас и јача, не само тренутно већ „у свакој нашој невољи“. Затим ћемо и ми сами моћи да тешимо друге „у било каквој невољи“. Павле се лично уверио у истинитост тих речи (2. Кор. 4:8, 9; 11:23-27).

17. Како нам Библија може помоћи да изађемо на крај са животним неприликама?

17 Као четврто, имамо Божју Реч, Библију, која је ’корисна за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело‘ (2. Тим. 3:16, 17). Захваљујући Божјој Речи ми нисмо само ’способни‘ и ’опремљени за свако добро дело‘. Она нам помаже и да изађемо на крај са животним неприликама. Помаже нам да будемо ’сасвим способни‘ и ’потпуно опремљени‘. Изворна реч преведена са „потпуно опремљен“ значи и „бити снабдевен“. Ова реч се у древна времена вероватно користила да укаже на брод који је снабдевен свиме што је потребно за путовање или на машину која је могла да произведе све за шта је конструисана. Исто тако, Јехова нам преко своје Речи пружа све што нам је потребно да бисмо се изборили са сваком невољом. Према томе, можемо рећи: „Ако Бог то допушта, то значи да могу истрајати уз његову помоћ.“

Ослобођење од свих невоља

18. Шта треба још да имамо на уму да би нам било лакше да верно истрајемо?

18 Као пето, увек имајмо на уму изванредну чињеницу да ће Јехова ускоро избавити људе из свих невоља (Пс. 34:19; 37:9-11; 2. Петр. 2:9). Стога, наше ослобођење не значи само олакшање од тренутних невоља већ и могућност да добијемо вечни живот, било на небесима са Исусом било на рајској земљи.

19. Како можемо верно истрајати?

19 У међувремену, ми се и даље суочавамо с невољама у овом злом свету. Заиста чезнемо за временом када ће све то нестати! (Пс. 55:6-8). Не заборавимо да својом верношћу и истрајношћу доказујемо да је Ђаво лажов. Црпимо снагу из молитве и хришћанског братства, имајући на уму да наша браћа доживљавају невоље сличне нашим. Будимо и даље сасвим способни и потпуно опремљени исправно користећи Божју Реч. Никад не дозволимо да ослаби наше поверење у заштиту и љубав коју добијамо од „Бога сваке утехе“. Не заборавимо да „очи Јеховине гледају праведнике, и уши његове чују вапај њихов“ (Пс. 34:15).

Можеш ли одговорити?

• Како се Давид осећао када је био у невољи?

• У шта је био уверен краљ Соломон?

• Шта нам може помоћи да се изборимо с невољама које Јехова допушта?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Соломон је био уверен да ће Јехова помоћи свом народу у невољи

[Слика на 15. страни]

Давид је бацио своје бриге на Јехову у молитви и затим поступио у складу с том молитвом