Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ко је међу вама мудар и разборит?“

„Ко је међу вама мудар и разборит?“

„Ко је међу вама мудар и разборит?“

„Ко је међу вама мудар и разборит? Нека својим узорним понашањем покаже своја дела с благошћу која је својствена мудрости“ (ЈАК. 3:13)

1, 2. Шта се може рећи о многима за које се сматра да су мудри?

 КОГА сматраш заиста мудрим? Можда своје родитеље, неког старијег човека или можда неког професора? На твоје гледиште о том питању могу утицати твоје порекло и животне околности. Ипак, хришћани су првенствено заинтересовани за Божје гледиште о правој мудрости.

2 Онај ко је мудар по светским мерилима не мора истовремено бити мудар и у Божјим очима. Примера ради, Јов је разговарао с људима који су сматрали да користе мудре речи, али је затим дошао до следећег закључка: „Не налазим мудрог међу вама“ (Јов 17:10). Говорећи о некима који су одбили да упознају Бога, апостол Павле је написао: „Тврдили су да су мудри, али су постали безумни“ (Римљ. 1:22). А преко пророка Исаије, сам Јехова је отворено рекао: „Тешко онима који су мудри у својим очима“ (Иса. 5:21).

3, 4. Шта је неопходно да бисмо имали праву мудрост?

3 Очигледно је да треба да утврдимо шта неког заиста чини мудрим, чиме стиче Божју наклоност. У Пословицама 9:10 налази се следећа мисао: „Страх од Јехове почетак је мудрости, а знање о Најсветијем доноси разборитост.“ Мудар човек мора имати исправан страх од Бога и мора поштовати његова мерила. Међутим, није довољно само признати да Бог постоји и да има одређена мерила. Ученик Јаков нас подстиче да мало дубље размислимо о томе. (Прочитати Јакова 3:13.) Запази мисао: „Нека својим узорним понашањем покаже своја дела.“ Права мудрост треба да се види у нашим свакодневним речима и поступцима.

4 Права мудрост подразумева здраво расуђивање, разборитост и исправно коришћење знања. Којим поступцима показујемо да поседујемо такву мудрост? Јаков наводи неколико ствари које ће се јасно видети у поступцима оних који су мудри. * Који нам његови савети могу помоћи да имамо добар однос са суверницима, као и са онима ван скупштине?

Поступци откривају ко поседује праву мудрост

5. Како поступа особа која поседује праву мудрост?

5 Вреди нагласити да Јаков повезује мудрост са узорним понашањем. Пошто је страх од Јехове почетак мудрости, мудра особа настоји да се понаша у складу с Божјим мерилима и начелима. Права мудрост се не може наследити. Она се стиче редовним проучавањем Библије и дубоким размишљањем о њеној поруци. То ће нам помоћи да поступамо у складу са саветом забележеним у Ефешанима 5:1, где стоји: ’Угледајте се на Бога.‘ Што боље опонашамо Јехову, мудрије ћемо поступати. Јеховини путеви су далеко виши од наших путева (Иса. 55:8, 9). Зато ће, када поступамо попут Јехове, људи ван скупштине видети да смо у позитивном смислу другачији.

6. Зашто је благост доказ да опонашамо Јехову и како се та особина испољава?

6 Јаков каже да Јехову опонашамо и тиме што испољавамо ’благост која је својствена мудрости‘. Иако благост подразумева љубазност, хришћани у исто време треба да имају чврст карактер, што им помаже да поступају на уравнотежен начин. Иако поседује неограничену моћ, Бог је благ и ми се не плашимо да му приступимо. По узору на свог Оца, Божји Син је био благ до те мере да је могао да каже: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим“ (Мат. 11:28, 29; Фил. 2:5-8).

7. Зашто је Мојсије добар пример благости?

7 У Библији се спомињу особе које су биле познате по благости, то јест кротости. Једна од њих је био Мојсије. Он је имао велике одговорности, али је описан као „најкроткији човек на земљи“ (Бр. 11:29; 12:3). Присети се какву је само снагу Јехова дао Мојсију да би извршио Његову вољу. Јехови је било угодно да користи благе особе како би остварио своју намеру.

8. Како несавршени људи могу испољавати ’благост која је својствена мудрости‘?

8 Сасвим је јасно да је несавршеним људима могуће да испољавају ’благост која је својствена мудрости‘. Да ли ми то чинимо? Како још боље можемо испољавати ту особину? Благост је плод Јеховиног духа (Гал. 5:22, 23). Можемо да се молимо за свети дух и да се снажно напрежемо како бисмо испољавали његов плод. У исто време, треба да имамо поверење у Бога да ће нам помоћи да у још већој мери развијемо благост. Снажан подстрек у том погледу пружају нам псалмистине речи: ’Бог ће учити кротке путу своме‘ (Пс. 25:9).

9, 10. Какав труд треба да уложимо да бисмо испољавали благост и зашто је то неопходно?

9 Ипак, понекад је неопходно да уложимо велики труд да бисмо се побољшали у овом погледу. Можда по природи нисмо благи због околности у којима смо одрасли. Надаље, људи међу којима се крећемо можда заступају другачије гледиште, сматрајући да човек треба да враћа мило за драго. Међутим, да ли је то заиста мудро? Ако би у твојој кући избио мањи пожар, да ли би га гасио уљем или хладном водом? Ако би ватру полио уљем, пожар би се распламсао. Насупрот томе, гашење хладном водом вероватно би решило проблем. Слично томе, у Библији налазимо следећи савет: „Благ одговор смирује гнев, а оштра реч изазива јарост“ (Посл. 15:1, 18). Када следећи пут дође до напете ситуације, било у скупштини или ван ње, да ли увиђамо да ћемо тиме што реагујемо на благ начин показати праву мудрост? (2. Тим. 2:24).

10 Као што је споменуто, за многе на које утиче дух света тешко се може рећи да су љубазни, мирољубиви и благи. Управо супротно, посвуда можемо видети људе који су груби и арогантни. Јаков је био свестан тога и зато је пружио нека упозорења како чланови скупштине не би дозволили да их такав дух исквари. Шта још можемо научити из савета које је Јаков пружио?

Особине немудрих људи

11. Које су особине у супротности с правом мудрошћу?

11 Јаков отворено пише о особинама које су у директној супротности с правом мудрошћу. (Прочитати Јакова 3:14.) Љубомора и свадљивост представљају особине телесног, а не духовног човека. Осмотримо до чега долази када доминира телесно размишљање. Шест „хришћанских“ група има надлежност над различитим деловима цркве Христовог Гроба у Јерусалиму, која је подигнута на месту где је Исус наводно погубљен и сахрањен. Њихов међусобни однос је прожет сталним сукобима. Године 2006, часопис Time је известио да су се у једној прилици тамошњи калуђери ’сатима свађали... ударајући једни друге великим држачима за свећњаке‘. Међу њима влада толико подозрење да се кључ од цркве налази код једног муслимана.

12. Када нема мудрости, до чега би могло да дође?

12 У правој хришћанској скупштини сигурно неће бити оваквих екстремних случајева свадљивости. Ипак, несавршеност понекад доводи до тога да неки хришћани непопустљиво заступају своје гледиште. Такав став може проузроковати свађе и сукобе. Апостол Павле је приметио да тај проблем постоји у скупштини у Коринту, па је написао: „Док међу вама има љубоморе и свађе, зар нисте телесни и зар не поступате као и други људи?“ (1. Кор. 3:3). Та жалосна ситуација постојала је неко време у овој скупштини из првог века. Зато треба да пазимо да се такав дух не увуче у данашњу скупштину.

13, 14. Наведи примере како се може испољити телесно размишљање.

13 Како би такав дух могао да се развије? То би на почетку могло да буде скоро неприметно. На пример, приликом градње Дворане Краљевства могле би се појавити разлике око тога како треба организовати посао. Један брат би могао да постане свадљив ако његов предлог није прихваћен, можда тако што отворено изражава неслагање с донетим одлукама. Можда чак одбија да настави да ради на изградњи дворане! Онај ко поступа на такав начин заборавља да успешно обављање неког посла везаног за скупштину углавном више зависи од мирољубивог духа скупштине него од метода које се користе. Јехова ће благословити благ дух, а не свадљивост (1. Тим. 6:4, 5).

14 Као други пример може да послужи ситуација када старешине у скупштини увиђају да један старешина, премда је у том својству служио неколико година, сада очигледно више не испуњава библијске услове за то. Имајући на уму да је тај брат већ добио конкретан савет али га није применио, покрајински надгледник се током своје посете слаже да он више не може да служи као старешина. Како ће тај брат реаговати? Да ли ће једногласну одлуку старешина и библијски савет прихватити у духу понизности и благости? Да ли ће бити одлучан да испуни библијске услове како би поново могао да служи као старешина? Или ће гајити огорченост и љубомору зато што више нема ту одговорност? Зашто би неки брат упорно тврдио да испуњава услове да служи у својству старешине уколико то заправо не би био случај? Колико би само било мудрије да буде понизан, прихвати одлуку старешина и примени њихов савет!

15. Зашто сматраш да је надахнути савет из Јакова 3:15, 16 веома важан?

15 Наравно, сличан став се може испољити и на друге начине. Ипак, каква год ситуација да се појави, морамо настојати да избегавамо такве реакције. (Прочитати Јакова 3:15, 16.) Ученик Јаков је такве ставове означио као ’земаљске‘ зато што не одражавају ’мудрост одозго‘. Ти ставови су ’телесни‘ зато што су резултат телесних нагињања, која су карактеристична за створења без разума. Они су ’демонски‘ јер су својствени духовним бићима која су Божји непријатељи. За једног хришћанина је апсолутно неприкладно да испољава такве црте личности!

16. Шта би можда требало да мењамо код себе и како можемо успети у томе?

16 Сваки члан скупштине треба да се преиспита и да настоји да исправи такве особине. Као учитељи у скупштини, надгледници треба да савладају негативне ставове уколико их имају. То није лако због наше несавршености и утицаја овог света. Такво настојање могло би се упоредити с покушајем да се блатњавим и клизавим путем попнемо на неку узвишицу. Уколико не бисмо имали за шта да се држимо, једноставно бисмо склизнули назад. Међутим, ми можемо напредовати ако се чврсто држимо савета из Библије и ако прихватамо помоћ коју нам пружа Божја земаљска организација (Пс. 73:23, 24).

Особине које мудре особе настоје да испољавају

17. Како ће они који су мудри реаговати када су у искушењу да учине нешто што је погрешно?

17 Прочитати Јакова 3:17. Може нам користити ако осмотримо неке особине које долазе до изражаја када испољавамо ’мудрост одозго‘. Чисти поступци и потицаји одраз су честитости. Лоше ствари треба одмах да одбацимо. То треба да буде спонтана реакција. Можда си био у прилици да ти лекар испитује рефлексе ударцем чекића у тетиву испод чашице колена. Нога се уз трзај аутоматски исправља. То се дешава несвесно, тај покрет не захтева размишљање. Слично би требало да реагујемо и када смо у искушењу да поступимо на неисправан начин. Наша честитост и савест обликована на темељу Библије треба аутоматски да нас подстакну да одбацимо оно што је лоше (Римљ. 12:9). У Библији се наводе примери оних који су реаговали на тај начин, као што су Јосиф и Исус (Пост. 39:7-9; Мат. 4:8-10).

18. Шта значи (а) бити мирољубив? (б) ’творити мир‘?

18 Мудрост одозго такође изискује да будемо мирољубиви. То подразумева да не будемо ратоборни и свађалачки настројени, и да не поступамо на начин којим бисмо нарушили мир. Јаков нам пружа још више појединости о томе када каже: „Плод праведности сеје се у миру и убраће га они који мир творе“ (Јак. 3:18). Запази израз ’творити мир‘. Да ли смо у скупштини познати као они који творе мир или као они који га нарушавају? Да ли с другима често имамо неспоразуме и несугласице, било зато што се ми лако вређамо или зато што често вређамо друге? Да ли захтевамо да нас други прихвате такве какви јесмо или се понизно трудимо да поправимо карактерне црте које другима оправдано сметају? Да ли смо на гласу као они који настоје да граде мир, који брзо опраштају и заборављају пропусте других? Искрено самоиспитивање може нам помоћи да увидимо да ли у овом погледу треба још боље да испољавамо праву мудрост.

19. Како се може стећи репутација разумне особе?

19 Када говори о томе како се испољава мудрост одозго, Јаков спомиње и разумност. Да ли смо познати по томе што смо спремни да попустимо када се не ради о неком библијском начелу, не инсистирајући при том на својим гледиштима? Да ли смо на гласу као љубазне особе с којима други опуштено могу да разговарају? На такве начине показујемо да смо научили шта значи бити разуман.

20. Како ће нам користити ако испољавамо хришћанске особине које смо управо размотрили?

20 У скупштини заиста може владати лепа атмосфера када браћа и сестре настоје да још боље испољавају особине о којима говори Јаков (Пс. 133:1-3). То што смо благи, мирољубиви и разумни допринеће бољим међуљудским односима и биће јасан показатељ да поседујемо ’мудрост одозго‘. У наредном чланку ћемо видети како нам у том погледу може помоћи то што се трудимо да на друге гледамо попут Јехове.

[Фуснота]

^ Контекст показује да је Јаков пре свега имао на уму ’учитеље‘, то јест зрелу браћу у скупштини (Јак. 3:1). Премда они заиста треба да буду пример у показивању праве мудрости, Јаковљеви савети могу користити свима нама.

Можеш ли објаснити?

• Шта хришћане чини заиста мудрим?

• Како се можемо побољшати у испољавању праве мудрости?

• Које особине испољавају они који не поседују ’мудрост одозго‘?

• Које особине желиш да развијеш у још већој мери?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Како би се неприметно могао развити свађалачки дух?

[Слика на 24. страни]

Да ли аутоматски одбацујеш оно што је лоше?