Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли на друге гледаш попут Јехове?

Да ли на друге гледаш попут Јехове?

Да ли на друге гледаш попут Јехове?

„Да не буде поделе у телу, него да се удови једнако брину једни за друге“ (1. КОР. 12:25)

1. Како си се осећао када си дошао у духовни рај?

 КАДА смо оставили за собом овај зао свет и почели да се дружимо с Јеховиним сведоцима, вероватно смо били одушевљени љубављу и срдачношћу које владају међу њима. То је упадљива разлика у односу на грубе, свадљиве људе пуне мржње који су под Сатанином влашћу! Дошли смо у духовни рај испуњен миром и јединством (Иса. 48:17, 18; 60:18; 65:25).

2. (а) Шта може утицати на наше гледиште о другима? (б) Шта можда треба да урадимо?

2 Међутим, као несавршени људи с временом бисмо могли да стекнемо нереално гледиште о нашој браћи. Несавршеност би могла да нас наведе да преувеличавамо њихове пропусте уместо да се усредсредимо на њихове бројне пожељне хришћанске особине. Једноставно речено, заборављамо да на њих гледамо попут Јехове. Ако нам се дешава тако нешто, сада је време да размислимо о том нагињању и да своје гледиште ускладимо с Јеховиним јасним ставом (Изл. 33:13).

Како Јехова гледа на нашу браћу

3. С чим се у Библији упоређује хришћанска скупштина?

3 Као што је забележено у 1. Коринћанима 12:2-26, апостол Павле је скупштину помазаних хришћана упоредио с телом које има „много удова“. Баш као што се делови тела међусобно разликују, тако се и чланови скупштине знатно разликују у погледу особина и способности. Ипак, Јехова прихвата ту разноликост. Он воли и цени сваког члана скупштине. Слично томе, Павле нас саветује да као чланови скупштине ’једнако бринемо једни за друге‘. То је понекад тешко зато што личност других може бити другачија од наше.

4. Зашто је можда потребно да променимо гледиште о нашој браћи?

4 Постоји и могућност да се усредсредимо на слабости наше браће. Чинећи то, ми се заправо фокусирамо само на један мали део њихове личности. За разлику од нашег, Јеховино гледиште се може упоредити са широкоугаоним објективом фото-апарата који обухвата не само објекат већ и његову околину. Ми можда нагињемо ка томе да се концентришемо на нешто што нам се не свиђа, док Јехова узима у обзир целокупну личност особе укључујући и све њене добре особине. Што више настојимо да будемо попут Јехове, више ћемо допринети духу љубави и јединства у скупштини (Еф. 4:1-3; 5:1, 2).

5. Зашто је неприкладно судити другима?

5 Исус је веома добро знао да несавршени људи често нагињу ка томе да критикују друге. Он је пружио савет: „Не судите, да вам се не суди“ (Мат. 7:1). Израз „не судите“ у основи значи „престаните да судите“, као што показује фуснота за овај стих. Исус је знао да су многи од његових слушалаца имали склоност да буду критични према другима. Да ли смо можда и ми развили сличан став? Ако нагињемо ка томе, треба да уложимо велики труд како бисмо се поправили јер на тај начин нећемо бити осуђени. Заиста, ко смо ми да судимо неком наименованом брату којег Јехова користи или да кажемо да он не може да буде члан скупштине? Такав брат можда има неке недостатке, али ако га Јехова прихвата да ли би било исправно да га ми одбацимо? (Јов. 6:44). Да ли заиста верујемо да Јехова води свој организовани народ и да ће у право време предузети одговарајуће кораке ако нешто треба променити? (Прочитати Римљанима 14:1-4.)

6. Како Јехова гледа на своје слуге?

6 Јехова је изузетан у том смислу што може да види наш потенцијал и особине које можемо да развијемо када у новом свету достигнемо савршенство. Осим тога, он зна колико смо до сада напредовали у духовном погледу. Зато он нема ниједан разлог да се усредсреди на било коју телесну слабост. У Псалму 103:12 стоји: „Колико је исток далеко од запада, толико он преступе наше од нас удаљује.“ Свако од нас може бити захвалан Јехови због тога! (Пс. 130:3).

7. Шта учимо из начина на који је Јехова гледао на Давида?

7 У Библији је јасно истакнуто да Јехова поседује изванредну способност да се усредсреди на наше врлине. Бог је описао Давида као свог ’слугу који се држао његових заповести и био му одан свим својим срцем, чинећи само оно што је исправно у његовим очима‘ (1. Краљ. 14:8). Наравно, знамо да је Давид у неколико наврата погрешно поступио. Ипак, Јехова је изабрао да се усредсреди на његове врлине зато што је знао да Давид има добро срце (1. Лет. 29:17).

Делимо Јеховино гледиште о нашој браћи

8, 9. (а) Како можемо опонашати Јехову? (б) Који пример то показује и коју поуку можемо извући из тога?

8 За разлику од нас, Јехова може видети шта је у нечијем срцу. То је са̂мо по себи добар разлог да не будемо критички настројени према сухришћанима. Ми не знамо у потпуности какви су нечији мотиви. Треба да се угледамо на Јехову тако што се нећемо концентрисати на људске слабости, које ће на крају нестати. Зар није лепо опонашати Јехову у том погледу? Ако тако поступамо, знатно ћемо допринети добрим односима с нашом браћом и сестрама (Еф. 4:23, 24).

9 Да бисмо то приказали, замислимо једну оронулу кућу. Њени олуци су се искривили, прозори су сломљени, а на плафону се виде трагови воде. Већина људи би могла закључити да је треба срушити јер је право ругло. Међутим, неко може да има потпуно другачије гледиште. Уместо упадљивих недостатака он би можда видео да је та кућа у суштини у добром стању и да се може реновирати. Он је купује, улаже труд да отклони лако уочљиве недостатке и лепо је уређује. На крају, пролазници коментаришу о томе како кућа сада добро изгледа. Да ли можемо да будемо попут човека који је уложио труд како би реновирао кућу? Уместо да се усредсредимо на мање недостатке наше браће, можемо ли запазити њихове добре особине и потенцијал да духовно напредују? Ако тако поступамо, заволећемо их због њихове духовне лепоте, баш као што их и Јехова воли. (Прочитати Јеврејима 6:10.)

10. Како нам помаже савет дат у Филипљанима 2:3, 4?

10 Апостол Павле је пружио неке савете који нам могу помоћи да имамо добар однос са свима у скупштини. Он је подстакао хришћане следећим речима: „Ништа не радите из частољубља нити из сујете, него у понизности сматрајте друге већима од себе, и не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Фил. 2:3, 4). Понизност ће нам помоћи да имамо исправно гледиште о другима. Ако им поклањамо пажњу и концентришемо се на њихове врлине, онда ћемо гледати на њих попут Јехове.

11. Које су промене утицале на неке скупштине?

11 Због светских дешавања, многи су се последњих година преселили у иностранство. У неким градовима живе људи који потичу из различитих земаља. Неки од њих су показали занимање за библијску истину и придружили нам се у служењу Јехови. Они долазе „из свих народа и племена и народности и језика“ (Откр. 7:9). Услед тога, састав многих скупштина је у одређеном смислу постао вишенационалан.

12. Које гледиште о нашим суверницима треба да сачувамо и зашто то понекад може да буде тешко?

12 Можда је неопходно да обратимо већу пажњу на то да сачувамо исправно гледиште о члановима наше скупштине. Зато је важно да имамо на уму савет апостола Петра да показујемо „нелицемерну братску љубав“ и да ’волимо једни друге жарко од срца‘ (1. Петр. 1:22). Можда није лако развити истинску љубав и наклоност у једној вишенационалној средини. Култура из које потичу наши суверници вероватно се знатно разликује од наше. Исто важи и за образовање, економску ситуацију и националну припадност. Да ли ти је тешко да разумеш њихово размишљање или поступање? Можда и они имају исти проблем када си ти у питању. Па ипак, апостол Петар саветује сваког од нас следећим речима: „Сву браћу волите“ (1. Петр. 2:17).

13. Које промене у свом начину размишљања можда треба да направимо?

13 Можда је потребно да мењамо начин размишљања како бисмо широм отворили своје срце и показивали љубав према свим сухришћанима. (Прочитати 2. Коринћанима 6:12, 13.) Да ли понекад ухватимо себе како кажемо нешто попут: „Немам предрасуде, али...“, а затим наведемо неке негативне одлике за које сматрамо да су уобичајене међу припадницима одређеног народа? Такво размишљање може указати на потребу да се ослободимо предрасуда које још увек гајимо дубоко у себи. Могли бисмо да се питамо: ’Да ли непрестано улажем труд да упознам људе који су другачијег порекла?‘ Такво самоиспитивање нам може помоћи да у још већој мери прихватимо и ценимо наше међународно братство.

14, 15. (а) Наведи примере оних који су успели да промене своје гледиште о другима. (б) Како их можемо опонашати?

14 У Библији налазимо добре примере који показују како су неки успели у томе. Један од њих је апостол Петар. Као Јудејац, Петар не би ушао у дом неког незнабошца. Можеш замислити како се осећао када је требало да оде у кућу необрезаног незнабошца Корнелија! Петар је променио свој начин размишљања јер је увидео да је Божја воља да људи из свих народа постану чланови хришћанске скупштине (Дела 10:9-35). Савле, који је касније постао апостол Павле, такође је морао да се мења и да отклони предрасуде које је имао. Признао је да је толико мрзео хришћане да је ’преко сваке мере прогонио Божју скупштину и хтео да је затре‘. Ипак, кад је Господ Исус исправио Павла, он је направио велике промене и чак је почео да прихвата смернице од оних које је некада прогонио (Гал. 1:13-20).

15 Нема сумње да помоћу Јеховиног духа можемо да мењамо своје гледиште. Ако увидимо да дубоко у себи гајимо неку врсту предрасуде према другима, радимо на томе да је отклонимо и да ’одржимо јединство духа, у миру који нас повезује‘ (Еф. 4:3-6). Библија нас подстиче да се ’обучемо у љубав, јер нас она савршено повезује‘ (Кол. 3:14).

Опонашајмо Јехову када смо у служби

16. Шта је Божја воља за људе?

16 Апостол Павле је написао: „Код Бога нема пристраности“ (Римљ. 2:11). Јеховина намера је да му служе људи из свих народа. (Прочитати 1. Тимотеју 2:3, 4.) Зато је одредио да се ’вечна добра вест‘ објављује „свим народима и племенима и језицима и народностима“ (Откр. 14:6). Исус је рекао: „Њива је свет“ (Мат. 13:38). Шта то значи за тебе и твоју породицу?

17. Како можемо помоћи свим врстама људи?

17 Нису сви у могућности да иду у удаљене крајеве света како би другима преносили поруку о Краљевству. Па ипак, можда ту поруку можемо преносити људима из свих крајева света који живе на нашем подручју. Да ли користимо прилике да сведочимо свим врстама људи, а не само онима којима проповедамо већ годинама? Зашто не би одлучио да проповедаш онима који још нису примили темељно сведочанство? (Римљ. 15:20, 21).

18. Како је Исус показао да брине за људе?

18 Исус је осећао снажну потребу да помогне свима. Он није проповедао само на једном подручју. У једном библијском извештају се каже да је „почео да обилази све градове и села“. „Кад је видео мноштво народа, сажалио се на њих“ и указао на то да постоји потреба да им се помогне (Мат. 9:35-37).

19, 20. Како можемо показати да према људима свих врста осећамо бригу попут Јехове и Исуса?

19 Како можеш показати сличан став? Неки се труде да сведоче на местима где се не проповеда често, као што су на пример пословна подручја, паркови, аутобуске и железничке станице или испред стамбених зграда у које се тешко може ући. Други су уложили труд да науче неки страни језик како би проповедали припадницима одређене етничке групе на свом подручју или некој групи којој се у прошлости није често сведочило. Када научимо да те људе поздравимо на њиховом матерњем језику то већ показује да смо искрено заинтересовани за њихову добробит. Ако нисмо у могућности да научимо неки страни језик, можемо ли похвалити оне који то већ чине? Сигурно не желимо бити негативни или сумњати у мотиве сухришћана који улажу труд да проповедају људима из других земаља. Бог цени живот сваког човека и ми желимо да делимо његово гледиште (Кол. 3:10, 11).

20 Делити Божје гледиште о људима такође значи да проповедамо свима, без обзира на њихове околности. Неки су можда бескућници, делују запуштено или је очигледно да воде неморалан живот. Ако се неке особе нељубазно опходе према нама, то не би требало да нас наведе да формирамо негативно мишљење о народу или етничкој групи којој припадају. Неки појединци су грубо поступали према Павлу, али он није дозволио да га то наведе да престане да проповеда другима који су били истог порекла (Дела 14:5-7, 19-22). Веровао је да ће се неки људи повољно одазвати на његову поруку.

21. Како ће ти помоћи то што имаш Јеховино гледиште о другима?

21 Сигурно нам је сада сасвим јасно да је неопходно да имамо исправно, Јеховино гледиште, о браћи у нашој скупштини, нашем међународном братству и људима на подручју. Што боље одражавамо његов став, више ћемо доприносити миру и јединству. И бићемо у бољем положају да помажемо другима да цене Јехову, Бога који „није пристран“ већ показује занимање за све, „јер сви су они дело руку његових“ (Јов 34:19).

Можеш ли одговорити?

• Које гледиште о нашој браћи не би требало да имамо?

• Како можемо опонашати Јехову што се тиче нашег гледишта о суверницима?

• Које си поуке извукао када је реч о нашем ставу према међународном братству?

• Како можемо показати да имамо Јеховино гледиште о људима када смо у служби?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Како можеш упознати људе који потичу из другачије културе?

[Слике на 28. страни]

Како можеш пренети добру вест још већем броју људи?