Пређи на садржај

Пређи на садржај

Брак и родитељство у времену краја

Брак и родитељство у времену краја

Брак и родитељство у времену краја

„Мало је времена преостало“ (1. КОР. 7:29)

1. (а) Које промене између осталог чине живот ’нарочито тешким‘? (б) Зашто треба да нас занимају промене породичних вредности?

 БОЖЈА РЕЧ је прорекла да ће „време краја“ бити обележено ратовима, земљотресима, глађу и пошастима (Дан. 8:17, 19; Лука 21:10, 11). Такође је упозорила на то да ће овај пресудан период у људској историји бити период великих промена у друштву. Оно што између осталог чини живот ’нарочито тешким‘ у овим „последњим данима“ јесу и проблеми и промене у породичном животу (2. Тим. 3:1-4). Зашто треба да нас занимају те промене? Зато што су узеле толико маха и толико су снажне да могу утицати на то како данас хришћани гледају на брак и родитељство. У ком смислу?

2. Како се у свету гледа на брак и развод?

2 Данас се људи у свим деловима света веома лако одлучују на развод, због чега стопа развода у многим земљама расте вртоглавом брзином. Међутим, треба да задржимо на уму да Јехова Бог сасвим другачије гледа на брак и развод од људи у свету. Које је Јеховино гледиште о томе?

3. Како Јехова и Исус Христ гледају на брак?

3 Јехова Бог од особа које су у браку очекује да остану верне свом брачном завету. Када је првог човека и жену ујединио у брачну заједницу, Јехова је рекао да ће ’човек прионути уз своју жену и они ће постати једно тело‘. Исус Христ је касније поновио ту изјаву и додао: „Дакле, што је Бог саставио, човек нека не раставља.“ Затим је још рекао: „Ко се разведе од своје жене, осим због блуда, и ожени се другом, чини прељубу“ (Пост. 2:24; Мат. 19:3-6, 9). Дакле, Јехова и Исус на брак гледају као на везу која траје цео живот и која се прекида једино када један од брачних другова премине (1. Кор. 7:39). Пошто је брак света заједница, на развод не треба гледати олако. Божја Реч чак каже да Јехова мрзи развод када не постоји библијска основа за то. * (Прочитати Малахију 2:13-16; 3:6.)

Одговоран став према браку

4. Зашто су неки млади хришћани зажалили што су пожурили у брак?

4 Безбожни свет у ком живимо опседнут је сексом. Сваки дан смо преплављени сликама које истичу сексуалност. Не можемо игнорисати утицај који те слике имају на нас, а посебно на наше драге младе у скупштини. Како млади хришћани треба да реагују на тај лош утицај, који може изазвати сексуалну жељу и против њихове воље? Неки су покушали то да реше тако што су веома рано ступили у брак. Сматрали су да ће на тај начин избећи да почине неморал. Међутим, многи су брзо зажалили због своје одлуке. Зашто? Чим је прошло почетно одушевљење због тога што су у браку, схватили су да немају много тога заједничког када су у питању свакодневне ствари. Сасвим разумљиво, такви парови имају један озбиљан проблем.

5. Шта ће помоћи паровима да остану верни брачном завету? (Видети и фусноту.)

5 Нема сумње да је јако тешко бити у браку с неким, па чак и са сухришћанином, ко је сасвим другачији од онога што смо очекивали (1. Кор. 7:28). Међутим, колико год да је ситуација тешка, прави хришћани знају да уколико не постоји библијски темељ, развод није прихватљиво решење за проблеме који се појављују у несрећном браку. Зато они који се свесрдно труде да сачувају свој брак у жељи да остану верни брачном завету заслужују поштовање и помоћ хришћанске скупштине. *

6. Како млади хришћани треба да гледају на ступање у брак?

6 Да ли си млада особа и још увек ниси у браку? Како треба да гледаш на ступање у брак? Избећи ћеш многе патње уколико сачекаш да будеш физички, ментално и духовно спреман за брак пре него што започнеш емотивну везу с неким сухришћанином супротног пола. Наравно, у Библији се не каже с колико година се сме ступити у брак. * Међутим, каже се да је добро чекати да прође период када су сексуалне жеље веома јаке (1. Кор. 7:36). Зашто? Зато што те жеље могу искривити твоје добро просуђивање и навести те да донесеш немудру одлуку која ти касније може нанети бол. Немој заборавити да је мудре савете о браку који се налазе у Библији Јехова пружио за твоје добро и срећу. (Прочитати Исаију 48:17, 18.)

Одговорно родитељство

7. С чиме се суочавају млади брачни парови и зашто то може створити напетост у браку?

7 Неки парови који су рано ступили у брак добили су дете иако су и сами тек недавно изашли из тинејџерског доба. Нису имали времена ни да се међусобно добро упознају а већ су добили бебу, која тражи пажњу 24 часа дневно. Када новорођенче сасвим природно постане главни предмет мајчине пажње, млади супруг може постати љубоморан. Осим тога, бесане ноћи могу створити напетост и стрес који стављају додатни притисак на брак. Млади брачни пар одједном схвата да су у великој мери изгубили слободу. Више не могу тако слободно ићи где год желе и радити оно што би волели, као што су то раније чинили. Како треба да гледају на своје измењене околности?

8. Како треба гледати на родитељство и зашто?

8 Као што треба имати одговоран став према браку, и родитељство треба сматрати даром од Бога и вредним задатком. Какве год промене брачни пар мора да начини кад добије бебу, треба да дају све од себе да буду одговорни родитељи. Пошто је Јехова дао људима могућност да имају децу, родитељи на своје новорођенче треба да гледају као на „наследство од Јехове“ (Пс. 127:3). Отац и мајка ће се трудити да извршавају дужности које имају као ’родитељи у Господу‘ (Еф. 6:1).

9. (а) Шта подизање деце захтева од родитеља? (б) Шта супруг може учинити како би помогао својој жени да остане духовно јака?

9 Подизање детета захтева године жртвовања. То је велико улагање времена и енергије. Муж мора да разуме да неколико година након рођења бебе његова жена вероватно неће бити потпуно концентрисана током састанака и неће моћи тако много да проучава Библију и да дубоко размишља о њој. Због тога би могла трпети њена духовност. Да би био одговоран родитељ, муж треба да учини све што може како би јој помогао у бризи око детета. Могао би покушати да надокнади својој жени оно што је пропустила на састанку тако што ће код куће с њом разговарати о неким програмским тачкама. Такође може бринути око бебе како би његова жена могла имати смисаоно учешће у служби проповедања. (Прочитати Филипљанима 2:3, 4.)

10, 11. (а) Како се деци може помоћи да усвоје ’Јеховин начин размишљања‘? (б) Зашто многи родитељи који су Сведоци заслужују похвалу?

10 Бити одговоран родитељ значи много више од тога да се детету обезбеди храна, одећа, кров над главом и медицинска нега. Посебно у овом времену краја, младима је потребно да од најранијег детињства буду поучени моралним начелима по којима треба да живе. Децу треба васпитавати ’на Јеховин начин и помагати им да усвоје његов начин размишљања‘ (Еф. 6:4). То подразумева да се детету Јеховине мисли усађују од најранијег детињства па све до критичних година адолесценције (2. Тим. 3:14, 15).

11 Када је Исус рекао својим следбеницима да ’стварају ученике од људи из свих народа‘, он је свакако најпре мислио на то да родитељи треба да помажу деци да постану ученици (Мат. 28:19, 20). То није лако јер овај свет ставља младе под велики притисак. Зато родитељи који су успели да васпитају децу да постану предани хришћани свакако заслужују срдачну похвалу од свих у скупштини. Они су ’победили‘ утицај света својом вером и тиме што су савесно и одговорно испуњавали улогу родитеља (1. Јов. 5:4).

Самци или без деце с племенитим циљем

12. Зашто неки хришћани одлучују да неко време остану сами?

12 Пошто је ’мало времена преостало‘ и пошто се ’мења сцена овог света‘, Божја Реч нас подстиче да размислимо о томе које су предности ако не ступимо у брак (1. Кор. 7:29-31). Зато су неки хришћани одлучили да остану сами, било трајно или неколико година пре него што ступе у брак. Похвално је што слободу коју имају због тога не користе за себичне циљеве. Многи остају сами да би ’несметано служили‘ Јехови. (Прочитати 1. Коринћанима 7:32-35.) Неки служе као пионири или бетелити. Многи раде на томе да буду још кориснији Јеховиној организацији тако што су испунили услове за похађање Школе за обучавање наименоване браће. Штавише, они који неколико година проведу у пуновременој служби док су сами и који касније одлуче да ступе у брак често увиђају да им вредне поуке које су стекли током година самаштва користе у браку.

13. Зашто неки парови међу Сведоцима одлучују да немају децу?

13 У неким деловима света, породични живот се променио у још нечему — многи парови одлучују да немају децу. Неки се одлуче на то због економске ситуације, други због тога што желе да имају више слободе како би остварили престижну каријеру. Међу хришћанима такође постоје брачни парови који су одлучили да немају децу. Међутим, они то углавном чине зато што желе више да служе Јехови. То не значи да они немају нормалан породични живот. Али они су спремни да Краљевство ставе испред неких предности које су део брачног живота (1. Кор. 7:3-5). Неки од ових парова служе Јехови и својој браћи у покрајинској и обласној служби или у Бетелу. Други служе као пионири или мисионари. Јехова неће заборавити њихов труд и љубав коју су показали за његово име (Јевр. 6:10).

’Телесна невоља‘

14, 15. С којом ’телесном невољом‘ се родитељи могу суочити?

14 Апостол Павле је хришћанима који су у браку рекао да ће имати „телесну невољу“ (1. Кор. 7:28). То може обухватати здравствене проблеме супруга или супруге, деце или остарелих родитеља. Такође се може односити на потешкоће и боли повезане с одгајањем деце. Као што је поменуто на почетку чланка, Библија је прорекла да ће „у последњим данима“ настати „нарочито тешка времена“. Једно од обележја тих нарочито тешких времена јесте и то што су деца ’непослушна родитељима‘ (2. Тим. 3:1-3).

15 Васпитавање деце је озбиљан изазов за родитеље који су Сведоци. Нисмо поштеђени последица ових ’нарочито тешких времена‘. Зато родитељи морају стално да воде битку против штетног утицаја који „овај свет“ може имати на њихову децу (Еф. 2:2, 3). И ту битку не добијају увек. У случају да син или ћерка престане да служи Јехови, то је заиста невоља за родитеље који су се трудили да своје дете васпитавају у складу с истином из Божје Речи (Посл. 17:25).

„Тада ће бити велика невоља“

16. Коју је ’невољу‘ Исус прорекао?

16 Међутим, предстоји једна невоља много већа од било које ’невоље‘ на коју наилазимо у вези с браком и одгајањем деце. У пророчанству о својој присутности и свршетку овог поретка Исус је рекао: „Тада ће бити велика невоља какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити“ (Мат. 24:3, 21). Исус је касније рекао да ће велико мноштво преживети ту ’велику невољу‘. Међутим, Сатанин свет ће наставити и даље да се бори у коначном свеопштем нападу против Јеховиних мирољубивих Сведока. Нема сумње, то ће бити тешко време за све нас, како за одрасле тако и за децу.

17. (а) Зашто с поуздањем можемо гледати на будућност? (б) Шта треба да утиче на наше размишљање о браку и родитељству?

17 Па ипак, не треба претерано да страхујемо за будућност. Родитељи који су верни Јехови могу се поуздати у то да ће бити заштићени заједно са својом малом децом. (Прочитати Исаију 26:20, 21; Соф. 2:2, 3; 1. Кор. 7:14.) Нека сазнање о томе да живимо у нарочито тешким временима утиче на то како размишљамо о браку и родитељству у овом времену краја (2. Петр. 3:10-13). Тада ће наш живот, било да смо у браку или нисмо, било да имамо децу или немамо, донети част и славу Јехови и хришћанској скупштини.

[Фусноте]

^ Видети књигу Живи са Јеховиним даном у мислима, поднаслов „Ја мрзим развод“, страна 125.

^ Онима који се суочавају с брачним проблемима може помоћи осматрање чланака о браку из Стражарске куле од 15. септембра 2003. и Пробудите се! од 8. јануара 2001.

За понављање

• Зашто млади хришћани не треба да журе у брак?

• Шта подизање детета захтева од родитеља?

• Зашто многи хришћани остају сами, или немају децу иако су у браку?

• Коју ’невољу‘ могу доживети родитељи који су Сведоци?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Зашто је мудро да млади хришћани не журе у брак?

[Слика на 18. страни]

Муж може много помоћи својој жени да смисаоно учествује у духовним активностима

[Слика на 19. страни]

Зашто су неки брачни парови који су Сведоци одлучили да немају децу?