Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пронаћи радост у браку

Пронаћи радост у браку

Пронаћи радост у браку

„Мудрошћу се гради дом и разборитошћу се утврђује“ (ПОСЛ. 24:3)

1. Како је Бог показао мудрост у вези с првим човеком?

 НАШ мудар небески Отац зна шта је добро за нас. На пример, Бог је видео да у еденском врту ’није било добро да човек буде сам‘. Да би се испунила његова намера, било је неопходно да брачни парови имају децу и да ’напуне земљу‘ (Пост. 1:28; 2:18).

2. Које је уређење Јехова основао за добробит човечанства?

2 Јехова је рекао: „Начинићу му помоћницу да га допуњује.“ Затим је учинио да први човек заспи дубоким сном и узео ребро из његовог савршеног тела. Од тога је начинио жену. Када му је Јехова довео савршену жену Еву, Адам је рекао: „Ево напокон кости од мојих костију и меса од мог меса. Нека се зове жена, јер је узета од човека.“ Ева је била права допуна Адаму. Свако од њих је испољавао другачије особине и својства а опет су обоје били савршени и створени по Божјој слици. Тако је Јехова склопио први брак. Адаму и Еви није било тешко да прихвате брачно уређење које је основао Бог и које им је омогућило да уживају у међусобној подршци (Пост. 1:27; 2:21-23).

3. Како многи гледају на брак и која питања се због тога постављају?

3 Нажалост, овај свет је прожет духом бунтовништва. Последица тога су многи проблеми, које Бог не узрокује. Многи презиру брак, који је дар од Бога, сматрајући га старомодним и гледајући на њега као на извор фрустрације и конфликата. Развод је данас уобичајена појава. Деци се често не показује љубав и понекад постају средство преко ког се долази до победе у брачним несугласицама. Многи родитељи инсистирају да увек буде по њиховом и не желе да попусте, чак ни зарад мира и јединства у кући (2. Тим. 3:3). Како се онда у овим тешким временима може сачувати радост у браку? Да би се спречило да дође до развода, какву улогу играју спремност да се попусти и подложност Јеховином вођству? Шта можемо научити из примера брачних парова који су сачували радост у браку?

Подложити се Јеховином вођству

4. (а) Који је савет апостол Павле дао о браку? (б) Како послушни хришћани примењују Павлов савет?

4 Апостол Павле је дао један надахнути савет удовицама — уколико одлуче да се поново удају, треба то да учине „само у Господу“ (1. Кор. 7:39). То није било ништа ново за хришћане јеврејског порекла. Божји закон дат Израелцима јасно је говорио да не треба ’склапати бракове‘ ни с ким из околних паганских народа. Јехова је пружио и објашњење због чега би било опасно ако се не би поштовало ово његово мерило. „Јер би [ти народи] одвратили твог сина од мене, па би он служио другим боговима. И Јехова би се жестоко разгневио на тебе и брзо би те истребио“ (П. зак. 7:3, 4). Шта у том погледу Јехова очекује од својих данашњих слугу? Једноставно речено, Божји слуга треба да склопи брак „у Господу“, то јест да за брачног друга изабере преданог, крштеног суверника. Мудро је подложити се Јеховином вођству приликом тог избора.

5. Како Јехова и хришћани који су у браку гледају на брачни завет?

5 Брачни завет је свет у Божјим очима. Сам Божји Син, Исус, рекао је о првом браку: „Што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Мат. 19:6). Псалмиста нам скреће пажњу на озбиљност завета: „Принеси захвалу као жртву Богу, испуни Свевишњем завете своје“ (Пс. 50:14). Премда пар који ступа у брак може осећати огромну радост, завети који се изговарају на дан венчања веома су озбиљни и носе одговорност са собом (П. зак. 23:21).

6. Шта можемо научити из Јефтајевог примера?

6 Размотримо случај Јефтаја, који је служио као судија у Израелу у 12. веку пре н. е. Он се овако заветовао Јехови: „Ако ми предаш у руке Амонове синове, нека Јехови припадне ко год изађе на врата мог дома, ко пође мени у сусрет кад се вратим као победник над Амоновим синовима. Њега ћу дати као жртву паљеницу.“ Да ли је Јефтај прекршио тај завет када му је по повратку из Миспе у сусрет изашла његова ћерка јединица? Није. Рекао је: „Ја сам се заветовао Јехови и не могу порећи то што сам заветовао“ (Суд. 11:30, 31, 35). Јефтај је одржао обећање које је дао Јехови, премда је то значило да ће остати без потомака који ће носити његово име. Јефтајев завет се разликује од брачних завета, али то што га је он испунио пружа добар пример мужевима и женама када је у питању завет који су они дали.

Шта брак чини успешним?

7. Каква се прилагођавања захтевају од нововенчаних парова?

7 Многи брачни парови се радо сећају времена када су се забављали. Како је било дивно упознавати будућег брачног друга! Што су више времена проводили заједно, све су се више зближавали. Међутим, било да се пар венчао након забављања или је њихов брак био уговорен, када су постали муж и жена било је потребно прилагођавање. Један муж признаје: „Највећи проблем који смо имали на почетку брака био је да схватимо да више нисмо самци. Неко време нам је било тешко да наша пријатељства и породичне везе држимо на исправном месту.“ Један муж који је у браку 30 година, на самом почетку брака је схватио да је неопходно да научи да „размишља у множини“. Пре него што прихвати неки позив или се нешто договори с неким, он поразговара са својом женом и онда доноси одлуку, узимајући у обзир шта је најбоље за обоје. У таквим ситуацијама помаже спремност да се чине уступци (Посл. 13:10).

8, 9. (а) Зашто је добра комуникација важна? (б) На којим подручјима је прилагодљивост важна и зашто?

8 Понекад су у браку две особе које потичу из различитих култура. Овде је посебно важна отворена комуникација. Начин комуницирања брачних партнера може се разликовати. Ако посматраш како твој брачни друг разговара с рођацима то ти може помоћи да га боље разумеш. Понекад се нечије размишљање не види из онога што се каже него из начина на који се нешто каже. А много се може сазнати и из онога што није изговорено (Посл. 16:24; Кол. 4:6). Разборитост је неопходна за срећу. (Прочитати Пословице 24:3.)

9 Када је у питању избор хобија и рекреације, многи су утврдили да је важно бити прилагодљив. Можда се твој брачни друг пре брака бавио неким спортом или неком другом врстом рекреације. Да ли је сада на месту направити неке промене? (1. Тим. 4:8). Исто питање се може поставити и о времену које се проводи с рођацима. Брачном пару је свакако потребно време за духовне ствари и друге активности које треба да обављају заједно (Мат. 6:33).

10. Како спремност на уступке доприноси добрим односима између родитеља и деце која су у браку?

10 Када неко ступи у брак, он оставља свог оца и мајку. (Прочитати Постанак 2:24.) Наравно, Божја заповест да треба поштовати родитеље примењује се и надаље. Зато ће и после венчања пар проводити време и с њеним и с његовим родитељима. Један човек који је у браку 25 година запажа: „Понекад је тешко уравнотежити жеље и потребе брачног друга са жељама и потребама родитеља и браће и сестара, како мужевљевих тако и жениних. При одлучивању о томе како би било најмудрије поступати много ми је помогао стих из Постанка 2:24. Премда имамо дужност и одговорност и према осталим члановима породице, овај стих ми показује да је оданост брачном другу на првом месту.“ У складу с тим, родитељи који су Сведоци биће спремни на уступке и уважиће чињеницу да њихова деца која су у браку сада живе у једној заједници у којој је муж првенствено одговоран за то да предводи породицу.

11, 12. Зашто су породично проучавање и молитва важни за брачне парове?

11 Веома је важна добра рутина породичног проучавања. Ту чињеницу потврђује искуство многих породица. Није лако увести редовно породично проучавање и затим га одржавати током времена. Један поглавар породице признаје: „Кад бисмо могли да вратимо време и да нешто променимо, побринули бисмо се да од самог почетка брака имамо редован породични студиј.“ Он додаје: „Диван је осећај када видим радост на лицу своје жене док говори о томе како ју је дирнуо неки духовни драгуљ који смо заједно пронашли током проучавања.“

12 Заједничка молитва је још једна помоћ (Римљ. 12:12). Када су муж и жена уједињени у обожавању Јехове, њихов близак однос с Њим може ојачати брачну везу (Јак. 4:8). Један муж објашњава: „Када се брзо извинимо за наше грешке и поменемо их у заједничкој молитви, то је начин на који показујемо да нам је искрено жао чак и због малих ствари које су изазвале напетост“ (Еф. 6:18).

Бити спреман на уступке у браку

13. Који је савет Павле дао што се тиче интимних односа у браку?

13 Хришћани који су у браку морају да избегавају навике које деградирају брачне односе, а које су тако уобичајене у данашњем свету који је опседнут сексом. Павле је о тој теми рекао следеће: „Муж нека извршава своју брачну дужност према жени, а исто тако и жена према мужу. Жена није господар свог тела, него муж, а тако ни муж није господар свог тела, него жена.“ Затим је пружио јасан савет: „Не ускраћујте се једно другоме, осим по договору, на неко време.“ Зашто? „Да се посветите молитви, па се онда поново састаните, како вас Сатана не би искушавао зато што не можете да се суздржите“ (1. Кор. 7:3-5). Поменувши молитву Павле је показао шта је хришћанима важније. Али такође је јасно рекао да особа која је у браку мора да буде осетљива на физичке и емоционалне потребе свог брачног друга.

14. Како се библијска начела примењују на интимне односе у браку?

14 Муж и жена треба да буду отворени једно према другом и да схвате да недостатак нежности у интимним односима може довести до проблема. (Прочитати Филипљанима 2:3, 4; упоредити с Матејем 7:12.) То се показало тачним и у неким религиозно раздељеним породицама. Чак и ако неслагања постоје, брачни партнер који је Сведок може допринети томе да ситуација буде боља својим добрим понашањем, љубазношћу и спремношћу на сарадњу. (Прочитати 1. Петрову 3:1, 2.) Љубав према Јехови и брачном другу, заједно са спремношћу да се попусти, помоћи ће и на овом подручју.

15. Коју улогу поштовање игра у срећном браку?

15 Добар муж ће се и на другим подручјима опходити према жени с поштовањем. На пример, узимаће у обзир њена осећања, чак и у најмањим стварима. Један 47-годишњи супруг признаје: „Још увек се учим да то чиним.“ Женама је дат савет да дубоко поштују мужеве (Еф. 5:33). Ако говоре лоше о мужу и истичу пред другима његове грешке, тиме не показују поштовање. Пословице 14:1 нас подсећају: „Жена која је заиста мудра кућу своју гради, а луда је својим рукама руши.“

Немој попуштати Ђаволу

16. Како брачни парови могу применити савет из Ефешанима 4:26, 27?

16 „Ако се гневите, немојте грешити. Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев. И не дајте Ђаволу прилику да делује“ (Еф. 4:26, 27). Када се ове речи примене, могу нам помоћи да решимо или избегнемо брачне проблеме. „Не могу да се сетим да се икада појавила нека несугласица а да нисам о њој разговарала са својим мужем, чак и ако је то значило да је потребно провести сате да бисмо решили проблем“, каже једна сестра. На самом почетку брака, она и њен муж су одлучили да неће дозволити да се дан заврши а да не реше несугласицу. „Одлучили смо да без обзира на то какав се проблем појави опростимо једно другом и сваки дан започнемо у миру.“ Тако нису дали „Ђаволу прилику да делује“.

17. Чак и када изгледа да муж и жена нису идеалан пар, шта им може помоћи?

17 Али шта ако си непромишљено ступио у брак? Можда сада увиђаш да у вашем браку нема тако много љубави као у другим браковима. Ипак, може ти бити од помоћи ако имаш на уму Створитељево гледиште о браку. Павле је под надахнућем саветовао хришћане: „Брак нека буде частан код свих и брачна постеља нека буде неокаљана, јер ће Бог судити блудницима и прељубницима“ (Јевр. 13:4). А не треба превидети ни следеће речи: „Троструко уже не кида се лако“ (Проп. 4:12). Када је и мужу и жени веома важно посвећење Јеховиног имена, то их повезује како с Јеховом тако и међусобно. Они треба да раде на томе да им брак буде успешан, знајући да ће то прославити Јехову, Оснивача брака (1. Петр. 3:11).

18. У шта можемо бити сигурни када је у питању брак?

18 Сигурно је могуће да хришћани пронађу радост у браку. За то је потребан труд и хришћанске особине, од којих је једна и спремност да се попусти. Данас у скупштинама Јеховиних сведока широм света постоји много брачних парова који потврђују да је то могуће.

Како би одговорио

• Како знамо да је могуће наћи радост у браку?

• Шта може допринети томе да брак буде успешан?

• Које особине брачни другови треба да развијају?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Брачни парови поступају мудро ако разговарају пре него што прихвате неки позив или се нешто договоре с неким

[Слика на 10. страни]

Трудите се да решите несугласице истог дана, ’не дајући Ђаволу прилику да делује‘